Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Latvijai neliels kāpums, Spānija pārtrauc ASV valdīšanu FIBA rangā

Latvijai neliels kāpums, Spānija pārtrauc ASV valdīšanu FIBA rangā
Foto: Basket.lv

Pēc aizvadītajām Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm FIBA atjaunojusi vīriešu izlašu rangu, kurā Latvijas izlase pakāpusies uz 29. vietu, kamēr ranga virsotnē Spānija nomainījusi ASV, paveicot to pirmoreiz kopš ranga ieviešanas.

Latvijas izlase novembrī parūpējās par vēl divām uzvarām Pasaules kausa kvalifikācijā, ļoti pārliecinoši viesos apspēlējot Grieķiju un savā laukumā tiekot galā ar Lielbritāniju. Latvijas izlases uzvaru sērija tagad ir pagarināta līdz deviņiem panākumiem pēc kārtas, taču šogad FIBA rangā kopumā tāpat novērojams kritums, jo Latvija nebija kvalificējusies Eiropas čempionāta finālturnīram.

Gada sākumā Latvija FIBA rangā ieņēma 25. vietu, pēc "EuroBasket 2022" atkāpās uz 30. vietu, bet tagad pēc kārtējām PK atlases spēlēm pakāpusies uz 29. vietu, uz leju nobīdot Beļģiju, kas mūsu PK atlases grupā novembrī cieta divus zaudējumus. Latvijai tieši priekšā vietu saglabā Ainara Bagatska vadītā Ukrainas izlase. Eiropas komandu konkurencē Latvija ir 16. vietā. Lietuva saglabā astoto vietu, bet Igaunija ir 44. vietā.

Jāatgādina, ka FIBA rangs būs kritērijs Pasaules kausa finālturnīra apakšgrupu grozu noteikšanai, attiecīgi izdevīgāka pēc iespējas augstāka vieta šajā rangā. Par FIBA ranga punktu aprēķinu plašāk lasāms šeit.

Taču FIBA rangā šoreiz ir novērota daudz nozīmīgāka izmaiņa, proti, pirmoreiz kopš ranga ieviešanas tā augšgalā nav ASV izlases. Ja pati ASV Basketbola federācija nodala savu "Dream Team" no kvalifikācijas turnīru izlases, kurai nākas iztikt bez NBA spēlētājiem, un šo izlašu bilances uzskaita atsevišķi, tad FIBA, protams, neko tamlīdzīgu nedara, un ASV izlases statistikā tiek iekļautas arī kvalifikācijas spēles.

Un novembrī ASV izlasei tās neizdevās aizvadīt ideāli. Ar 79:94 tika ciesta sakāve savā laukumā pret Brazīliju, kam sekoja uzvara 88:81 pār Kolumbiju. Ar to bija par maz, lai jau šobrīd garantētu vietu finālturnīrā, tiesa, ar bilanci 8-2 un atlikušām tikai divām spēlēm jānotiek lielai katastrofai, lai līdere ASV savā grupā noslīdētu uz ceturto vietu.

Taču zaudējums Brazīlijai nozīmēja mīnusus ASV ranga punktos, kamēr tuvākā sekotāja Spānija savos mačos novembrī atzīmējās ar uzvarām pār Itāliju un Nīderlandi. Eiropas čempionei Spānijai tagad ir 12 uzvaras iepriekšējās 13 spēlēs, kas ļāvis sakrāt 758.6 ranga punktus un pirmoreiz vēsturē pakāpties uz FIBA ranga līderpozīcijām. Pārsvars pār ASV gan ir tikai 1.1 punkts, taču ASV izlase vairs nevar lepoties ar nepārtrauktu valdīšanu pasaules rangā.

Vēl pirmajā divdesmitniekā notikušas divas izmaiņas – Brazīlija pacēlusies virs Polijas un tagad ieņem 13. vietu, kamēr Irāna no 20. vietas izstūmusi Tunisiju.

FIBA vīriešu izlašu rangs, 2022. gada 18. novembris

V.IzlasePunkti
1.Spānija758.6
2.ASV757.5
3.Austrālija740.3
4.Argentīna734.3
5.Francija715.0
6.Serbija710.9
7.Slovēnija704.3
8.Lietuva669.5
9.Grieķija665.9
10.Itālija646.6
28.Ukraina406.7
29.Latvija397.0
30.Beļģija385.5

Izmantotie resursi:
https://www.fiba.basketball/rankingmen


, 2022-11-18 17:57, pirms gada
29. vieta nav slikti.. bet ja tur spīd Ukraina piemēram pa priekšu, tad noteikti vēl var pakāpties. Top 10 būs pārāk ambiciozi skandināts, bet top 20 varētu būt ļoti labs mērķis līdz OS!
, 2022-11-18 18:00, pirms gada
Joprojām rangā atsaucās divu iepriekšējo neveiksmīgo turnīra sekas (pasaules kausa un eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs).
Ar laiku būsim blakus Lietuvas rangam! Vismaz tā vajadzētu būt.
, 2022-11-18 18:35, pirms gada
Drīzumā būsim Top 20 par to nav šaubu, vai tiksim vēl austāk atkarīgs no tā cik labi nospēlēs PK nākamgad..
, 2022-11-18 21:57, pirms gada
Interesanta būtu analīze, cik augstu Latvijai ir iespēja pacelties līdz finālturnīra grozu dalīšanai. Bija runa par 5.-6. grozu, bet kādas ir reālās iespējas?
, 2022-11-18 22:15, pirms gada
timoty rakstīja: Interesanta būtu analīze, cik augstu Latvijai ir iespēja pacelties līdz finālturnīra grozu dalīšanai. Bija runa par 5.-6. grozu, bet kādas ir reālās iespējas?
Ne pārāk augstu. Ja februārī abas spēles uzvaram, varbūt tur sanāks 2 vai 3 pozīcijas. Līdz izlozei ir palikušas tikai 2 oficiālas spēles. Pārāk maz, lai kaut ko radikāli mainītu.
, 2022-11-18 22:44, pirms gada
No Eiropas tikai 16
, 2022-11-18 23:27, pirms gada
Bet būtu tomēr interesanti uzzināt, kāds ir kopējais punktu skaits izlasēm, kuras teorētiski cīnās par 5.-6.grozu.
Agrāk vieni komentāros rakstīja, ka labāk būtu 6.grozā, lai nesanāk ar ASV vienā grupā. Pēc šī jaunākā reitinga iznāk, ka 2.un 6.grozs vienā grupā...Un teorētiski ar ASV.
Beidzam filozofēt, VISS IR ATKARĪGS TIKAI NO MŪSĒJIEM UN VIŅU SPĒLES!!!!
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.