Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1042, Did:0, useCase: 3

VEF LJBL 24 sezona: vairāk komandu, 14 tituli

VEF LJBL 24 sezona: vairāk komandu, 14 tituli
VEF LJBL U17 grupas finālturnīra spēle Ogrē 2015.gada maijā.
Foto: basket.lv

Sestdien, 19.septembrī, vairāk nekā desmit Latvijas pilsētās notiks VEF Latvijas Jaunatnes basketbola līgas 24.sezonas čempionāta pirmās spēles. Pieaudzis gan puišu, gan meiteņu komandu skaits, puišiem U19 grupā turpinās sadarbība ar LBL2, pievēršam uzmanību jauno basketbolistu sekmēm mācībās, gatavojam jaunos tiesnešus, skatāmies VEF LJBL spēles internetā - par sezonā sagaidāmo stāsta VEF LJBL direktors Edijs Eglītis.

 

GRUPAS. 2015./2016.gada sezonā Latvijas čempionus gan puišu, gan meiteņu konkurencē noskaidrosim septiņās vecuma grupās: U19 (1997./1998.dzimšanas gads), U17 (1999), U16 (2000), U15 (2001), U14 (2002), U13 (2003) un U12 (2004). Paši jaunākie, kuri dzimuši 2005.gadā un vēlāk, skolēnu brīvdienās piedalīsies „Kārums” kausa izcīņas turnīra seriālā, kas noslēgsies ar Lielo finālu jūnija sākumā.

DALĪBNIEKI. Salīdzinot ar pagājušo gadu, komandu skaits palielinājies – čempionātam pieteikušās 354 komandas. Turpinās pērn iezīmētā tendence – palielinās komandu un spēlētāju skaits jaunākajās grupās. Piecus gadus rīkotie turnīri U10 un U11 grupās („Kārums kauss”) dod savu efektu.

IZSPĒLES SISTĒMA PUIŠIEM. Pamatturnīrs organizēts divās divīzijās. Pirmajā divīzijā katrā vecuma grupā drīkst piedalīties 12 labākās komandas (U17 un U16 grupā 1.divīzijas turnīrā piedalīsies pa 11 komandām). Otrajā divīzijā komandas sadalītas divās zonās pēc reģionālā principa.

U19 grupā sporta skolu komandas, kuras startē LBL 2.divīzijas turnīrā, drīkst nepiedalīties LJBL pamatturnīrā, saglabājot tiesības finālturnīrā cīnīties par medaļām (lai ierobežot spēļu skaitu un novērstu to dublēšanos, lai mazinātu traumu risku un izbrīvētu vairāk laika treniņiem un mācībām). Šo iespēju izmantos „VEF skola” un Ogres Basketbola skolas komanda. Septiņas sporta skolas (Ventspils, Jēkabpils, Valmiera, Rīga/Pārdaugava, Rīga/DSN, Rīga/Jugla, BS Rīga) pieteikušas komandas abiem turnīriem, taču Jaunatnes līgā sezonas laikā izmantos tos spēlētājus, kuri LBL2 spēlēs maz vai nespēlēs vispār. Šim septiņniekam vietu finālturnīra spēļu “tīklā” noteiks pozīcija LBL2 turnīra noslēguma tabumā. Izslēgšanas turnīrā piedalīsies 16 komandas, ieskaitot četras labākās 2.divīzijas vienības. Turnīrs tiks izspēlēts piecās kārtās (1/16, 1/8, 1/4, 1/2 un finālspēles par 1. un 3.vietu)

U17 un U16 grupās pamatturnīra astoņas labākās komandas kvalificēsies finālturnīram, kas tiks izspēlēts pēc izslēgšanas principa ceturtdaļfināls, pusfināls un finālspēles).

U15 un U14 grupās pamatturnīra astoņas labākās komandas kvalificēsies finālturnīram, kas tiks izspēlēts divos posmos: divi grupu turnīri, kā arī pusfināla un finālspēles.

IZSPĒLES SISTĒMA MEITENĒM. Komandu sadalījumsdivīzijās dažādās grupās ir atšķirīgs, atkarībā no dalībnieču skaita un sportiskā līmeņa.

U19 grupā trīs sporta skolas (BJBS „Rīga/Rīdzene”, Rīgas 3.BJSS un Valmiera), kuru spēlētājas – izlašu kandidātes piedalās LSBL vai JSBL čempionātos, pamatturnīrā savā starpā izspēlēs divu apļu turnīru, noskaidrojot reitingu finālturnīra tabulai. 12 komandas izspēlēs divu apļu turnīru, noskaidrojot vēl piecas finālturnīra dalībnieces (“Rīdzene”-2 un 3.BJSS-2 nevar kvalificēties finālturnīram).

U17 grupā 1.divīzijas pamatturnīrā 7 komandas aizvadīs divu apļu turnīru. Finālturnīram kvalificējas sešu pirmo vietu ieguvējas, 2.divīzijas turnīra uzvarētājas un komanda, kura uzvarēs pārspēlēs starp 1.ivīzijas 7.vietas un 2.divīzijas 2.vietas ieguvējām.

U16 grupā finālturnīram kvalificējas astoņas labākās komandas.

U15 grupā komandas sadalītas divās divīzijās (8+8). Finālturnīrā piedalīsies sešas labākās, kā arī divas uzvarētājas pārspēlēs starp 1.divīzijas 7. un 8.vietas, kā arī 2.divīzijas 1. un 2.vietas ieguvējām

U14 grupā komandas sadalītas divās divīzijās (8+10). Finālturnīram kvalificējas pirmās divīzijas sešas labākās komandas, kā arī divas uzvarētājas pārspēlēs starp 1.divīzijas 7. un 8.vietas, kā arī 2.divīzijas 1. un 2.vietas ieguvējām.

MINI GRUPAS (U12 un U13). Puiši līdz Jaungadam sacentīsies reģionos, bet sezonas otrajā pusē grupas tiks veidotas pēc sportiskā principa, nodrošinot daudz spēļu starp spēkos līdzvērtīgām komandām.

Ar precīzu izspēles sistēmu katrā grupā var iepazīties LJBL Nolikumā.

STATISTIKA. Sadarbojoties ar sporta skolām, piecās puišu grupās 1.divīzijas spēlēs tiks rakstīti pilni tehniskie protokoli. No zālēm, kurā ir attiecīgas tehniskās iespējas, nodrošināsim statistikas tiešraides online režīmā. Citās grupās statistikā atspoguļosies tikai gūtie punkti.

MĀCĪBAS. Paliek spēlē līdzšinējā daudzu treneru, vecāku un pašu dalībnieku atbalstītā kārtība - finālsacensībās nebūs atļauts piedalīties tiem basketbolistiem, kuri uz 2015.gada 20.aprīli būs nesekmīgi mācībās (atzīme zemākā par 4).

TV TRANSLĀCIJAS. Turpināsies Jaunatnes līgas spēļu translēšana internetā un Lattelecom TV. Sekojiet reklāmai!

ĪPAŠIE NOTEIKUMI. U12 grupā spēles notiek ar 5.izmēra bumbām uz zemajiem groziem (260-270 cm), U13 grupā – ar 5.izmēra bumbām uz augstajiem groziem. Abās grupās uz spēli jābūt ne mazāk par 10 spēlētājiem un pirmajās divās ceturtdaļās jāspēlē ar dažādiem piecniekiem. 

Grupās no U12 līdz U15 aizliegta jebkāda zonas aizsardzība un jebkāds zonas presings. Atļauts izmantot tikai cilvēks-cilvēku aizsardzību, bet ar iespēju palīdzēt segt spēlētāju ar bumbu (pēc pirmā pārkāpuma – brīdinājums, pēc katra nākamā – tehniskā piezīme).

U14 grupas puiši spēlēs ar 6.izmēra bumbām.

Visās grupās spēles laiks sadalīts četrās ceturtdaļās. U12 un U13 grupās spēlēs 4x7 minūtes, pārējās grupās 4x10 minūtes.

TIESNEŠI. Turpinās darboties jauno tiesnešu sagatavošanas programma, ko vada FIBA instruktors Latvijā Oskars Lucis.

ATBALSTĪTĀJI. Jaunatnes līgas ģenerālsponsors jau otro sezonu būs basketbola klubs „VEF Rīga”. VEF LJBL atbalsta Sportland, Balticovo, Venden, Moduls Rīga, Kārums, Molten. Protams, ceram Latvijā vērienīgāko jaunatnes sporta sacensību draugu loku vēl paplašināt.

SADARBĪBA. Jautājumus, priekšlikumus, konstruktīvu kritiku aicinu sūtīt e-pastā edijs@lbs.lv. Strādāsim kopā, lai novērstu nepilnības!

Visiem veiksmīgu sezonu!

     [+] [-]

, 2015-09-18 16:32, pirms 9 gadiem
1. LJBL Nolikumu vajadzētu publicēt arī šeit, basket.lv mājaslapā.
2. (atzīme zemākā par 4) - vidējā atzīme? Laika posmā no 2.semestra sākuma?

  +1 [+] [-]

, 2015-09-22 21:07, pirms 9 gadiem
Kāpēc tik ilgi jaunatnes līgai nav kalendāra, Mums vecākiem arī jāpielāgojas bērnu spēlēm. Tāpēc būtu liels lūgums likt spēles laicīgāk, lai vecāki var plānot laiku