Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Mūžībā aizgājusi Malgožata Dideka

Mūžībā aizgājusi Malgožata Dideka
Malgožata "Margo" Dideka
Foto: www.fibaeurope.com

Eiropas basketbols piektdien zaudēja vienu no savām izcilākajām pārstāvēm, jo Austrālijas pilsētā Brisbenā mūžībā aizgāja Polijas centra spēlētāja un 1999. gada Eiropas čempione Malgožata Dideka.

Spēlētāja, kura Austrālijā dzīvoja kopā ar vīru Deividu, dēliem Deividu un Aleksu, pirms nedēļas, 19. maijā, piedzīvoja sirdstrieku un kopš tā laika atradās medicīniskā komā.

1999. gadā Dideka kopā ar Polijas komandu dzimtenē uzvarēja Eiropas čempionātā, finālā ar rezultātu 59:56 pārspējot Franciju. Centra spēlētāja izšķirošajā spēlē guva 19 punktus un izcīnīja 11 bumbas zem groziem, bet vidēji turnīrā izcēlās ar 19,3 punktiem un 9,4 atlēkušajām bumbām. Didekas sniegums palīdzēja Polijai izcīnīt ceļazīmi uz 27. Olimpiādes spēlēm 2000. gadā Sidnejā.

Karjeras laikā spēlētāja pārstāvēja spēcīgākos Eiropas un WNBA klubus, gaitas valstsvienībā beidzot pēc 2007. gada Eiropas čempionāta Itālijā. Vairākus gadus Dideka spēlēja Gdiņas komandas "Lotos" sastāvā.

“Ziņs par mūsu basketbola ģimenes pārstāvēs aiziešanu mūžībā mani dara skumju,” teica FIBA Europe ģenerālsekretārs Nars Zanolins. “Domās esam kopā ar viņas ģimeni Austrālijā.”

“Malgožata bija viena no mūsu sporta veida izcilākājām pārstāvēm,” piebilda FIBA Europe prezidents Olafurs Rafnsons. “Ir šokējoši viņu zaudēt tik jaunā vecumā.”

FIBA Europe direktore-rīkotāja Janika Suvrē, kura arī sacentās 1999. gada Eiropas čempionāta finālspēlē, izteica līdzjūtību spēlētājas ģimenei. “Pazinu Margo daudzus gadus un ir grūti noticēt, ka viņa vairs nav mūsu vidū. Vēlos paust dziļāko līdzjūtību viņas vīram, dēliem un visai ģimenei.”

Dideka pirmo reizi Eiropas klubu turnīros spēlēja 1993. gadā, kad Poznaņas komandas “TS Olimpia” sastāvā startēja Liliānas Ronketi kausa izcīņā. Eiropas karjeru Dideka noslēdza Spānijas kluba Valensijas “Ros Casares” sastāvā.

Izmantotie resursi:
FIBA Europe


Anete Šteinberga treniņā. Foto: Bourges Basket

Anete Šteinberga un "Bourges" atspēlē 24 no 25 punktiem, taču zaudē "Tarbes"

Anete Šteinberga un "Bourges" basketbolistes pirmdien, 22. aprīlī, izstājās no cīņas par Francijas zeltu, ceturtdaļfinālā divu spēļu summā ar 167:170 atzīstot "Tarbes Gespe Bigorre" pārākumu. Sestdien "oranži-melnās" cīnīsies par Francijas kausu.
Paula Strautmane un "Kangoeroes Basket Mechelen" 2024. gada 9. martā. Foto: Kangoeroes

Paula Strautmane pēc 30 uzvaru sērijas kļūst par Beļģijas čempioni

Paula Strautmane un "Kangoeroes Basket Mechelen" basketbolistes svētdien, 21. aprīlī, savā laukumā uzvarēja septiņkārtējo Beļģijas čempioni "Royal Castors Braine" ar 70:67. Finālsērijā līdz divām uzvarām "ķenguri" bija pārāki ar 2-0 un trešo gadu pēc kārtas uzvarēja nacionālajā čempionātā.
Kate Vilka 2024. gada 19. aprīlī. Foto: Charnay Basket

Katei Vilkai 17 punkti "play-off" spēlē, Mājenieka juniorēm Igaunijas sudrabs

Kate Vilka un "Charnay" piedzīvoja zaudējumu ceturtdaļfināla pirmajā spēlē Francijā, taču latviešu basketboliste izcēlās ar pieciem iemestiem tālmetieniem. Sestdien, 20. aprīlī, noslēdzās regulārā sezona Spānijas un Itālijas virslīgās. Kaspars Mājenieks pabeidza pirmo sezonu ar "Audentes" juniorēm.