Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Banki: ''Bumba nekad nemelo. Šis ir līmenis, kuram šobrīd piederam''

Banki: ''Bumba nekad nemelo. Šis ir līmenis, kuram šobrīd piederam''
Raimonds Vējonis un Luka Banki. Foto: Basket.lv

Jaunieceltais Latvijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Luka Banki oficiālā preses konferencē šodien pauda, ka pats personīgi vēlas tikties ar pēc iespējas vairāk basketbola sabiedrības cilvēkiem, lai iepazītu šeit esošo vidi. Kopējais mērķis ir iekļūt 2023. gada Pasaules kausa izcīņā, bet trenera vēlme ir iepriecināt Latvijas basketbola līdzjutējus ar labu izlases sniegumu.

Pēc tam, kad Latvijas vīriešu izlase nekvalificējās 2022. gada Eiropas čempionātam, Latvijas Basketbola savienībai (LBS) bija jāuzsāk jaunā trenera meklējumi, jo darbu ar izlasi neturpināja Roberts Štelmahers.

Meklējumi noslēdzās ātri. Par galveno favorītu izvirzījās 55 gadus vecais itālis Luka Banki, kuru pēc uzklausīšanas valdei virzīja arī treneru komisija. 25. martā LBS valde apstiprināja amatā itāļu speciālistu. Līgums tiks noslēgts uz 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu. Šodien Latvijas Basketbola savienība oficiālā preses konferencē iepazīstināja sabiedrību ar jauniecelto treneri.

Raimonds Vējonis, Latvijas Basketbola savienības prezidents

''Man tiešām ir priekš šodien teikt, ka LBS ir veikusi visas darbības, lai izvēlētos, mūsuprāt, labāko treneri Latvijas izlasei. Ir izvēlēts Luka Banki, kurš ir pieredzējis treneris. Mēs no savas puses darbu esam izdarījuši un apsveicam Luku Banki. Latvijas basketbola līdzjutējs ir ļoti prasīgs, un neapšaubāmi ir nepieciešams nodrošināt to, lai atkal būtu uzvaras. Tas ir viens no trenera uzdevumiem - radīt tādu komandu un tās garu, kas izcīna uzvaras. Esam izvirzījuši augstu mērķi - pirmo reizi startēt Pasaules kausa izcīņā. Ja nav augstu mērķu, tad nav arī sasniegumu. Tas būtu zīmīgi, ja izlase spēlētu 2023. gada Pasaules kausā, jo tad basketbola saime svinēs savu simtgadi. Gribu novēlēt Lukam Banki veiksmi. Uzvaras un labi rezultāti būs!''

Kaspars Cipruss, Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs

''No mūsu puses ir milzīgs prieks, ka mēs to nevilkām garumā. Pirms tam bija izvirzīts mērķis to paveikt līdz maija beigām, taču izdarījām to ātrāk. Jau tagad redzam to izpildāmo darbu sarakstu, lai sagatavotu komandu augustā startam 2023. gada Pasaules kausa ciklā. To ir ļoti daudz. Milzīgs prieks, ka esam gatavi tos uzsākt darīt tagad. Izklausās, ka līdz augustam laika ir daudz, bet, lai izveidotu pievilcīgu treniņprocesu un sagatavotos pēc iespējas labāk, mums ir jāstrādā visiem kopā. Tagad ir jāsāk strādāt!''

-Kas bija tās priekšrocības Lukam Banki pret citiem kandidātiem?
- Mēs veicām diezgan apjomīgu konkursu. Uzrunājām gan paši, gan aģenti mums iesūtīja kandidātus. Saraksts bija liels. Kopā ar treneru komisiju izvērtējām trīs kandidātus intervijās ''Zoom'' platformā. Treneru komisija deva viedokli, kurš un kāpēc būtu labākais. Ne es, ne Raimonds Vējonis neesam treneri, tāpēc pilnībā uzticamies treneru komisijas viedoklim.

-Cik finansiāli liels ir šis līgums, salīdzinot ar pēdējiem trim treneriem? Kādi ir atrunātie līguma nosacījumiem par trenera pievienošanos kādai Eiropas komandai?
- Līguma summa ir konfidenciāla informācija. Tā nav krietni lielāka par iepriekšējā trenera atalgojumu. Galvenais, lai būtu uzvaras. Trenerim ir nepieciešams piedalīties visos logos (augusts, novembris, februāris, jūnijs). Ir atrunāts, ka viņš netrenēs Eirolīgas un tādas komandas, kas liegs dalību šajos logos. Pretējā gadījumā līgumā ir atrunātas kompensācijas.

Luka Banki, jaunieceltais Latvijas vīriešu nacionālās izlases galvenais treneris

''Pēc ierašanās mans grafiks bijis piepildīts. Esmu ticies ar daudz cilvēkiem, ieskaitot Latvijas Basketbola savienības vadību. Vēlos būt šeit un personiski iepazīt esošo vidi. Izmantoju iespēju apmeklēt Latvijas-Igaunijas līgas ''Final6'', kur redzēju vairākus spēlētājus laukumā. Rīt apmeklēšu Latvijas basketbola līgas izslēgšanas spēles. Runāšu ar treneriem un spēlētājiem, kuri ir daļa no Latvijas basketbola sabiedrības. Esmu pagodināts būt par Latvijas izlases treneri. Vispirms vēlos pateikties iepriekšējam galvenajam trenerim Robertam Štelmaheram. Man ir vislielākā cieņa pret viņa darbu un sadarbību ar savienību. Viena no manām vēlmēm ir iepriecināt visus Latvijas basketbola līdzjutējus ar mūsu sniegumu, attieksmi un to, kā pārstāvēsim Latviju starptautiskajā arēnā.

-Teicāt, ka cerat uz to, ka Latvijas basketbols atgriezīsies tur, kur tas ir pelnījis. Vai ir kāds konkrēts mērķis, ko esat nospraudis Pasaules kausa ciklam?
- Pirmais mērķis ir uzvarēt pirmajā kvalifikācijas kārtā. Labāk būt reālistiskiem. Bumba nekad nemelo. Šis ir līmenis, kuram šobrīd piederam. Tālāk mums ir kopīga vēlme iekļūt Pasaules kausā.

- Kādi bija pirmie iespaidi par redzēto Latvijas-Igaunijas līgas ''Final6''?
- Redzēju pietiekami laba līmeņa basketbolu. Priecājos redzēt, ka basketbolisti spēlēja labāk dienu no dienas. Redzējām ļoti augstvērtīgu finālu, kurā komandas cīnījās. Kopumā redzēju labu sajaukumu starp pieredzējušiem un jauniem, talantīgiem basketbolistiem. Mana kā izlases galvenā trenera vēlme ir, ka šī līga turpinās attīstīties un nākamajā sezonā tiks aizvadīta pilna regulārā sezona.

- Vai esat ticies ar kādiem iespējamiem trenera asistenta kandidātiem un kad varētu būt zināms pilns treneru korpuss?
- Jā, esmu ticies. Pirms pametīšu Latviju, veikšu visas plānotās intervijas ar trenera asistenta kandidātiem un sapratīšu, kuri vislabāk atbilst tam, ko sagaidu no saviem asistentiem. Esmu pamanījis lielu treneru vēlmi iesaistīties izlases darbā.

-Šobrīd izlases kodolu veido 1990. gados dzimušie basketbolisti, taču viņi vairs jaunāki nekļūst. Jums ir pieredze darbā ar jaunajiem basketbolistiem. Vai esat ievērojis kādu latviešu basketbolistu un ko vispār domājiet par latviešu spēlētājiem?
- Jāatzīst, ka šobrīd 90. gados dzimušie ir Latvijas basketbola kodols, kuri pārstāv to visā pasaulē. To saku par tiem, kas spēlē ASV un labākajās Eiropas komandās. Mana vēlme ir izveidot sajaukumu starp pieredzējušiem spēlētājiem un jauniem, talantīgiem basketbolistiem. Ir vairāki jaunie basketbolisti, kuri var sevi apliecināt arī izlases sastāvā. Šis nav klubs, bet gan izlase, kurā īsā brīdī jāsasniedz rezultāts.

-Ir dzirdētas ziņas, ka treneris vēlas strādāt arī paralēli ar kādu klubu. Vai ir bijušas sarunas ar kādu klubu?
- Jā, sarunas ir bijušas, taču vienu piedāvājumu jau noraidīju. Galvenais iemesls, kāpēc to darīju, jo nākamos mēnešus visu savus spēkus vēlos veltīt Latvijas nacionālajai izlasei. Sarunas notiek ar klubiem, lai varētu strādāt kaut kur Eiropā.

- Cik ātri plānojat pirms augusta spēlēm uzsākt treniņprocesu?
- Ir pāragri par to runāt. Mana doma ir aizvadīt iepazīšanās treniņus, kur aicinātu tos spēlētājus, kuriem ziemā nav bijusi spēļu prakse. Vēlos personīgi redzēt viņu fizisko kondīciju un formu. Vēlāk aizvadīsim treniņus pēc ''open gym'' principa. Dažas nedēļas pirms augusta spēlēm uzsāksim oficiālo treniņnometni.


, 2021-04-12 21:09, pirms 3 gadiem
Fakta konstatējums. Pie raksta par bezcerīgā RD galveno treneri 47 komentāri (21:08), pie šī raksta nebija neviena. Vajadzētu būt otrādi. Lukam novēlu veiksmi darbā.
, 2021-04-12 21:34, pirms 3 gadiem
Ja diskusija butu par blakussedoso antinu-komentari butu...
, 2021-04-12 21:44, pirms 3 gadiem
Open gym nozīmē, ka varēs nākt visi kas grib?
, 2021-04-12 21:58, pirms 3 gadiem
Ticu šim trenerim! 🇱🇻 Viss izdosies!
, 2021-04-12 21:58, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Fakta konstatējums. Pie raksta par bezcerīgā RD galveno treneri 47 komentāri (21:08), pie šī raksta nebija neviena. Vajadzētu būt otrādi. Lukam novēlu veiksmi darbā.
10 cilvēki viens ar otru dir*ās, baigie jau nu komentāri.
, 2021-04-12 22:00, pirms 3 gadiem
Lasu interviju un jau mazliet iestājas nepatika, jo žurnālists viņam uzdeva visai tiešus viegli atbildamus jautājumus, bet cienījamais treneris pat nav pacenties nosaukt pāris spēlētājus, kuri viņam būtu iekrituši acīs utt. Tā vietā vispārīgā pasaciņa deputātu stilā daudziem vārdiem, bet patiesībā itin neparko
, 2021-04-12 22:12, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Lasu interviju un jau mazliet iestājas nepatika, jo žurnālists viņam uzdeva visai tiešus viegli atbildamus jautājumus, bet cienījamais treneris pat nav pacenties nosaukt pāris spēlētājus, kuri viņam būtu iekrituši acīs utt. Tā vietā vispārīgā pasaciņa deputātu stilā daudziem vārdiem, bet patiesībā itin neparko
Viņš sāk no baltas lapas, un jau agrāk bija rakstīts, ka Banki nav mīluļu. Visu nosaka darbs un attieksme treniņos.
, 2021-04-12 22:18, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Viņš sāk no baltas lapas, un jau agrāk bija rakstīts, ka Banki nav mīluļu. Visu nosaka darbs un attieksme treniņos.
Tam nav nekāda sakara ar mīluļiem, esam reāli, es parasts basketa fans varu daudzām valstīm un klubu komandām nosaukt uzreiz kādus spēlētājus. Te basketbola specam, kurš taisās pa nopietno laist ar izlasi, žurnālists uzdod jautājumus, kur zinošs speciālists, lai parādītu savu profesionālismu, vienmēr spētu atbildēt ar pāris visai konkrētiem vārdiem vai piemēriem, bet tā vietā tiek atbildēts ar vispārīgu vāvuļošanu beigās neko tā arī nepasakot.
, 2021-04-12 22:35, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Tam nav nekāda sakara ar mīluļiem, esam reāli, es parasts basketa fans varu daudzām valstīm un klubu komandām nosaukt uzreiz kādus spēlētājus. Te basketbola specam, kurš taisās pa nopietno laist ar izlasi, žurnālists uzdod jautājumus, kur zinošs speciālists, lai parādītu savu profesionālismu, vienmēr spētu atbildēt ar pāris visai konkrētiem vārdiem vai piemēriem, bet tā vietā tiek atbildēts ar vispārīgu vāvuļošanu beigās neko tā arī nepasakot.
Principā jā. Nav jau nekāda Amerika jāatklāj, ja pateiktu, ka Žagars, Zoriks, varbūt kāds no u- izlasēm, bet laikam jau to zināšanu pagaidām par maz, lai kaut ko publiski teiktu.
, 2021-04-12 23:10, pirms 3 gadiem
bārda un sifons rakstīja: Ticu šim trenerim! 🇱🇻 Viss izdosies!
Redzēsim, esošās intervijas atstāj nedaudz rūgtu piegaršu
, 2021-04-12 23:11, pirms 3 gadiem
Marcello92 rakstīja: Principā jā. Nav jau nekāda Amerika jāatklāj, ja pateiktu, ka Žagars, Zoriks, varbūt kāds no u- izlasēm, bet laikam jau to zināšanu pagaidām par maz, lai kaut ko publiski teiktu.
Tad jau mūsu izlases spēles nav skatījies. Diezgan dīvaini, ka nosaukt nevar. Pieņemu, ka ar spēlētāju piesaisti nodarbosies palīgi un viņš tikai noteiks gala sastāvu. Ceru, ka kļūdos, jo tāda sistēma nebūtu pareiza
, 2021-04-12 23:42, pirms 3 gadiem
Real Rebel rakstīja: Tad jau mūsu izlases spēles nav skatījies. Diezgan dīvaini, ka nosaukt nevar. Pieņemu, ka ar spēlētāju piesaisti nodarbosies palīgi un viņš tikai noteiks gala sastāvu. Ceru, ka kļūdos, jo tāda sistēma nebūtu pareiza
Tas varbūt ir sīkums(it kā), bet tas savā ziņā parādītu viņu uzreiz daudz labākā gaismā. Liecinātu par profesionālismu, gatavību un interesi par notiekošo.
, 2021-04-13 01:08, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Tas varbūt ir sīkums(it kā), bet tas savā ziņā parādītu viņu uzreiz daudz labākā gaismā. Liecinātu par profesionālismu, gatavību un interesi par notiekošo.
Muļķības! Gudrs cilvēks nerunās muļķības, nerunās par to, ko nav īsti pārliecināts! Vispirms viņam jātiek skaidrībā, pēc tam arī varēs runāt!
, 2021-04-13 05:42, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Tam nav nekāda sakara ar mīluļiem, esam reāli, es parasts basketa fans varu daudzām valstīm un klubu komandām nosaukt uzreiz kādus spēlētājus. Te basketbola specam, kurš taisās pa nopietno laist ar izlasi, žurnālists uzdod jautājumus, kur zinošs speciālists, lai parādītu savu profesionālismu, vienmēr spētu atbildēt ar pāris visai konkrētiem vārdiem vai piemēriem, bet tā vietā tiek atbildēts ar vispārīgu vāvuļošanu beigās neko tā arī nepasakot.
Kāda jēga šodien vāvuļot par uzvārdiem, ka nezini kur kuri spēlētaji spēles nākamsezon un kādi būs pieejami. Ko viņam KP, Strēlnieku utt. saukt. Vai no VEF kā jauno Žoriku nosaukt - ko tas mainīs un parādīs viņa pro līmenī, ja sauks lietas ko visi tāpat zin. Savukārt pēkšņi nosaukt kādu ko neviens nav gaidijis un bez neviena treniņa un sarunas pateikt - šis čalis būs mūsu līderis Ļaujat viņam vismaz vienu treniņu novadīt pirms kritizēt. Manis pēc vispār intervijas var nesniegt, lai tik izlase spēle pasaules kausa finālturnīrā
, 2021-04-13 09:02, pirms 3 gadiem
"Pēc ierašanās mans grafiks bijis piepildīts. Esmu ticies ar daudz cilvēkiem.."
Cerams, pēc pašizolācijas?
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.