Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Banki nosauc sastāvu pārbaudei Polijā, Dairis Bertāns – izlases kapteinis

Banki nosauc sastāvu pārbaudei Polijā, Dairis Bertāns – izlases kapteinis
Luka Banki 2021. gada 17. jūnijā Olimpiskajā sporta centrā. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

"Tiecamies panākt, lai vasaras nometnēs varētu piedalīties ikviens. Ziemā ir citi apstākļi – NBA spēlētāji nav pieejami, tāpat kā vairākums Eirolīgas spēlētāju. Šī iemesla dēļ mums jāpievērš uzmanība plašam basketbolistu lokam. Katram jājūtas piederīgam," tiekoties ar žurnālistiem, teica Latvijas vīriešu valstsvienības galvenais treneris Luka Banki, nosaucot sastāvu, ar kuru tiks aizvadīta pārbaudes spēle Polijā, kā arī atklājot, ka izlases kapteiņa apsējs uzticēts Dairim Bertānam.

Latvijas valstsvienība 17.-18. jūnijā Polijā: Kristers Zoriks, Edgars Lasenbergs, Dairis Bertāns, Dāvis Geks (debitants), Kārlis Žunda (debitants), Artūrs Strautiņš, Verners Kohs (debitants), Roberts Blumbergs (debitants), Rinalds Mālmanis (debitants), Anrijs Miška (debitants), Klāvs Čavars, Kārlis Šiliņš.

Ceturtdiena, 17. jūnijs. Pagājusi tieši nedēļa, kopš Olimpiskais sporta centrs atbrīvots no pasaules hokeja čempionāta. LBS mārketinga nodaļas meitenes Arta Vecvagare un Anete Eglīte atnes galdu, uz kura puslokā sagulst žurnālistu diktofoni. “Labrīt visiem,” rakstošo tautu sveicina Luka Banki.

“Šī ir mana pirmā īstā saskarsme ar valstsvienību,” iesāka treneris. “Esmu ļoti priecīgs, jo spēlētāji parādīja lielu vēlmi piedalīties (jau jūnija treniņos). Pulcējām dažāda veida basketbolistus – ir jaunie spēlētāji, kuri iegūs ļoti svarīgu pieredzi, spēlējot kopā ar tādiem vīriem kā Dairis Bertāns.

Jānis Strēlnieks sezonu pabeidza 10. jūnijā kā VTB līgas čempions. Rolands Šmits 15. jūnijā virs galvas pacēla ACB līgas kausu. Tajā pašā dienā sezona beidzās Mārtiņam Meieram. Banki norādīja, ka jāņem vērā spēlētāju vajadzības, zinot, ka elites līgās spēles notiek līdz pat Jāņiem.

Daudziem spēlētājiem nupat beigusies sezona. Viņiem nepieciešama kārtīga atpūta – jāatgriežas Latvijā un jāatpūšas. Mūsu uzstādījums – dot katram nepieciešamo laiku. Puišiem, kuri patlaban atrodas nometnē, ir lieliska iespēja atgūt sportisko formu. Man šis ir informācijas iegūšanas laiks.”

Iepriekš gūto savainojumu dēļ pirmā nometne ātrāk beidzās Tomam Leimanim, Rodrigo Būmeistaram un Kristapam Gludītim. Latvijas bagātīgais spēlētāju resurss ļauj ātri atjaunot paretinātās rindas – šonedēļ valstsvienībai pievienojies LBL vicečempions Edgars Lasenbergs.

“Nometne sākusies labi,” teica Banki. “Protams, mums nepieciešams laiks, lai pierastu vienam pie otra. Man – kā jaunpienācējam, dažiem spēlētājiem kā debitantiem, taču sajūtas ir ļoti labas. Ar nepacietību gaidu, kā izskatīsimies rītdienas spēlē pret Poliju.”

Treneris norādīja, ka Latvija piektdien spēlēs pret saliedētu un saspēlētu komandu. “Pārbaudes spēlēm neizvirzām noteiktus mērķus. Polija ir “overachiever” – valstsvienība, kura pēdējos gados sasniegusi vairāk nekā gaidīts. Tai ir ļoti pieredzējis treneris (Maiks Teilors), kuram šis nav pirmais cikls ar komandu. Viņi šobrīd ir kaujas formā, jo pēc 12 dienām startēs Tokijas kvalifikācijā.”

Banki sistēma paredz, ka ar bumbu jāspēlē ikvienam, savukārt aizsardzībā jāievēro vairāki pamatprincipi. “Mūsu spēlētājiem piektdienas spēlē būs uzdevums parādīt, kā viņi uztvēruši informāciju. Un jāparāda, ka varam izskatīties kā komanda, lai gan kopā esam pavadījuši vien dažas dienas. Kristers Zoriks būs pamata saspēles vadītājs, Dairis sāks kā otrais numurs, bet pārējās pozīcijās laukumā dosies Artūrs Strautiņš, Rinalds Mālmanis un Klāvs Čavars.”

Kapteiņa apsējs uzticēts Dairim Bertānam. “Viens no Daira klātbūtnes iemesliem – viņa spēja iedvesmot cilvēkus. Tas ir svarīgi brīdī, kad valstsvienībā pulcēti vairāki debitanti. Kopīgi treniņi, ēdienreizes un uzturēšanās vienā ģērbtuvē (ar pieredzējušiem spēlētājiem) – daudziem puišiem tā ir unikāla iespēja."

Runājot par augustā Rīgā gaidāmo Pasaules kausa priekškvalifikāciju, Banki ir apņēmības pilns. “Katrā nometnē un katrā spēlē izvēlēsimies labākos pieejamos spēlētājus. Redzu, ka visi grib piedalīties un būt daļa no nacionālās izlases. Spēlēšana valstsvienībā padara tevi īpašu. Vienlaikus jāņem vērā spēlētāju situācija klubos – sportiskā forma, savainojumu vēsture un līgumos noteiktās prasības. Izlasē spēlēs labākie pieejamie basketbolisti.”

Treneris uzrunājis vairākus pieredzējušos spēlētājus. “Jānis Blūms nākamajā nedēļā sāks piedalīties “Open gym” programmā. Esmu ticies ar Žani Peineru – viņš seko mūsu gaitām. Vēlos paturēt Žani tuvu komandai, pateicoties viņa pieredzei un vērtībām. Līdzīgi varu teikt par Kasparu Bērziņu. Ticu, ka nosauktajiem spēlētājiem ir, ko dot jaunajai paaudzei.”

Valstsvienības radarā ir desmitiem spēlētāju – uzskatu, ka viņiem jābūt mūsu redzeslokā. Pastāv divas grupas – iepriekšējā un nākamā paaudze. Tiecamies, lai vasaras nometnēs varētu piedalīties ikviens. Ziemā ir citi apstākļi – NBA spēlētāji nav pieejami, tāpat kā vairākums Eirolīgas spēlētāju. Šī iemesla dēļ mums jāpievērš uzmanība plašam basketbolistu lokam. Katram jājūtas piederīgam.”

“Viss sākas ar talantu,” treneris sirsnīgi smejas, vaicāts, vai Latvijas basketbolisti var spēlēt tikpat labi kā Itālijas futbolisti. “Mums ir talantīga spēlētāju paaudze. Trenerim jānovērtē spēlētāju kvalitātes un jāveido sava sistēma, izmantojot viņu stiprās puses.”


, 2021-06-17 15:13, pirms 3 gadiem
Par Žundu prieks!

Visādi citādi - interesanta izvēle Polijai, kāpēc spēlēt pret LV 3.izlasi, kuriem pilnīgs vasaras režīms.

Btw, zilajā ekrānā moš varēs ieraudzīt?
, 2021-06-17 15:24, pirms 3 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Par Žundu prieks!

Visādi citādi - interesanta izvēle Polijai, kāpēc spēlēt pret LV 3.izlasi, kuriem pilnīgs vasaras režīms.

Btw, zilajā ekrānā moš varēs ieraudzīt?
Latvijas TV zilajos ekrānu nē. Polijas varbūt.
, 2021-06-17 15:45, pirms 3 gadiem
Žēl ka Gludītis notraumējās būtu noderējis un joprojām spēlēs bez pilntiesīga PG varēja takš Birkānu uzaicināt tad
, 2021-06-17 16:07, pirms 3 gadiem
Jā, tāda tīra saspēlnieka nav, bet nu būtu jau labi šo visu apskatīt, cik ļoti mūsu rezervju rezerves ir tālu tālu no pirmā otrā piecienieka
, 2021-06-17 16:11, pirms 3 gadiem
Tā jau pozitīvi, es gan teiktu, pozitīvāk būtu viņiem ikdienā padarboties kopā un arī it īpaši pret mūsu izlases kodola spēlētājiem, lai viņi paši, kā arī treneri spētu novērtēt reālo bezdibeni, kurš sazin kāpèc mums ir izveidojies pēdējo 5-7 gadu laikā
Žanis jau prasītos kaut kur sastāvā un treniņos(ja vien viņš tiešām atgriešanās basketbolā noskaņās)
, 2021-06-17 16:37, pirms 3 gadiem
.
, 2021-06-17 16:39, pirms 3 gadiem
Liekas loģiski, ka šo vajadzētu izmantot arī Timmam par cik sen jau kā pameta klubu, bet laikam jau citas lietas svarīgākas...
, 2021-06-17 16:55, pirms 3 gadiem
Kur Kurucs un Pasečņiks? Vēl cer uz NBA?
, 2021-06-17 16:58, pirms 3 gadiem
maris777 rakstīja: Kur Kurucs un Pasečņiks? Vēl cer uz NBA?
Ja Rodim vēl ir kaut kādas iespējas,tad Anžejam godīgi sakot smagi redzēt kādu saules stariņu
, 2021-06-17 17:06, pirms 3 gadiem
Poļu Garie zem groza mūsējos nosspiedīs jo viņiem kandidātos ir Belcerovskis (216cm ),Boguckis (216cm) un Olejnizcakš (213cm) + Hricaņuks , Poņitka ,Slaughters un jaunais talants Sochan tad labi ja būs -20
, 2021-06-17 17:17, pirms 3 gadiem
Ne jau vienmēr vajadzīgi garie. Kleperi pret Dalasu uzlika piecus mazos, Garākais puisis - franču izlases trešais numurs, kādreiz bija slavens ar tālmetienu.
, 2021-06-17 17:20, pirms 3 gadiem
Un trenerim - labu prātu. Ja itālis nespēs Latviju izcelt no pažobeles ,tad...
, 2021-06-17 17:32, pirms 3 gadiem
Beidzot mums arī basketbolā ir treneris!
, 2021-06-17 18:01, pirms 3 gadiem
Kas tie pa jauniem gurķiem?? Nav kam spēlēt??
, 2021-06-17 18:02, pirms 3 gadiem
DigitalLemon rakstīja: Liekas loģiski, ka šo vajadzētu izmantot arī Timmam par cik sen jau kā pameta klubu, bet laikam jau citas lietas svarīgākas...
Timmam piķa nav, sieva uztur, nevar atbraukt.
, 2021-06-17 18:18, pirms 3 gadiem
Mārtiņš Meiers??? - pēdējā laikā centrs nr.1, vienīgais no pieejamiem zem groziem, kurš prot tur puslīdz prasmīgi darboties, protams, iesauktie jaunie tā īsti nav lietā redzēti. Vēl daudzi neiekļautie - rodas jautājums, vai pēc tam pieaicinās vai atstās mala, piemēram, aizmirsu uzvārdu diemžēl ... kurš vairākus gadus Ventspilī par 4.nr spēlēja 200-202 cm, šogad ārzemēs rukāja
, 2021-06-17 18:23, pirms 3 gadiem
Atcerējos - Gražulis. Starp citu, ko Rodions tagad dara?
, 2021-06-17 18:50, pirms 3 gadiem
Eu,reku KP ir atkal Latvijā.Ņem tak viņu arī izlasē,lai uzspēlē pret poļiem.
, 2021-06-17 18:50, pirms 3 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Ne jau vienmēr vajadzīgi garie. Kleperi pret Dalasu uzlika piecus mazos, Garākais puisis - franču izlases trešais numurs, kādreiz bija slavens ar tālmetienu.
Nu ir tā, ka patiesība par mazo sastāvu darbojas tajos gadījumos, ja mēs runājam par ātriem individuāli spēcīgiem skrējējiem metējiem.
, 2021-06-17 18:53, pirms 3 gadiem
ilinens rakstīja: Mārtiņš Meiers??? - pēdējā laikā centrs nr.1, vienīgais no pieejamiem zem groziem, kurš prot tur puslīdz prasmīgi darboties, protams, iesauktie jaunie tā īsti nav lietā redzēti. Vēl daudzi neiekļautie - rodas jautājums, vai pēc tam pieaicinās vai atstās mala, piemēram, aizmirsu uzvārdu diemžēl ... kurš vairākus gadus Ventspilī par 4.nr spēlēja 200-202 cm, šogad ārzemēs rukāja
Kas ir tie mistiskie daudzie neiekļautie? Ja neskaita tos, kuriem nupat beidzās klubu sezona un šobrīd tiek dota atelpa?
, 2021-06-17 19:12, pirms 3 gadiem
Dr.Bertānu tā slavē (nu nu). Pēdējos svarīgākajos mačos, nekā īpaša nav parādījis.
, 2021-06-17 19:14, pirms 3 gadiem
Čavaram gan laikam pat nevajadzētu radīt ilūziju par izlasi. Viņš ir LBL materiāls. Pilnīgi nekas nav pret viņu, racionāli ņemot, Šeļakova situàcija, kur augums ir uzbrucēja, spēka uzbrucēja pozīcijai, meistarības un prasmju krietni par maz, metiena nav, utt.
, 2021-06-17 19:14, pirms 3 gadiem
zaxx rakstīja: Kas tie pa jauniem gurķiem?? Nav kam spēlēt??
Banki jau sākumā teica ka izmēģinās tālākās rezerves un nākamajās treniņnometnēs jau pieaicinās pieredzējošakos jo tagad vajag abzināt visu materāli kas ir.
, 2021-06-17 19:16, pirms 3 gadiem
vozā rakstīja: Dr.Bertānu tā slavē (nu nu). Pēdējos svarīgākajos mačos, nekā īpaša nav parādījis.
Ko tieši slavē? Faktu, ka no visiem sastāvā esošajiem viņš ir ar lielāko pieredzi gan izlasē, gan klubos? Neviens tak nekur nesaka, ka Dairis ir pēc galvu reibinošas sezonas?
, 2021-06-17 19:17, pirms 3 gadiem
Kurucs vēl pirms pāris dienām Rīgā trenējās. Tagad atvaļinājumā aizbraucis.

Nedomāju, ka Porzis riskēs spēlēt šajā turnīrā, bet Kurucs noderētu.
, 2021-06-17 19:34, pirms 3 gadiem
Āmen!
Mālmanis, kas ir ACB spēlētājs... PIRMO reizi uz izlasi izsaukts!!! "Paldies", bagijiem un citiem aklajiem!!!
, 2021-06-17 19:59, pirms 3 gadiem
viedoklis rakstīja: Āmen!
Mālmanis, kas ir ACB spēlētājs... PIRMO reizi uz izlasi izsaukts!!! "Paldies", bagijiem un citiem aklajiem!!!
Un Bagijam kāds ar to sakars? Man personīgi ir sajūta, ka Mālmanis ikreiz dodas laukumā ar ciešu apņemšanos nekādā gadījumā ne pie kādiem apstākļiem nemest pa grozu. Kāds labums būs komandai, kurā visus šos kvalifikācijas ciklus vislielākā prblēma bija līderu trūkums uzbrukumā?
, 2021-06-17 20:38, pirms 3 gadiem
,
, 2021-06-17 20:47, pirms 3 gadiem
Uz nākamo sasaukumu var ņem Zoriku , Strautiņu un Bertānu!
, 2021-06-17 21:00, pirms 3 gadiem
Interesanta eksperimentāla komanda. Saprotams, ka augustā no šiem spēlēs labi ja 4 vai 5 kadri.
, 2021-06-19 00:41, pirms 3 gadiem
ak68 rakstīja: Interesanta eksperimentāla komanda. Saprotams, ka augustā no šiem spēlēs labi ja 4 vai 5 kadri.
Augustā no kā jābaidās? Nav bulgāru, ne bosniešu!! Un galvenais, ka nav treneris koka ciets un neelastīgs...
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.