Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

Mālmanis: "Iepriekš neizsaukšanu uz izlasi ņēmu sev kā motivāciju"

Mālmanis: "Iepriekš neizsaukšanu uz izlasi ņēmu sev kā motivāciju"
Rinalds Mālmanis. Foto: basket.lv

Jau sestdien Latvijas basketbola izlase sāks Pasaules kausa priekškvalifikācijas turnīru, kurā trenera Lukas Banki vadībā Latvijas valstsvienība cīnīsies ar Rumānijas un Baltkrievijas izlasēm. Pēc mūsu izlases pēdējās pārbaudes spēles Sportacentrs.com aprunājās ar vienu no šīs vasaras izlases debitantiem Rinaldu Mālmani.

Pēdējā pārbaudes spēlē pirms priekškvalifikācijas turnīra Latvija ar 91:84 Valmierā apspēlēja Slovākiju. Nepilnas divas minūtes laukumā pavadīja Valmieras/Rūjienas basketbola audzēknis Rinalds Mālmanis. 25 gadus vecais un 205 cm garais spēka uzbrucējs pirmo reizi ticis līdz izsaukumam valstsvienības sastāvā, lai gan basketbolists jau ilgāku laiku nobāzējies Eiropas spēcīgākajā nacionālajā čempionātā - Spānijas ACB līgā, kur rūjienietis pārstāv "UCAM Murcia".

Spēlē pret Slovākiju daudz uzspēlēt nesanāca, vien pāris minūtes. Paspēji sajust spēles garšu?
Jā, minūšu nebija daudz, bet tāpat bija prieks tikt laukumā. Spēlēt izlasē ir solis uz priekšu arī manā karjerā, tāpēc esmu priecīgs par to.

Ko tev nozīmē nest trīs zvaigznes uz krūtīm un beidzot būt izlases sastāvā?
Šī ir pirmā vasara, kad esmu ticis pie lielās izlases sastāva. Man tas ir pagodinājums un ļoti liels solis uz priekšu. Uz to arī tiecos, lai katru vasaru varētu būt izlasē un spēlēt šajā komandā.

Katru reizi, kad tiek nosaukts izlases sastāvs, interneta komentāros un Twitter sarakstēs no līdzjutēju puses aktīvi tiek spriests par to, kuri uzvārdi ir nosaukti un kuri nav iekļauti. Kādas pašam bija sajūtas iepriekšējos izlases sasaukumos, kad tomēr tiki no izlases puses noignorēts?
Es tām sarakstēm nesekoju līdzi. Taču, protams, ka pašam ļoti gribējās būt izlasē. Es arī respektēju visu iepriekšējo treneru lēmumus. Ja neesmu uzaicināts, tad jāturpina strādāt un jāņem tā sev kā motivācija, lai turpinātu attīstīties.

Vai jūti, ka pagājušajā sezonā veici soli uz priekšu?
Es turpinu turēties ACB līgā, kas arī ir svarīgi. Man jāuzņem lielāka pārliecība un jānotic pašam sev. Apakšā darbs ir ieguldīts. Pašam jānopelna lielākas spēles minūtes, lai komandā varētu uzņemties arī nozīmīgāku lomu.

Šajā vasarā izlases darbs arī bija nedaudz citāds nekā iepriekšējos gados. Izlases sākumposmā tika izmēģināti daudz jaunie spēlētāju, kur bija virkne ar debitantiem. Kādas, tavuprāt, bija tavas labās īpašības ar kurām izdevās pārliecināt treneri Banki, tevis iekļaušanai arī izlases pamatsastāvā?
Es domāju, ka tā ir enerģija. Ja arī sezonas laikā nav tas lielākais spēles laiks, tad ar enerģiju vari censties nopelnīt kādu lomu komandā. Enerģija un spēle aizsardzībā ir tas, kas mani noveda līdz šejienei. Punktu guvēju izlasē pietiek, jo mums ir tādi spēlētāji kā Dāvis Bertāns un Dairis Bertāns, tādēļ šajā aspektā uz mums jaunajiem vēl neskatās. Enerģija, aizsardzība un cīņa par atlēkušajām bumbām ir tas, kur varu palīdzēt.

Kas ir tie elementi un spēles stils, ko treneris Banki ir ievedis Latvijas izlasē? Kas ir tā spēle, ko viņš vēlas no jums redzēt?
Es sajutu, ka tas ir kas līdzīgs Spānijas basketbolam. Tā ir ātra un agresīva spēle. Cenšamies izmantot ātros uzbrukumus un kustināt bumbu.

Šogad esat visai daudz jauno spēlētāju izlasē. Kuri ir tie morāli vadošie spēlētāji ģērbtuvē ap kuriem izlase šovasar griežas?
Noteicošais spēlētājs ģērbtuvē, protams, ir komandas kapteinis Dairis Bertāns. Protams, savs vārds ir arī Dāvim Bertānam un Jānim Strēlniekam, bet noteikti ieklausāmies komandas kapteiņa teiktajā.

Aizejot pie klubu basketbola, pēdējās sezonās, varbūt, no mediju puses esi palicis zināmā ēnā, salīdzinot ar citiem ārzemēs spēlējošajiem basketbolistiem. Pastāsti, kas ir tavas spēcīgās puses, kas tomēr ļauj tev spēlēt Spānijas ACB līgā?
Es domāju, ka tās ir tās pašas lietas ko jau nosaucu, kas devušas iespēju šobrīd būt arī izlasē. Tās ir aizsardzība, enerģija un spēlēšana komandas interesēs. Viņi redz, ka uz katru treniņu esmu ar 100% atdevi un cenšos palīdzēt kā vien varu, lai gan loma un minūtes nav lielākās. Komandas to novērtē, taču tajā pašā laikā apzinos, ka vēl ir ļoti daudz vieta progresam, lai varētu kļūt par palīgu arī uzbrukumā.

Daudz un dažādi Latvijas basketbolā diskutēts par to vai jaunajiem spēlētājiem jābrauc uz ārzemēm vai jāpaliek Latvijā. Tavs piemērs ir tāds, ka visai agrā vecumā jau aizbrauci uz Spāniju. Padalies, kāda bija tava pieredze?
Šis jautājums ir bieži prasīts un nezinu ko īsti teikt, jo ir dadz dažādu apstākļu kas šo lēmumu var ietekmēt. Ja ir iespēja 15-16 gados kaut kur braukt... es personīgi savu izvēli nenožēloju. Ir daudz apstākļi, kas var karjeru ietekmēt. Var būt traumas vai arī nesanākt iedzīvoties jaunajā vidē. Tas nav viegli, tāpēc pašam jāskatās vai esi mentāli tam gatavs. Ir lietas, kas ir jāupurē. Tas ir laiks ar ģimeni un laiks ar draugiem.

Aizbraucot uz Spāniju 15-16 gados, kas ir tāds lielākais kulturšoks?
Pirmais gads ir grūts valodas dēļ. Tas, ka es mācēju angliski, man nemaz tik ļoti nepalīdzēja. Izrādījās, ka Spānijā viņiem tā angļu valoda nemaz nav tik laba. Pirmajā gadā ir jāpielāgojas pie tā ka esi prom no ģimenes un mājām.

Cik ilgā laikā tev nāca spāņu valoda? Kad jau varēji ikdienas lietošanā tikt ar to galā un ar kādām metodēm to mācījies?
Pagāja trīs mēneši, lai kaut ko sāktu saprast. Lai varētu sākt jau komunicēt, pagāja gads, bet neteikšu ka tas uzreiz notika labā līmenī. Gāju uz spāņu valodas stundām trīs četras reizes nedēļa. Galvenais bija klausīties un nekautrēties censties runāt.


, 2021-08-05 14:49, pirms 3 gadiem
Paldies par to video apaksa. Beidzot ir redzams ka vins spele. iespaids tiri labs. Zinatajiem - ir ari metiens no distances vai met tikai groza tuvuma?
, 2021-08-05 15:24, pirms 3 gadiem
diezgan padebīla loģika
, 2021-08-05 15:43, pirms 3 gadiem
It kā būtu pārsteigums, ņemot vērā, ka klubu basketbolā pie spēles laika praktiski netiek
, 2021-08-05 20:07, pirms 3 gadiem
Es iesāku rakstīt komentāru, bet beigās izdzēsu
, 2021-08-05 20:27, pirms 3 gadiem
Paldies par interviju! Veiksmi Rinaldam!
, 2021-08-05 20:28, pirms 3 gadiem
parveselīgudzīvesveidu rakstīja: Paldies par to video apaksa. Beidzot ir redzams ka vins spele. iespaids tiri labs. Zinatajiem - ir ari metiens no distances vai met tikai groza tuvuma?
Metiens no distances viņam ļoti labs!
Gintare Petronīte: 158 spēles Lietuvas valstsvienībā. Foto: FIBA
1

Lietuvas leģenda Petronīte paziņo par karjeras beigām

Gintare Petronīte nedēļas vidū Turcijā aizvadīja pēdējo spēli karjerā. Viena no visu laiku labākajām Lietuvas basketbolistēm nolēma beigt spēlētājas gaitas, ceturtdien, 21. martā, vēstīja kaimiņvalsts mediji.
Rihards Lomažs, Rodions Kurucs un Kristers Zoriks 2024. gada 25. februārī. Foto: Mārtiņš Goldbergs
29

Entonijs ielozē Rīgas turnīra uzvarētāju pret Vāciju, Franciju un Japānu

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā. Rīgas kvalifikācijas turnīra uzvarētāja tika ielozēta B grupā pret Vāciju, Franciju un Japānu. Vīriešu turnīrs notiks no 27. jūlija līdz 10. augustam.
Beļģijas saspēles vadītāja Žulī Alemāna. Foto: EuroBasket Women

Eiropas čempione Beļģija nonāk Parīzes "nāves grupā" sievietēm

Otrdien, 19. martā, FIBA mītnē Ženēvā notika Parīzes Olimpisko spēļu izloze basketbolā sievietēm. Tokijas spēļu čempione ASV tika ielozēta C grupā pret vicečempioni Japānu, Eiropas čempioni Beļģiju un strauji progresējošo Vāciju.