Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:931, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

Oļegs Latiševs: EuroBasket2015, nianses tiesāšanas modē un pieskāriens NBA

Oļegs Latiševs: EuroBasket2015, nianses tiesāšanas modē un pieskāriens NBA
Oļegs Latiševs un Francijas izlases spēlētājs Mikaels Želabals.
Foto: SIPA/Scanpix

Astoņas notiesātas spēles, ieskaitot trīs mačus ar mājinieces Francijas izlases līdzdalību, divas spēles ar pagarinājumiem un principiālo pusfinālu Lietuva pret Serbiju – tāda bijusi Latvijas Basketbola savienības Tiesnešu komisijas vadītāja Oļega Latiševa personīgā bilance, tiesājot Eiropas čempionāta spēles Francijas pilsētās Monpeljē (grupas turnīrs) un Lillē. Īsā saruna notika īsajā pauzē starp EuroBasket2015 un tradicionālo ULEB pirmssezonas tiesnešu semināru Salonikos, kam nākamnedēļ sekos Aldaris LBL 25.sezonas pirmās spēles un īpašs saldēdiens – NBA kluba Bostonas “Celtics” paraugspēle ar Milānas “Emporio Armani”, kas 6.oktobrī notiks Milānā.

Vispirms par EuroBasket2015. Latvijas basketbola draugiem turnīrs Rīgā un finālspēles Lillē aizēnoja to, kas notika citās trijās pilsētās. Kāds tad bija lielais basketbols Monpeljē?

Interesants un labi organizēts. Jau čempionāta pirmajā dienā tiesāju spēli, kas beidzās ar pagarinājumu: Francija – Somija. Pilnas tribīnes, pirmās spēles svaigās emocijas, somiem iespēja uzvarēt mājiniekus... Pēc tāda sākuma turpinājums bija mierīgāks. Organizatoriskā ziņā viss bija visaugstākajā līmenī, ko nevarēja teikt par Lilli.

Visgrandiozākā arēna, vislielākais skatītāju skaits, visinteresantākās spēles...

...un vislielākā izsalkuma sajūta. Vistiešākajā nozīmē – ne jau tikai komandas vien sūdzējās par ēdināšanas problēmām. Basketbola ziņā viss, protams, bija iespaidīgi un aizraujošu spēļu patiesi bija daudz. Īpaši ceturtdaļfinālā un pusfinālā.

Katrs lielais čempionāts ir iezīmīgs ne tikai ar savām zvaigznēm un neveiksminiekiem, bet arī akcentiem tiesāšanā. Uz ko šoreiz vērsāt īpašu uzmanību?

Tradicionālajā trīs dienu seminārā, kas pirms čempionāta risinājās Frankfurtē, uzsvars tika likts uz lietām, ko skatītāji nepamana – pārvietošanās mehāniku, vietas izvēli. Niansēm, kuras rada priekšnoteikumus pareizu lēmumu pieņemšanai. Jā, bija arī runa par taktisko piezīmju skaita samazināšanu, par tēlošanas izskaušanu. Čempionāta laikā bija jūtams, ka spēlētāji adaptējas, un izslēgšanas turnīra laikā problēmu minētajos aspektos jau bija mazāk.

Parasti arī tiesnešiem vajadzīgs laiks, lai nonāktu pie vienādas izpratnes par to, kā traktēt vienu vai otru epizodi.

Tāpēc jau katru rītu visās četrās pilsētās grupas turnīra laikā un Lillē izslēgšanas spēļu dienās ik rītu notika apmēram stundu ilga tiesnešu sapulce, kuras laikā skatījāmies strīdīgās epizodes, analizējām lēmumus un tuvinājāmies dažādu situāciju traktējumos. Ne tikai no savu grupu spēlēm – redzēju arī to, kas notika Rīgā, Berlīnē un Zagrebā.

Ko interesantu parādīja no Rīgas spēlēm?

Vislielākā uzmanība, protams, tika pievērsta spēles Lietuva – Beļģija galotnei. Proti, tiesnešu lēmumam ieskaitīt uzvaru atnesušo grozu, ko beļģu basketbolists guva līdz ar beigu signālu. Kopējais slēdziens – ņemot vērā spēles laikā pieejamo informāciju, tiesneši rīkojušies pareizi.

Bet ko tad tiesneši video atkārtojumā redzēja savādāk, nekā tie daudzie, kuri saskatīja sarkano beigu signāla lampiņu iedegamies brīdī, kad spēlētāja pirksti vēl bija pie bumbas?

Noteikumos paredzēts, ka tiesneši var izmantot bildi, kas uzņemta no īpašām kamerām, nevis TV aparatūras. Diemžēl prakse parādīja, ka šie attēli ne vienmēr ir pietiekami kvalitatīvi un rakursu izvēle nav pietiekama. Arī Monpeljē bija gadījums, kad vajadzēja pārbaudīt – divpunktu vai trīspunktu metiens – un atkārtojumā to īsti saprast nevarēja. Taču noteikumos ir paredzēts, ka tiesnesis vispirms pieņem lēmumu un to paziņo, bet tad, šaubu gadījumā, dodas pārbaudīt. Ja video nav skaidri redzams, ka lēmums pieņemts nepareizi, spēkā paliek sākotnējais spriedums. Ņemot vērā spēļu translācijas nodrošinošās TV iespējas, video atkārtojuma izmantošanas metodi iespējams pilnveidot. Bet konkrētajā situācijā tiesneši bija rīkojušies stingri saskaņā ar noteikumiem.

Izšķirošo spēļu dienās Francijas un Serbijas komandu pārstāvji veltīja skarbus vārdus tiesnešiem . Pirmajiem likās, ka pārāk liela brīvība tiek ļauta Spānijas izlases līderim Pau Gazolam, otrie pārmeta FIBA politiskās spēlītes pret serbiem...

Neapmierinātie atradīsies pēc katras spēles, un emocijas – tas ir normāli. Bet, runājot pēc būtības, Francijas – Spānijas spēli kā rezerves tiesnesis vēroju ļoti uzmanīgi un nevaru apstiprināt franču bažas. Dažas epizodes uz vienu vai otru pusi – jā, droši vien varētu atrast, bet tādas varētu atrast arī spāņi. Tāpat kā Lietuvas – Serbijas spēlē, ko man bija gods tiesāt. Ne jau tiesneši izšķīra šo spēļu iznākumu.

Jau pēc dažām dienām sākas jaunā klubu sezona. Olimpiskajā gadā kardinālu jaunumu noteikumos nebūs, bet kādas nianses patlaban tiek akcentētas?

Pilna informācija par jaunumiem tiesāšanas standartos būs Eirolīgas tiesnešu seminārā, kas šīs nedēļas beigās notiek Salonikos. Jau pieminēju taktisko piezīmju apkarošanu – katrs pieskāriens laukuma vidū netiks sodīts, lai lieki nepārtrauktu spēli. Savukārt stingrāk vērsīsimies pret pārkāpumiem, apturot ātros uzrukumus – noteiktās situācijās neizbēgama būs nesportiskā piezīme. Noteikti augstu tiks turēta uzvedības latiņa, nepieciešamības gadījumā nevairoties no tehniskajām piezīmēm.

Taktiskās piezīmes ir spēles sastāvdaļa, kas galotnēs lieti noder. Vai akcentu maiņa nekaitēs spēles intrigai? Un – kā tiesneši panāks vienotu noteikumu traktējumu?

Par taktisko piezīmju pieļaujamību ir dažādi viedokļi. Šai ziņā ir ļoti smalkas nianses, tāpēc ar lielu interesi dodos uz semināru, lai saprastu, kur tiek novilkta smalkā robeža. Noskatoties 50 epizodes, skaidrībā tiksim. Un, protams, ar šo mācību materiālu iepazīstināsim arī kolēģus Latvijā.

Runā, ka starp EuroBasket2015 un Eirolīgas spēlē tiesnesim Latiševam vēl esot interesants norīkojums...

Jā, esmu uzaicināts uz Milānu, kur 6.oktobrī kopā ar diviem NBA tiesnešiem no Amerikas tiesāšu paraugspēli starp Itālijas komandu “Emporio Armani” un NBA klubu Bostonas “Celtics”. Šāda tūre notiek jau ceturto gadu. Neslēpšu, ka gaidīju šādu iespēju un esmu ļoti priecīgs, ka tagad tā ir klāt.

Guntis Keisels, basket.lv


, 2015-09-25 13:12, pirms 9 gadiem
Nu ar tām tehniskajam jau vienmer ir smiekliigi.. Berzs nopelna, kamer kads spozhais visas speles gruma var iet bezdeet pie tiesneshiem.... bet taktiskam piezimem jau pat jaunu traktejumu nevajag, jo ja nespele bumba taa ir tisha pieziime un pie taa ari japieturaas
, 2015-09-25 14:52, pirms 9 gadiem
Sagaidīt, ka tiesnesis izteiksies kritiski par citu tiesnesi (-šu) tiesāšanas manieri (piemēram, spēlē SPA - FRA), ir naivi. Tā ir tiesnešu ētika, zelta likums, mafijas princips - par savējiem klusē un atbalsti tos, jo tie būs vienīgie, kas tev palīdzēs. Viendien Radio SWH runāja FIBA kategorijas tiesnesis A.Ozols. A.Rutkēvičs visādi centās izdabūt no viņa viedokli par vienādu spēles situāciju dažādo interpretāciju, uz ko tiesnesis atbildēja, ka (..) tā tikai skatītājam liekas, ka tiek interpretēts dažādi (..). Bet citādi prieks par O.Latiševu. Pagaidām labākais no Latvijas (arī Baltijas), latiņu ir pacēlis un nākamajiem labākajiem (O.Lucis un A.Aunkrogers) ir
uz ko tiekties.
, 2015-09-25 15:03, pirms 9 gadiem
Tad jau pēc pēdējā jautājuma varēja vēl pajautāt Oļegam, kā tad viņš tajā Spurs spēlē grasās tiesāt? Bumbu saņemot un sperot soli vēl pirms dribla, tas būs nostaigāts Spuriem vai nebūs?
Bet citādi prieks jau par viņu, tas tiešām patīkami, ne tikai kā latvietim redzēt savējo tik augstā līmenī, bet arī milzīgs prieks lasīt šādas intervijas ar tiesāšanas aizkulisēm un kā tās lietas notiek. Prieks, ka viņš dalās ar šo informāciju, jo man, personīgi, tas šķiet tīri interesanti un, ja nebūtu tāds Oļegs, tad tās mazās nianses mēs 100 gadus nezinātu, kā tas viss notiek! Nu, protams, kas gribētu to speciāli uzzināt, uzzinātu, bet pārējie ''garāmgājēji'' (kā es, piemēram)...?
, 2015-09-28 15:10, pirms 9 gadiem
Beidzot kaut kas tiks darīts taktisko piezīmju jautājumā, apsveicami!!! Kā kaitina tās spēles raustīšana, kad spēlētāji centrā pieķer pretiniekus, lai noraudu ātro uzbrukumu! Es domāju, jādara kā futenē, ja sods maznozīmīgs un spēlētājs turpina skriet uz grozu, jāļauj spēlei ritēt! JA sods tāds, kas tiešām aptur spēlētāju, kur nav bijusi ne doma spēlēt bumbā, tad momentā nesportiskā! Basis tikai iegūs, tas kļūs skatāmāks un mazāk saraustīts!!!
Foto: LBS
1

LBS uzsāk sadarbību ar 3x3 basketbola laukumu ražotājiem

Latvijas Basketbola savienība (LBS) noslēgusi līgumu ar 3x3 basketbola laukumu ražotājiem ''Bergo Flooring AB'' par piecu 3x3 basketbola laukumu būvi Latvijā.
Dāvis Bertāns pirmsspēles reklāmas filmēšanā 2022. gada jūnijā. Foto: LBS
2

Dāvis Bertāns: ''Lietuviešus vienmēr vēlos uzvarēt tikpat ļoti, cik brāli''

22. jūnijā Latvijas vīriešu basketbola izlase aizvadīs pārbaudes maču pret Lietuvu, kas būs 25. kaimiņu duelis pēc neatkarības atjaunošanas. Latvijas televīzija uz līdzšinējiem mačiem atskatās ar īpašiem sižetiem. Vienā no tiem pašreizējais izlases basketbolists Dāvis Bertāns izteicās, ka spēles pret Lietuvu ir kā cīņas pret brāli – viņš vienmēr grib uzvarēt.
Rolands Šmits
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
3

Pasaules kausa kvalifikācija: līdz ceturtdienai biļetes uz spēli Latvija – Zviedrija par īpašu cenu

Portālā basket.lv sākusies biļešu tirdzniecība uz FIBA Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēli stqarp Latvijas un Zviedrijas vīriešu basketbnola valstsvienībām, kas svētdien, 26. novembrī, plkst.17 notiks “Arēnā Rīga”. Pirmās trīs dienas – līdz ceturtdienas, 9. novembra, vakaram – biļetes pieejamas par īpašu cenu (3-10 EUR). No piektdienas, 10. novembra, cena 5-20 EUR.