Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:931, Did:0, useCase: 3

Autors: Guntis Keisels

Jānis Vecrinks: Vai profesionālajā sportā ir vieta augstākajai izglītībai?

Pasaules labākie sportisti, kuru vērtība tiek mērota miljonos eiro (piemēram, populārais futbolists Krištianu Ronaldu, kura vērtība ir 133 miljoni eiro), atzīst, ka pēc profesionālās karjeras beigām vēlas baudīt dzīvi. Karjeras laikā gūt šāda līmeņa panākumus, un attiecīgi arī peļņu, protams, ir labākais iespējamais scenārijs. Domājams, daudzi jaunie sportisti vēlētos gūt peļņu arī pēc karjeras beigām, līdzīgi kā NBA basketbolists Šakils O’Nīls, kurš pēc aiziešanas no NBA pelna 28 miljonus dolāru gadā, vai futbolists Deivids Bekhems (75 miljonu dolāru gadā). Taču, ko pēc karjeras beigām dara sportisti, kuri nav sasnieguši šādas virsotnes, vai, kuru karjera negaidīti aprāvusies smagas traumas dēļ? 

Viens no iespējamiem scenārijiem pēc karjeras beigām ir kļūšana par treneri, sporta žurnālistu, komentētāju, sacensību organizatoru u.tml., taču ne visiem ir tāda iespēja. Turklāt, lai realizētu sevi šādā lomā, nepieciešamas atbilstošas prasmes un iemaņas, ne tikai zināšanas un pieredze konkrētajā sporta veidā. Šādas zināšanas var sniegt savlaicīgi iegūta augstākā izglītība, taču ikvienam, kas ir saskāries profesionālo sportu, ir skaidrs, ka tas aizņem tik daudz laika un enerģijas, ka šķiet, studijām laika neatliks. Tomēr profesionālais sports un studijas ir apvienojami jēdzieni – to pierāda ierasta prakse daudzās pasaules valstīs, kurās tikpat ierasta lieta ir arī t.s. sporta stipendijas, kas talantīgiem, jauniem spēlētājiem ļauj iegūt izglītību bez maksas.

Sporta stipendijas, kas nozīmē daļēji vai pilnībā apmaksātas studijas, ir ierasta prakse virknē ASV augstskolu. Sporta stipendijas ir iespēja, kuru vajadzētu izmantot ikvienam sportistam, kurš vēlas turpināt sportot un iegūt labu izglītību. Sporta stipendija ir iespēja jau šodien domāt par savu nākotni, jo izglītība pavērs plašākas durvis arī pēc sportista karjeras beigām.

Basketbols ir viens no tiem sporta veidiem, kura pārstāvji no Latvijas ir ieguvuši stipendijas kādā no ASV augstskolām, tostarp arī pilna seguma stipendijas. Protams, jāņem vērā, ka noteikumi, kas regulē studentu sportu un izglītības iestāžu studentu atlases procesu ārvalstīs, var būt sarežģīti un ievērojami atšķirties no tā, pie kā esam raduši Latvijā.

Studentiem, kuri meklē iespējas studēt ASV, izmantojot sporta stipendijas, ir jākoncentrē sava uzmanība uz starpskolu sporta disciplīnām, kuras pārrauga Nacionālā koledžu sporta asociācija - vadošā organizācija koledžu un universitāšu sportā ASV. Atbalstītākais sporta veids no asociācijas puses gan vīriešiem, gan sievietēm ir basketbols. Jāatzīmē, ka lielākā daļa no ASV pieejamajām sporta stipendijām ārzemniekiem ir tikai daļējas un nesedz visus ar mācībām saistītos izdevumus. Pilnas sporta stipendijas, kuras ietver arī dzīvošanas un uztura kompensāciju (full ride stipendijas) parasti tiek piedāvātas tikai augstākā līmeņa sportistiem īpašas komandas vai mācību programmas ietvaros. Turklāt tās ne vienmēr tiek piedāvātas visiem konkrētajā komandā uzņemtajiem sportistiem. Talantīgiem jauniešiem, kuri vēlas savu dzīvi saistīt ar basketbolu, iespējas iegūt šādu stipendiju ir arī Latvijā, to piedāvā arī Biznesa augstskola Turība, turklāt, iespējams iegūt t.s. pilno sporta stipendiju.  

Ja basketbolists ir iekļuvis labāko skaitā, tad, noslēdzot atsevišķu līgumu ar augstskolu par trenēšanos un spēlēšanu kopā ar basketbola komandu, viņš pretendē uz stipendiju, papildus saņemot veselības apdrošināšanu, treniņu/sacensību ekipējumu, nepieciešamības gadījumā arī 100% atlaidi studentu viesnīcā un ēdināšanu sacensību dienā.

Jaunie basketbolisti atzīst, ka ļoti novērtē iespēju turpināt attīstīt sevi sportā un vienlaikus iegūt arī augstāko izglītību. Basketbola komandas „Biznesa augstskola Turība" kapteinis Rihards Adiņš jau trešo gadu spēlē komandā un paralēli studē. „Negribēju izvēlēties starp sportu un studijām, tāpēc priecājos, ka esmu atradis iespēju to apvienot. Nenoliedzami, savu nākotni vēlos saistīt ar profesionālo sportu, taču tā kā sportā var gadīties dažādas traumas un karjera var neizdodies tik laba, kā cerēts, ir jāiegūst arī izglītība,” stāsta R.Adiņš.

Arnis Ate, kurš absolvējis sporta skolu Liepājā un šobrīd ir 3. kursa students uzsver, ka „stipendija ir liels pluss, turklāt, augstskola apmaksā arī uzturēšanos studentu viesnīcā. Lai saglabātu vietu komandā, attiecīgi arī stipendiju, visu laiku jābūt līmenī. Konkurence ir liela, jo katru gadu nāk jaunie spēlētāji, kuri arī vēlas iekļūt komandā un iegūt stipendiju. Un ar iekļūšanu komandā jau nekas nebeidzas, ir nopietni jāstrādā, lai būtu pamatsastāvā un jāpilnveido sevi.”

Taujāti par to, kā viņiem izdodas savienot saspringto treniņu grafiku, spēles un studijas, jaunie basketbolisti uzsver, ka treniņu grafiks tiek pielāgots studiju grafikam – katra diena sākas ar treniņu, kam seko lekcijas, savukārt, pēc tām ir vakara treniņš. Tajās dienās, kad ir spēles, protams, ir nedaudz sarežģītāk visu apvienot, bet tas nav neiespējami, turklāt, vasaras periodā var atpūsties no lekcijām. Visi jaunieši gan piebilst, ka no pasniedzēju puses nekādas atlaides netiek dotas, un jāmācās tikpat daudz kā citiem kursabiedriem.

Arī Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins uzsver augstākās izglītības nozīmi profesionāla sportista dzīvē: „Izglītība ir vajadzīga visiem, profesionālais sports ir ļoti riskants, dažādu apstākļu dēļ profesionālā karjera sportā var beigties pat nesākusies. Latvijas Basketbola savienība ar dažādiem līdzekļiem cenšas motivēt jaunos spēlētājus iegūt izglītību – atbalstām tos, kuri mācās un studē ar labām sekmēm, jauniešu izlasēs netiek iekļauti spēlētāji, kuriem skolās vai studijās ir parādi u.tml. Tāpat esam ieinteresēti, lai pēc iespējas vairāk augstskolās būtu basketbola komandas – tā ir iespēja tiem spēlētājiem, kuri neiekļūst profesionālajās komandās, turpināt spēlēt un papildus arī iegūt izglītību.”

Neraugoties uz to, ka jaunie basketbolisti kaļ lielus plānus par profesionālo sportu, viņi apzinās, ka pastāv virkne iemeslu, kas var ierobežot ilgstošu sportista atrašanos profesionālās karjeras virsotnēs, un jau savlaicīgi domā par savām iespējām nākotnē. Basketbolisti atzīst, ka ir apsvēruši arī studiju iespējas ASV, kur mācību savienošana ar sportu ir ierasta prakse daudzās augstskolās. Jānis Skvarnavičs, kurš studē un spēlē basketbolu atzīst: „Biznesa augstskolā Turība iestājos tāpēc, ka zināju par iespēju iegūt sporta stipendiju. Lai gan domāju arī par studiju iespējām ārzemēs, esmu ļoti apmierināts ar savu izvēli palikt Latvijā.” 

Jānis Vecrinks,
BK „Turība” ģenerālmenedžeris

 


, 2016-06-15 15:58, pirms 8 gadiem
Jaunie basketbolisti, es ceru, ka jūs saprotat, ka atšķirība starp Turības diplomu un to, ka nav diploms ir papīru kaudzes augstums jūsu atvilktnē
Foto: LBS
1

LBS uzsāk sadarbību ar 3x3 basketbola laukumu ražotājiem

Latvijas Basketbola savienība (LBS) noslēgusi līgumu ar 3x3 basketbola laukumu ražotājiem ''Bergo Flooring AB'' par piecu 3x3 basketbola laukumu būvi Latvijā.
Dāvis Bertāns pirmsspēles reklāmas filmēšanā 2022. gada jūnijā. Foto: LBS
2

Dāvis Bertāns: ''Lietuviešus vienmēr vēlos uzvarēt tikpat ļoti, cik brāli''

22. jūnijā Latvijas vīriešu basketbola izlase aizvadīs pārbaudes maču pret Lietuvu, kas būs 25. kaimiņu duelis pēc neatkarības atjaunošanas. Latvijas televīzija uz līdzšinējiem mačiem atskatās ar īpašiem sižetiem. Vienā no tiem pašreizējais izlases basketbolists Dāvis Bertāns izteicās, ka spēles pret Lietuvu ir kā cīņas pret brāli – viņš vienmēr grib uzvarēt.
Rolands Šmits
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
3

Pasaules kausa kvalifikācija: līdz ceturtdienai biļetes uz spēli Latvija – Zviedrija par īpašu cenu

Portālā basket.lv sākusies biļešu tirdzniecība uz FIBA Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēli stqarp Latvijas un Zviedrijas vīriešu basketbnola valstsvienībām, kas svētdien, 26. novembrī, plkst.17 notiks “Arēnā Rīga”. Pirmās trīs dienas – līdz ceturtdienas, 9. novembra, vakaram – biļetes pieejamas par īpašu cenu (3-10 EUR). No piektdienas, 10. novembra, cena 5-20 EUR.