Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Žagara kolēģis un septiņi vīri no "Nike" līgas: Slovākija nosauc 15 kandidātus

Žagara kolēģis un septiņi vīri no "Nike" līgas: Slovākija nosauc 15 kandidātus
Vladimirs Brodzjanskis spēlē pret Kosovu. Foto: FIBA

Slovākijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Oļegs Meļeščenko pirmdien, 8. novembrī, nosauca 15 kandidātus 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm pret Beļģiju (25. novembrī Levicē) un Latviju (29. novembrī Rīgā).

Lukas Banki trenētā Latvija 1. augustā Valmierā pieveica Slovākiju ar 91:84. No toreizējā sastāva slovāku ierindā palikuši četri starta piecinieka vīri – aizsargi Mario Īrings, Simons Krajčovičs un Dāvids Abrahams, kā arī spēka uzbrucējs Vladimirs Brodzjanskis no ACB līgas kluba “Joventut”.

Divus metrus un 23 centimetrus garais centrs Mihals Fuseks 9. oktobrī guva savainojumu spēlē pret “Nike” Ekstralīgas favorīti “Levice”, tāpēc viņa vārds nav redzams kandidātu sarakstā. No Valmieras grupas ierindā ir Matejs Majerčaks, Roberts Rožaneks, Ričards Korners, Jakubs Petrašs un Timotejs Malovecs.

Sastāvā ir septiņi “Nike” Ekstralīgas spēlētāji. Četri no viņiem – Krajčovičs, Ābrahams, kā arī garie spēlētāji Martins Bahans un Boriss Bojanovskis – pārstāv Levices komandu. Majerčaks spēlē Previdzā, Tomašs Mrvišs Banikā, savukārt Malovecs aizstāv Bratislavas “Inter” krāsas.

Amerikānis Kails Kuričs Eiropā spēlē ar Slovākijas pasi, taču viņš nedosies palīgā valstsvienībai. “Louisville” absolvents ir Rolanda Šmita komandas biedrs “Barcelona” rindās un, tāpat kā citi Eirolīgas spēlētāji, sezonas laikā nevar piedalīties FIBA turnīros. Kandidātu pulkā nav arī naturalizētais amerikānis Džonss.

Mareks Doležajs četrus gadus spēlēja slavenā amerikāņu trenera Džima Bohaima vadībā. Uzbrucējs šogad pabeidza “Syracuse” universitāti un dalīja vienu treniņzāli ar latviešu basketbolisti Dignu Strautmani. Doležajs profesionāļa karjeru sācis Ukrainas klubā “Ternopil”.

Slovākijas kandidāti 8. novembrī

#SpēlētājsPoz.Augums/GadsKlubs
3Matej MajerčakSG188/1999Prievidza
4Mario IhringPG192/1998OSE Lions (Ungārija)
5Simon KrajčovičPG187/1994Levice
8Robert RožanekG190/1996Kolin (Čehija)
10Vladimir BrodzianskyPF211/1994Joventut (Spānija)
11Richard KornerSF201/1990Brno (Čehija)
14David AbrahamSF193/1996Levice
32Jakub PetrašF211/1994Kolin (Čehija)
88Timotej MalovecF200/2004Inter Bratislava
-Marcel BatovskySG194/2000USK Praha (Čehija)
-Tomaš MrvišSF200/1997Banik Handlova
-Martin BachanF/C203/1995Levice
-Marek DoležajF208/1998Ternopil (Ukraina)
-Boris BojanovskyC217/1993Levice
-Tomaš PavelkaC217/2000Palencia (Spānija 2)

Slovākijas galvenais treneris ir Kazahstānā dzimušais krievu speciālists Oļegs Meļeščenko. Kādreizējais Almaatas SKA saspēles vadītājs karjeras virsotni sasniedza, 1990. gadā ar Padomju Savienības izlasi nopelnot sudraba medaļu Pasaules kausā.

Pārmaiņu vēji aizpūta Meļeščenko uz slovāku klubu “Banik Cigel Prievidza”, kas 1993. gadā – dažus mēnešus pēc “Samta šķiršanās” – uzvarēja pēdējā Čehoslovākijas čempionātā. Minētajā klubā vienu sezonu nostrādāja arī leģendārais lietuviešu treneris Vlads Garasts.

Meļeščenko 2011. gada sākumā trīs mēnešus bija Maskavas apgabala “Himki” galvenā trenera pienākumu izpildītājs, pārējā laikā lielklubā veicot asistenta pienākumus. Turpinājumā viņš strādāja Slovākijas Ekstralīgā un Krievijas Superlīgā, bet no 2020. gada ir Bratislavas “Inter” galvenais treneris.

Augusta vidū Slovākija aizvadīja četras cīņas Skopjes “burbulī”. Pārbaudes spēlēs pret Latviju gūtais rūdījums (treniņspēlē Rīgā 81:85, Valmierā 84:91) sekmēja labvēlīgu divcīņas iznākumu pret Šveici (1-1, +3). Vienreiz izdevās apspēlēt arī mājiniekus, taču summā slovākiem nācās piekāpties (1-1, -6). Otrā vieta grupā ļāva kvalificēties nākamajai atlases kārtai.

Gaidāms, ka Slovākijas līderu lomas uzņemsies Īrings, Krajčovičs un Brodzjanskis.

Izmantotie resursi:
https://basket.zoznam.sk/doc/37679/...
Ko pēdējos gados spējuši Latvijas pretinieki?


Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.