Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2465, Did:0, useCase: 3

„Kārums kauss”: pēc pirmā turnīra būs lielāks prieks trenēties!

„Kārums kauss”: pēc pirmā turnīra būs lielāks prieks trenēties!
"Kārums kauss": emocijas un basketbola prieks.
Foto: Romualds Vambuts

105 komandas no visiem Latvijas reģioniem, 212 spēles, vairāk nekā 1000 jauno basketbolistu – tāda ir statistiskā bilance VEF Latvijas Jaunatnes basketbola līgas rīkotās „Kārums kausa” izcīņas pirmajiem turnīriem, kas divas dienas risinājās Madonā Ogrē, Rīgā, Salaspilī un Saldū. U10 un U11 vecuma grupu zēni un meitenes aizvadīja 4-5 spēles, iegūstot pirmo oficiālo cīņu emocijas un pieredzi. Nākamais „Kārums kausa” posms notiks Ziemassvētku brīvdienās.

„Kārums kausa” izcīņas turnīros diplomus un balvas saņem visi dalībnieki, neatkarīgi no komandas rezultātiem. Tomēr slikts tas sportists, kurš necenšas kļūt par uzvarētāju, un pēc pirmā posma visplatāk smaidīja to 18 komandu spēlētāji, spēlētājas un treneri, kuri uzvarēja pilnīgi visās spēlēs.

Ingūna Markūne (Rīgas 3.BJSS trenere, U10 meiteņu grupā bilance 4-0):

„Treniņgrupā ir 16 meitenes no Imantas vidusskolas, Āgenskalna sākumskolas un Mārupes. Darbojamies jau trešo gadu. Sākumā divreiz nedēļā braucu trenēt pirmklasnieces Āgenskalna sākumskolā un divreiz nedēļā darbojos ar Imantas vidusskolas audzēknēm. Tagad meitenes jau paaugušās un brauc trenēties uz Imantu. Pieci treniņi nedēļā, plus, protams, nometnes.

Šajā vecumā vēl pāragri runāt par izredzēm lielajā basketbolā, bet talanti jau sāk iezīmēties. Basketbolistu atvases, bērni, kas ģenētiski piemēroti basketbolam... Labāk veicas tām, kuras regulāri trenējas, jo tikai tā pa īstam var progresēt.

Šīs komandas labākās spēlētājas pērnvasar kopā ar gadu vecākām meitenēm piedalījās starptautiskā turnīrā Tamperē, kur izcīnījām trešo vietu. „Kārums kausā” piedalāmies pirmo gadu. Labi, ka U10 grupā spēlējam 4 pret 4. Varbūt varētu pat spēlēt 3 pret 3 – lai visas laukumā esošās spēlētājas būtu iesaistītas katrā epizodē, mācoties spēles apstākļos izpildīt basketbola pamatelementus. Tas jau šajā vecumā ir galvenais uzdevums.”

Jānis Bambis (Kandavas novada BJSS treneris, U11 puišu grupā bilance 4-0):

„Basketbolam Kandavas novadā ir stabilas pozīcijas un sava sistēma, kā iesaistām bērnus. Bērnudārzā tiek rīkota olimpiskā diena. Pirmās klases skolēnus iesaistām vispārējās sagatavošanas nodarbībās, ar rotaļu starpniecību apgūstot arī basketbola elementus. Ar katru gadu treniņi kļūst nopietnāki. Mums nav tādas atlases iespējas kā rīdziniekiem, tomēr treniņgrupā 15 puišus varam sapulcēt. Citu sporta veidu pozīcijas mūspusē nav tik stabilas.

Talanti atklāsies vēlāk, bet 10-11 gadu vecumā ir svarīgi ieinteresēt un noturēt puikas basketbolā. Tāpēc ne tikai trenējamies, bet arī meklējam iespējas spēlēt. Paši rīkojam Ziemassvētku turnīrus, braucam ciemos pie kaimiņiem. Labākie spēlē kopā ar vecākiem puišiem un šajā komandā dažiem spēlētājiem jau ir LJBL čempionāta pieredze. Cīņās ar lielajiem, protams, viegli neklājas, toties pēc tādas skolas vieglāk vinnēt vienaudžus.

Prieks par četrām uzvarām, bet spēles bija diezgan līdzīgas, jo šajā vecumā viss ir šausmīgi nestabils – gadās gan labi nospēlētas epizodes, gan ļoti muļķīgas kļūdas. Skaidrs, ka pēc spēlēm un uzvarām būs lielāks prieks trenēties. Strādāsim, tad jau redzēs, kas Kandavā izaugs.”

„Kārums kausa” izcīņa šogad tiek rīkota divās vecuma grupās – U11 (2004.gadā dzimušie zēni un meitenes) un U10 (2005.gadā dzimušie un jaunāki).

Spēles risināsies 4x8 minūtes, U10 grupā katrā komandā vienlaikus laukumā var būt četri spēlētāji. Spēles notiek uz zemajiem groziem (260-270 cm) ar 5.izmēra bumbām. Uz spēli komandā nedrīkst būt mazāk par 8 spēlētājiem. Katram spēlētājam jāizlaiž vismaz viena ceturtdaļa.

"Kārums kausa" izcīņas turnīru grafiks:

2.turnīrs – Ziemassvētku brīvdienās;

3.turnīrs – pavasara brīvdienās;

4.turnīrs (finālturnīrs) – jūnija sākumā Rīgā.

Finālturnīrā varēs piedalīties komandas, kuras būs startējušas vismaz vienā posmā.

Katrs turnīra dalībnieks saņem VEF LJBL rīkotā turnīra īpašo draugu Kārums dāvanu un diplomu.

Komandas turnīram var pieteikt sporta skolas, klubi un vispārizglītojošās skolasPieteikuma forma jāsūta uz e-pastu ljbl@lbs.lv. Nākamajiem posmiem jāpiesakās trīs nedēļas pirms to sākuma.

„Kārums kausa” Nolikums: LJBL dokumenti

„Kārums kausa” izcīņas dalībnieki aicināti piedalīties akcijā "Ēd gardos Kārums sieriņus, krāj iepakojumus un laimē balvas!"

Noteikumi vienkārši:

līdz „Kārums kausa” izcīņas otrajam posmam sakrāj 10 jebkura Kārums sieriņa iepakojumus;

ieliec tos aploksnē, uz kuras uzraksti savu vārdu, uzvārdu, telefona numuru un komandu, kurā spēlē;

„Kārums kausa” izcīņas otrā posma laikā iemet aploksni kastē, kas būs novietota sacensību zālē;

Otrā „Kārums kausa” posma noslēguma dienā tiks izlozēti 10 laimīgie, kas saņems īpašo „Kārums” un VEF LJBL dāvanu komplektu, bet visi dalībnieki saņems veicināšanas balvas.