Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

"Sporta tarkšķī" apspriež "Tagad vai Nekad" un "11 vilku" kampaņas, Savicka skandālus

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

"Sporta tarkšķī" apspriež "Tagad vai Nekad" un "11 vilku" kampaņas, Savicka skandālus
Kaspars Kambala un Andris Biedriņš "Tagad vai Nekad" pārbaudes spēlē pret Lietuvu. Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdienas vakarā Sportacentrs.com redakcija kopā ar sporta mīļotājiem iesoļoja "Sporta tarkšķa" jeb tiešsaistes čata otrajā nedēļā. Šoreiz tika aprunātas PR veiksmes un neveiksmes Latvijas sportā. Nākamā diskutēšana notiks ceturtdien pulksten 21:00, tēma tiks paziņota vēlāk.

Pilno pirmdienas vakara "Sporta tarkšķi" iespējams lasīt ŠEIT. Diskusijā piedalījās Sportacentrs.com redakcija, portāla lasītāji, kā arī Raimonds Zeps – boksera Maira Brieža menedžeris. Nākamā saruna notiks ceturtdien pulksten 21:00, par tās tēmu tiks paziņots vēlāk. Aicinām katru iesaistīties ar savu viedokli.

Protams, daudz tika runāts par "Tagad vai Nekad" kampaņu pirms 2009. gada Eiropas čempionāta basketbolā. Latvijai turnīrs beidzās ar neizkļūšanu no grupas, tomēr līdzjutējiem daudz vairāk prātā palikuši notikumi un skandāli ārpus laukuma. Savu roku saukļa radīšanā pielika arī Zeps, tomēr viņš uzskata, ka galvenais mērķis tika panākts – komandu pavadīja ažiotāža, kas palīdzēja uz pārbaudes spēlēm savākt pilnu arēnu.

"Jāatgādina, ka tas bija dziļākais krīzes punkts basketbolā pēc pasaules finanšu kraha, kad uz izlases spēlēm nebija iespējams pat kreptīgu četrciparu skaitli savākt tribīnēs. Kampaņa nostrādāja kā plānots – radīja ažiotāžu, savācot tūkstošus uz pārbaudes spēlēm un vēl vairāk pie TV ekrāniem. Otra lieta – iekšējās peripētijas. Tas pat bez jebkādas kampaņas būtu noārdījušas visu pozitīvo, ko līdz tam varēja darīt citādi," pauda Zeps. Viņš atklāja, ka Basketbola savienības valdē nebija jūtams vienbalsīgs atbalsts, taču ekonomiskie ieguvumi palīdzējuši pārliecināt par "Tagad vai Nekad" nepieciešamību.

Kā negatīvais tika piesaukts arī Latvijas futbola izlases kampaņa par 11 vilkiem laukumā, taču Sportacentrs.com futbola apskatnieks Agris Suveizda pauda pārliecību – ja Vilks pie apvāršņa būtu parādījies brīdī, kad komandai ir labāki sportiskie rezultāti, tad arī reakcija būtu pavisam cita jeb neba vaina meklējama izveidotajā kampaņā. "Izvēlētajam uzsākšanas brīdim bija divi milzīgi mīnusi – sliktākais posms izlases vēsturē, plus dažiem skaļiem cilvēkiem nepareizais prezidents krēslā. Kampaņa bija vieglākais, ko publiski zākāt," teica Suveizda. "Ja skatās tieši mērķauditoriju, tad ar bērniem kampaņa strādāja ļoti labi un noteikti bija atbalstāma."

Vairāki čata dalībnieki atgādināja par Kontinentālās hokeja līgas kluba Rīgas "Dinamo" valdes priekšsēdētāja Jura Savicka izteikumiem – gan saistībā ar Latvijas okupāciju, gan par skandālu ap Jurčika Raganas padzīšanu no tribīnēm, gan teikto saistībā par Dukuru ģimeni. "Bet kurš tā īsti ir pārbaudījis Latvijas skeletonistu situāciju ar dopingu? Ir kas tāds bijis? Lai viņus pašus vispirms pārbauda," 2016. gada decembrī teica Savickis.

Sastādot savu PR katastrofu Top3, visi Sportacentrs.com redakcijas pārstāvji tajā iekļāva Savicki. Vēl tika piesaukts futbolista Artjoma Rudņeva gājiens, pieņemot lēmumu no sava uzvārda uz krekla noņemt galotni, hokejista Oskara Bārtuļa un Krievijas pilsonības stāsts, kā arī Kirova Lipmana lēmums dažas dienas pirms 2018. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirties par galvenā trenera nomaiņu. Neskatoties uz Zepa argumentiem, par negatīvo piemēru tika nosaukta arī "Tagad vai Nekad" kampaņa.

"Man šķiet, ka viens no atjaunotās Latvijas sporta PR veiksmes stāstiem, ko nevajadzētu aizmirst, ir Kristers Serģis un Artis Rasmanis. Neiedziļinoties sporta veida popularitātē un TV produkta neesamībā, savākt līdzekļus, padarīt sevi par superzvaigznēm un to noturēt tik ilgus gadus – tā ir augstākā pilotāža," sacīja Zeps.

1 2 58 komentāri

  +5 [+] [-]

, 2020-04-21 09:43, pirms 4 gadiem
Slinkums visu pārlasīt, varbūt par to ir runāts, taču PR sakarā atmiņā nāk preces, kuru piesaistei izmantoti sportisti vai komandas, piemēram, slavenie Dinamo pelmeņi, saldējumi un sazin vēl kas. Vienubrīd veikalos bija pilni plaukti, taču diezgan ātri pazuda. Vini Caldirola bija kādu vīnu nosaucis par "Il rosso vincente" (vai tamlīdzīgi, precīzi neatceros), ar to domājot Romānu Vainšteinu. Tad vēl gadsimtu mijā pavasarī bija Ādažu čipsi ar hokejistu kartiņām. Šķiet toreiz bija arī kāda brēka, ka kāds no NHL (ka tik ne Irbe) iebilda par savu izmantošanu čipsu pakās.Vēl kā būtisks jāpiemin Ozoliņš uz politisko reklāmu plakātiem ar savu Nr.8 un balsošanu par 8 sarakstu Saeimas vēlēšanās.

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 10:17, pirms 4 gadiem
kasagrande rakstīja: Slinkums visu pārlasīt, varbūt par to ir runāts, taču PR sakarā atmiņā nāk preces, kuru piesaistei izmantoti sportisti vai komandas, piemēram, slavenie Dinamo pelmeņi, saldējumi un sazin vēl kas. Vienubrīd veikalos bija pilni plaukti, taču diezgan ātri pazuda. Vini Caldirola bija kādu vīnu nosaucis par "Il rosso vincente" (vai tamlīdzīgi, precīzi neatceros), ar to domājot Romānu Vainšteinu. Tad vēl gadsimtu mijā pavasarī bija Ādažu čipsi ar hokejistu kartiņām. Šķiet toreiz bija arī kāda brēka, ka kāds no NHL (ka tik ne Irbe) iebilda par savu izmantošanu čipsu pakās.Vēl kā būtisks jāpiemin Ozoliņš uz politisko reklāmu plakātiem ar savu Nr.8 un balsošanu par 8 sarakstu Saeimas vēlēšanās.
Slinkums visu pārlasīt ? 6 rindkopas un katrā ne vairāk par 3 teikumiem. Tu nu gan esi čakls lasītājs

  +3 [+] [-]

, 2020-04-21 10:21, pirms 4 gadiem
El Shaarawy rakstīja: Slinkums visu pārlasīt ? 6 rindkopas un katrā ne vairāk par 3 teikumiem. Tu nu gan esi čakls lasītājs
Bija domāts, ka slinkums pārlasīt nevis šo rakstu, bet to Tarkšķa dalībnieku čatiņu
Starp citu, vai El Sharaawy paliks Ķīnā vai arī dosies atpakaļ uz Romu?

     [+] [-]

, 2020-04-21 10:45, pirms 4 gadiem
kasagrande rakstīja: Bija domāts, ka slinkums pārlasīt nevis šo rakstu, bet to Tarkšķa dalībnieku čatiņu
Starp citu, vai El Sharaawy paliks Ķīnā vai arī dosies atpakaļ uz Romu?
Diez vai kaut ko jaunu uzzinātu, ja izlasītu visu čatu.

  -1 [+] [-]

, 2020-04-21 11:58, pirms 4 gadiem
tiešam tā ir augstākā pilotāža,kā tādi Serģi,Rasmaņi vai Dukuri var kļūt par LV superzvaigznēm,ja LV mediji šiem sporta veidiem pievērš tik minimālu uzmanību ikdienā

tas ir kkāds Ūnikums

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 13:42, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: tiešam tā ir augstākā pilotāža,kā tādi Serģi,Rasmaņi vai Dukuri var kļūt par LV superzvaigznēm,ja LV mediji šiem sporta veidiem pievērš tik minimālu uzmanību ikdienā

tas ir kkāds Ūnikums
ko tu murgo? visi tavi dukuri ir izvazāti pa visām vietām kur var. labi ka drīz beigs karjeru, būs miers vismaz. Serģis ar Rasmani arī bija visur

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 13:46, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Diez vai kaut ko jaunu uzzinātu, ja izlasītu visu čatu.
nekā tur nebija kaut ko par Serģi, Olijaru, vislaik vāvuļoja par tiem basketbolistiem, 11 vilkiem, savickiem un lipmaņiem. Un Briedi. Pilnīgi nekā interesanta, vispārzināmi nieki. Piemēram ne vārda par visu laiku Latvijas sliktāko PR - futbola nolaišanas miskastē pēc 2003/04 gada.

     [+] [-]

, 2020-04-21 13:50, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: nekā tur nebija kaut ko par Serģi, Olijaru, vislaik vāvuļoja par tiem basketbolistiem, 11 vilkiem, savickiem un lipmaņiem. Un Briedi. Pilnīgi nekā interesanta, vispārzināmi nieki. Piemēram ne vārda par visu laiku Latvijas sliktāko PR - futbola nolaišanas miskastē pēc 2003/04 gada.
Jāizvēlas interesantākas tēmas šiem tarkšķiem, manuprāt.

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 13:53, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: ko tu murgo? visi tavi dukuri ir izvazāti pa visām vietām kur var. labi ka drīz beigs karjeru, būs miers vismaz. Serģis ar Rasmani arī bija visur
Diez vai kādā valstī tik liela uzmanība tiek veltīta kantētājam, kā tas pie mums ir saistībā ar Stupeli. Vakar paskatījos Sporta studiju, šie vispār brauc auzās, kad nekas nenotiek - rādīja, kā Dreiškens veic COVID-19 testu.
Ice f-1 jeb Dale vēl kauks, ka uzmanības maz renistiem- man pietika ar pagājušās sezonas pēdējo Sporta studiju jūnijā, kad tik daudz notikumu notiek Latvijā un pasaulē, ka ciemos uzaicināja Martinu Dukuru. Jūnijā!!

  +2 [+] [-]

, 2020-04-21 14:02, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Diez vai kādā valstī tik liela uzmanība tiek veltīta kantētājam, kā tas pie mums ir saistībā ar Stupeli. Vakar paskatījos Sporta studiju, šie vispār brauc auzās, kad nekas nenotiek - rādīja, kā Dreiškens veic COVID-19 testu.
Ice f-1 jeb Dale vēl kauks, ka uzmanības maz renistiem- man pietika ar pagājušās sezonas pēdējo Sporta studiju jūnijā, kad tik daudz notikumu notiek Latvijā un pasaulē, ka ciemos uzaicināja Martinu Dukuru. Jūnijā!!
Es Studiju pasen neskatos...tik kādus momentus youtube. Viņiem tak budžets jātērē Hettriks aizgāja pauzē cik saprotu. Hokeja laukums aizsaulē....

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:03, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Jāizvēlas interesantākas tēmas šiem tarkšķiem, manuprāt.
Par to čatu - tēma varēja būt interesanta, bet tad vairāk spečukus un zinātājus vajadzēja diskusijai. Zin kā, cilvēki jau grib kā labāk, bet nu baigi var just, ka viņi sportā ir 10, padsmit gadus un pašvaki LV sporta vēsturē, tāds vienaudžu čatiņš kur aprunā kopīgos studiju un armijas gadus, to ko paši un visi vienaudži zin. Tik Zeps ko vairāk par kuhņu zināja. Un arī skatītāji baigi neiesaistās, es ar pēc 22 palasījos tik. Tad nu maļ uz riņķi savickis, tagad vai nekad, vilki, Briedis, f* LV un tādā garā. Ā, vēl Rudņevs. Kur vieni ir pozitīvie, tip cik veikli izkūlušies no bēdas, otri negatīvie. Tā baigi nav ko pārmest, bet nu nekāds uh un ah tur nesanāca

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:04, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: ko tu murgo? visi tavi dukuri ir izvazāti pa visām vietām kur var. labi ka drīz beigs karjeru, būs miers vismaz. Serģis ar Rasmani arī bija visur
ha ha, 1 intervija gadā Hattrikam Sporta studijai ir "izvazāšana pa visurieni"
un vēl februārī,kad bija BIG 2 lielie renes pasākumi-EČ mājās un PČ vispār pat ne mazākās ažiotāžas-nekādu rakstu,interviju,podkāstu,viedokļu uttt....

nu nekad nav tā rene pārlieku glorificēta,kā jums te visiem liekas

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:07, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Diez vai kādā valstī tik liela uzmanība tiek veltīta kantētājam, kā tas pie mums ir saistībā ar Stupeli. Vakar paskatījos Sporta studiju, šie vispār brauc auzās, kad nekas nenotiek - rādīja, kā Dreiškens veic COVID-19 testu.
Ice f-1 jeb Dale vēl kauks, ka uzmanības maz renistiem- man pietika ar pagājušās sezonas pēdējo Sporta studiju jūnijā, kad tik daudz notikumu notiek Latvijā un pasaulē, ka ciemos uzaicināja Martinu Dukuru. Jūnijā!!
Tu tiešām uzskati,ka rene Latvija tiek tādā pat mērā atspoguļota,kā piem. Austrijā-kalnu slēpošana Norvēģijā slēpošana Holandē ātrslidošana Polijā tramplīnlēksāna?

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:08, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Par to čatu - tēma varēja būt interesanta, bet tad vairāk spečukus un zinātājus vajadzēja diskusijai. Zin kā, cilvēki jau grib kā labāk, bet nu baigi var just, ka viņi sportā ir 10, padsmit gadus un pašvaki LV sporta vēsturē, tāds vienaudžu čatiņš kur aprunā kopīgos studiju un armijas gadus, to ko paši un visi vienaudži zin. Tik Zeps ko vairāk par kuhņu zināja. Un arī skatītāji baigi neiesaistās, es ar pēc 22 palasījos tik. Tad nu maļ uz riņķi savickis, tagad vai nekad, vilki, Briedis, f* LV un tādā garā. Ā, vēl Rudņevs. Kur vieni ir pozitīvie, tip cik veikli izkūlušies no bēdas, otri negatīvie. Tā baigi nav ko pārmest, bet nu nekāds uh un ah tur nesanāca
Nezinu, mani šī tēma tiešām neuzrunāja, jo zināju, par ko tieši tiks diskutēts.

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:09, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: Tu tiešām uzskati,ka rene Latvija tiek tādā pat mērā atspoguļota,kā piem. Austrijā-kalnu slēpošana Norvēģijā slēpošana Holandē ātrslidošana Polijā tramplīnlēksāna?
Nē, jaņēm piemērs no poļiem, kuriem ir speciālas mājas lapas par tramplīnlēkšanu.
Slēpts komentārs: zaipis

  -2 [+] [-]

, 2020-04-21 14:18, pirms 4 gadiem
iedomājoties kā vasarā renisti atkal raudās pēc naudas, lai valsts dod, jau nelabi paliek...
cerams beidzot to bezjēdzīgo trubu aizklapēs vai, lai Dukurs biznesu pats taisa, nevis apgroza valsts naudu un saņem gandrīz 100 pakas par to...nabadziņi!
iespēja ir lieliska no tās bezjēdzīgās trubas tikt vaļā!

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:22, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Nezinu, mani šī tēma tiešām neuzrunāja, jo zināju, par ko tieši tiks diskutēts.
nu es pat nedomāju par ko būs, skaidrs ka tiks pieminēti tie, bet cerēju uz ko vēl, laikam senāku, piemirstu...

  -1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:24, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: ha ha, 1 intervija gadā Hattrikam Sporta studijai ir "izvazāšana pa visurieni"
un vēl februārī,kad bija BIG 2 lielie renes pasākumi-EČ mājās un PČ vispār pat ne mazākās ažiotāžas-nekādu rakstu,interviju,podkāstu,viedokļu uttt....


nu nekad nav tā rene pārlieku glorificēta,kā jums te visiem liekas
kāda viena intervija gadā? tu kādā pakaļā savu galvu turi, ja redzi tikai 1 interviju gadā?
par to big2 nav ažiotāžas, jo tas ir sūds
no renes glorificēti tiek kamaniņnieki, 30 gadus sava trase un ne sūda nav Dukuriem vismaz bleķi birst.

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:25, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: nu es pat nedomāju par ko būs, skaidrs ka tiks pieminēti tie, bet cerēju uz ko vēl, laikam senāku, piemirstu...
Suveizda tad vēl dzimis nebija.

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:27, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: kāda viena intervija gadā? tu kādā pakaļā savu galvu turi, ja redzi tikai 1 interviju gadā?
par to big2 nav ažiotāžas, jo tas ir sūds
no renes glorificēti tiek kamaniņnieki, 30 gadus sava trase un ne sūda nav Dukuriem vismaz bleķi birst.
Tāpēc jau Dale pofig kamaniņas, jo tur panākumu mazāk.

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:32, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: kāda viena intervija gadā? tu kādā pakaļā savu galvu turi, ja redzi tikai 1 interviju gadā?
par to big2 nav ažiotāžas, jo tas ir sūds
no renes glorificēti tiek kamaniņnieki, 30 gadus sava trase un ne sūda nav Dukuriem vismaz bleķi birst.
nu labi, 4-5 intervijas, bet tikai sporta lapās,citos šovos,raidījumos viņi vispār nelien...

motorgonščiki kā Nitiši,Seski,Jonasi daudz kur vairāk parādās...

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:33, pirms 4 gadiem
ja par purkšķi, tad iepriekšējais nosita vēlmi lasīt turpmāk...
izcilākā pērle:
Kļaviņs redz kā Latvijā attīstās lauku hokejs pamatojums mums daudz hokejistu un florbolistu

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:34, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: nu labi, 4-5 intervijas, bet tikai sporta lapās,citos šovos,raidījumos viņi vispār nelien...

motorgonščiki kā Nitiši,Seski,Jonasi daudz kur vairāk parādās...
a tev vēl vajag lai dukurs laika ziņas lasa, vada Saeimu un dejo ar zvaigzni?

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:34, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: ja par purkšķi, tad iepriekšējais nosita vēlmi lasīt turpmāk...
izcilākā pērle:
Kļaviņs redz kā Latvijā attīstās lauku hokejs pamatojums mums daudz hokejistu un florbolistu
kur tas bija?

  -1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:35, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: kur tas bija?
ceturdien laikam.
pirmais vēl neko bija par futeni un aktuāli jautājumi. tagad sviests

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:36, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: ceturdien laikam
palaidu garām, bet nu jā, potencālais futbola prezis

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:37, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tāpēc jau Dale pofig kamaniņas, jo tur panākumu mazāk.
nope...

jau kopš Eurosport laikiem ,kad mūsējie dauzījas pa 3. desmitu visus posmus skatījos, un skatītos vēl šobaltdien,ja liels panākums būtu tikšana pie 2. brauc.

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:39, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: a tev vēl vajag lai dukurs laika ziņas lasa, vada Saeimu un dejo ar zvaigzni?
protams,ka nē...

bet ta nesaki,ka viņš ir VISUR...

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:39, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: nope...

jau kopš Eurosport laikiem ,kad mūsējie dauzījas pa 3. desmitu visus posmus skatījos, un skatītos vēl šobaltdien,ja liels panākums būtu tikšana pie 2. brauc.
Cerams, ka drīz atgriezīsies tie laiki, kad priecāsies par tikšanu 2.braucienā.

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:41, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: protams,ka nē...

bet ta nesaki,ka viņš ir VISUR...
Stupelis pat "Dod pieci" bija uzreiz uzaicināts pēc Gada balvas sportā. Nē, viņu jau nekur neaicina. Filma utt.

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:42, pirms 4 gadiem
ice F-1 rakstīja: protams,ka nē...

bet ta nesaki,ka viņš ir VISUR...
sporta lapās ir, sporta avīzēs ir, sporta raidījumos ir, pa tv rāda. viņi ir visur kur jābūt sportistiem. manis pēc varētu ari nebūt

  +1 [+] [-]

, 2020-04-21 14:47, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: palaidu garām, bet nu jā, potencālais futbola prezis
tur vēl bija daudzi neadekvāti salīdzinājumi un prognozes...
piemēram , ka hokejā 10.vieta ir līdzvērtīga 100.vietai futbolā, bez paskaidrojumiem, tipa tā tas ir visi piekrīt

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:52, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: tur vēl bija daudzi neadekvāti salīdzinājumi un prognozes...
piemēram , ka hokejā 10.vieta ir līdzvērtīga 100.vietai futbolā, bez paskaidrojumiem, tipa tā tas ir visi piekrīt
nu ja to izsprieda tas sc autoru kolektīvs, tad verdikts ir viens - jūs visi esat cirvji!

     [+] [-]

, 2020-04-21 14:56, pirms 4 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Stupelis pat "Dod pieci" bija uzreiz uzaicināts pēc Gada balvas sportā. Nē, viņu jau nekur neaicina. Filma utt.
es gan nepiešķiru tām visām vienveidīgajām,virspusējām intervijām tik lielu nozīmi
ja par reni un blaķenem būtu regulāri raksti,kadas analīzes par visām pasaules renes vai blaķeņu aktualitātēm, tad es tikai teiktu,ka "jā reni un blaķenes LV mediji pietiekami novērtē un reklamē
1 2 58 komentāri