Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Mazurs: ''Nevajag sapņot. Bērniem un jauniešiem ir jātrenējas''

Mazurs: ''Nevajag sapņot. Bērniem un jauniešiem ir jātrenējas''
Nikolajs Mazurs ar Noa Viljamsonu. Foto: FIBA

Latvijas U19 izlases galvenais treneris Nikolajs Mazurs pēc noslēdzošās turnīra spēles, kurā Latvija ar 71:63 apspēlēja Irānas basketbolistus, pēcspēles komentārā atzina, ka uzvarēts galvenokārt spēles plāna ievērošanas aizsardzībā dēļ. Treneris pauda, ka 11. vieta ir likumsakarīgs rezultāts, tāpat šis turnīrs licis secināt, ka jauniešu vecumā jāuzlabo treniņu process.

Šodien Latvijas U19 izlase, otro reizi turnīrā uzvarot Irānu, izcīnīja 11. vietu U19 Pasaules kausa izcīņā. Latviešiem četri basketbolisti guva vismaz desmit punktus, izcīnot panākumu ar 71:63. Kopējā turnīra bilance bija trīs uzvaras un četri zaudējumi.

''Mēs pieturējāmies aizsardzībā pie tā paša spēles plāna, kura iepriekšējā spēlē. Tas strādāja. Irāna jutās nekomfortabli, kad viņiem bija jāmet metieni pēc dribla. Pašiem arī bija smagi, taču labi, ka turnīru noslēdzām ar uzvaru. Varbūt spēles kvalitāte nebija tā labāka, taču atradās līderi kā Dāvis Denafs, kurš paņēma spēli uz sevi - gāja cauri, izprovocēja piezīmes. Komanda aizsardzībā nospēlēja diezgan organizēti un visi cīnījās, cik varēja,'' komentāru par spēli iesāka izlases galvenais treneris Nikolajs Mazurs.

Lai arī klusībā tika cerēts iekļūt ceturtdaļfinālā, Pasaules kausa izcīņa noslēgta 11. vietā. Galvenais treneris uzskatīja, ka rezultāts ir likumsakarīgs: ''Domāju, ka jā. Nevajag sapņot. Bērniem un jauniešiem vajag trenēties. Vajag viņiem sagatavot basketbola pamatus, lai viņi saprastu, kas ir stāja, aizsardzība, caurgājiena noslēgums un līdzīgas lietas. Bez tā ir grūti spēlēt, ja neesi kā Āfrikas čaļi - ļoti atlētiski, lieli un tik jaudīgi, ka var kompensēt citus trūkumus.''

Iepriekš jauniešu līmenī Nikolajs Mazurs kādu no izlasēm trenēja pirms septiņiem gadiem. Taujāts, ko šis turnīrs devis pašam speciālistam, pēdējos gados Ogrē strādājošais treneris apgalvoja, ka izveidot komandu no nulles četru nedēļu laikā bijis liels izaicinājums: ''Jebkurā gadījumā tā bija jauna pieredze. Jauna pieredze strādāt ar jauniem cilvēkiem, jaunu komandu, izaicinājums komandu uzbūvēt no nulles četru nedēļu laikā. Iepazīt spēlētājus, atrast viņu stiprākās puses un izveidot vienotu kolektīvu. Tas arī bija pats galvenais uzdevums, kas daļēji mums izdevās.''

''Jāuzlabo treniņu process no bērnu vecuma. Jāuzlabo treniņu lietderīguma process. Jāstrādā uz konkrētu mērķi, piemēram, attīstot konkrētas muskuļa grupas vai citas īpašības. Tieši tas pats tehnikā - jāattīsta tas, kas dos rezultātu nākotnē, nevis gaidīt, kad spēlētājs pats izaugs, pats attīstīsies un pats metīs grozā. Tā nenotiek,'' secinājumus par to, kas būtu jāuzlabo jauniešu sagatavotība atklāja šīs izlases galvenais treneris.


, 2021-07-11 18:03, pirms 3 gadiem
Arī trenerim ir jāiegūst zināšanas, bet tas gan jau nav svarīgi!
, 2021-07-11 19:34, pirms 3 gadiem
Vai tas nozīmē, ka Mazurs uzskata, ka bērnu un jauniešu basketbola treneri nezina, kā pareizi jātrenē?
, 2021-07-11 20:16, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Vai tas nozīmē, ka Mazurs uzskata, ka bērnu un jauniešu basketbola treneri nezina, kā pareizi jātrenē?
reķinot, ka pēdējos gados ir problēmas jaunajiem, tad kaut kur ir tā problēma sistēmā.
, 2021-07-11 20:37, pirms 3 gadiem
Real Rebel rakstīja: reķinot, ka pēdējos gados ir problēmas jaunajiem, tad kaut kur ir tā problēma sistēmā.
Visnotaļ. Jo tas jau ir ievilcies visai ilgstošā laika posmā
, 2021-07-11 20:40, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Vai tas nozīmē, ka Mazurs uzskata, ka bērnu un jauniešu basketbola treneri nezina, kā pareizi jātrenē?
Domāju, ja paņem kā pašsaprotamu, ka treneri laika gaitā pilnveidojas un izglītojas, tad pie nosacījuma, ka pat ja nav spilgtiem talantiem bagātākais gads, vidējais spēlētāju sagatavotības, prasmju līmenis pamazāk kāpj. Šobrīd jau ir iestājies visai ilgstošs vispārējs kritums. Domāju, ņemot kopējo ainu, ir vērts aizdomāties un pameklēt iespēju uzlabojumiem
, 2021-07-11 23:15, pirms 3 gadiem
Kamēr jauniešu sports nebūs ar tādu pat filozofiju kā dāņu futbolā, tikmēr augs tādi sportisti “kādi sanāk”. Vienam augums, otram gribasspēks, citam sakari. Jādomā par vienotu sistēmu, pec kuras vadās jebkura sporta skola un ir vienota vīzija kā no bērna kājas sportistam ir jāaug/jāattīstas
, 2021-07-12 02:27, pirms 3 gadiem
Real Rebel rakstīja: reķinot, ka pēdējos gados ir problēmas jaunajiem, tad kaut kur ir tā problēma sistēmā.
Jā, sistēmā. Arī sastāva savākšanā, aģentu gaisa jaukšanā, izlases treneru izvēlē. Izlasi būtu jāvada tam trenerim, kura komanda vinnē Latvijas čempi attiecīgajā vecumā!
, 2021-07-12 08:11, pirms 3 gadiem
Labdien dāmas un kungi! Jaunatnes sistēmā problēmas , 11 vieta pasaulē- ļoti labi,izcili. Vai Kariņš,Perevoščikovs,Pavļuts un Dumpis ir 11 pasaulē,vai mūsu asfalta licēji ir 11 pasaulē, jaunatnes sistēma strādā kā pulkstenis šajā nabadzīgajā zemē,paskatamies katrs uz sevi.Hei visiem !
, 2021-07-12 09:36, pirms 3 gadiem
Tehnika pati par sevi vajadziga, bet vajag fizisko sagatavotibu augstaa limeni, kas sobrid mums ir pakalaa. Kada jega atstradat driblu un metienu, ja pat lidz tam nevari tikt. Nav fiziskas sagatavotibas, nav parliecibas par sevi, ka vari iet fiziskaa cinaa, kritas sniegums pilnigi visur. Bez fiziskas sagatavotibas, nevaresi ienjemt pareizu poziciju, vai izmest metienus, jo pietruks jaudas, lai istenotu to vajadzigo tehniku. Kadu nogrust zem groza, vai nolekt kadu, tikt pie bumbas. Mazak jadriblee bumba un vairak barjerkapshanas, sprinti, akmenu mesanas, svarcelsanas vingrinajumi. Vajag piesaistit no bobsleja fiziskas sagatavotibas treneri kadu, lai normalus pamatus ieliek citadi kauns skatities uz shitiem skaliem, miksto paaudze
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.