Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Latvijas basketbols un matemātika: sāpīgās neveiksmes

Latvijas basketbols un matemātika: sāpīgās neveiksmes
Andris Biedriņš cīņā pret Vācijas uzbrukumu 2009. gada Eiropas čempionātā. Foto: Getty Images

Latvijas vīriešu basketbola izlasi sestdien "Arēnā Rīga" gaida izšķirošā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēle pret Bulgāriju. Lai pretendētu uz vietu finālturnīrā, mūsējiem obligāti ir jāuzvar, bet ceļazīme automātiski būs rokā, ja tas tiks izdarīts vismaz ar septiņu punktu pārsvaru. Latvija šajā cīņā ir favorītes lomā, bet Sportacentrs.com nolēma atskatīties uz brīžiem, kad izšķirošajos mačos gar mūsu komandas soliņu tomēr noskrējis melns kaķis.

Tagad vai... citreiz

Latvija – Vācija 68:62, 2009. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs Gdaņskā
Uz Poliju mūsu izlase devās ar augstiem mērķiem, jo bija izveidota tā laika "sapņu komanda" ar Andri Biedriņu, Kasparu Kambalu, Armandu Šķēli un Kristapu Valteru sastāvā, bet galvenā trenera pienākumus pildīja Eiropā labu reputāciju iemantojušais lietuvietis Ķēstutis Kemzura.

Pirmās plaisas komandas uzbūvē bija jau pārbaudes spēļu ciklā, un tā laikā disciplīnas pārkāpumu dēļ tika atskaitīts Kaspars Bērziņš. Finālturnīru izlase sāka ar zaudējumiem Krievijai un Francijai, tāpēc pēdējais cerību salmiņš izkļūt no grupas bija pēdējā mačā pret Vāciju. Lai turpinātu finālturnīru, vajadzēja uzvarēt vismaz ar deviņu punktu starpību. Vēl 22,2 sekundes līdz spēles beigām Kristaps Janičenoks ar diviem precīziem soda metieniem panāca 68:57 jeb +11. Tomēr 14 sekundes pirms beigām Ernests Kalve aizsardzībā pret Janu Jaglu nospēlēja ne visai veiksmīgi, jo pretinieks iemeta trīspunktnieku un iedzina pirmo naglu Latvijas zārkā. Vēlāk ar diviem sodiņiem viņš iesita arī otro, un mūsējiem Eiropas čempionāts bija beidzies. Lielākie skandāli un diskvalifikācijas gan sekoja pēc tam, bija slavenā Edgara Buļa atskaite, gūzma netīrās veļas mazgāšana, kas iezīmēja lielas pārmaiņas Latvijas basketbola druvā. Kemzura atstāja izlases galvenā trenera amatu, bet viņa vietā stājās tobrīd vēl mazpieredzējušais Ainars Bagatskis un arī apēda krietnu devu puda sāls. Savukārt tā brīža Latvijas lielākā basketbola zvaigzne Biedriņš valstsvienības kreklu tā arī vairs nepielaikoja.

Atgriežamies astoņniekā? Nē.

Latvija – Beļģija 56:60, 2013. gada Eiropas čempionāta finālturnīrs Ļubļanā
Grupas noslēdzošajā mačā daudzsološā Latvijas izlase bija favorītes lomā pret tobrīd pēdējā vietā esošo Beļģiju, taču beigu beigās komanda aizvadīja savu sliktāko spēli turnīrā un pēc tās kravāja somas mājupceļam. Uzvara mūsējiem būtu ļāvusi pirmo reizi kopš 2001. gada sasniegt Eiropas čempionāta astoņnieku, kā arī pacīnīties par ceļazīmi uz 2014. gada Pasaules kausa finālturnīru. Tomēr zobusāpes metienu precizitātē, it sevišķi no distances (tikai pieci trāpīti trīspunktnieki no 29), maksāja uzvaru. Tiesa, četri panākumi astoņos mačos – tā Latvijai bija labākā bilance finālturnīrā kopš neatkarības atgūšanas. Nākotne viesa optimismu, un labā noskaņojumā pēc turnīra, kas tomēr beidzās sāpīgi, bija arī Bagatskis. "Čempionāts parādīja - mēs varam!" Viņam piebalsoja Dairis Bertāns: "Esam jauna izlase, jauni spēlētāji, un mums vēl viss tikai priekšā."


Dairis Bertāns aizsardzībā cenšas apturēt Beļģiju. Foto: FIBA

Dāvana Čehijai

Latvija – Čehija 70:97, 2015. gada Eiropas čempionāts Lillē
Eiropas labāko astoņniekā Latvijas izlase atgriezās divus gadus vēlāk notikušajā čempionātā, kas daļēji norisinājās arī Rīgā. Pēc nervu kutinošas uzvaras pār Igauniju grupu turnīra pēdējā spēlē mūsējie ieguva aviobiļetes uz lietaino Lilli, kur notika izslēgšanas turnīrs. Uzvara pār vēl Luku Dončiču gaidošo Slovēniju nozīmēja ceturtdaļfinālu pret mājinieci un tā brīža čempioni Franciju, taču pēc cerīga sākuma nācās piekāpties ar 70:84. Tomēr priekšā vēl bija atbildīgas cīņas un sāpīgi zaudējumi. Spēlē par vietu Eiropas čempionāta pirmajā sešiniekā, kas uzreiz būtu nodrošinājis vietu Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, Latvijas basketbolisti pamanījās izsēt 17 punktu vadību pret Grieķiju un zaudēja ar 90:97. Pēdējā iespēja iegūt ceļazīmi uz olimpisko atlasi bija nākamās dienas cīņā par septīto vietu un pret gana parocīgo pretinieci Čehiju. Tomēr pēc laba sākuma Latvijas bākā degviela bija beigusies un piedzīvots pat kaunpilns fiasko. Pēc spēles basketbolisti bija ļoti nerunīgi, bet Bagatskis atzina, ka visa komanda bijusi tukša. "Tā gadās. (..) Kaut kur nemācējām sevi piespiest un salauzt." Riodežaneiro kvalifikācijas turnīra rīkošanas tiesības tika piešķirtas Serbijai, kas nozīmēja, ka uz to beigu beigās tika arī Eiropas astotā spēcīgākā izlase Latvija.

Olimpiskais sapnis izkūp gaisā

Latvija – Puertoriko 70:77, 2016. gada Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācija Belgradā
Arī uz Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru Belgradā mūsējie vēl devās bez lielākās Latvijas basketbola zvaigznes Kristapa Porziņģa, kurš Ņujorkā jau bija iekarojis zvaigznes statusu. Tomēr tik un tā komanda tika uzskatīta par mājinieces Serbijas galveno konkurenti cīņā par vietu piecu apļu turnīrā. Savu statusu Latvija apliecināja grupu turnīrā, jo uzvarēja abās spēlēs – 88:48 pret Japānu un 71:59 pret nu jau principiālo pretinieci Čehiju. Tomēr pēc tam sekoja kārtējais fiasko. Pusfinālā gaidīja tikšanās ar Puertoriko, kuras spēli balstīja divi veterāni – Karloss Arojo un Hosē Huans Barea. Atbildīgajā spēlē atkal nekrita tālmetieni (iemesti vien 12%) un piedzīvots kārtējais sāpīgais zaudējums ar 70:77. Olimpiskajam sapnim līdz ar to bija beigas, bet finālā serbi ar Puertoriko izrēķinājās vairāk nekā pārliecinoši (108:77). Vai tāpat būtu, ja finālā mājinieki tiktos ar Latviju? "Šoks! Domāju, ka bijām pelnījuši tikt finālā. Nezinu, kā būtu bijis, ja tajā spēlētu," nesaprašanā pēc neveiksmes bija arī izlases kapteinis Jānis Blūms.

Fināls jau ceturtdaļfinālā

Latvija – Slovēnija 97:103, 2017. gada Eiropas čempionāts Stambulā
Līdzīgi kā 2009. gadā arī astoņus gadus vēlāk Latvijā beidzot valdīja cerība, ka Eiropas čempionātā basketbolā izdosies paveikt ko ievērības cienīgu. Iespējams, pat pacīnīties par medaļām! Latvijas basketbols ar Kristapu Porziņģi un Dāvi Bertānu priekšgalā bija nonācis zenītā, un bija tikai pašsaprotami, ka laiks ābeļdārzā plūkt augļus. Gan līdzjutējos, gan basketbolistus bija lielas cerības, kaut gan ar skaļiem Tagad vai nekad stila lozungiem, paldies Dievam, neviens nemētājās. Tomēr līdz medaļām aizsniegties neizdevās. Turnīru izlase sāka ar zaudējumu Serbijai, bet pēc tam tā izrādījās arī vienīgā neveiksme, kas ļāva gūt otro vietu un droši sasniegt "play-off". Astotdaļfinālā Melnkalnei pret mūsējiem nebija nekādu variantu (100:68), bet nākamajā kārtā savā starpā tikās divas karstākās izlases turnīrā – Latvija un Slovēnija. Pateicoties savas jaunās zvaigznes Dončiča pāris trakiem metieniem un Gorana Dragiča spēles veidotāja meistarībai, laukumu kā uzvarētāji diemžēl atstāja slovēņi. "Šis Latvijas basketbola ir tikai sākums. Nākamie turnīri būs vēl spilgtāki, nav ko nokārt galvas," optimistisku noti pēc grūti sagremojamās neveiksmes centās saglabāt 34 punktus iemetušais Porziņģis. "Gribējām iet līdz galam un cīnīties par medaļām. Tas bija reāli iespējams. Nebiju iedomājies, ka apstāsimies tik ātri. Tāpēc iekšā sēž tik pretīga sajūta.” Par Eiropas čempioniem togad kļuva tieši slovēņi, bet pēc turnīra Latvijas izlases stūrmaņa posteni atstāja Bagatskis, noslēdzot astoņus gadus ilgušo ēru.


Luka Dončičs pret Kristapu Porziņģi. Konkurenti izlašu līmenī. Foto: FIBA

Trīs punkti no Pasaules kausa

Latvija – Melnkalne 80:74, 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācija Podgoricā
Porziņģis noteikti nevarēja iedomāties, ka nākamie gadi Eiropas basketbolā lielākajai daļai izlašu būs ļoti sarežģīti tieši FIBA un ULEB strīda dēļ, kā rezultātā valstsvienību spēlēs joprojām bieži nevar piedalīties visi labākie basketbolisti. Tas ir iemesls, kāpēc uz Pasaules kausu netika Eiropas čempione Slovēnija un lielā mērā noteikti attiecināms arī uz Latviju. Tomēr tik un tā mūsējiem viss izšķīrās 2019. gada 25. februāra vakarā Podgoricā, kur pret mājinieci Melnkalni bija pēdējā kvalifikācijas sacensību spēle. Lai iekļūtu finālturnīrā, Latvijai bija jāuzvar vismaz ar deviņu punktu starpību. Arņa Vecvagara vadītajai komandai viss mačs padevās ļoti smagnēji, un bieži šādas cīņas nav beigušās mums par labu. Viss izšķīrās pēdējās sekundēs, kur vairāku neveiksmīgu epizožu dēļ finālturnīrs palika nesasniegts. "Ja FIBA un ULEB starpā nebūtu strīda, mēs būtu spēlējuši Pasaules kausā," pēc sāpīgās neveiksmes teica Vecvagars, kurš dažas nedēļas vēlāk atstāja Latvijas izlases galvenā trenera amatu.

Vēlam Latvijas basketbolistiem izcilu Eiropas čempionāta kvalifikācijas noslēgumu, un tad jau jaunnedēļ Sportacentrs.com atskatīsies arī uz izšķirošajiem mačiem, kas mūsējiem bijuši veiksmīgi.


, 2021-02-19 09:45, pirms 3 gadiem
Fū, kāds mazohisms. Ļubļana, Lille, Belgrada un nevis Podgorica, bet Rīga (jo Rīgā jau zaudējām černogoriem) - paliek pretīgi, šīs lietas atceroties. Visu laiku mīkstākais basketbols Latvijas izpildījumā. Gribētos neko tādu vairs dzīvē nepiedzīvot, taču dzīve ir dzīve. Un reizēm mūsējie vienkārši ir tizli, iedomīgi mīkstpēdiņi.
, 2021-02-19 10:26, pirms 3 gadiem
Bildē ar Biedru- Hamanns-tas pats,kurš EČ Gdaņskā netīšam uzskrēja uz Kambalas elkoņa un tādējādi izsita sev zobu.
, 2021-02-19 11:32, pirms 3 gadiem
2015.gads bija drausmīgs. Varēja arī neatgādināt
, 2021-02-19 12:05, pirms 3 gadiem
Kautkad jau bija arī Portugāle
, 2021-02-19 12:06, pirms 3 gadiem
Njā, izejot atkal cauri visiem sāpīgajiem zaudējumiem, vai nepietiekamajām uzvarām, morāli sūdīgi paliek. Nu tāda neveiksmju strīpa visoas izšķirošajos brīžos, toč mūsu basītim kaut kāds melnums tup virsū.
, 2021-02-19 12:07, pirms 3 gadiem
A.Iverson 3# rakstīja: 2015.gads bija drausmīgs. Varēja arī neatgādināt
tas riktīgi būtu vietā, lai koncentrētos bulgāru iznīcināšanai!?
, 2021-02-19 12:37, pirms 3 gadiem
Zaudējums beļģiem varētu pat būt visbesīgākais, jo grūtākais jau bija izdarīts, tik vien, kā vajadzēja nokārtot formalitāti un paņemt savu uzvaru pret vāju pretinieku, kas tāpat tālāk nevar tikt. Tas besīgākais tieši tajā, ka mūsu vietā tālāk tika ukraiņi, kurus sagrāvām ar vairāk kā +30, pēc tam tie ukraiņi vēl tiek uz pasaules čempionātu un tur tikai par nieka tiesu netiek 1/8f, plus vēl grupā ASV ar Kariju, Deivisu, Hārdenu, Rouzu, Kazinsu...
, 2021-02-19 13:33, pirms 3 gadiem
Iespaidīga kompānija. Iespējams, labākās basketbola izlases pasaulē, kas izšķirošos notikumus vienmēr skatās mājās uz dīvāna.

Un, jā, ar bulgāriem būs viegli, tikpat viegli kā iedzīt naglu zārkā, kurš jau ir ciet.
, 2021-02-19 15:45, pirms 3 gadiem
Estipoiši tikko smuki pagarinājumā nolauza makaroņņikus.
, 2021-02-19 15:50, pirms 3 gadiem
Man paveicās toreiz būt Lilles futbola stadionā tieši tajā spēlē, kur vinnējām Slovēniju. Laba spēle bija.
, 2021-02-19 21:02, pirms 3 gadiem
Vai tad nu tiešām vajadzēja šādu virsrakstu. Pirms 2 gadiem pirms mača ar Melnkalni arī n-tie raksti bija par šo, un kas beigās no tā sanāca...
, 2021-02-20 00:39, pirms 3 gadiem
stikeratiesibu sakot!Tas laikaam ir vienigais ar ko variet lielites un buut "lepni" Starptautiskajos Basket pasaakumos😅Jo Kambala Hammanam izsita Zobu😅Eheeeeyyyy👍👍😄😄Juhuuuuuuuu Te nu juus esiet😄👍
, 2021-02-20 00:54, pirms 3 gadiem
Būba rakstīja: Njā, izejot atkal cauri visiem sāpīgajiem zaudējumiem, vai nepietiekamajām uzvarām, morāli sūdīgi paliek. Nu tāda neveiksmju strīpa visoas izšķirošajos brīžos, toč mūsu basītim kaut kāds melnums tup virsū.
100p"Leiši"laastu jums uzlikuši😅Nabadzini...
, 2021-02-20 02:13, pirms 3 gadiem
bczal rakstīja: stikeratiesibu sakot!Tas laikaam ir vienigais ar ko variet lielites un buut "lepni" Starptautiskajos Basket pasaakumos😅Jo Kambala Hammanam izsita Zobu😅Eheeeeyyyy👍👍😄😄Juhuuuuuuuu Te nu juus esiet😄👍
A ko tu te visu laiku d.irsies, pastāsti? Tevi vai tavus leišus te kāds baigi apbižo, vai kas par lietu, kāpēc vienmēr tik aizvainots?
, 2021-02-20 21:48, pirms 3 gadiem
Latvijas basketbola izlasei tomēr ir viena pozitīva īpašība. Stabilitāte. Stabilitāte un paredzamība. Divas pozitīvas īpašības. Un treneri, kas ciena tradīcijas. Trīs pozitīvas īpašības!
, 2021-02-20 21:49, pirms 3 gadiem
Nu ko ? Turpinām sarakstu,bet Latvijas basketbola kungi lai sagaida atbildes video no Biulgārijas.Cerams tādu jautru atsūtīs.Bet ja nopietni,to jūs esat nopelnījuši par savu pārmērīgo pļurkšķēšanu pirms atbildīgās spēles.
, 2021-02-20 23:08, pirms 3 gadiem
Dieva dēļ, nākamreiz, kad būs šāda situācija(zinot Latviju noteikti būs), pat ja pretī ir Andora, netaisiet šādus rakstus. Tā mūžīgā "tagad vai nekad" skandināšana bezjēgā.
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.