Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

''Žalgiris'' klātbūtnes garša: pilnas tribīnes, skaļš atbalsts un Šmita punkti

''Žalgiris'' klātbūtnes garša: pilnas tribīnes, skaļš atbalsts un Šmita punkti
Foto: ''Žalgiris''

Nedaudz virs 250 kilometriem no Latvijas galvaspilsētas Rīgas Lietuvas otrajā lielākajā pilsētā Kauņā bāzējas Baltijas basketbola grands ''Žalgiris'', kas šajā sezonā cīnās par iekļūšanu Eirolīgas izslēgšanas spēlēs. Portāls ''Sportacentrs.com'' paviesojās pēdējā mačā pret Belgradas ''Partizan'', ielūkojoties notikumus laukumā un aiz tā.

Kauņas ''Žalgiris'' pirms 2022./2023. gada sezonas sastāvam piesaistīja Rolandu Šmitu, noslēdzot ar latvieti līgumu uz divām sezonām. Šmits ir viens no kluba vadošajiem spēlētājiem - Eirolīgā latvietis met 9.7 punktus un savāc 5.3 atlēkušās bumbas, kamēr Lietuvas Basketbola līgā viņam 7.6 punkti un 3.4 piespēles. ''Žalgiris'', kas šajā sezonā izcēlusies ar augstu pašatdevi laukumā, cīnās par iekļūšanu Eirolīgas izslēgšanas spēlēs. Piektdien klubs savā laukumā zaudēja tiešajai konkurentei ''Partizan'' (74:88).

Demokrātiskas biļešu cenas un autobusa pārvadājumi no citām Lietuvas pilsētām

Kauņas ‘’Žalgiris’’ droši var saukt par Baltijas basketbola grandu. 2022./2023. gada sezonas budžets lēsts virs 11 miljoniem eiro, no kā divus miljonus piešķir vietējā pilsētas pašvaldība. Sekmīgais Eirolīgas sezonas sākums, kurā klubs tika līdz pat 12-8 bilancei, raisījis vēl lielāku ažiotāžu par kluba mačiem, un līdz šim Eiropas spēcīgākā turnīra spēles bijušas izpārdotas. Izņēmums nebūs arī šonedēļ gaidāmā cīņa pret Artūra Kuruca pārstāvēto ‘’Baskonia’’, kamēr uz 9. marta maču pret Francijas ASVEL biļetes vēl ir pieejamas.

Kādas ir biļešu cenas? Pašas lētākās biļetes augšējos sektoros aiz groza maksā vien gandrīz sešus eiro. Kopumā šajos sektoros (aiz groza) biļetes var iegādāties cenu robežās līdz 12 eiro. Tikmēr dārgākās ir tā saucamās VIP biļetes, kas atrodas tieši pie laukuma – to cenas ir no 135 līdz 162 eiro. Pie tam, klubs nodrošina iespēju līdzjutējiem no citām Lietuvas pilsētām doties uz spēli ar īpaši norīkotiem autobusiem. Tāda iespēja pastāv faniem no Viļnas, Elektrēniem, Alītas, Druskininkiem, Marijampoles un citām pilsētām. Autobusa biļešu cenas no 13 līdz 16 eiro.

Kauņas ‘’Žalgiris’’ arēna atrodas uz Lietuvas visgarākās upes, Nemunas, salas. Pretī tai atrodas iepirkšanās centrs ‘’Akropolis’’ un netālu ir arī centrālā Laisves aleja, kurā meklējami veikali, bāri, kafejnīcas un restorāni. Aptuveni 40 minūtes pirms spēles, soļojot uz norises vietu, iespējams novērot gan nozīmīgu mašīnu straumi arēnas virzienā, gan arī kājāmgājēju plūsmu. Ņemot vērā, ka arī šoreiz aptuveni 15 tūkstošu skatītāju vietas būs aizpildītas, virzība uz priekšu notiek lēnu, bet bez starpgadījumiem. No līdzjutēju puses iespējams dzirdēt priecīgas čalas un komentārus par gaidāmo spēli, taču kopumā ‘’Žalgiris’’ arēnā viss atrodams ir samērā vienkārši. Arī žurnālistu ieeja nav sarežģīti meklējama, jo uz to ir speciāla norāde. Mediju pārstāvju ieeja ir viena no tām, kas atrodas pie pazemes autostāvvietas. Tur ieeju rod arī abas komandas, VIP biļešu īpašnieki un citas ar komandām saistītās personas.

Īsi pirms spēles sākuma

Sporta apmeklējums nav iedomājams bez uzkodām un atspirdzinošiem dzērieniem. Kauņa nav izņēmums un vienā no uzkodu un dzērienu tirgotavām iespējams iegādāties dažādus atspirdzinošus un alkoholiskos dzērienus, kā arī vieglas uzkodas, kā, piemēram, ķiploku grauzdiņus, čipsus un riekstus. Tā, piemēram, glāze ‘’Coca-cola’’ maksāja trīs eiro. Bija iespējams arī nodot jakas, un šajā gadījumā katram apmeklētājam bija jāšķiras no vēl diviem eiro.

Ultras, sveiciens diktatoram un īpašā basketbola atmosfēra

Ierodoties norādītājās sēdvietās aptuveni 20 minūtes pirms spēles, netālu esošie ‘’Žalgiris’’ ultras jau lika lietā savas balsis un skandēja dažādus saukļus. Viņi neatslāba līdz pat spēles beigām, un, neatkarīgi no mača rezultāta, mudināja atbalstīt komandu arī pārējos uz maču atnākušos līdzjutējus. Visbiežāk tika izkliegti saukļi ‘’Žalgiris’’, ‘’Lietuva’’, ‘’zaļi balti jeb žalia balta’’. Tāpat netrūka atbalsta saukļu Ukrainai. Ik pa laikam ultras skandēja ‘’Slava Ukrainai’’, kā arī atsevišķas reizes nodeva sveicienu Krievijas diktatoram.

Īsi pirms mača notiek oficiālā spēlētāju izsaukšana laukumā un tas kļūst par elektrizētu brīdi ‘’Žalgiris’’ arēnā. Vispirms līdzjutēji izsauc katru ‘’Žalgiris’’ burtu, bet vēlāk seko spēlētāju izsaukšana laukumā. Pretinieku vienība tā laikā saņem skaļu ūjināšanu, kamēr vietējie mīluļi tiek sagaidīti ar plašām ovācijām. Lielākās no tām saņēma kapteinis Edgars Ulanovs, kā arī Igns Brazdeiķis, kamēr Rolandam Šmitam tika aptuveni trešās lielākās ovācijas no sanākušajiem līdzjutējiem. Bez nozīmīga trokšņa neiztiek īsi pirms paša mača sākuma, visiem atnākušajiem līdzjutējiem stāvot kājas un kopīgi lecot, pirms tam arī izpildot Lietuvas himnu. Jāsecina, ka Latvijas līdzjutējiem valstsvienības mačos izdodas to paveikt saskaņotāk nekā uz ‘’Žalgiris’’ spēli atnākušajiem faniem.

Spēles laikā visskaļāk līdzjutēji reaģēja trešās ceturtdaļas laikā, kad ‘’Žalgiris’’ pretinieku pirmajā puslaikā iekrāto 17 punktu pārsvaru sadeldēja līdz septiņiem. Tobrīd mājinieku fani ūjināja visskaļāk, kad uzbrukumos devās ‘’Partizan’’ spēlētāji un no malas šķita, ka fanu radītais spiediens ietekmē viesu kluba darbības. Šajos brīžos ‘’Žalgiris’’ arēnā decibeli bija tādos apmēros, ka nevarēja īsti sadzirdēt, ko blakus sēdētāji viens otram saka. Viesiem no Serbijas, kuriem līdz bija atbraucis neliels pulks fanu, apklusināt atnākušos mājinieku līdzjutējus izdevās ceturtās ceturtdaļas sākumā, kurā ātri vien izdevās atjaunot 16 punktu pārsvaru.

Spēles laikā bija atsevišķas izklaides, kā rezultātā līdzjutēji varēja iegūt bezmaksas balvas. NBA labākajās tradīcijās daži no ‘’Žalgiris’’ faniem uz mājām devās ar jaunu kluba atribūtiku. Vienā no pārtraukumiem t-kreklus iešāva katrā no laukuma pusēm, un līdzjutējiem atlika vien būt vērīgiem un ķert. Tāpat vienā no spēles brīžiem daži no faniem varēja iestiprināties ar bezmaksas biezpiena sieriņiem, kurus tribīnēs meta kluba talismans.

Latvietis Rolands Šmits šo maču noslēdza ar gūtiem desmit punktiem, kā arī izcīnītām trim atlēkušajām bumbām. Viņš laukumā pavadīja otro lielāko spēles laiku (24:20), vairāk spēlējot vien Edgaram Ulanovam (28:45). Vismaz vienā brīdī otrajā puslaikā daļa skatītāju mudināja Šmitu mest pie brīvas situācijas, kamēr latvietis vēlējās nospēlēt pacietīgāk un pret sevi izprovocēja vienu no četrām pretinieku piezīmēm. Vislielāko kritiku gan ‘’Žalgiris’’ fani vērsa tiesnešu virzienā, katru, viņuprāt, kļūdu novērtējot ar dažādiem lamuvārdiem. Daļa no tiem bija viegli saprotami, jo tos lieto arī Latvijā.

Īpaši neanalizējot, cik un vai Kauņas pilsēta atpelna klubā ieguldītos divus miljonus eiro sezonas laikā, no malas šķita, ka tas tiek paveikts ātri. Vēl vismaz pusotru stundu pēc mača beigām jautrā prātā esošie ‘’Žalgiris’’ līdzjutēji meklēja iespējas, kur turpināt iesākto vakaru. To bija iespējams paveikt netālu esošajā Laisves alejā, kur lielākā daļa no bāriem un restorāniem bija pilni vai pildījās līdz pat pusnaktij. Vismaz vienā no vietām, kuru apmeklēja šo rindu autors, darbiniekiem visdrīzāk bija jāstrādā ilgāk nekā norādītajā darba laikā uz skatloga. ‘’Žalgiris’’ spēles apmeklē arī prāvs pulciņš latviešu un tā tas bija arī piektdien notikušajā mačā pret ‘’Partizan’’. Latviešu mēlē runājošos bija iespējams sadzirdēt jebkur arēnā, kā arī dzirdēt vēl pēc spēles uz ielas vai tuvējās atpūtas iestādēs.

Šmits: ''No pirmajām minūtēm neizdevās īstenot spēles plānu''

Atnākušajiem žurnālistiem pēc spēles bija iespēja tikt ‘’Žalgiris’’ ģērbtuvē un nointervēt jebkuru no pieteikumā atrodamajiem spēlētājiem. Uzreiz pēc mača Rolands Šmits kārtīgi izstaipījās un tad arī bija gatavs atbildēt uz portāla ''Sportacentrs.com'' jautājumiem.

‘’Spēli neiesākām labi. Bija jāspēlē ar lielāku pārliecību, kā arī spēles sākumā nespēlējām veiksmīgi aizsardzībā. Pēc tam ienācām atpakaļ spēlē, bet, manuprāt, bija jau par vēlu,’’ portālam ‘’Sportacentrs.com’’ teica Šmits. ‘’Neturējāmies pie sava spēles plāna un ļāvām viņiem pārāk viegli gūt punktus,’’ turpināja spēka uzbrucējs, kurš piebilda, ka ‘’Žalgiris’’ gatavojies fiziskai spēlei. ‘’Zinājām, ka ‘’Partizan’’ ir ļoti fiziska komanda.’’

Lai arī ‘’Žalgiris’’ ir viena no Eirolīgas labākajām cīnītajām par atlēkušajām bumbām, šoreiz bija tā reize, kad cīņa par tām tika zaudēta. Pretinieki ieguva par septiņām bumbām zem groza vairāk (32:25). To uzsvēra arī Šmits: ‘’Nepaņēmām tur, kur tās vajadzēja. Arī tas ļāva viņiem iegūt pārliecību un visi, kuri nāca laukumā, meta iekšā.’’ Basketbolists norādīja, ka pārtraukumā komanda savstarpēji izrunājusies, kas ļāvis labi sākt trešo ceturtdaļu, taču, viņaprāt, atspēlēšanās sākusies par vēlu. ‘’Mums pirmajiem jāsāk spēlēt agresīvi un tad jau spēle aiziet pati no sevis,’’ par neizpildīto spēles plānu saka Šmits.

Viņš maču pabeidza ar desmit punktiem un trim bumbām zem groziem, taču nevairījās atbildēt, kad viņam tika vaicāts, vai arī saredz savu atbildību pie tā, ka klubs zaudējis cīņu zem groziem. ‘’Katram komandas biedram ir sava atbildība gan par nenospēlētajām aizsardzībām, gan nepaņemtajām atlēkušajām bumbām un pieļautajām kļūdām.’’ Viņš aizsardzībā darbojās pret Zeku Līdeju un Alenu Smailagiču, otrajam vienā no apspēlēšanas epizodēm finišējot ar efektīgu triecienu grozā no augšas. ‘’Viņam palaimējās,’’ ar smīnu par grūtībām nosegt Smailagiču, atbildēja Šmits.

Pie reizes Šmits šajā mačā kļuva par ceturto rezultatīvāko latvieti Eirolīgā, tabulā apsteidzot Jāni Timmu. Nu spēka uzbrucējs šajā turnīrā iemetis 716 punktus un šosezon var pakāpties arī uz trešo pozīciju, kuru ieņem Dairis Bertāns (748 punkti). Tālāk ir Kaspars Kambala (886) un Jānis Strēlnieks (1421). Jautāts, vai pievērš tādiem statistikas datiem uzmanību, Šmits atbildēja noliedzoši, tomēr piebilda, ka ir patīkami atrasties rezultatīvāko spēlētāju sarakstā.


, 2023-02-06 17:45, pirms gada
Ne tā labākā spēle Šmitam un Žalgirim ko skatīties.
, 2023-02-06 20:44, pirms gada
Vai tas ir tik nereāli pie mums,Rīgā,izveidot Eirolīgas komandu? Spēlētāji ir,arēna ir,skatītāji būtu,nepieciešami šāda pasākuma organizatori.
, 2023-02-06 21:26, pirms gada
maaris57
Ir tikai daži sīkumi-pilsēta piemet ap 2 miljoniem,arēnas īpašnieki ļauj tur spēlēt un trenēties par brīvu,tad no sponsoriem ap 8 miljoniem,pārējo piemet fani.
Ar pilsētas atbalstu jau ir lielisks piemērs mūsu vadošajai sieviešu klubu komandai!
, 2023-02-06 22:22, pirms gada
Alus pa cik?
, 2023-02-07 06:28, pirms gada
maaris57 rakstīja: Vai tas ir tik nereāli pie mums,Rīgā,izveidot Eirolīgas komandu? Spēlētāji ir,arēna ir,skatītāji būtu,nepieciešami šāda pasākuma organizatori.
Latvijā basketbols nav pacelts reliģijas līmenī. Tur arī atbilde. Iesaistītās personas pie mums grib, nevis ieguldīt visā tajā, bet gan izslaukt to pašu mazumiņu, kas pieejams
, 2023-02-07 08:54, pirms gada
neziniitis51 rakstīja: maaris57
Ir tikai daži sīkumi-pilsēta piemet ap 2 miljoniem,arēnas īpašnieki ļauj tur spēlēt un trenēties par brīvu,tad no sponsoriem ap 8 miljoniem,pārējo piemet fani.
Ar pilsētas atbalstu jau ir lielisks piemērs mūsu vadošajai sieviešu klubu komandai!
Arēna pieder Žalgirim, tā "sala" kur atrodas arēna, arī pieder žalgirim!
Piekritīšu arī par reliģiju, Latvijā vietējais klubu līmenis ir švaks, basketbols, hokējs, futbols, ir mums dažas zvaigznes, kuras izkaisītas pa pasauli. Kad savācas izlases, esam stipri (futbolam jāpacenšas), bet vietējā līmenī pietrūkst naudas...
, 2023-02-07 15:47, pirms gada
loook ploik! rakstīja: Alus pa cik?
4.50
Džordans Loids un Niks Kalatess. Foto: EPA/Scanpix

"Fenerbahce" uzvar pagarinājumā, arī "Olympiacos" pārāka viesos

Šovakar ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālu sērijas ar uzvarām sākušas Stambulas "Fenerbahce" un Pirejas "Olympiacos", abām virsroku ņemot izbraukuma spēlēs.
Mirklis no Stambulas "Bahçeşehir Koleji" un Kemnicas "Niners" otrās finālspēles. Foto: FIBA

Bundeslīgas vicelīdere Kemnica kluba spožāko sezonu turpina ar Eiropas kausa izcīnīšanu

FIBA Eiropas kausa izcīņā otro reizi triumfējis Vācijas klubs, Kemnicas "Niners" komandai šovakar izbraukumā ar 95:105 pagarinājumā piekāpjoties Stambulas "Bahçeşehir Koleji", taču summā esot pārāka ar 180:179.
Huančo Ernangomess. Foto: Ipa/Sipa/Scanpix
7

"Panathinaikos" izgāž spēles izskaņu pret "Maccabi", "Real" - bez uztraukuma

ULEB Eirolīgas izslēgšanas spēļu turnīrs sācies ar Atēnu "Panathinaikos" izgāšanos savā laukumā pret Telavivas "Maccabi". Kristiska Kostasa Slukasa kļūda noslēdzošajās sekundēs maksāja grieķu klubam zaudējumu ar 87:91. Spānijas komandu spēlē intrigas bija daudz mazāk.