Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Vētra: "Esam labākā situācijā nekā pirms gada"

Vētra: "Esam labākā situācijā nekā pirms gada"
Gundars Vētra 2022. gada 21. novembrī. Foto: Renārs Koris

"Meitenēm teicu – pagājušajā gadā, būdami grūtā situācijā, izdarījām labu darbu. Tā bija tikai puse no darāmā – tagad jāturpina pērn iesāktais. Labās ziņas – visas spēlētājas ir atbraukušas labā fiziskajā un veselības kondīcijā," pirms Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles pret Izraēlu teica Latvijas sieviešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Gundars Vētra.

Divi pirmdienas pēcpusdienā. Piecpadsmit spēlētājas un pieci treneri nostājas OSC centra aplī, lai noklausītos Gundara Vētras uzrunu. Seko iesildīšanās Ivara Ikstena vadībā un vidējas intensitātes nodarbība – lielākā daļa spēlētāju vēl sestdien aizvadīja spēles savos klubos.

“Plānojām nometnē pulcēt 15 spēlētājas, lai treniņos varētu izmantot trīs pieciniekus (sarkano, balto un melno – Sportacentrs.com). Saņemsim palīdzību no visām spēlētājām – arī no tām, kuras netiks iekļautas pieteikumā svētdienas spēlei,” personāla ieceres raksturoja galvenais treneris.

Trīspadsmit no piecpadsmit kandidātēm šosezon spēlē ārzemju klubos. Teorētiski visu piecpadsmitnieku iespējams nokomplektēt ārpus Latvijas robežām, taču tāds nav bijis trenera mērķis. “Digna Strautmane bija plānotajā sastāvā, tiesa, savainojuma dēļ nācās no ieceres atteikties. Kristīne Vītola vēlreiz apstiprināja, ka izlase šobrīd nav viņas prioritāte.”

Gada pauze starp kvalifikācijas sabraukumiem izmantota lietderīgi, tostarp aizvadot sešas pārbaudes spēles Somijā, Japānā un Korejā. “Pirms gada situācija bija sarežģītāka. Īsāks sagatavošanās laiks, daļa no meitenēm nevarēja piedalīties vasaras nometnē, pastāvēja dažādi ierobežojumi – divās dienās, sākot no baltas lapas, vajadzēja sagatavoties spēlei Telavivā.”

Brauciens uz Tālajiem Austrumiem palīdzējis apzināt tuvākās rezerves. “Šobrīd visas spēlētajas – vairāk vai mazāk – iepazinušas mūsu spēles sistēmu, kā arī šovasar bijušas kopā ar mums. Salīdzinoši jāapgūst daudz mazāks zināšanu apjoms – izņemot Kati Vilku, kura (šajā ciklā) nometnē piedalās pirmo reizi.”

“Otrkārt, spēlei varēsim gatavoties visu nedēļu, vienlaikus iegūstot jaunu informāciju. Ceturtdien skatīsimies Zviedrijas un Izraēlas spēli. Salīdzinājumam, pirms gada mums nebija līdzīga uzziņas materiāla ne pirms spēles Telavivā, ne Rīgā. Tas bija sarežģīti.”

“Spēlētājas, kuras sevi agrāk apliecinājušas gan izlasē, gan klubos – turpina spēlēt daudz un saņem pietiekamu spēles laiku,” Vētra dalījās iespaidos par sezonas sākumu. “Spēlētājām, kuras atrodas profesionālās karjeras sākumā, ne vienmēr ir tāds spēles laiks, kādu pašām gribētos. Vajadzīgs laiks, lai sevi pierādītu Eiropas līmenī. Daudzas spēlētājas šogad to mēģina un vēlos, lai viņām izdodas.”

Daudzas lietas bijušas prognozējamas. “Aleksa Gulbe devās uz vienu no spēcīgākajiem Eirolīgas klubiem – jau sākumā bija skaidrs, ka tur nedos spēlēt 30 minūtes. Lauras Melderes pozīcijas Venēcijā ir uzlabojušās – no piektā sestā centra komandā viņa ir kļuvusi par trešo ceturto. Ne tik labi pirmajos mēnešos Sansebastjanā klājies Vanesai Jasai – gaidījām, ka viņas loma būs lielāka.”

Tālākais būs atkarīgs no spēlētājām pašām, uzsvēra Vētra. “Tas, ka spēlē ārzemēs – ir labi. No otras puses, runājot par Latvijas čempionātu – te runāju par vīriešiem un sievietēm – žēl, ka nav spēcīga vietējā turnīra, kas nāktu par labu gan spēlētājiem, gan treneriem. Ne visām spēlētājām ir viegli adaptēties svešās valstīs un svešos klubos, tāpēc konkurences pieaugums tepat nāktu tikai par labu.”

Latvijas pirmie numuri labi sākuši sezonu. “Elīna (Babkina) vienmēr bijusi pamata saspēles vadītāja pārstāvētajos klubos. Labi, ka Ilzei ir lielas minūtes un svarīga loma, tiesa, Ašdodā viņa ne vienmēr spēlē kā pirmais numurs. Atgriežoties pie iepriekš runātā – spēlētājam ir svarīgi saprast savu līmeni un noslēgt līgumu sev atbilstošā vietā, ar iespējām iegūt pietiekamu spēles laiku un progresēt.

Izraēla vairāk tiks pētīta nedēļas otrajā pusē. “Redzēsim ne pavisam jaunu, taču citādāku Izraēlas komandu. Dažas spēlētājas no pērnā modeļa nav šīgada sastāvā, tostarp Jardena Garzona, kura bija rezultatīvākā pirmajā spēlē Telavivā. Viņa aizbraukusi un mācās koledžā. Gaidāms, ka pievienosies naturalizētās amerikānietes, bet reālo sastāvu redzēsim ceturtdien Upsalā.

Alises Beironas un Dženijas Simsas gaidāmā pievienošanās liecina, ka Svētā zeme 2023. gada Eiropas čempionātā nevēlas būt vienkāršas dalībnieces lomā. “Izraēla ir kvalificējusies finālturnīram, taču skaidrs, ka negrib doties uz čempionātu, pirms tam neuzvarot nevienu spēli. Gatavošanās ir nopietna, turklāt komanda meklē dažādas iespējas pastiprināties.”

Vai šonedēļ nepieciešama pārbaudes spēle? “Par tādu iespēju pat nedomājām. Pirmkārt, šobrīd nevarētu atrast sparingpartneri – visi gatavojas oficiālajām spēlēm. Jebkura spēle, kas pagadās, nav vajadzīga – tad labāk uzspēlēt pieci pret pieci. No otras puses, nevajag spēlēt lieku spēli – tā nav vajadzīga ne spēlētājām, ne viņu pārstāvētajiem klubiem.


, 2022-11-22 08:59, pirms gada
Protams novēlu uzvaru lai varētu tikt uz Eiropas basketbola čempionātu
, 2022-11-22 11:26, pirms gada
...nu, nav lepnuma par šo izlasi, kamēr to vada nodevējs, kurš nav atvainojies faniem...
, 2022-11-22 12:10, pirms gada
Dakots ! Cik sen jau apnikuši tie tavi(ar mazo burtu) komenti par nodevējiem .Līdzīgi kā rakstos par NBA , Kur Rūjienas ( ne čuhņas) līdzjutēji ( pēdiņās ) arī atkārto vienu un to pašu ( par lielu Rūjienas klondžu , atnāks Dainis un salies šotiņus , alus mucas jau tiek pievestas , no Jeru garāžas jau čomi brauc ) .i
Arī tavā retorikā nekā jauna --uzraksti savu telefona nr. -pazvanīšu apskaidrošu tev cik liels vai mazs esi muļķītis .Un parasti jau lielākie valsts patrioti nav tie , kas citiem par šo tēmu brauc virsū .
, 2022-11-22 18:46, pirms gada
6 centri komandā?!
, 2022-11-22 20:45, pirms gada
vik18, tu esi mankurts.. ja nezini, kas tas ir, tad izlasi Čingiza Aitmatova "Pieres vieta", tāds tips, kurš pazaudējis vēsturi un kļūst savas tautas nodevējs.. arī janičars ir apmēram tas pats.. Bet par zvanīšanu - džentmenis dod savu telefonu pirmais, ja tiešām vēlas sarunu.. Šeit sporta centrā ir iespējams nosūtīt arī vēstuli, ja nevēlies citiem telefona numuru atklāt.. Tāpēc gaidu, ja neesi prasts gopņiks
, 2022-11-22 21:39, pirms gada
LV dāmu izlasē manas favorītes nemainīgi ir Elīna, Anete un Kitija! Veiksmi visai komandai!
, 2022-11-22 23:26, pirms gada
Dakots tad jau vecs p.auts vien i...kads 50-60 g vecs vienroka piekritējs
, 2022-11-23 14:02, pirms gada
malaks rakstīja: Dakots tad jau vecs p.auts vien i...kads 50-60 g vecs vienroka piekritējs
ja šādi izsakies par vecumu, tad tu necieni savus vecākus - tēvu un māti...bet novēlu tev arī sasniegt tos 50-60 gadus, kaut gan šaubos vai izdzīvosi ar savu intelekta limeni
, 2022-11-23 17:53, pirms gada
dakots--nepiesārņo vairs ēteru . Nosaukšu tevi par prastu pi-pi. Ceru , ka saproti šo vārdu , tev piestāvēs . Atvainojos par šo teicienu visai basketbola saimei , bet pateicu īstenību .
, 2022-11-23 18:09, pirms gada
😁vik18, laikam jāatgādina tev tavi vārdi - kā nosauc citu, tāds pats esi! 😅
Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.
TTT basketbolistes 2024. gada 29. martā. Foto: Matas Baranauskas
1

Augstāk izsētās TTT basketbolistes Latvijas finālu sāks RSU laukumā

Ceturtdien, 18. aprīlī, sāksies Latvijas Sieviešu basketbola līgas 33. sezonas fināls sērijā līdz divām uzvarām. Rīgas Stradiņa Universitāte plkst. 20:00 "Rimi" Olimpiskajā sporta centrā uzņems TTT basketbolistes. Tiešraidi skaties rakstā.