Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1032, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

BK "Ventspils" pabeidz dalību Čempionu līgā

BK "Ventspils" pabeidz dalību Čempionu līgā
Uzvarēt nepalīdzēja arī Villija Dīna 18 punkti.
Foto: bkventspils.lv

BK "Ventspils" FIBA Čempionu līgā aizvadīja izslēgšanas turnīra pirmās kārtas atbildes spēlē izbraukumā ar 61:70 piekāpās Venēcijas "Umana Reyer" un divu spēļu summā piedzīvoja zaudējumu ar divu punktu starpību (pirmajā spēlē 74:67).

Vai + 7 ir daudz? Kā zināms, tad ventspilnieki uz Venēciju devās ar septiņu punktu rezervi. Visticamāk, ka ventspilnieki sūkstījās, ka varēja būt par pāris punktiem lielāka rezerve, bet Venēcijas klubs koda elkoņos, ka pirmajā mačā Ventspilī pēdējā minūtē ļāva pretinieka  panākt šo pārsvaru. Vai +7 pirms atbildes spēles ir liels vai mazs pārsvars (no BK Ventspils pozīcijām), vai lieli vai mazi mīnusi (no Umana Reyer skata punkta), pirms spēles nemācēs atbildēt neviens, taču viens gan ir skaidrs – šie +7 ventspilniekiem nebūt negarantēja uzvaru divu spēļu summā. Nepieciešami piemēri, kad vēl lielāks pārsvars pēc pirmās spēles ir ļoti slidens? Lūdzu. Vakar Čehijas CEZ Nymburk mačā pret Itālijas Dinamo Sassari bija ļoti tuvu tam, lai savā laukumā atspēlētu 22 punktu deficītu. Tuvāk mača izskaņai čehi bija tikuši pat līdz 29 punktu pārsvaram (+7 divu spēļu summā), taču beigu beigās itāļu klubs spēja samazināt mīnusus līdz sev vajadzīgajam -21 (divu spēļu summā panākot +1). Kad uz galda ir nolikts šāds pavisam svaigs piemērs, tad +7 nudien vairs nešķiet kapitāls ieguldījums nākotnei. Nenoliedzami, ka +7 ir vairāk kā -7, taču paļauties uz šiem nelielajiem plusiem nevar un nedrīkst. Atbildes spēlē šie plusi ir jāpatur prātā, taču jāspēlē tā, it kā viss sāktos no baltas lapas.

1.ceturtdaļa. BK Ventspils starta piecinieks: Dīns, Janičenoks, Kempbels, Žeļonis un Zaķis. Kad ceturtdaļa bija pusē, Kārlis Muižnieks pieprasīja minūtes pārtraukumu. Ne jau tāpēc, ka tobrīd mājinieki teju uz pusi bija sadeldējuši mīnusus (9:12), bet gan tamdēl, ka tobrīd pretinieks pie ventspilnieku groza bija izcīnījis jau trīs atlēkušās bumbas un savi četri punkti zaudēti atstājot zem sava groza brīvu pretspēlētāju. Pietiekams iemesls, lai veiktu nopietnas pārrunas… Vēl pēc trim minūtēm minūtes pārtraukums jau pretinieku nometnē un viņus tam piespiež Villijs Dīns – rezultāts tobrīd ir 15:14 ventspilnieku labā un Dīna rēķinā jau 11 punkti. Diemžēl, bet pirmā ceturtdaļa tika pabeigta mīnusos un nepatīkamos mīnusos – 17:23, kas divu spēļu summā atstāj nieka +1. Zaudētajam grozam (7:10, 6 uzbarukumā) klāt tika pievienotas 7 kļūdas un tieši kļūdas (Šķēlem 2) ļāva mājniekiem ceturtdaļu pabeigt ar četriem pēc kārtas gūtajiem punktiem.

2.ceturtdaļa. Ceturtdaļas ievads ir kā pirmās turpinājums. Joprojām pretiniekam tiek ļauts dzīvoties zem sava groza, arī kļūdas krājās viena pie otras. Par laimi mājinieki neprata to visu pārvērst punktos, taču turpinot šādā manierē, agri vai vēlu tam bija jānotiek un tas notika trešās minūtes vidū, kad Umana Reyer spēlē panāca +8 (25:17) un +1 divu spēļu summā. Tālāk gan Venēcijas komanda netika laista. Lai arī viņi joprojām krāja izcīnītās bumbas zem Ventspils groza (jau 11), nākamo četru minūšu laikā viņiem neizdodas gūt punktus, bet paši pretī noliekam septiņus – mačā -1, bet divu spēļu summā +6 (24:25). Puslaiks tiek pabeigts ar vēl smukāku rezultātu – Janičenoka pēdējo sekunžu caurgājienu un panākto neizšķirtu – 30:30.

Ja rezultāts ir tīkams, tad viens ieraksts tehniskajā protokolā liek viegli nopūsties un būt laimīgiem par neizšķirtu. Grozs zaudēts ar 15:24 un tieši pusi pretinieks izcīnījis uzbrukumā. Vēl viens ieraksts protokolā, kurš šoreiz palīdzējis ventspilniekiem – Umana Reyer pārāk uzkrītoši laimi meklēja uz trīspunktu metiena līnijas. 16 reizes pretinieks izpildīja tālmetienus un tikai trīs bija precīzi (pret 2/8). Otrajā puslaikā derētu piedomāt pie agresivitātes tieši pretinieku groza tuvumā. Ja pirmajā puslaikā netikām pat pie viena soda metiena, tad arī te var atrast kādu apslēpto rezervi otrajam puslaikam. Lai kāds izskatītos tehniskais protokols, pats galvenais tomēr ir rezultāts un tas pēc puslaika bija acij tīkams.

3.ceturtdaļa. Izņemot ceturtdaļas sākumu un pēdējo minūti, visu laiku nelielā vadībā atradās ventspilnieki. Vienubrīd pārsvars spēlē bija pat 5 punkti… Jau otrā puslaika sākumā parādījās pozītīvas tendences, kuras netika izmantotas pirmajā puslaikā. Proti, puslaiks iesākās ar Kempbela aktivitātēm zem pretinieku groza un ilgi nebija jāgaida arī līdz pirmajiem soda metieniem. Pie pirmajiem punktiem mačā tika arī Šķēle un Gulbis, bet mājinieki turpināja lādēt tālmetienus. Divi bija precīzi, taču kopējais procents bija katastrofāls (5 no 23)… Lai arī pēdējā minūtē mājinieki uz mirkli atgruva vadību, pēdējā ceturtdaļas tomēr tika sagaidīta ar 46:45 BK Ventspils labā.

4.ceturtdaļa. Kad pēdējā cēliena pirmajās 80 sekundēs Jakovičs un Janičenoks gūst četrus punktus pēc kārtas, kad Zaķim izdodas realizēt vienu soda metienu, rodas pirmā lielā ticība par šīs sērija pozitīvo gala iznākumu. Uz tablo ir 51:45, bet divu spēļu summā pārsvars pieaudzis teju divkārt (+13). Tiesa, vēl ir jāspēlē astoņas minūtes… Tūlīt pat seko brīdinājuma zvans. Paiet knapas 30 sekundes, kad tas pats brīdinājuma zvans tiek skandināts visaugstākajos toņos – šajā laika sprīdī zaudēti septiņi punkti pēc kārtas un ceturtdaļas ievada nojausmas par uzvarētāju varēj aizmirst… Te vēl Žeļonis nerealizē abus soda metienus, kuriem it kā vajadzēja atdzesēt iekarsušos venēciešus. Umana Reyer šo epizodi neizmanto sev par labu, toties Kempbels ar vienu soda metieni atgūst līdzsvaru (52:52). Kad ceturtdaļas vidū mājinieki iemet vienu no retajiem tālmetieniem (52:55), ir skaidrs, ka pēdējās piecas minūtes ventspilniekiem būs grūtākās visā turnīrā. Kad trīs minūtes pirms mača beigām Umana Reyer spēlē panāk +6 (60:54, 62:56), ar laukumā esošo spriedzi var sākt ražot elektroenerģiju, bet 2:18 līdz mača beigām viss varēja sākties no jauna – 57:64, bet divu spēļu summā pa nullēm. Diemžēl, bet liktenīgo lomu nospēlēja jau vairākkārt pieminētā cīņa par atlēkušajām bumbām tieši zem sava groza. Tieši šādā veidā laukuma saimnieki panāca vadību divu spēļu summā un tas notika vien pusminūti pirms mača beigām…

FIBA Čempionu līga. Play off. Pirmā kārta. Atbildes spēle

Umana Reyer (Itālija) un BK Ventspils 70:61 (23:17, 7:13, 15:16, 25:15)

Umana Reyer: Edžims 18, Bramoss 17, Makgī 16, Hainss 5, Haginss 5, Vidžiano 5, Ortners 4,

BK Ventspils: Dīns 18, Kempbels 15, Zaķis 9, Jakovičs 6, Gulbis 4, Janičenoks 4, Šķēle 3, Žeļonis 2.

Divu spēļu summā: 137:135 (67:74)

2p16/37-43%22/43-51%
3p8/32-25%3/13-23%
1p14/19-74%8/16-50%
REB18/23-419/28-37
AS1711
ST108
TO1821
BL40

Anžejs Pasečņiks: 16 punkti un uzvara pār Madrides "Real".
Foto: Cbgrancanaria.net

Latvijas basketbolisti ārzemju klubos nacionālajos čempionātos

Latvijas vīriešu valstsvienības un jaunatnes izlašu spēlētāju bilance ārzemju klubos nacionālajos čempionātos 2016./2017.gada sezonā. Katra spēlētāja vārdam un uzvārdam seko spēlētāja statistika attiecīgajā līgā - aizvadītās spēles, vidēji laukumā pavadītais laiks, gūtie punkti, izdarītās rezultatīvās piespēles un izcīnītās atlēkušās bumbas. Otrajā rindā - aktuālā statistika pēdējā aizvadītajā spēlē. Jānis Strēlnieks Bambergas "Brose Basket" sastāvā izcīnījis Vācijas kausu.
Aija Putniņa: 12 punkti un 8 atlēkušās bumbas uzvarētā spēlē Turcijā.
Foto: Ģirts Gertsons

Latvijas basketbolistes ārzemju klubos nacionālajos čempionātos

Latvijas sieviešu valstsvienības un jaunatnes izlašu spēlētāju bilance ārzemju klubos nacionālajos čempionātos 2016./2017. gada sezonā. Katras spēlētājas vārdam un uzvārdam seko aizvadīto spēļu skaits, vidēji mačā gūtie punkti, izdarītās rezultatīvās piespēles un izcīnītās atlēkušās bumbas. Otrajā rindā aktuālā statistika pēdējā spēlē: nospēlētās minūtes, gūtie punkti, izdarītās rezultatīvās piespēlas un izcīnītās atlēkušās bumbas.
Žanis Peiners: 15 punktu un ceļazīme uz FIBA Čempionu līgas astotdaļfinālu. 
Foto: FIBA

Latvieši Eiropas kausos: Peiners Čempionu līgas astotdaļfinālā

Latvijas valstsvienību un jauntnes izlašu dalībnieku un kandidātu statistika Eiropas klubu turnīros. Pirmajā rindā kopīgā statistika attiecīgajā turnīrā - aizvadītās spēles, vidēji laukumā pavadītās minūtes, gūtie punkti, izdarītās rezultatīvās piespēles un izcīnītās atlēkušās bumbas. Otrajā rindā aktuālā statistika pēdējā spēlē - laukumā pavadītās minūtes, gūtie punkti, rezultatīvās piespēles un atlēkušās bumbas. ULEB Eiropas kausa izcīņas ceturtdaļfinālā spēlēs Jānis Timma (Sanktpēterburgas "Zeņit") un Anžejs Pasečiks (Grankanārijas "Herbalife"), Čempionu līgas astotdaļfinālā - Žanis Peiners (Saloniki PAOK), FIBA Eiropas kausa cturtdaļinālā - Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray").