Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:721, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

Salauzts grozs: ko paredz noteikumi un nolikums

Salauzts grozs: ko paredz noteikumi un nolikums
Nelaimīgais Ogres vairogs
Foto: sportacentrs.com

Baltijas Basketbola līgas spēles “Ogre/Kumho tyre” – Raveres “Tarvas” laikā salauztais grozs ne tikai ietekmējis spēles rezultātu un situāciju tabulā, bet arī aktualizējis jautājumu par šādu starpgadījumu regulējumu basketbola noteikumos un sacensību nolikumos. Situācijas nianses skaidro FIBA komisārs Latvijas basketbola līgu galvenais tiesnesis Agnis Pērkons.

ĢENERĀLAIS PRINCIPS. Basketbola spēles noteikumu gars prasa, lai sākta spēle tiktu pabeigta noteikumos paredzētajā laikā vai – ārkārtas situācijās, pie kādām pieder arī groza salaušana – “saprātīgā laikā”.

“SAPRĀTĪGAIS LAIKS”. Šī termina traktējums praksē atšķiras. FIBA noteikumos figurē termins “ātra nomaiņa”. Baltijas līgas nolikumā konkrēti norādīts, ka spēles rīkotājiem salauzts grozs jānomaina 30 – 45 minūšu laikā. OlyBet LBL nolikumā ir formulējums “operatīva nomaiņa”.

ZĀLES MAIŅA. Noteikumos un nolikumos netiek atrunāta iespēja pārtrauktu spēli pabeigt citā zālē. Tomēr nav aizliegts to darīt, ja abas komandas piekrīt tādam risinājumam.

SITUĀCIJA OGRĒ. Konkrētajā situācijā Ogrē bija skaidrs, ka groza nomaiņa Nolikumā paredzētajā laikā nav iespējama. Spēles rīkotāji piedāvāja spēli turpināt Basketbola skolas zālē. Pēc apmēram 20 minūšu ilgām diskusijām ar Rakveres kluba pārstāvjiem, kuri bija ieradušies Ogrē, viņi mutiski piekrita spēli turpināt. Tomēr pēc ierašanas Basketbola skolas zālē un konsultācijām ar mājās palikušo galveno treneri un kluba vadību, “Tarvas” treneris paziņoja, ka spēli tomēr neturpinās. Kā motīvi atteikumam tika minēta Basketbola skolas zāles neatbilstība noteikumiem un drošības prasībām, kā arī nepieciešamība laikus doties atceļā, lai iekļautos ceļu satiksmes noteikumos atvēlētajā brauciena laikā.

NOLIKUMS UN FAIR PLAY. Katra interesenta ziņā ir izvērtēt “Tarvas” pārstāvju lēmumu un rīcības atbilstību Godīgas spēles principiem. Tomēr spēles komisāram un turnīra rīkotājiem lēmumi jāpieņem saskaņā ar turnīra Nolikuma prasībām, kas šajā situācijā bija nepārprotamas – spēles rīkotājiem “Ogre/Kumho tyre” jāpiešķir tehniskais zaudējums ar 0:20. Tāds pats lēmums būtu arī gadījumā, ja grozu būtu salauzis nevis mājinieku, bet viesu komandas spēlētājs, kā arī neatkarīgi no rezultāta, kāds bija spēles pārtraukšanas brīdī.

 

SECINĀJUMI UN RĪCĪBA. Starpgadījums Ogrē aktivizējis visus klubus, mudinot pārbaudīt gatavību risināt šādas situācijas savās mājas zālēs. Daudzās zālēs rezerves grozi vai vairogi jau bija pieejami, viens klubs reaģēja operatīvi, tagad iespēja operatīvi nomainīt grozu būs arī Ogrē. Noteikumu un OlyBet LBL nolikuma prasības ir saistošas arī “VEF Rīga” komandai, kas mājas spēles aizvada dažādās Latvijas vietās. Pirms trim gadiem, kad līdzīgs starpgadījums bija Cēsīs, “VEF Rīga” pretinieki “Latvijas Universitāte” rīkojās fair-play garā, piekrītot spēli aizvadīt blakus zālē. Izstrādājot nākamas sezonas turnīru nolikumus īpaši apsvērsim iespēju konkretizēt laiku, kurā jānodrošina bojātā groza nomaiņa. 


Latvijas Basketbola savienībai jauna adrese

Kopš 2016.gada 1.jūlija esam sastopami Rīgā, Ieriķu ielā 3, C-2, 602 (6.stāvā). Pirms pirmā apmeklējuma vēlams piezvanīt un saņemt instrukciju par optimālo maršrutu. Tālruņa numurs nav mainījies: 67292087; e-pasts: lbs@lbs.lv
7

Basket.lv lietotājiem: ierastā adrese, jauns veidols

Rīt, 28. februārī, atverot Latvijas Basketbola savienības mājaslapu basket.lv, iespējams, nodomāsi, ka esi apmaldījies, jo ierastā skata vietā pavērsies pilnīgi jauns. Tomēr nesteidzies spiest “backspace”, jo patiesībā būsi nonācis tur, kur vēlējies nonākt – basketbola vidē. Un nešaubos, ka pirmo izbrīnu un stresu par nespēju uzreiz noorientēties vai pat sašutumu par kaut kā ierasta zaudējumu drīz nomainīs prieks par papildus iespējām un jauni rutīnas ieradumi. Viss turpinās – jaunā veidolā!
Ēnu dienas dalībnieki Latvijas Basketbola savienībā.
Foto: basket.lv

“Ēnu” diena Latvijas Basketbola savienībā

Latvijas Basketbola savienība, kā pēdējos gados ierasts, iesaistījusies Junior Achievement karjeras izglītības programmā “Enu diena”. Trešdien, 15. februārī, LBS birojā viesojās 12 skolēnus no Alūksnes vidusskolas, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Kandavas Kārļa Mīlenbaha vidusskolas, Ķekavas vidusskolas, Mārupes vidusskolas, Ogres 1. vidusskolas, pamatskolas “Rīdze” un Rīgas Teikas vidusskolas.