Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

"Kandava/Anzāģe" pirmo reizi piesakās startam Latvijas Sieviešu basketbola līgā

"Kandava/Anzāģe" pirmo reizi piesakās startam Latvijas Sieviešu basketbola līgā
"Kandava/Anzāģe": trešā pieteiktā Kurzemes komanda Latvijas Sieviešu basketbola līgā

Latvijas Sieviešu basketbola līgas ģeogrāfija paplašinās. Basketbola klubs "Kandava/Anzāģe" pieteicies startam Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgas otrajā divīzijā, otrdien, 11. augustā, telefonsarunā ar Sportacentrs.com teica komandas menedžeris Kristaps Gotfrīds.

Apspriedē ar Kandavas sporta skolas puišu komandu treneri Robertu Rozentālu nolēmām, ka varētu pilsētā popularizēt sieviešu basketbolu,” par ieceres dzimšanu pastāstīja Gotfrīds. “Kandavā ir palikusi viena meiteņu grupa ar 2005.-2006. gadā dzimušām spēlētājām un treneris Andris Bambis, bet LSBL komandas izveide varētu sekmēt jaunu audzēkņu piesaisti.”

Komandu pašlaik nevar nokomplektēt tikai no vietējām meitenēm, tāpēc iniciatori uzrunājuši bijušo kandavnieci Anniju Zvirzgdiņu-Videnieci. Ventspils sporta skolas “Spars” trenere plāno piesaistīt trīs vidusskolas vecuma meitenes no ostas pilsētas. Vēl pa vienai jaunajai spēlētājai varētu pievienoties no Talsiem un Rojas.

Sastāvs būs jaukts – astoņām vai deviņām jaunietēm varētu pievienoties vairākas vecākas spēlētājas, teica Rozentāls. “Kandava, Ventspils, Talsi, Roja – sarakstā iekļauti 15 uzvārdi. Pagaidām nav zināms, kādā sastāvā pulcēsimies pirmajā treniņā.

Kandavas pašvaldība segs sporta nama īres maksu. Sponsori, tostarp “Anzāģe”, apmaksās izdevumus par izbraukumiem, bet trenera un viņa palīgu darbs tiks organizēts brīvprātīgā kārtā, atzina Gotfrīds. “Neraugoties uz pandēmiju, Kandavas novada dome un sponsori ir diezgan atsaucīgi. Pieļauju iespēju, ka reklāmas nolūkos komandas nosaukums var tikt mainīts.”

LSBL komandas savulaik bija pierakstītas Tukumā (1994-1999) un Ventspilī (1993-1995, 1998-2007), bet no 2007. līdz 2017. gadam Kurzemi līgā pārstāvēja tikai Liepāja. “Lepnā vientulība” neturpinājās mūžīgi – pirms trīs vasarām turnīram pieteicās BK “Saldus”, savukārt 2020. gada augustā pulkam pievienojās “Kandava/Anzāģe”.

Roberta Rozentāla pirmie treneri ir Kārļa Mīlenbaha vidusskolas sporta skolotājs Lauris Valtmanis un Kandavas internātvidusskolas ilggadējais pasniedzējs Broņislavs Hadaņonoks. Vēlāk puisis neklātienē studēja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā un spēlēja Ventspilī pie trenera Jura Petrova. Rozentāls strādājis arī Ventspils treneru Andra Gūtmaņa un Matīsa Graudiņa vadībā.

Kandavas sporta skolā Rozentāls strādā ar 2007. un 2008. gadā dzimušajiem puišiem. Jaunākā grupa startē Baltijas līgā. “Neticami, taču divpadsmitgadīgo grupā pašlaik ir 15 audzēkņi. Pēc meiteņu komandas izveides slodze pieaugs, taču ceru turpināt spēlēt LBL-2.”

Kandavā dzīvo trīsarpus tūkstoši iedzīvotāju. Gotfrīds cer, ka meiteņu komandas izveide varētu piesaistīt arī piecreiz lielākā Tukuma uzmanību – šajā pilsētā pēdējos gados strauji augusi interese par puišu basketbolu. “Ceru, ka ar meitenēm notiks līdzīgi.”

Septiņdesmit kandavnieki LBL-2 izbraukuma spēlē Gulbenē

Pieaugušo basketbolā kandavnieki aizsteigušies tukumniekiem priekšā. “Pateicoties tādiem spēlētājiem kā (dvīņubrāļi) Aigars un Guntars Strāķi, pilsētā ir LBL-2 līmeņa komanda, kamēr Tukums spēlē LBL-3.

Kluba dzīvi organizē 2017. gada 2. janvārī reģistrētā biedrība “Kandavas attīstībai”. Valdes locekļi Kristaps Gotfrīds un Guntars Strāķis ar pašvaldības un Eiropas fondu atbalstu izveidojuši volejbola laukumu pie Kandavas sporta halles. Abi kopā ar Rozentālu spēlē LBL-2 komandā, kura no 2017. līdz 2019. gadam startēja ar “Compor” vārdu. Pērn par galveno privāto atbalstītāju kļuva “Anzāģe”.

“Pirmajās divās sezonās komandā bija 5-6 sporta skolas audzēkņi, tagad palicis viens,” teica Gotfrīds. “Divi devušies uz Latvijas Universitāti – viņi varētu spēlēt LBL-2 vienībā pie trenera Edija Šlesera. Viens ir Liepājā, vēl divi plāno mācīties.”

Entuziasti iegulda lielu darbu spēļu reklamēšanā, cenšoties iet Saldus pēdās. “Kandavā atdzimst interese par basketbolu – vecāki uz spēlēm nāk ar bērniem, dodas izbraukumos. Pirmajā sezonā uz Gulbeni devās divi lielie autobusi – ap 70 cilvēku.”

Pašvaldības atbalsta rezultātā mājas spēles var apmeklēt bez maksas, taču tiek domāts par jaunu fanu piesaisti. “Paši aktīvi strādājam ar publiku. Katrā spēlē notiek fanu konkursi – no Dāvja Bertāna dabūjām “Spurs” kreklu, Jānis Strēlnieks piešķīra “Olympiacos” kreklu. Tāpat mūs atbalstīja Rihards Lomažs, Māris Gulbis, Andrejs Gražulis un Mareks Mejeris.

Kandavnieki būtu priecīgi, ja Latvijas kausa pirmās divas kārtas varētu izspēlēt septembrī. “Esam pieteikušies startam LBL-2 un kausa izcīņā, paralēli piedaloties “Top Gun” 3x3 basketbola līgas kvalifikācijas spēlēs – ar vieniem un tiem pašiem spēlētājiem. Ja kvalificēsimies 3x3 pamatturnīram, būs ārkārtīgi grūti vienlaicīgi spēlēt trīs turnīros.


Kinga Piedela un Vanesa Jasa 2023. gada 8. oktobrī. Foto: Margarita Vigule

Piedelas un Baranovskas tālmetieni nodrošina Daugavpilij otro Latvijas pusfinālu

Daugavpils Universitātes basketbolistes trešdien, 27. martā, lieliskā atmosfērā uzvarēja basketbola skolas "Rīga" juniores ar 74:58. Gunta Endzela trenētā komanda divcīņas summā bija pārāka ar 148:136 un otro reizi vēsturē iekļuva Latvijas čempionāta pusfinālā. Kinga Piedela un Valerija Baranovska divatā iemeta deviņus tālmetienus.
Kitija Laksa 2024. gada 21. februārī. Foto: Fenerbahce

Kitija Laksa sekmīgi debitē Turcijas čempionāta izslēgšanas spēlēs

Kitija Laksa un "Fenerbahce" basketbolistes pirmdien, 25. martā, kvalificējās Turcijas čempionāta pusfinālam, kur spēlēs pret "Izmit" un "Galatasaray" pāra uzvarētājām. Kristīne Vītola guva 19 punktus un izcīnīja 11 atlēkušās bumbas.
Ventspils basketbolistes 2024. gada 23. martā. Foto: Ritvars Stankevičs
8

Valmiera atspēlējas no -23, Ventspils triumfē emocionālā finālā Jelgavā

Ventspils sporta skolas "Spars" basketbolistes svētdien, 24. martā, Jelgavā iztērēja 23 punktu pārsvaru, taču pēdējās trīs minūtēs saņēmās 11:0 izrāvienam, uzvarēja Valmieru ar 68:57 un pirmo reizi vēsturē kļuva par Latvijas Sieviešu basketbola līgas otrās divīzijas čempionēm.