Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Vai "Kibirkštis" pārtrauks Latvijas dominanci? Trīs jautājumi pirms "play-off"

Vai "Kibirkštis" pārtrauks Latvijas dominanci? Trīs jautājumi pirms "play-off"
Tīna Grausa. Foto: Margarita Vigule

Otrdien, 21. martā, sāksies "Betsafe" Sieviešu Baltijas līgas ceturtās sezonas izslēgšanas spēles. TTT basketbolistes plkst. 19:45 ceturtdaļfināla pirmajā cīņā "Rimi" Olimpiskajā centrā uzņems Kauņas "Aistes LSMU" vienību. Tiešraidi skaties rakstā.

WBBL pamatturnīrs beidzās 18. martā. Rīgas Stradiņa Universitāte izcīnīja pirmo vietu regulārajā sezonā un automātiski kvalificējās finālturnīram. Ceturtdaļfinālā sešas komandas izspēlēs atlikušās trīs ceļazīmes uz “Final 4”, kas notiks 1.-2. aprīlī Lietuvā. TTT un “Aistes LSMU” pāra uzvarētāja pusfinālā spēlēs pret RSU. Otrajā zarā spēlēs trīs Lietuvas un viena Igaunijas vienība.

Ceturtdaļfināla pāri
(2) Kibirkštis Vilnius – LCC International University (7)
(3) Neptūnas Klaipēda – TalTech Tallinn (6)
(4) Aistes LSMU Kaunas – TTT Rīga (5)

Vai pusfinālā trešo reizi pēc kārtas būs Latvijas duelis?

Pirmo reizi pēdējo trīs turnīru laikā Lietuvai ir lielāka “play-off” pārstāvniecība nekā Latvijai (4-2). Daļēji tāda attiecība saistāma ar turnīra formāta maiņu – 2020. un 2022. gadā izslēgšanas spēlēm kvalificējās sešas komandas, pa trim no Latvijas un Lietuvas. Lielāka loma bijusi “LCC International University” progresam – Klaipēdas komanda pieveica Liepāju savstarpējās spēlēs.

Ja Rīgas Stradiņa Universitāte 17. martā būtu zaudējusi Viļņas “Kibirkštis”, Latvijas klubi pat teorētiski nevarētu tikties pusfinālā. TTT nokļūtu lietuviešu komandu zarā (Aistes LSMU, Kibirkštis), savukārt RSU, visticamāk, gaidītu divi dueļi pret Klaipēdas vienībām (LCC, Neptūnas).

Matīsa Rožlapas trenētās komandas uzvara mainīja “play-off” izkārtojumu. RSU automātiski kvalificējās pusfinālam, kurā gaidīs TTT un “Aistes LSMU” pāra uzvarētāju. Ja “oranži-melnās” apspēlēs Kauņu, Latvijas basketbols finālā būs pārstāvēts ceturto reizi pēc kārtas.

Vai Igaunijas klubs pēc četru gadu pārtraukuma iekļūs “Final Four”?

Igaunijas komandas Baltijas līgā turējušās Latvijas un Lietuvas klubu ēnā. Pirmajās divās sezonās “play-off” iekļuva pa vienai igauņu vienībai, savukārt pērn ziemeļnieces palika ārpus “Top 6”. Igaunietes finālturnīrā nav spēlējušas kopš 2019. gada, kad Tallinas Universitāte ceturtdaļfinālā divu spēļu summā pieveica RSU (1-1, +25).

Cerību staru vieš Tallinas “TalTech” progress. Serhio Riko trenētā komanda pērn pamatturnīru pabeidza ar bilanci 9-13, bet šosezon izcīnīja par četrām uzvarām vairāk. “TalTech” viesos pieveica TTT un Klaipēdas LCC, savukārt mājās prata tikt galā ar Kauņas “Aistes LSMU” (74:70) un Klaipēdas “Neptūnas” – 74:69.

Vai “Kibirkštis” pārtrauks Latvijas dominanci?

Trīs no pirmajām četrām vietām pamatturnīrā un divreiz lielāka pārstāvniecība “play-off” – Lietuvas klubi šogad ir spēcīgāki nekā iepriekšējās sezonās. Viļņas “Kibirkštis” iekļuva Eiropas kausa izslēgšanas spēlēs, Klaipēdas “Neptūnas” izcīnīja otro vietu Eiropas Sieviešu basketbola līgā, savukārt Klaipēdas LCC sastāvā pulcētas četras latvietes un brazīlietes.

“Kibirkštis” un “Neptūnas” ir favorītes savos pāros, taču līdz finālam varēs aizkļūt tikai viena no šīm komandām. Klaipēdietes var “izšaut”, taču Viļņas klubam ir pārsvars augumos un priekšējās līnijas jaudā. “Neptūnas” 20. decembrī mājās apspēlēja “dzirksteles” ar 88:82, tiesa, viešņu rindās todien nespēlēja varenā centra spēlētāja Gintare Petronīte.

Gitauta Kijevina un Sandras Linkevičienes trenētais klubs šosezon divas reizes zaudējis Latvijas komandām. “Kibirkštis” 30. novembrī piedzīvoja negaidītu klupienu Liepājā (56:63), savukārt cīņā par pirmo vietu regulārajā sezonā atzina RSU pārākumu – 82:87. Abās reizēs lietuvietes nebija pilnībā mobilizējušās, taču tā nebija Latvijas komandu problēma.

Skaidrs, ka Viļņas ambīcijas neaprobežojas tikai ar uzvarām Lietuvas turnīros. “Kibirkštis” ir vajadzīgs izrāviens, apsteidzot Latvijas klubus. Divi zaudējumi pamatturnīrā un otrā vieta regulārajā sezonā pagaidām netuvina “dzirksteles” mērķim, taču gaidāms, ka izslēgšanas spēlēs lietuvietes centīsies kāpināt apgriezienus.

”Betsafe” WBBL izslēgšanas spēles

DienaLaiksSpēle
21.0319:45TTT – Aistes LSMU
24.0315:00TalTech – Neptūnas
17:30LCC – Kibirkštis
25.0315:00Aistes – TTT
26.0313:00Neptūnas – TalTech
17:00Kibirkštis – LCC

Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas “play-off” spēļu vēsture

Debijas sezonā Latvijas un Igaunijas klubi izspēlēja viena apļa turnīru. Trīs labākās komandas – TTT, RSU un Tallinas Universitāte – kvalificējās otrajai fāzei, kur tām pievienojās piecas Lietuvas vienības, lai pamatturnīrā izspēlētu divus apļus. Dienvidu kaimiņvalsti pārstāvēja Kauņas “Aistes LSMU”, Viļņas “Kibirkštis”, Ukmerģes “Vilkmerge”, Klaipēdas “Fortūna” un Šauļu Universitāte.

TTT ceturtdaļfinālā ar 2-0 uzvarēja Šauļus, bet “Aistes LSMU” divu spēļu summā apspēlēja “Fortūna”. RSU pamatturnīrā izcīnīja trešo vietu, taču ceturtdaļfinālā ar 122:147 zaudēja Tallinas Universitātei. Ceturtās vietas īpašniece “Kibirkštis” pārspēja “Vilkmerge” ar 145:139. “Četru fināls” notika “Rytas” arēnā Viļņā un beidzās ar TTT uzvaru pār Kauņas “Aistes LSMU”.

Otrajā sezonā pirmajā divīzijā startēja astoņas komandas – pa trim no Latvijas un Lietuvas, kā arī divas no Igaunijas. TT un “Kibirkštis MRU” automātiski kvalificējās finālturnīram. Ar ceturto numuru izsētā Liepāja divu spēļu summā ar 166:136 pieveica Rīgas Stradiņa Universitāti. Kauņas “Aistes LSMU” apspēlēja “Tartu University/Kalev” ar 137:125.

“Četru fināls” notika 2020. gada 29. februārī un 1. martā Olimpiskajā sporta centrā Rīgā. TTT pusfinālā pieveica Liepāju, bet Kauņas “Aistes LSMU” trešajā pagarinājumā (!) pieveica “Kibirkštis” ar 84:82. Medaļu spēlēs izpaudās lietuviešu komandu nogurums.

Trešajā sezonā komandu skaits pamatturnīrā pieauga no astoņām līdz divpadsmit, turklāt Latvija un Lietuva tika pārstāvētas ar pieciem klubiem katra. “Play-off” kvalificējās sešas komandas. TTT un “Kibirkštis” otro gadu pēc kārtas automātiski iekļuva finālturnīrā. RSU ceturtdaļfinālā ar 2-0 pieveica Liepāju, savukārt “Neptūnas” pirmo reizi atstāja “Aistes” ārpus “Final Four”.

"Četru fināla" vēsture

SezonaČempionesFinālistesTrešā vietaPusfinālistes
2022TTT Rīga 68Kibirkštis 62Neptūnas 72RSU 68
2021----
2020TTT Rīga 107Kaunos Aistes LSMU 67Liepāja 71Kibirkštis 61
2019TTT Rīga 76Kaunos Aistes LSMU 62Kibirkštis 94Tallinn University 66

, 2023-03-21 14:20, pirms gada
vairākas kameras paredzētas laikam tikai final4
, 2023-03-21 17:51, pirms gada
Tas tiesraides sieviesu basi tiesam ir briesmigas. Vai tiesam pat Baltijas ligas izslegsanas speles nevar paradit labaka kvalitaté par robotu kameram?
, 2023-03-21 20:47, pirms gada
Kaut kas ārprātīgi nožēlojams. Cik mums sastāvā izlases kandidāšu, bail skaitīt. Varbūt vajadzēja piesaistīt Sīpoliņu vai Lagzdiņu, būtukas met visus komandas sodiņus
Kinga Piedela un Vanesa Jasa 2023. gada 8. oktobrī. Foto: Margarita Vigule

Piedelas un Baranovskas tālmetieni nodrošina Daugavpilij otro Latvijas pusfinālu

Daugavpils Universitātes basketbolistes trešdien, 27. martā, lieliskā atmosfērā uzvarēja basketbola skolas "Rīga" juniores ar 74:58. Gunta Endzela trenētā komanda divcīņas summā bija pārāka ar 148:136 un otro reizi vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta pusfinālā. Kinga Piedela un Valerija Baranovska divatā iemeta deviņus tālmetienus.
Kitija Laksa 2024. gada 21. februārī. Foto: Fenerbahce

Kitija Laksa sekmīgi debitē Turcijas čempionāta izslēgšanas spēlēs

Kitija Laksa un "Fenerbahce" basketbolistes pirmdien, 25. martā, kvalificējās Turcijas čempionāta pusfinālam, kur spēlēs pret "Izmit" un "Galatasaray" pāra uzvarētājām. Kristīne Vītola guva 19 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.
Ventspils basketbolistes 2024. gada 23. martā. Foto: Ritvars Stankevičs
8

Valmiera atspēlējas no -23, Ventspils triumfē emocionālā finālā Jelgavā

Ventspils sporta skolas "Spars" basketbolistes svētdien, 24. martā, Jelgavā iztērēja 23 punktu pārsvaru, taču pēdējās trīs minūtēs saņēmās 11:0 izrāvienam, uzvarēja Valmieru ar 68:57 un pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrās divīzijas čempionēm.