Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Nacionālā sporta padome atbalsta ''Eurobasket 2025'' rīkošanu Latvijā

Nacionālā sporta padome atbalsta ''Eurobasket 2025'' rīkošanu Latvijā
Latvijas izlase. Foto: FIBA

Latvijas Nacionālā sporta padome šodien sēdē ir atbalstījusi Latvijas Basketbola savienības (LBS) pieprasījumu no valsts budžeta piešķirt līdzekļus 2025. gada Eiropas čempionāta organizēšanai Rīgā, zināms portālam ''Sportacentrs.com'', ko vēlāk apstiprināja Izglītības un zinātnes ministrijas izplatītais paziņojums. Plānots pieteikties rīkot vienas apakšgrupas izspēli un visas izslēgšanas cīņas.

Latvijā pēdējo reizi Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem tika organizēts 2015. gadā, kad Rīgā tika uzņemta viena no grupas izspēlēm. Toreiz bez Latvijas nozīmīgais basketbola turnīrs notika arīdzan Horvātijā, Vācijā un Francijā, kur noritēja izšķirošās cīņas par medaļām. Latvija toreiz aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, turnīru noslēdzot astotajā vietā. 2009. gadā Latvijā notika Eiropas čempionāts dāmām, bet 2019. gadā Latvijā sievietēm notika vienas grupas izspēle.

Latvijas Basketbola savienība (LBS) uzlūko iespēju Eiropas čempionātu Rīgā uzņemt vēlreiz - 2025. gadā. Kā zināms portālam ''Sportacentrs.com'', tad mērķis ir pieteikties organizēt vienas apakšgrupas spēles ar Latvijas dalību un visas izslēgšanas cīņas. Šodien notika Nacionālās sporta padomes sēde, kurā akceptēja LBS pieprasījumu piešķirt valsts budžeta līdzekļus čempionāta rīkošanai Rīgā. Zināms, ka Sporta padomes locekļu pārliecināšanai īpaši noderīgs bijis Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) veikts pētījums, kurš pierādīja piešķirto valsts līdzekļu atpelnīšanu no līdzjutēju ierašanās Latvijā, par pamatu ņemot pieredzi 2015. gada čempionātā Rīgā un pēdējos organizētos čempionātos citās valstīs. Aprēķini veidoti, uzskatot, ka līdz 2025. gadam Covid-19 pandēmija būs piebremzēta, fani varēs apmeklēt savu izlašu spēles un just līdz kā ierasts.

Izglītības un zinātnes ministrija piektdienas pēcpusdienā savā mājaslapā izplatīja informāciju par notikušo Nacionālās sporta padomes sēdi, apstiprinot pieņemto pozitīvo lēmumu LBS pieprasījumam. ''Pēdējos 15 gados Latvijā ir veiksmīgi sarīkoti 12 pasaules un Eiropas čempionāti pieaugušo un jauniešu komandām (ieskaitot FIBA ''EuroBasket 2015''). Ņemot vērā šo pieredzi, Latvijas Basketbola savienība ir apliecinājusi interesi piedalīties konkursā par tiesībām rīkot vienas grupas turnīru un arī finālposmu. Padomes sēdē minētais pieteikums tika vērtēts gan no sportiskā aspekta un sacensību ietekmes uz basketbola un sporta popularitāti sabiedrībā kopumā, gan arī tika vērtēts sacensību potenciālais ekonomiskais efekts un ieguvumi valsts tautsaimniecībai. Pēc nepieciešamo dokumentu sagatavošanas jautājumu par FIBA ''EuroBasket 2025'' grupas turnīra un finālposma organizēšanu Latvijā Izglītības un zinātnes ministrija virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā,'' teikts paziņojumā.

Kuluāros šāda notikumu attīstība bija dzirdama jau kādu laiku, Latvijas Basketbola savienībai (LBS) vēlmi cīnīties par 2025. gada Eiropas čempionāta organizēšanu izsakot publiski organizācijas mājaslapā. Kopš par prezidentu kļuvis Raimonds Vējonis, bet ģenerālsekretāru Kaspars Cipruss, Latvija organizējusi vairākus izlašu burbuļus vīriešu un sieviešu nacionālajām izlasēm, kā arī jauniešu izlasēm. Šovasar Rīgā un Daugavpilī notika Pasaules kauss U19 puišiem. Citas konkurentes par vēlmi rīkot čempionātu nav zināmas. Kā viena no tādām tiek uzlūkota Igaunija, kura labprāt rīkotu vismaz vienas apakšgrupas izspēli.

2022. gada Eiropas čempionātam Latvijas basketbola izlase nekvalificējās. Pēdējos gados FIBA organizē praksi čempionātus rīkot vairākās valstīs. Tā, piemēram, 2022. gadā Eiropas čempionāts notiks Čehijā, Gruzijā, Itālijā un Vācijā, bet 2023. gada Pasaules kauss Japānā, Indonēzijā un Filipīnās.


Slēpts komentārs: R101
, 2021-08-20 15:05, pirms 3 gadiem
Lai dzīvo jāzeps!
, 2021-08-20 15:05, pirms 3 gadiem
LAbs! Cipruss kartejo reizi pierada, ka ir DARITAJS!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2021-08-20 15:14, pirms 3 gadiem
Tad kvalifikācija nebūs jāspēlē?
, 2021-08-20 15:25, pirms 3 gadiem
Mūsējiem jau tāpat ižķirošajos startos vienmēr kaut kas notrīc. Mājās šāda iespēja būs vēl lielāka.
, 2021-08-20 15:29, pirms 3 gadiem
purva_velns rakstīja: Lai dzīvo jāzeps!
....un viņa brāļi!
, 2021-08-20 15:31, pirms 3 gadiem
Olimpiska gada EC...tas nozime, ka bus setas maci, kur nespeles nekadas zvaigznes. Lidzigi ka si gada PC hokeja. Bezjedziga svaidisanas ar naudu. Latviesiem laikam patik drumstalas savak?
, 2021-08-20 15:33, pirms 3 gadiem
ko niekojas tie driblētāji ar kaut kādu EČ uzreiz jārīko PČ
pipec , paši tikt nekur nevar tad davai atkal sametamies , lai šie var padriblēt kādā čempī!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2021-08-20 15:38, pirms 3 gadiem
T.G.H. rakstīja: Olimpiska gada EC...tas nozime, ka bus setas maci, kur nespeles nekadas zvaigznes. Lidzigi ka si gada PC hokeja. Bezjedziga svaidisanas ar naudu. Latviesiem laikam patik drumstalas savak?
Nemurgo, OS bus 2024 gada. EC redzesim visas zvaigznes!
, 2021-08-20 16:02, pirms 3 gadiem
Nikujasse rakstīja: Tad kvalifikācija nebūs jāspēlē?
būs, bet mēs automātiski tiekam tālāk
, 2021-08-20 16:46, pirms 3 gadiem
zaipis rakstīja: ko niekojas tie driblētāji ar kaut kādu EČ uzreiz jārīko PČ
pipec , paši tikt nekur nevar tad davai atkal sametamies , lai šie var padriblēt kādā čempī!
Vnk žēl aizlaist postā tādu paaudzi, 25. gads varētu būt pats, pats pēdējais moments... KP, Dāvim, Timmam, Šmitam jau 30+, nez vai Strēlnieks tad būs aktuāls, saliekot kopā ar labākajiem jaunajiem, mošk varētu skaļi aizcirst durvis. No tāda viedokļa, no visa šī zaudētā laika, -jā, es domāju, ka vajadzētu.
Slēpts komentārs: vii
, 2021-08-20 17:10, pirms 3 gadiem
vii rakstīja: naivuļi. Uz to laiku nebūs ne eurobasketa, ne arī sia latvijas republika.
Kāpēc eurobaskets nebūs?
, 2021-08-20 17:12, pirms 3 gadiem
vii rakstīja: naivuļi. Uz to laiku nebūs ne eurobasketa, ne arī sia latvijas republika.
Ar Latviju viss būs kārtībā! Drīzāk uz to laiku Krievija būs beigusi pastāvēt!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Lincoln Red Imps
, 2021-08-20 18:53, pirms 3 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Vnk žēl aizlaist postā tādu paaudzi, 25. gads varētu būt pats, pats pēdējais moments... KP, Dāvim, Timmam, Šmitam jau 30+, nez vai Strēlnieks tad būs aktuāls, saliekot kopā ar labākajiem jaunajiem, mošk varētu skaļi aizcirst durvis. No tāda viedokļa, no visa šī zaudētā laika, -jā, es domāju, ka vajadzētu.
Tu vinīem uzprasi vai viņi tā domā..domāju ka nē..tas ir Tavas problēmas un iedomas par pedējo iespēu
, 2021-08-20 20:49, pirms 3 gadiem
paldies brataniem= gobzem-sleser
, 2021-08-21 11:50, pirms 3 gadiem
parveselīgudzīvesveidu rakstīja: LAbs! Cipruss kartejo reizi pierada, ka ir DARITAJS!
NEKO VIŅŠ NEPIERĀDA tu naivais latvieti..
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.