Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Dairis Bertāns: "Banki ienes jaunas vēsmas valstsvienības darbā"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Dairis Bertāns: "Banki ienes jaunas vēsmas valstsvienības darbā"
Latvijas valstsvienības kapteinis Dairis Bertāns 2021. gada 17. jūnijā. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

"Vēl neesmu vienojies par līgumu nākamajai sezonai. Vairākumā līgu tikai nupat izspēlētas finālsērijas, tāpēc lielākā kustība tirgū vēl priekšā. Šobrīd par to nedomāju – gatavojos rītdienas spēlei Polijā, pēc tam pievērsīšos Pasaules kausa priekškvalifikācijai," Dairis Bertāns ceturtdien, 17. jūnijā, pauda apņēmību augustā piedalīties pirmajās oficiālajās spēlēs Lukas Banki vadībā.

Maskavas apgabala “Himki” neizpildītās saistības pret spēlētājiem pārcirta Bertāna sezonu pusceļā. Uzbrūkošais aizsargs Eirolīgā pārtrauca spēlēt 2021. gada 25. februārī, tovakar sametot 11 punktus pret savu bijušo klubu “Olimpia Milano”. Sekoja gandrīz četri mēneši neziņas, kamēr 16. jūnijā Krievijas klubs beidzot norēķinājās ar latviešu basketbolistu.

“Ļoti laba nedēļa,” teica Bertāns. “Prieks sanākt kopā, lai gan šobrīd oficiālām spēlēm negatavojamies. Komandā ir daudz jaunu spēlētāju. Nezinām, kāda būs situācija sezonas laikā – iespējams, kādam no džekiem būs pietiekami nozīmīga loma valstsvienībā. Mana sezona beidzās pasen, tādēļ trenēšanās (komandā) nāca īstajā laikā. Atkal varēju izbaudīt basketbolu.”

Izlīgums ar klubu tika panākts, pateicoties Eirolīgas spēlētāju arodbiedrības (ELPA) rīcībai. Bertāns pieļauj iespēju, ka ELPA var palīdzēt risināt ieilgušo konfliktu starp FIBA un ULEB Eirolīgu. “Arodbiedrība kļūst spēcīgāka un ietekmīgāka. Iespējams, ka tās palīdzība ļaus spēlētājiem sezonas laikā tikt uz izlašu spēlēm. Pagaidām tā ir tāla nākotne, taču domāju, ka iecere piepildīsies.”

ELPA palīdz aizstāvēt Eirolīgas spēlētāju intereses, ir pārliecināts Bertāns. “Kolektīvā līguma (CBA) projekts jau ir gatavs – Eirolīgai un klubiem to vēl jāapstiprina. Salīdzinājumam varu teikt, ka, spēlējot Spānijā, ACB līgas arodbiedrības darbību īsti neizjutu. “Vienīgais atmiņā palikušais piemērs – arodbiedrība pieprasīja, lai Ziemassvētkos nenotiek regulārās sezonas spēles un spēlētāji var būt kopā ar ģimenēm.”

Ceturtdien kļuva zināms, ka Dairim Bertānam uzticēti valstsvienības kapteiņa pienākumi. “Iniciatīva nāca no galvenā trenera. Viņš jautāja, kā vērtēju šādu iespēju. Atbildēju, ka no bērnības iztēlojos sevi, spēlējot Latvijas izlasē. Kļūšana par valstsvienības kapteini būtu viens no augstākajiem punktiem. Prieks, ka treneris man uzticas! Ļoti novērtēju to.”

Spēlētājiem labvēlīga neitralitāte – tāds ir aizsarga vērtējums par pirmo nedēļu Banki vadībā. “Treneris ir entuziasma pilns. Grib strādāt. Man šķiet, ka Banki ienes jaunas vēsmas. Klātienē iepazīst spēlētājus pirmo reizi – viņam nav ne favorītu, ne nepatīkamu spēlētāju. Starta pozīcijas visiem ir vienādas, bet spēlēs basketbolisti, kuri sevi labāk parādīs darba apstākļos.

Brīvajos brīžos kapteinis labprāt skatās “EURO 2020” spēles. “Sekoju līdzi futbola čempionātam. Redzēju pirmo Itālijas spēli pret Turciju (“Squadra Azzurra” uzvarēja ar 3:0, bet nākamajā cīņā ar tādu pašu rezultātu sakāva Šveici). Trešdienas spēli gan neskatījos. (Itāliešu) spēles notiek pārāk vēlu – desmitos vakarā eju gulēt (smejas).”

  +2 [+] [-]

, 2021-06-18 00:33, pirms 3 gadiem
Visu cieņu mūsu ilgadējam basketizlases vienam no atslēgas spēlētājam. Lai veicas ne tikai izlasē, bet arī vēl kādu veiksmīgu vietiņu kādā klubā atrast!

     [+] [-]

, 2021-08-25 22:35, pirms 3 gadiem
Man pat nezvanija....,