Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Aija Putniņa: "Spānijā atradu savu treneri"

Aija Putniņa: "Spānijā atradu savu treneri"
Aija Putniņa gan klubā, gan Latvijas valstsvienībā spēlē ar vienpadsmito numuru
Foto: Romain Chaib

"Sezonas sākumā mūsu pirmais uzdevums bija noturēties virslīgā, taču sekmīgais starts ļāva izvirzīt augstākus mērķus un tagad cīnāmies par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs," sarunā ar Sportacentrs.com par sezonas pirmo pusi, sadarbību ar treneri Viktoru Lapeņju un notikumiem vietējā līgā stāsta Spānijas virslīgas četrpadsmitās nedēļas vērtīgākā spēlētāja, Pamplonas sieviešu basketbola kluba "UNB Obenasa Lacturale" spēka uzbrucēja Aija Putniņa.

Sestdien Pamplonas klubs svinēja septīto uzvaru sezonā, mājas spēlē sagraujot Leonas komandu “Bembibre PDM” ar rezultātu 66:39. Putniņa sesto reizi sezonā izcēlās ar “double-double” - tas spēlētājai padevies katrā otrajā spēlē – pretinieču grozā sametot 22 punktus un izcīnot 10 atlēkušās bumbas. Apkopojot kārtas rezultātus, izrādījās, ka Aija nopelnījusi labāko lietderības koeficientu līgā un atzīta par nedēļas MVP.

Atzinība kļuva par pārsteigumu?
Īpaši pārsteigta nebiju. Cilvēki klubā zināja, ka (četrpadsmitajā nedēļā) esmu ieguvusi labāko lietderības koeficientu, taču saņemt labas ziņas tāpat ir patīkami.

Uzvara pār Leonu komandai ļāvusi pakāpties uz ceturto vietu un nostiprināties “play-off” zonā.
Mūsu komandai iekļūšana četriniekā uzskatāma par labu sasniegumu. Pirms nedēļas piedzīvojām zaudējumu Kanāriju salās. Ja sakristu citi apstākļi (savstarpējās spēlēs komandas gan uzvaras, gan gūtos punktus dalīja uz pusēm – Sportacentrs.com), atrastos zemāk. Uzvara mājās un labvēlīgi iznākumi pārējās savstarpējās spēlēs ļāva pat krietni pacelties tabulā. Treneris ļoti priecājās.

Šogad mainīta izspēles kārtība. Četru komandu vietā “play-off” kvalificēsies seši klubi. Divas labākās komandas regulārās sezonas kopvērtējumā izslēgšanas spēles sāks no pusfināla, savukārt pārējie klubi ceturtdaļfinālā tiks sadalīti divos pāros. Tas palielina mūsu izredzes iekļūt “play-off”. Pamplona izslēgšanas spēlēs nekad nav piedalījusies. Sezonas sākumā mūsu galvenais uzdevums bija noturēties virslīgā, jo pirmajās divās sezonās klubs palika pēdējā vietā. Tagad mērķi kļuvuši augstāki un skatāmies “play-off” virzienā.

Izskatās, ka komandas uzrāvienā liels nopelns bija galvenajam trenerim.
Treneris Viktors Lapeņja tika nolīgts, lai pastiprinātu klubu un uzlabotu komandas rezultātus. Sezonas pirmajā pusē centāmies iekļūt četru labāko vienību vidū, lai spēlētu Karalienes kausā (Copa de la Reina). Tas neizdevās, taču turpinām cīņu par “play-off”.

Tev ir lielākais spēles laiks komandā. Vari teikt, ka Spānijā atradi savu treneri?
Tā tiešām ir. Kad pirms četriem gadiem pirmo reizi spēlēju Spānijā, par treneri dzirdēju ļoti labas atsauksmes. Pēdējos gados viņš strādā arī Spānijas pieaugušo izlasē. Jau sākot no jauniešu izlasēm, mums izveidojās ļoti labs kontakts. Par uzaicinājumu spēlēt viņa vadībā biju ļoti priecīga. Šajā sezonā tas apstiprinājās, jo treneris palīdzēja ļoti daudz.

Viņš uzaicināja tevi pēc savas iniciatīvas?
Pamplonas kluba sastāva komplektācija tika uzticēta trenerim, neiejaucoties prezidentam vai aģentiem. Budžeta ietvaros viņš varēja izvēlēties spēlētājas, kuras gribēja redzēt komandā.

Iepriekšējā sezonā vairāki klubi bankrotēja. Finanšu situācija līgā ir stabilizējusies?
Dzirdēts, ka dažos klubos nedaudz kavējas algu izmaksas, taču pagaidām visas komandas turpina spēlēt.

Tavs vidējais spēles laiks sasniedz 35 minūtes. Vai ir, kam mainīties atpūtas brīžos?
Nesūdzos, ka spēlēju tik daudz. Pati vēlos to darīt un man tas šobrīd ir nepieciešams. Sezonas pirmajā pusē klubā spēlēja divas amerikānietes un viena senegāliete. Bija par vienu centra spēlētāju vairāk, taču visām trim neizveidojās savstarpēja sapratne ar pārējām un komandā nepalika neviena.

Viktors Lapeņja saņēma uzaicinājumu no Eirolīgas kluba Salamankā. Vai viņa pēctecis Ruvens Lorente izmanto jau iespēlētās sadarbības?
Jaunais treneris iepriekš strādāja par Lapeņjas palīgu un jaunu divriteni necenšas izgudrot. Izmantojam apgūtās sadarbības, atliek tikai pašām spēlēt. Sadarbības izveidotas gan man, gan ārējās līnijas spēlētājām tā, lai katra sev labvēlīgā situācijā tiktu pie metiena.

Novembrī Tev bija labās kājas sastiepums. Vai tas izsita no ritma?
Desmit dienas netrenējos, pēc tam vajadzēja laiku, lai atkārtoti iejustos treniņu un spēļu atmosfērā. Kādu brīdi biju izsista no ritma. Vajadzēja vairāk piespiesties, taču tiku tam pāri. Esmu apmierināta ar atjaunošanos.

Tabulas vidusdaļa ir ļoti blīva, desmit komandas cīnās par “play-off”. Spēku samēri izlīdzinājušies?
Šogad līgā izteiktu favorītu nav. Piemēram, Salamankai zaudējām tikai pagarinājumā. Pret “Rivas Ecopolis” mums neizdevās spēle, taču visas komandas turnīrā ir ļoti līdzīgas. Situācija kopvērtējumā to apstiprina. Ne Salamanka, ne “Rivas” nevar garantēti apspēlēt pretinieces ar padsmit punktiem.

Otrā reize Spānijā. Esi labi iedzīvojusies?
Spāniski runāju mazliet, taču saprotu gandrīz visu. Spāņu valodu mācījos jau vidusskolā Kolorado.
Patīk gan Spānijā valdošais dzīvesveids, gan cilvēki un viņu labvēlīgā attieksme. Par komandu varu teikt tikai labākos vārdus. Esmu apmierināta ar komandas biedrenēm. Spēlēs var nepaveikties, taču kā kolektīvs esam nepārspējams. Sezonas turpinājumā vari man novēlēt veselību, tad veiksme pati atnāks.

Aija Putniņa Spānijā

Divpadsmit spēlēs uzbrucēja vidēji 35:09 minūtēs savākusi 17,2 punktus, izcīnījusi 8,8 bumbas zem groziem, tai skaitā 5,7 aizsardzībā, izdarījusi 0,7 rezultatīvas piespēles, pārtvērusi 1,2 bumbas, izprovocējusi 4,2 piezīmes un nopelnījusi lietderības koeficientu 18,3. Spēlētājai pieder kluba labākie rādītāji punktos, atlēkušajās bumbās (aizsardzībā, uzbrukumā un summā), metienu bloķēšanā un izprovocētajās piezīmēs.

Spānijas līgas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā Putniņa ieņem trešo vietu aiz “Burgos” spēka uzbrucējas Linsijas Reičelas Elisones (18,8) un “Toyota Conquero” spēka uzbrucējas Joanas Vaļičas (17,6). Cīņā par atlēkušajām bumbām Aija ir trešā labākā aiz “Gran Canaria” spēlētājām Vanesas Ble un Astu Ndūras, bet uzbrukumā savākto bumbu skaita ziņā atpaliek tikai no Ble. Spēlētāja ieguvusi ceturto labāko lietderības koeficientu līgā aiz Ble, Elisonas un “Spar Unigirona” uzbrucējas Džasintas Monro.

LF kopvērtējums 28. janvārī

#KlubsU-ZP
1Rivas Ecopolis12-125
2Perfumerias Avenida10-222
3Spar Unigirona8-420
4UNB Obenasa7-620
5Tintos de Toro Caja Rural6-719
6Burgos6-719
7CADI ICG Software6-618
8Hondarribia Irun5-818
9Gran Canaria5-818
10Toyota Recreativo Conquero4-917
11Bembibre PDM1-1214

Putniņa šosezon četras reizes nopelnījusi vietu Spānijas virslīgas ideālajā piecniekā (LF cinco ideal). Iepriekšējās atzinības spēlētāja saņēma 15. oktobrī, 19. novembrī un 17. decembrī.

Aijas Putniņas spēles Spānijā

DienaSpēleRez.P+AB
12.10Huelva Conquero-Pamplona59:8426+7
20.10Pamplona-Gran Canaria63:5516+12
27.10Leona-Pamplona48:6517+4
10.11Rivas Ecopolis-Pamplona64:5315+5
17.11Pamplona-Samora63:7516+16
01.12Pamplona – Žirona47:786+6
08.12Cadi ICG Software – Pamplona71:6624+7
15.12Iruna – Pamplona49:5620+10
22.12Pamplona – Burgosa65:6011+3
12.01Pamplona – Huelva70:4313+15
19.01Gran Canaria – Pamplona61:5320+11
26.01Pamplona – Leona66:3922+10

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-01-28 23:07, pirms 11 gadiem
KarstgalvisLaur4a rakstīja: Laikam ká Babkina atrada savu ìsto treneri!
To pašu nodomāju
, 2013-01-29 12:41, pirms 11 gadiem
Veiksmi un labus rezultātus arī turpmāk! Reāls prieks par Letiņiem, kuri izsitas saviem spēkiem un spēj sevi parādīt pasaulei ar labiem darbiem.
, 2013-01-29 17:03, pirms 11 gadiem
Beidziet meklet tos trenerus, ibio... Babkina, Putniņa...Opuļskis... Kas būs nākamais?!?!?
Liepājas basketbolistes 2024. gada 3. aprīlī. Foto: Ģirts Gertsons

Liepāja turpina tradīciju un devīto gadu pēc kārtas nopelna medaļu

Ceturtdien, 25. aprīlī, Daugavpils kultūras un sporta pilī finišēja Latvijas Sieviešu basketbola līgas trīsdesmit trešā sezona. Liepāja izbraukumā uzvarēja Daugavpils Universitāti ar 76:67, bronzas sērijā līdz divām uzvarām svinot panākumu ar 2-0. Komandas apbalvoja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.
Anna Liepiņa 2024. gada 11. aprīlī. Foto: Margarita Vigule

Bronzas intriga turpinās Daugavpilī: vai Liepāja mājās brauks ar kausu?

Ceturtdien, 25. aprīlī, turpināsies Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēles. Daugavpils Universitāte plkst. 18:00 uzņems Liepāju, kura bronzas sērijā līdz divām uzvarām atrodas vadībā ar 1-0. Tiešraidi skaties rakstā.
Līna Loceniece 2024. gada 24. aprīlī. Foto: Smartway MLKL

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa pirmo reizi nopelna Lietuvas sudrabu

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa trešdien, 24. aprīlī, izcīnīja sudraba medaļu Lietuvas čempionātā basketbolā sievietēm. Latviešu pārstāvētā Klaipēdas komanda "LCC International University" tādu atzinību nopelnīja pirmo reizi.