Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Lietuvas izlasi PK atlases spēlēs vadīs bijušais Latvijas izlases treneris Kemzūra

Lietuvas izlasi PK atlases spēlēs vadīs bijušais Latvijas izlases treneris Kemzūra
Kazis Maksvītis un Ķestutis Kemzūra. Foto: Lrytas.lt

Lietuvas Basketbola federācijas izpildkomiteja nolēmusi vīriešu izlases galvenā trenera pienākumus atlikušajās FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs uzticēt Ķestutim Kemzūram, kurš vadīja Latvijas izlasi 2009. gada Eiropas čempionātā.

Lietuvas izlases galvenais treneris ir Kazis Maksvītis, kurš šo amatu ieguva pirms gada, un viņa vadībā Lietuvas izlase nupat kā piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur gan guva tikai divas uzvaras sešās spēlēs un apstājās jau astotdaļfinālā. Lietuvas Basketbola federācijas izpildkomiteja šodien pavēstīja, ka saglabā uzticību Maksvītim un viņš strādās ar izlasi līdz 2024. gada cikla beigām.

Taču Maksvītis ir arī Kauņas "Žalgira" galvenais treneris, un šie pienākumi viņam neļaus vadīt Lietuvas izlasi nākamajos izlašu logos novembrī un februārī, vēsta Lietuvas Basketbola federācija. FIBA izlašu logus jau vairākas sezonas neievēro ULEB Eirolīgā, kas ieplāno savas spēles arī šajās dienās, un vairāku izlašu vadošie spēlētāji no Eirolīgas klubiem nesaņem atļaujas pievienoties izlasei. Tas attieksies arī uz Maksvīti, neskatoties uz to, ka viņš vada Lietuvas basketbola klubu.

Maksvīša vietā Lietuvas izlasi novembra un februāra mačos vadīs viņa asistents Ķestutis Kemzūra, kuram šī būs atgriešanās pie Lietuvas izlases stūres. Viņš 2010. gadā to aizveda līdz PČ bronzas medaļai, pēc tam līdz piektajai vietai Eiropas čempionātā, kā arī bija valstsvienības galvenais treneris 2012. gada olimpiskajās spēlēs.

Latvijas basketbola līdzjutējiem Kemzūra gan labāk pazīstams ar savu darbu Latvijas izlasē no 2008. līdz 2009. gadam, kad viņš kļuva par pirmo ārzemnieku Latvijas valstsvienības galvenā trenera amatā. Viņš vadīja Latvijas izlasi bēdīgi slavenajā "tagad vai nekad" Eiropas čempionātā, kas beidzās ar sakāvēm ne tikai basketbola laukumā, bet arī vairāku izlases spēlētāju diskvalifikācijām.

Kemzūra pēc tam strādājis tādos klubos kā "Darussafaka" un "Olympiacos", ieņemot gan trenera palīga, gan galvenā trenera lomu, bet pirms pievienošanās Lietuvas izlasei 52 gadus vecais Kemzūra vadīja Turcijas klubu "Petkim Spor".

Lietuvas izlase PK kvalifikācijas K grupā ieņem pirmo vietu ar bilanci 7-1 un atrodas labās pozīcijās, lai kvalificētos finālturnīram. Lietuvai vēl atlikušas spēles pret Franciju (divreiz), Ungāriju un Melnkalni.


Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.
Luka Banki. Foto: FIBA
9

Latvijas izlase pirms OS kvalifikācijas aizvadīs divas pārbaudes spēles

Latvijas Basketbola savienība (LBS) informē, ka Latvijas vīriešu basketbola izlase 2024. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram sāks gatavoties 17. jūnijā, un divu nedēļu garumā gaidāmas divas pārbaudes spēles. Publiski ziņots par pārbaudes maču savā laukumā pret Ēģipti, taču gaidāma arī viesošanās pie Somijas.