Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:931, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

Edvīns Sprūde: Gribēšana spēlēt Porziņģim auga ar katru gadu

Edvīns Sprūde: Gribēšana spēlēt Porziņģim auga ar katru gadu
Valsts prezidents Andris Bērziņš pasniedz Triju Zvaigžņu ordeni Kristapa Porziņģa pirmajam trenerim Edvīnam Sprūdem (no kreisās).
Foto: president.lv

Ilggadējais Liepājas jauno basketbolistu trenētājs Edvīns Sprūde ir ļoti priecīgs par sava audzēkņa Kristapa Porziņģa augsto kārtas numuru NBA draftā. “Tālākais ir paša Kristapa rokās. Galvenais, ka viņš ļoti grib spēlēt nevis domā par naudas pelnīšanu. Priecājos, ka esmu piedalījies tāda cilvēka izaudzināšanā, ar kuru var lepoties gan Liepāja, gan visa Latvija.”

“2000.gadā, kad man neatradās darbs Liepājas sporta skolā, nodibināju klubu “Liepājas Vanagi” un savācu četras grupiņas. Jaunākie bija 1994.gadā dzimušie puikas, bet mana kādreizējā audzēkne Ingrīda Porziņģe, kas savulaik spēlēja Latvijas jaunatnes izlasē un vēlāk pie manis “Laumā”, atveda savu dēlu Kristapu. Viņš bija gadu jaunāks, tāds tieviņš, bet jau garāks par citiem,” treneris atceras sadarbības sākumu.

Talants izpaudās jau mazotnē?

Jā, koordinācija, lēciens, kustības, spēles izjūta – varēja just, ka basketbols ir viņa gēnos. Labi spēlēja gan viņa mamma, gan tētis. Visa ģimene ir basketbola cilvēki un tas bija jūtams. Metiens – esmu 50 gadus strādājis par treneri, bet tik labu metiena izjūtu sastapis reti. Tāda savulaik bija Loritai Vasiļjevai (Saušai), kas ilgus gadus TTT spēlēja. Šai ziņā Kristaps nometnēs pārspēja arī divus trīs gadus vecākus puikas.

Pēc dabas viņš bija līderis?

Agrā bērnībā katrs gads ir no svara, bet Kristaps arī starp deviņdesmit ceturtajiem bija labākais. Reiz Varšavā turnīrā spēlējām ar Saboņa skolas komandu. Kā lietuviešu “mazie” apspēlēja mūsējos, tā Kristaps bija priekšā un nokāsa bumbu. Kad tas notika sesto vai septīto reizi, leišu treneris sāka bļaut, lai pārbaudot pasi – tas puika esot vecāks. Nē, teicu, viņš ir gadu jaunāks par citiem...

Treniņos bija centīgs vai skubināms?

Par maz nedarīja, bet par daudz arī nē. Puika, kā jau puika. Ko lika, to izdarīja. Bet varēja just, ka gribēšana viņam ar katru gadu auga. Un iedomīgs nekļuva. Nekas nemainījās arī tad, kad aizbrauca uz Spāniju. Tāpēc domāju, ka nauda viņu nesabojās. Prieks, ka viņš grib spēlēt, nevis domā par naudu.

Zīmīgas blēņas atmiņā nav palikušas?

Nekas tāds, kas ļoti atšķirtu no citiem. Lielākās cīņas jau bija nometnēs, kad neviens puika negrib ievērot dienas režīmu. Pats kādreiz tāds biju un audzēkņi tādi paši (smejas). Kristapam daudz palīdzēja vecāki. Nāca uz treniņiem un spēlēm, daudz runājāmies. Kamēr bija privātais klubs, viss balstījās uz vecāku finansējumu. Pilsēta drusku palīdzēja vasarās nometnes sarīkot. Astoņus gadus cīnījāmies. Beigās gan pievienojāmies sporta skolai un kādu laiku ar Kristapu strādāja trenere Egita Lāce.

Kā jūs vērtējāt ģimenes lēmumu, ka Kristapam jādodas uz Spāniju?

Pareizi izdarīja. Protams, viņam paveicās nokļūt labā klubā, kas rūpējās par viņa izaugsmi. Pēdējā laikā mums ir daudz labu piemēru, ka ārzemēs talanti attīstās produktīvi.

Vai, jūsuprāt, Kristaps nostiprināsies NBA?

Tagad viss ir viņa paša rokās. Skaidrs, ka tuvākais gads vai divi nebūs viegli. Ar viņa 105 kg būs grūti zem groziem cīnīties pret atlētiskajiem amerikāņiem. Jāpieliek masā, jāuzlabo spēle aizsardzībā. Bet viņam ir daudz dots, lai varētu būt veiksmīga karjera – domāšana, metiens un, galvenais, liela gribēšana spēlēt basketbolu. Prieks, ka esmu pielicis roku tāda cilvēka izaudzināšanā, kurš dara lepnu Liepāju un visu Latviju.

Guntis Keisels, basket.lv


, 2015-06-26 11:58, pirms 9 gadiem
Kāpēc Edvīnam neatradās darbs Liepājas sporta skolā? Kurš kaut ko tādu varēja nodarīt? Mums treneri Latvijā ir pa daudz, vai kā?
, 2015-06-26 12:04, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kāpēc Edvīnam neatradās darbs Liepājas sporta skolā? Kurš kaut ko tādu varēja nodarīt? Mums treneri Latvijā ir pa daudz, vai kā?
Tu domā šobrīd?? Viņš taču pats to vairs negrib, vecums jau ir cienījams un arī veselības lietas liek par sevi manīt šad un tad. Bet tā visu cieņu, lielisks treneris un cilvēks
, 2015-06-26 12:18, pirms 9 gadiem
Skudriniekss rakstīja: Kāpēc Edvīnam neatradās darbs Liepājas sporta skolā? Kurš kaut ko tādu varēja nodarīt? Mums treneri Latvijā ir pa daudz, vai kā?
Tajos Marisa laikos, visa Liepājas basketbola skola gāja uz grunti. Loģiski, ka Edvīnam, ar viņa attieksmi pret darbu, tādā bardakā vieta vairs neatradās.
, 2015-06-26 13:31, pirms 9 gadiem
Sir.Paul rakstīja: Tu domā šobrīd?? Viņš taču pats to vairs negrib, vecums jau ir cienījams un arī veselības lietas liek par sevi manīt šad un tad. Bet tā visu cieņu, lielisks treneris un cilvēks
Es domāju par rakstu, par 2000.gadu.
2000.gadā, kad man neatradās darbs Liepājas sporta skolā...
, 2015-06-26 14:02, pirms 9 gadiem
Sprūde ir kārtīgs treneris, prieks, ka kāds no audzēkņiem aizsities lidz basīša Mekai. Bet arī bez tā daudz laba izdarījis, ierindas knariņus dresējot. Liepājas 1.videnē arī leģendārs tēls Paldies viņam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2015-06-27 22:57, pirms 9 gadiem
sanāca skolā pāris gadus sastapties ar Edvīnu, viņš bija sporta skolotājs pie mums, ieviesa galda tenisu starpbrīžos, sagādāja florbola inventāru, milzīga personība, visu cieņu
Foto: LBS
1

LBS uzsāk sadarbību ar 3x3 basketbola laukumu ražotājiem

Latvijas Basketbola savienība (LBS) noslēgusi līgumu ar 3x3 basketbola laukumu ražotājiem ''Bergo Flooring AB'' par piecu 3x3 basketbola laukumu būvi Latvijā.
Dāvis Bertāns pirmsspēles reklāmas filmēšanā 2022. gada jūnijā. Foto: LBS
2

Dāvis Bertāns: ''Lietuviešus vienmēr vēlos uzvarēt tikpat ļoti, cik brāli''

22. jūnijā Latvijas vīriešu basketbola izlase aizvadīs pārbaudes maču pret Lietuvu, kas būs 25. kaimiņu duelis pēc neatkarības atjaunošanas. Latvijas televīzija uz līdzšinējiem mačiem atskatās ar īpašiem sižetiem. Vienā no tiem pašreizējais izlases basketbolists Dāvis Bertāns izteicās, ka spēles pret Lietuvu ir kā cīņas pret brāli – viņš vienmēr grib uzvarēt.
Rolands Šmits
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
3

Pasaules kausa kvalifikācija: līdz ceturtdienai biļetes uz spēli Latvija – Zviedrija par īpašu cenu

Portālā basket.lv sākusies biļešu tirdzniecība uz FIBA Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēli stqarp Latvijas un Zviedrijas vīriešu basketbnola valstsvienībām, kas svētdien, 26. novembrī, plkst.17 notiks “Arēnā Rīga”. Pirmās trīs dienas – līdz ceturtdienas, 9. novembra, vakaram – biļetes pieejamas par īpašu cenu (3-10 EUR). No piektdienas, 10. novembra, cena 5-20 EUR.