Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Eiropai priekšā tikai ASV

Eiropai priekšā tikai ASV
Spānijas basketbolisti 2006. gadā uzvarēja pasaules čempionātā Japānā, tikai trīs gadus vēlāk Polijā pirmo reizi izcīnot Eiropas meistaru titulu

Divdesmit pirmā gadsimta pirmajā desmitgadē Eiropas basketbols kļuvis konkurētspējīgāks un līmeņa ziņā atpaliek tikai no groza bumbas dzimtenes – Amerikas Savienotajām Valstīm.

Par globālu spēli basketbols kļuva pēc Otrā Pasaules kara. Minēto sešdesmit piecu gadu laikā eiropieši allaž bijuši groza bumbas lietpratēju vidū, sastādot konkurenci Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas un, retāk, Okeānijas vienībām. Taču pēdējos 10-20 gados eiropieši savas pozīcijas tikai nostiprinājuši. To labi apliecina 2010. gada pasaules čempionātu rezultāti.

Vīru sacensībās Turcijā 9 no 10 Eiropas komandām iekļuva astotdaļfinālos, bet labāko astoņnieku sasniedza 6 valstsvienības (Serbija, Spānija, Lietuva, Krievija, Turcija, Slovēnija). Sieviešu turnīrā Čehijā astoņniekā iekļuva 5 no 6 Eiropas izlasēm (Baltkrievija, Krievija, Čehija, Francija, Spānija). Neskaitot abas ASV izlases, elites supergrupā spēlēja tikai Argentīnas vīri, kā arī Austrālijas un Korejas dāmas.

Eiropiešu spēku pasaules čempionātos labi raksturo savstarpējo cīņu bilance ar pārējo pasaules daļu komandām 31-12, turklāt lauvas tiesa Eiropas zaudējumu piedzīvoti cīņās ar ASV un Argentīnu (tai skaitā visas piecas neveiksmes “play-off” fāzē). Grupu turnīrā Eiropa sasniedza bilanci 27-7 (ieskaitot astoņas eiropiešu savstarpējās cīņas 35-15), Amerikas komandas 12-11, Okeānija 6-4, Āfrika 3-12 un Āzija 3-17.

Dāmu sacensībās eiropietes cīņā ar pārējām komandām sasniedza bilanci 21-10, tai skaitā piecas reizes zaudējot ASV un piecas reizes Austrālijai. Grupu turnīrā attiecība vēl iespaidīgāka 18-6, kamēr Amerikas komandām 9-12, Āzijai 5-10, Āfrikai 0-8 un Okeānijai 5-1. Interesanti, ka, ASV un Austrālijai grupu turnīru aizvadot Ostravā, otrajā priekšsacīkšu norises vietā Brno eiropietes pārējās komandas apspēlēja ar bilanci 12-0 (Ostravā 6-6).

Konkurence, atvērtība jaunām idejām, vēlme un griba mācīties veido šo panākumu pamatus. Viens no iemesliem eiropiešu kāpumam ir kontinentā plaši izvērstā jaunatnes sacensību sistēma. Sākot no 2004. gada Eiropas labākās kadetu, junioru un jauniešu izlases tiekas katru vasaru, regulāri gūstot iespēju pārbaudīt savus spēkus cīņā ar labākajiem.

Tādās valstīs kā Spānija un Francija jaunie basketbolisti un basketbolistes tiek atbilstoši apmācīti un sagatavoti visās vecuma grupās, savukārt Krievija ir nedaudz zaudējusi pozīcijas. Zēnu basketbolā augsts līmenis sasniegts arī Serbijā, Lietuvā, Itālijā, Slovēnijā, Grieķijā, Horvātijā, nopietni sevi sāk pieteikt Turcija, Nīderlande, Lielbritānija un cittas valstis. Kā liecina pēdējo gadu pieredze, augot iespēju skaitam mūsu kontinentā, Eiropas ceļš basketbolā sāk konkurēt ar ASV izvēli. Ne velti jaunie basketbolisti šodien regulāri dodas uz Spāniju, Lietuvu, Itāliju un Slovēniju, bet meitenēm ASV mazā alternatīva meklējama Francijā.

Bugler`s Dream and Call of the Champions. Salt Lake City 2002, YouTube video


, 2010-11-30 19:06, pirms 13 gadiem
Nezinu, nedaudz interesanti fakti jau ir, bet vairak liekas, ka šis raksts ir domats tikai tādēļ, lai būtu kur ielikt video...
, 2010-11-30 19:35, pirms 13 gadiem
Justifiable rakstīja: Nezinu, nedaudz interesanti fakti jau ir, bet vairak liekas, ka šis raksts ir domats tikai tādēļ, lai būtu kur ielikt video...
No Novika puses tas nebūtu pārsteigums!
, 2010-12-01 09:08, pirms 13 gadiem
nu šitās eiropa - pārējā pasaule bilances jau katra čempja laikā atsevišķi tika un tiks aprunātas, tādēļ nebija nepieciešams vēl arī ziemā to pašu atgādināt
, 2010-12-01 09:41, pirms 13 gadiem
njaaa.. video 5:12 tiešām redzamas jaunās sportistes.. nākotnes zvaigznes
, 2010-12-01 11:52, pirms 13 gadiem
ko noziimee tikai no ASV atpaliekam... no kā un kad mēs vispār vēl esam basītī atpalikuši??
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.
Raina Tomašicka. Foto: FIBA

Raina Tomašicka kļūs par ceturto latvieti "South Florida" universitātē

Latviešu basketboliste Raina Tomašicka 2024. gada rudenī sāks mācīties "South Florida" universitātē. Uzbrūkošā aizsardze pārstāvēs NCAA pirmās divīzijas komandu "Bulls" un sacentīsies "American" līgā, trešdien, 17. aprīlī, vēsta skautošanas dienests "Go global recruiting".
Kitija Laksa 2024. gada 14. aprīlī ar Eirolīgas čempiones medaļu. Foto: EuroLeague Women

Četri tituli vienā sezonā: Kitija Laksa kļūst par Turcijas čempioni

Stambulas "Fenerbahce" basketbolistes (35-0, izslēgšanas spēlēs 7-0) trešdien, 17. aprīlī, izbraukumā Vidusjūras piekrastē uzvarēja "Mersin" ar 80:56. Kitijas Laksas pārstāvētā komanda Turcijas finālsērijā līdz trīs uzvarām svinēja panākumu ar 3-0.