Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2700, Did:0, useCase: 3

Video: “Sportland pirmie soļi basketbolā” uzvar “Ņiprie basīši”no Ogres sākumskolas

Prāta un sporta sacensībās pirmklasniekiem fināla posmā tikās astoņas klases no visiem Latvijas novadiem. Pusfināla posmos Saldū un Madonā tās jau bija sevi pierādījušas kā labākās. Un uz Rīgu devās gan, lai cīnītos par gudrākās un izveicīgākās pirmās klases titulu, gan arī par galveno balvu - iespēju apmeklēt kādu no Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlēm Eiropas čempionātā.
Vērtējums:

O. Kalpaka Rīgas Tautas daiļamatu pamatskolas sporta zāle trešdien ņirbēja no emocijām - vērojama bija gan savstarpēja sadarbošanās pārbaudījumos, komandas gars, gan uzmundrinājumi no klasesbiedriem un bungu rīboņa tribīnēs - kā jau īstās sporta sacensībās. Tur divu stundu garumā  pirmo klašu komandas no Jelgavas 3. sākumskolas, Saldus pamatskolas, Ventpils 1.pamatskolas, Ogres sākumskolas,  Madonas 1. vidusskolas, Cēsu 1. pamatskolas, Rīgas Centra Humanitāras vidusskolas un Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas spēkojās prāta spēlēs, ka arī radošos un fiziskos uzdevumos, kas saistīti ar basketbolu.

Uz finālu brauca visa klase, taču 12 skolēni startēja komandas sastāvā, bet pārējie klasesbiedri atbalstīja savējos. Megija no Ogres  sākumskolas uzskata, ka “foršāk ir būt komandā, bet arī līdzjutējiem nav nemaz tik viegli - jo viņiem taču ir skaļi jābļauj, lai mums izdotos”. Skolotājas stāsta, ka finālam iepriekš klases gatavojušās pagarinātajā grupā un arī sporta stundās. Un šajā procesā tika iesaistīti kā tie, kas bija iekļauti komandā, tā arī pārējie, līdz ar to ieguvēji bija visa klase un ikviens iemācījās ko jaunu.

Katra klase piedalījās deviņos dažādos pārbaudījumos - mērojās izveicībā, pievarēja Šķēršļu joslu, izdarīja visdažādākās piespēles un metienus, asināja prātu un pārbaudīja savu erudīciju. Visi pārbaudījumi bērniem jau bija zināmi, jo tieši tādi bija arī pusfinālos. Vakar gan tiem bija mazliet pamainīti noteikumi - lai būtu jauns izaicinājums, mazliet interesantāk un arī nedaudz grūtāk. Skolotājas, kas atbraukušas klasēm līdzi, uzskata, ka fināla uzdevumi nav grūtāki pusfinālā, “ vienkārši vide ir cita un arī bērniem lielāks uztraukums, jo cīnās par  uzvaru.” Kopumā vērtējot sacensības, Ogres sākumskolas 1. klases audzinātāja  saka : “ Man patika kā šajās sacensībās bija sabalansēti gan grūtāki un vieglāki uzdevumi, gan uzdevumu veikšanai paredzētais laiks. Dažkārt sacensībās bērniem tiek uzdota neatbilstoši liela fiziskā slodze un tad zūd prieks par paveikto.”

Ogres sākumskolas komanda “Ņiprie basīši” pusfinālā Madonā palika otrie, tāpēc uz finālu brauca jau ar pārliecību par saviem spēkiem. “Man šķiet, ka konkurentu mums nav un esam spēcīgākie,”  tā savos iespaidos dalījās Megija  no “Ņiprajiem basīšiem”, kad fināla sacensības bija vēl tikai pusē. Arī viņas komandas biedrs Kristaps piebalsoja, ka “visi līdz šim pildītie uzdevumi patika un visas stafetēs bija ļoti viegli.” Un ne bez iemesla šāda pašpārliecinātība bērnos. Klases audzinātāja stāsta, ka visi klases puikas jau trenējas basketbolā un lielu iedvesmu viņiem sporta stundās sniedz sporta skolotājs Rolands Pauliņš, kurš ir basketbola treneris un savulaik spēlējis “VEF” komandas sastāvā.

Projektu izstrādāja un organizēja  Latvijas Basketbola savienība un SIA “Sportland”.  Ar “Sportland pirmie soļi basketbolā” pamazām ikviens tika uzvests uz tā  basketbola viļņa, kas Rīgu pārņems septembrī, kad šeit norisināsies Eiropas čempionāts basketbolā “Eurobasket2015”. Taču tā galvenais mērķis bija parādīt bērniem, ka arī ārpus datora ekrāna dzīve ir ļoti interesanta un ļoti aizraujoša, kā arī  uzrunāt bērnus, radīt viņos interesi par  sporta nodarbībām un aktīvu dzīves veidu, un  palīdzēt iepazīt aizraujošo basketbola un sporta pasauli. Latvijas Basketbola savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps uzskata, ka

“ ”Sportland” pirmie soļi basketbolā” debija bijusi veiksmīga, dāvājot daudz pozitīvu emociju visiem dalībniekiem un arī jaunas idejas nākamajai sezonai.”  Kā arī cer, ka nākošreiz dalībnieku būs vēl vairāk un daudzus ”Sportland” pirmie soļi basketbolā” dalībniekus varēs satikt  VEF Latvijas Jaunatnes basketbola līgas un „Kārums” kausa izcīņas spēlēs.

Vairāk info, bildes, video: Sportland pirmie soļi basketbolā