Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Anete dodas ieņemt Ameriku

Anete dodas ieņemt Ameriku
Anete Jēkabsone-Žogota
Foto: EuroBasketWomen2009.com

27. jūnijā ASV ieradīsies Latvijas labākā basketboliste, divkārtējā Eiropas čempionāta ideālā piecnieka dalībniece Anete Jēkabsone-Žogota.

Anetes spēlēšana pasaules spēcīgākajā profesionālajā līgā WNBA, kuras analogs Eiropā meklējams FIBA Eirolīgā, bija tikai laika jautājums. Labais sniegums Eiropas čempionātos, FIBA turnīros, vadošās Eiropas labāko nacionālo komandās gadiem pievērsa aizokeāna skautu un treneru uzmanību.

Iespējams, debija būtu notikusi ātrāk, ja savādāk iegrozītos finansiālā situācija Eiropas klubu basketbolā. Tirgus pārkaršana daudz vairāk sekmēja labu amerikāņu spēlētāju ierašanos peļņā Eiropā nevis otrādi. Tagad situācija nedaudz mainījusies. Tiesa, tas nenozīmē, ka eiropietes ASV gaida atplestām rokām. Nepavisam, jo profesionāles garoza Ziemeļamerikā ir cietāka un konkurence – lielāka.

Spēlēšanai WNBA ir profesionāls prestižs, jo nekur citur nav trīspadsmit identisku augsta līmeņa klubu ar attiecīgi pieejamo arēnu, mārketinga un mediju infrastruktūru. WNBA klubi nenes peļņu, jo divdesmittūkstošvietīgās arēnas iespējams piepildīt tikai atsevišķās spēlēs, bet televīzijas interese ir mazāka, salīdzinot ar analogu turnīru vīriem. Taču ar visiem trūkumiem WNBA ir spēcīgākā profesionālo Ziemeļamerikas sieviešu sporta līgu vidū (lielākā daļa no tām beigušas pastāvēt).

2008. gada nogalē WNBA klubi nostājās rindā pēc latviešu aizsardzes, apliecinot, ka viņi novērtē basketbolistes profesionālās kvalitātes. Īpaši tas jāizceļ, ņemot vērā, ka amerikāņi ierasti vairāk lūkojušies ārzemju centra spēlētāju – kā, piemēram, Zanes Tamanes gadījumā – virzienā, tāpēc Anetes panākums vērtējams divtik augstu.

Tālākais ir tehnikas jautājums un spēja izturēt WNBA slodzi. Lai gan turnīra regulārās sezonas garums mērāms vien trīsarpus mēnešos, spēles vidēji ir katru trešo dienu ar lielu pārlidojumu skaitu. Spēļu ritms ir vidēji intensīvāks nekā Eiropā, tādējādi noturība atkarīga no spējas sabalansēt slodzi ziemas un vasaras sezonās.

Papildus iespēja ir debijas vasarā piedalīties WNBA Visu Zvaigžņu spēlē, kas jau 25. jūlijā notiks Konektikutas „Sun” mājas arēnā. Vien jāatceras piereģistrēties WNBA/NBA mājas lapā un jāizmanto iespēja katru dienu nobalsot. Pārējo Anete paveiks pati.

Lai Anetei ASV viss izdodas un uzvarām bagātu vasaru!

Cristoforo Colombo tituldziesma, Placido Domingo, YouTube video


, 2009-06-27 08:28, pirms 15 gadiem
Nu ko Fani!!!Tagad darbiņš mums, saņemās un balsojam!!!!!!
, 2009-06-27 08:28, pirms 15 gadiem
man nepatīk ka rakstiem pievieno kaut kādus video... pēdējā laikā liekas diezgan muļķīgi un nenopietni
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-06-27 08:55, pirms 15 gadiem
Forest's tu atpùstos, ja rastos iespèja ìstenot vienu no sapniem?
, 2009-06-27 08:59, pirms 15 gadiem
Tad tikai jāsameklē labākais strīms un jāskatās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-06-27 11:00, pirms 15 gadiem
Par fiziskajām slodzēm,domāju, nav ko uztraukties. Anete fiziski ir ļoti spēcīga!!! Lai veicas iekarot Ameriku!!!!!!
Slēpts komentārs: murziks
, 2009-06-27 11:45, pirms 15 gadiem
murziks rakstīja: lai veicas Anetei sieviešu WNBA...
esi redzējis arī vīriešu WNBA?
, 2009-06-27 12:06, pirms 15 gadiem
nu lai veicas, ceru, ka Anete spēs pierādīt savas spējas arī WNBA
, 2009-06-27 12:11, pirms 15 gadiem
Galvenais uzdevums - labi nospēlēt un nesabojāt veselību!

WNBA ir gaļasmašīna, kas var samalt pat visveselīgāko spēlētāju, kas mēģina spēlēt gan Eiropā, gan Izlasē, gan Amerikā...
, 2009-06-27 12:45, pirms 15 gadiem
Bet neviens nepiemineeja - Noviks ir uzlicis normaalu un saprotamu virsrakstu, un video, taa jau ir kljuvusi par normu, es labaak izveelos saprotamu virsrakstu un kkaadu video, nekaa otraadaak
, 2009-06-27 13:43, pirms 15 gadiem
mrPO rakstīja: man nepatīk ka rakstiem pievieno kaut kādus video... pēdējā laikā liekas diezgan muļķīgi un nenopietni
tev taču neliek neviens tos video skatīties. izlasi rakstu un nomierinies.
, 2009-06-29 23:15, pirms 15 gadiem
fearangel rakstīja: tev taču neliek neviens tos video skatīties. izlasi rakstu un nomierinies.
protams, es ar nekad neesmu noskatījies vēl nevienu no Novika viģikiem..
Kinga Piedela un Vanesa Jasa 2023. gada 8. oktobrī. Foto: Margarita Vigule

Piedelas un Baranovskas tālmetieni nodrošina Daugavpilij otro Latvijas pusfinālu

Daugavpils Universitātes basketbolistes trešdien, 27. martā, lieliskā atmosfērā uzvarēja basketbola skolas "Rīga" juniores ar 74:58. Gunta Endzela trenētā komanda divcīņas summā bija pārāka ar 148:136 un otro reizi vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta pusfinālā. Kinga Piedela un Valerija Baranovska divatā iemeta deviņus tālmetienus.
Kitija Laksa 2024. gada 21. februārī. Foto: Fenerbahce

Kitija Laksa sekmīgi debitē Turcijas čempionāta izslēgšanas spēlēs

Kitija Laksa un "Fenerbahce" basketbolistes pirmdien, 25. martā, kvalificējās Turcijas čempionāta pusfinālam, kur spēlēs pret "Izmit" un "Galatasaray" pāra uzvarētājām. Kristīne Vītola guva 19 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.
Ventspils basketbolistes 2024. gada 23. martā. Foto: Ritvars Stankevičs
8

Valmiera atspēlējas no -23, Ventspils triumfē emocionālā finālā Jelgavā

Ventspils sporta skolas "Spars" basketbolistes svētdien, 24. martā, Jelgavā iztērēja 23 punktu pārsvaru, taču pēdējās trīs minūtēs saņēmās 11:0 izrāvienam, uzvarēja Valmieru ar 68:57 un pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrās divīzijas čempionēm.