Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Uzmetiens franču gaumē: "Lattes Montpellier" lauž nākotnes līgumu...pirms "play-off"

Uzmetiens franču gaumē: "Lattes Montpellier" lauž nākotnes līgumu...pirms "play-off"
Edvidža Lousone-Veida un BLMA prezidents Franks Manna 2021. gada 24. aprīlī. Foto: Lattes Montpellier

Basketbola kluba "Lattes Montpellier" vadība trīs dienas pirms Francijas "play-off" sākuma veica pagriezienu par 180 grādiem, pārtraucot sadarbību ar sporta direktori Edvidžu Lousoni-Veidu un anulējot nākotnes līgumu ar viņas parakstīto galveno treneri Stefanu Leiti.

“Lattes Montpellier” no 2008. līdz 2019. gadam septiņas reizes sasniedza Francijas finālu, bet 2014. gadā ar Guntu Baško sastāvā pirmo reizi triumfēja nacionālajā čempionātā. Jaunākais panākums – “antilopes” 2021. gada 24. aprīlī piekto reizi izcīnīja Francijas kausu.

Monpeljē bijusī spēlētāja Edvidža Lousone-Veida par kluba sporta direktori kļuva 2018. gada janvārī. Veiksmīgā 2019. gada sezona – Eiropas kausa fināls, septītais fināls Francijā – un nesen izcīnītais nacionālais kauss norādīja uz darba sekmēm, taču "Lattes Montpellier" vadība domāja citādi.

Galvenajam trenerim Tibo Petī (Thibaut Petit) bija spēkā līgums līdz 2023. gadam. Beļģijas speciālists 2012. gadā ar “Arras” nopelnīja ceļazīmi uz Eirolīgu, bet Monpeljē strādāja no 2018. gada. Petī nolēma pieņemt citu izaicinājumu un kļūt par Kurskas “Dynamo” trenera asistentu.

Petī vietā Lousone-Veida vienojās par trīs gadu līgumu ar Stefanu Leiti. Trīsdesmit trīs gadus vecais treneris septiņas sezonas ar panākumiem strādāja pie “Bretagne Basket” stūres (2014-2021), aizvedot Landerno klubu no otrās līgas līdz stabilām pozīcijām virslīgā un debijai Eiropas kausā.

Lates mēram Sirilam Menjē (Cyril Meunier) – Monpeljē apgabala viceprezidents nodrošina lielāko daļu kluba finansējuma – jaunais treneris nepatika. Piektdien, 30. aprīlī, pēc viņa ierosinājuma “Lattes Montpellier” lauza līgumu ar Leiti un atlaida Lousoni-Veidu.

Līguma laušana ar Leiti nozīmē papildus izmaksas klubam, kurš nepietiekamo finanšu dēļ 2020. gada vasarā atteicās no iespējas startēt Eirolīgā. BLMA prezidents Franks Manna (Franck Manna) atteica komentāru Francijas sporta laikrakstam “L'Équipe”.

Francijā izplatījās baumas, ka kluba vadība vēlas uzaicināt bijušo galveno treneri Valerī Demorī (2007-2017). Treneris, kura vadībā “antilopes” sešas reizes sasniedza Francijas finālu un divas reizes uzvarēja nacionālajā čempionātā, no 2017. gada trenē “Lyon ASVEL”.

Demorī 8. aprīlī paziņoja, ka Lionas kluba prezidents Tonijs Pārkers cienīs noslēgto vienošanos, kura ir spēkā līdz 2022. gadam. Monpeljē kursa maiņa var radīt jaunu situāciju – ja tā piepildīsies, Lionas vadība pie sevis aicinās Pjēru Vensānu. Francijas valstsvienības bijušais galvenais treneris no 2017. gada trenēja Itālijas klubu “Famila Schio”. Vensāns savulaik vadīja Lionas vīriešu komandu.

Francijas “play-off” sākās 4. maijā. “Lattes Montpellier” pirmajā ceturtdaļfināla spēlē pieveica ar piekto numuru izsēto “Villeneuve d`Ascq” (83:77), bet otrā spēle notiek šovakar. Vicelīdere “Lyon” sagrāva “Charleville-Mezieres” (121:93), kamēr “Basket Landes” apspēlēja “Roche Vendee” (85:82). Favorīte “Bourges” tālāk tika bez cīņas, jo “Tarbes” saņēma divus tehniskos zaudējumus.

Lousones-Veidas vīrs ir “Chicago Sky” stūrmanis un 2019. gada WNBA labākais treneris Džeimss Veids. Pērn viņš pilnībā koncentrējās darbam mājas līgā – starpsezonā Čikāgā atgriezās Kendisa Pārkere.

Izmantotie resursi:
https://www.lequipe.fr/Basket/Actua...
https://www.leprogres.fr/sport/2021...
Guntai Baško-Melnbārdei izcila sērija un vēsturisks tituls Francijā
Džeimss Veids: "Īsti nezinām, ko gaidīt no TTT"


Matīss Rožlapa 2024. gada 3. martā. Foto: Michael Soller

Matīss Rožlapa trenēs divkārtējo Vācijas čempioni "Saarlouis Royals"

Matīss Rožlapa 2024.-2025. gada sezonā trenēs Vācijas klubu "Saarlouis Royals", treneris otrdien, 23. aprīlī, telefonsarunā ar Sportacentrs.com apstiprināja vācu medijos izskanējušo informāciju.
Kate Vilka 2024. gada 19. aprīlī. Foto: Charnay Basket

Kate Vilka pēdējā spēlē nomedī antilopes, Francijas pusfināls bez latvietēm

Kate Vilka un "Charnay Basket" otrdien, 23. aprīlī, izbraukumā svinēja lielu uzvaru pār "Lattes Montpellier" – 75:64, taču ceturtdaļfināla spēļu summā zaudēja sāncensēm ar 137:141 un neiekļuva Francijas pusfinālā.
Anete Šteinberga treniņā. Foto: Bourges Basket

Anete Šteinberga un "Bourges" atspēlē 24 no 25 punktiem, taču zaudē "Tarbes"

Anete Šteinberga un "Bourges" basketbolistes pirmdien, 22. aprīlī, izstājās no cīņas par Francijas zeltu, ceturtdaļfinālā divu spēļu summā ar 167:170 atzīstot "Tarbes Gespe Bigorre" pārākumu. Sestdien "oranži-melnās" cīnīsies par Francijas kausu.