Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2978, Did:0, useCase: 3

Autors: Toms Mālmeisters

Skaidrojam: vai Latvijā 3x3 olimpiskajiem čempioniem ir pienācīgi sekotāji?

Skaidrojam: vai Latvijā 3x3 olimpiskajiem čempioniem ir pienācīgi sekotāji?
Vai zelta medaļas Tokijā nekļūs par vienīgajām 3x3 basketbolam Latvijā? Foto: LOK/Mikus Kļaviņš

No popularitātes viedokļa 3x3 basketbols Latvijā ir savā zenītā. Un pamatoti. 3x3 basketbola izlase Tokijas olimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta medaļas, kā arī Pasaules tūres posmos ir starp vienām no favorītēm. 2024. gadā paredzētas olimpiskās spēles Parīzē, uz kuru kvalificēties mērķē arī Latvijas basketbolisti, taču vai ārpus slavenā četrinieka Latvijai ir kvalitatīvas rezerves?

28. jūlija pēcpusdienā pēc deviņu gadu pārtraukuma Latvijai tika izcīnītas vasaras olimpisko spēļu zelta medaļas. Tās ieguva Latvijas 3x3 basketbola izlase ar Nauri Miezi, Kārli Lasmani, Agni Čavaru un Edgaru Krūmiņu sastāvā. Finālā latvieši, atspēlējoties no deficīta, pārspēja Krievijas Olimpiskās komiteju (ROC) ar 21:18. Jau pēc trim gadiem 2024. gadā Parīzē notiks nākamās vasaras olimpiskās spēles, kuru programmā joprojām atradīsies 3x3 basketbols. Tokijas spēļu laikā 3x3 iemantoja neitrālo līdzjutēju sirdis sava dinamiskuma un ātro notikumu attīstības maiņas dēļ. Lai arī 3x3 basketbola sporta veids ir tikai savā sākumā un vienīgi pēdējos gados kļuvis profesionālāks, ir skaidrs, ka iekļaušana olimpisko spēļu programmā liks arī citām valstīm vairāk attīstīt sporta veidu. Kādus soļus spers Latvijas Basketbola savienība (LBS) un 3x3 basketbolā iesaistītie, tostarp olimpisko spēļu zelta medaļnieki, skaidroja portāls ‘’Sportacentrs.com’’. Publikācijas pirmajā daļā aicinājām izteikties 3x3 dzīves organizatorus – Latvijas Basketbola savienības (LBS) ģenerālsekretāru Kasparu Ciprusu, 3x3 komisijas vadītāju Edgaru Jansonu un ‘’Ghetto Games’’ veidotāju Raimondu Elbakjanu.

Ceļā uz sistēmu, kuras vēl nav

‘’Negribētos, ka nav sistēmas un, ka, piemēram, uz aiznākošajām olimpiskajām spēlēm nav, kas mūs aizstāj,’’ intervijā ar Valdi Valteru 11TV Youtube kanālā pauda Edgars Krūmiņš. Jāpiekrīt, jo bez sistēmas un nedomājot, kas varētu nākt vietā aiz ‘’Riga’’ komandas jeb zelta četrinieka, 3x3 basketbols savu spožumu ātri zaudēs. Agnis Čavars, Edgars Krūmiņš, Nauris Miezis un Kārlis Lasmanis Latvijā bijuši 3x3 basketbola celmlauži, kuriem būtiski palīdzējis Raimonda Elbakjana izveidotais ‘’Ghetto Basket’’ projekts. Lai cik ‘’Ghetto Games’’ komandas un Elbakjana iniciatīva ir apsveicama, tā bijusi privāta iniciatīva, kuras rezultātā izveidojās viena zelta komanda. Lai tādas taptu vairākas, nepieciešama sistēma, kuras šobrīd vēl nav. To atzīst arī ‘’Ghetto Games’’ izveidotājs, sakot, ka 3x3 sistēma vēl tikai formējas: ‘’Ekosistēma kārtojas un tiek saprasts, kurš ieņems kuru lomu. Ir šausmīgi daudz virsaišu, taču nav indiāņu. Daudz kas būs atkarīgs no pašu cilvēku iniciatīvas. Piemēram, ‘’Riga’’ izveidojās no iniciatīvas, kuru veicināja Jānis Āre. Es pagaidām nevaru pateikt, ka mums ir spēcīga otrā komanda, kura varētu valstij ko dot. Nav. Par tādu varētu saukt to, kas uzvarētu pirmo komandu trīs no piecām reizēm.’’

Latvijas Basketbola savienības (LBS) paspārnē ir izveidota 3x3 komisija, par kuras vadītāju iecelts Edgars Jansons. Komisijā kā locekļi strādā arī tādas personas kā Baiba Eglīte, Viktors Kulačkovskis, Elvis Lapiņš, Edijs Šlesers, Jānis Zemels un divi spēcīgākās komandas pārstāvji – kapteinis Agnis Čavars un treneris Raimonds Feldmanis. Interesanti, bet ne pārsteidzoši, ka komisijas locekļu vidū nav ‘’Ghetto’’ pārstāvju. ‘’Mūs neviens nav aicinājis. Ja ļoti gribētu, tad gan jau mūs ņemtu pretī. Lai arī no turnīru skaita viedokļa esam flagmaņi, mēs mazāk nodarbojamies ar politiku, bet gan praktisko pusi,’’ neesamību komisijā skaidroja Elbakjans. ‘’Kad sāka formēties komisijas, visus LBS biedrus aicināja izvirzīt kandidatūras. ''Ghetto'' nepieteicās. Mēs novērtējam visus, kuri var un grib strādāt. Viņu iekļaušana komisijā būtu pienesums, taču nav arī tā, ka nejūtam Raimonda devumu arī bez formālas iesaistes. Ar ‘’Ghetto Games’’ sadarbojamies, kaut vai ‘’Challenger’’ turnīra ietvaros. Ne vienmēr, lai atbalstītu labas idejas, ir jābūt komisijā,’’ koleģiāli un diplomātiski esošo situāciju novērtēja Cipruss, sakot, ka ‘’Ghetto Games’’ idejas netiek ignorētas.

Kā min Cipruss, šobrīd ir iesniegts priekšlikums Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), kas paredz grozīt 508. Ministru kabineta noteikumus, kā rezultātā, sākot ar 2022./2023. mācību gadu, pēc 9. klases sporta skolu programmās tiktu iekļauts 3x3 basketbols. Tādā gadījumā jaunietim pēc 9. klases beigšanas būs iespēja izvēlēties – turpināt sevi apliecināt klasiskajā basketbolā vai pāriet uz 3x3. Savukārt Edgara Jansona vadītā 3x3 komisija izveidojusi programmu līdz 2024. gadam jeb nākamajām olimpiskajām spēlēm, kura apstiprināta gan LBS, gan Latvijas Olimpiskajā komitejā šī gada sākumā. Fakts, ka LOK to ir akceptējis ir svarīgs no finansiālā viedokļa, jo, pārstāvot olimpisko sporta veidu, 3x3 zelta izlase atrodas LOV A sastāvā un saņem valsts līdzekļus.

‘’Programmas pamatuzdevums ir attīstīt 3x3 reģionos, kur nevar izveidot klasiskā basketbola komandas. Tādos vēsturiskos basketbola punktos kā Jēkabpilī, Talsos, Krāslavā un Rūjienā bērnu paliek mazāk, taču tajos joprojām ir interese par basketbolu,’’ tā par izveidoto programmu saka 3x3 komisijas vadītājs Edgars Jansons, piebilstot, ka svarīga tā būtu arī treneriem. ‘’Tā nodrošinātu apmaksātas štatu vienības pašvaldībās. Ja treneriem nav klasiskā basketbola komandas, tad 3x3 būtu kā glābiņš.’’ LBS ģenerālsekretārs precizē, ka tas vienkārši nozīmēs to, ka mazākās sporta skolās vieglāk varēs izveidot grupu, bet finansiāli īpaši nekas nemainīsies.

3x3 basketbola attīstīšana ārpus Rīgas kā reālu apskata Raimonds Elbakjans, vienīgi atzīmējot treneru problēmu: ‘’Tādā Gulbenē vai citā pilsētā var vieglāk savākt četrus līdz sešus spēlētājus kā 12. Tieši reģioniem ir liels potenciāls, taču jautājums, kā šiem spēlētājiem izveidot skatuvi. Ir nepieciešamība masveidība, sekošana notikumiem, jo masveidība seko izcilībai. Liela problēma ir jauniešu treneri, kuri 3x3 basketbolā ieraudzījuši biedu, nelaižot bērnus to spēlēt.’’ Ne līdz galam tam piekrīt LBS ģenerālsekretārs, argumentējot, ka pagaidām nenotiek specializēta 3x3 basketbola treneru sagatavošana un visi, kuri šobrīd strādā 3x3 basketbolā, nākuši no klasiskā basketbola.

Nākamajiem varoņiem jādod laiks vai, iespējams, vēl jāatrod

Bez pieaugušo izlases Latvija nokomplektējusi valstsvienības U18 un U23 vecuma grupās. Kāpēc tieši šajos vecumos? Gan U18, gan U23 tiek organizēti pasaules un Eiropas čempionāti, kā arī Nāciju līga. Pirms nedēļas notika U18 Pasaules kauss puišiem un meitenēm. Puiši turnīru noslēdza jau pēc grupu turnīra spēlēm, kurās tika piedzīvoti zaudējumi pret Slovēnijas, ASV un Igaunijas izlasēm, kamēr meitenes aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kur zaudēja Spānijai. 3x3 komisijas vadītājs Edgars Jansons gan kategoriski nepiekrīt, ka aiz zelta medaļniekiem nākotnes nav, uzskaitot spēlētājus, kuri varētu kļūt par nākamajiem spīdekļiem 3x3 basketbolā: ‘’Piemēram, Niks Višņēvics, kurš ir sen norakstīts spēlētājs, vēl pirms gada bija ap 400. vietu rangā, šobrīd ir 16. vietā savā vecuma grupā (pēc jaunākajiem datiem 19. vietā – T.M.), kas ir straujākais kāpums gada laikā. Viņam seko tādi spēlētāji kā Reinis Avotiņš, Gustavs Kampuss, Toms Ķēdis, Norberts Strautiņš, Reinis Otersons, Elvijs Frīdenbergs un Vents Liepnieks. Domāju, ka šie astoņi spēlētāji ir nākamā perspektīvā grupa, uz kuru jālūkojas nākamo profesionālo komandu veidošanā.’’

Piemēram, Višņēvics vīriešu rangā ir sestais labākais latvietis aiz vadošo piecinieka, pēc punktiem nedaudz apsteidzot ‘’Rigas’’ sparingu partneru jeb otrās komandas ‘’Jelgava’’ pārstāvi Mārtiņu Šteinbergu. No ranga viedokļa arī citās vecuma grupās ir nākotnes perspektīvas iezīmes – U18 puišu grupā trešais ir Mārcis Osis, bet piektais Mārtiņš Bumbieris, bet U18 meitenēm piektā ir Enija Ķīvīte. Tomēr visiem jaunajiem puišiem un meitenēm nepieciešams laiks un meistarības uzspodrināšana, lai iekļūtu pasaules elitē arī pieaugušo konkurencē. Latvijas mērogā kā vienu no problēmām Elbakjans min finanses, kā dēļ basketbolisti pagaidām izvēlas par labu klasiskajam basketbolam: ‘’Šodien mums nav spēlētāju, kuri būtu gatavi kaut ko ziedot, lai iekļūtu pasaules elitē. Kamēr nebūs klubi, kuros maksā atalgojumu, vai vairāk komercturnīru, tikmēr nedomāju, ka būs citas spēcīgas komandas.’’

Latvijai patīkams ir arī federāciju rangs. Pieaugušo vīriešu konkurencē Latvija ir ceturtajā, U23 vīriešiem 10. vietā, bet U18 puišiem sestajā. Zemākās pozīcijās ir meitenes – 19. vieta pieaugušo konkurencē, 16. vieta U23, bet 11. vieta U18 konkurencē. Vietas rangā ļoti ērti pieminēt ir 3x3 saimniecības organizatoriem, tomēr jāsaprot, ka ranga punktus aši var savākt, braucot uz daudziem turnīriem un tos organizējot Latvijā, ko netieši apliecinājis Jansons: ‘’Pulcējām čaļus, sūtījām uz turnīriem, organizējām tos Latvijā, krājām punktus un kvalificējāmies Pasaules kausam. Braucām uz Lietuvu, Igauniju, notika arī ‘’Top Gun’’, kas ir oficiālais Latvijas čempionāts un arī nāca ieskaitē.’’ Komisijas vadītājs vērsa uzmanību, ka, piemēram, Lietuvai ir četras komandas, kuras piedalās starptautiskos turnīros, kamēr mums viena. Pirms nedēļas Rīgā ‘’Challenger’’ turnīrā no Latvijas piedalījās trīs komandas – ‘’Grīziņkalns’’, ‘’Jelgava’’ un ‘’Riga’’, taču tas galvenokārt notika, pateicoties turnīra uzņemšanai. Iespējamo ačgārno reitinga punktu skaitīšanas sistēmu pierādījis Beļģijas gadījums, kur šobrīd FIBA izmeklē šīs valsts iespējams fiktīvu 27 turnīru organizēšanu, lai atrastos rangā augstākā vietā.

Iespējams, tieši par Latvijas čempionāta organizēšanu iepriekš citos medijos Raimonds Elbkajans domājis izteikumus par ‘’deķīšu vilkšanu’’ tuvākā vai tālākā nākotnē. Dotajā brīdī turnīrus rīko ‘’Ghetto’’, ‘’Top Gun’’, kā arī notiek dažādi turnīri atsevišķu novadu teritorijās. ‘’Mēs esam piedāvājuši LBS būt par partneri čempionāta rīkošanā. Mans ieteikums būtu un domāju, ka nākotnē tā arī būs, ka čempionāta rīkošanas tiesības tiks nodotas pašvaldībām, kur katra pati lems, kam nodot posma rīkošanu – vai kādai organizācijai, vai darīt to pašai. Getiņš to varētu nodrošināt, iespējams, vislabāk no visiem, taču tad pazudīs demokrātijas princips un iespēja cīnīties citiem. Ja pirms pieciem gadiem tas nevienu neinteresēja, tad šobrīd parādās kādi uzņēmumi, kuri piedāvā šo pakalpojumu un prot to prasmīgi nolobēt LBS. Es gan nestādos priekšā, kā var nopelnīt naudu ar 3x3 turnīru rīkošanu.’’ LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss pauda, ka pagaidām nav nolemts, kā nākotnē tiks organizēts 3x3 basketbola čempionāts Latvijā, tomēr atklāja, ka Elbakjana ieteiktais ir viena no opcijām: ‘’Vispirms jāpabeidz esošais čempionāts. Sākumā par virzieniem runāsim ar 3x3 iesaistītajiem un valdi. Varianti pastāv to darīt pašiem, nodot ārpakalpojumā vai pašvaldībām. Visi no tiem ir izvērtējami un labi.’’

Uzlabojumi 3x3 pieejamībā, infrastruktūrā un sporta veida nākotnes iezīmes

Viens no 3x3 basketbola plusiem ir tā pieejamība. Ar šo basketbola paveidu var nodarboties gan ārā, gan iekštelpās. Tas nozīmē, ka arī no treniņu viedokļa jaunākiem censoņiem sākotnēji var pietikt arī ar esošu sporta zāli. Tomēr profesionālai ievirzei nepieciešami specializēti 3x3 basketbola laukumi un arī šajā jautājumā LBS sākusi strādāt. Kā atklāja gan ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss, gan Edgars Jansons, tad ir izstrādāts 3x3 laukumu arhitektūras projekts, kurš drīzumā tiks izsūtīts visām Latvijas pašvaldībām. Tajā pēc pašvaldības finanšu iespējām būs iespējams izveidot sev ērtāko 3x3 basketbola laukumu. Vienkāršajā variantā turnīrus varēs uzņemt dienas laikā, kamēr labākas funkcionalitātes laukumos varēs notikt augstāka mēroga turnīri.

Citādāk ir Rīgā, kur pagaidām labākie laukumi ir Grīziņkalnā un Imantā, bet nesen atklāts laukums Brasā. Tomēr tie nav apjumtoti un brīžos, kad līst lietus, FIBA rīkotos turnīrus nākas pārcelt uz iekštelpām, kā tas notika ‘’Challenger’’ laikā pirms nedēļas. Toreiz finālspēles organizēja Daugavas sporta namā. Piemēri nav tālu jāmeklē – Lietuvas pilsētā Klaipēdā ir izveidota ‘’Hoptrans’’ arēna, kas ir apjumtots 3x3 basketbola laukums. Kas līdzīgs noderētu arī Rīgā. ‘’Noteikti vajadzētu. Tas būtu fantastiski, ja radītos šāda iespēja,’’ šāda laukuma nepieciešamībai piekrita Elbakjans. ‘’Ko līdzīgu plānojam, taču pagaidām 3x3 basketbols Latvijā nav tik apjomīgs kā Lietuvā, kur uzņēmumi ieguldījuši savas privātās investīcijas,’’ esošo situāciju ar laukumiem skaidroja Cipruss.

3x3 basketbola popularitāte ir arī atkarīga no FIBA rocības, sponsoriem, finansiāliem labumiem un popularitātes celšanos ne tikai Latvijā, bet arī lielākajās valstīs un apjomīgākajos finanšu tirgos. Var secināt, ka pēdējo gadu laikā 3x3 ir kļuvis profesionālāks, fiziskāks, atlētiskāks un, lai uzvarētu, vairs nepietiek ar individuāliem pūliņiem vai tālmetienu realizāciju. Savā ziņā 3x3 basketbolu var salīdzināt ar pludmales volejbolu, kurš ieņēmis savu nišu sporta līdzjutēju prātos. Ir skaidrs, ka Latvijā olimpiskās zelta medaļas izcīnīšanu tik ātri neaizmirsīs, jaunie censoņi vēlēsies sevi apliecināt šajā sportā ar sapni kādu dienu uzkāpt uz tā paša pjedestāla, kura šī 3x3 komanda. Lai sporta veids attīstītos, arī starptautiskajai organizācijai FIBA jāpievēršas tam ar vēl nopietnāku vilkmi, neatceļot svarīgus turnīrus vai nenozīmējot to datumus īsi pirms sacensību norises.


, 2021-08-31 14:34, pirms 3 gadiem
Paldies, labs materiāls.

Tie plāni, manuprāt, tomēr ir pārāk ambiciozi. Ja FIBA dod tieši 3x3 paredzētas finanses, tad jā. Citādi ir šaubas par ieguldījumu lietderību.
, 2021-08-31 17:50, pirms 3 gadiem
Visīstākais brīdis paanalizēt bīčvoleju kas pirmsākumos bija tikpat jauns, svešs, grūti saprotams no parastā līdzjūtēja puses. Tad nāca Atlanta, ASV iebīdīja programmā un protams uzvarēja, liekas Kirali kļuva par čempionu ar nobīdi abos volejbolos! Šodien tas viennozīmīgi nav iespējams. No sākuma ASV un Brazīlija bija karaļi, bet ne ilgi.Līdzjūtēji , TV un sponsori novērtēja šo pasākumu un kur šodien ir ASV un Brazīlija, kaut kur pa vidu un "kaut kāda" Latvija ir olimpiskajā četriniekā. Tā kā 3X3 būs ne tādi brīnumi un ja nemainīs turnīra formātu, tad iekļūšana tur jau būs milzīgs panākums.
, 2021-08-31 21:35, pirms 3 gadiem
Būsim godīgi, būs liels brīnums, ja Latvija 3x3 basketbolā saglabās stabila medaļu pretendenta statusu. Tāpat kā tas notika ar BMX. Bija mazas cilvēku čupiņas liela atdeve un sapnis par kaut ko lielu šajā sākotnēji nepopulārajā disciplīnā, un kad to iekļāva olimpisko spēļu programmā, latviešiem jau bija handikaps, kas izčābēja tiklīdz aizgāja Štrombergs un savas nopietnās programmas iedarbināja lielās nācijas. Domāju, ka tāpat būs arī ar 3x3. Šoreiz paņēma uz pieredzi, bet nākamajās spēlēs būs jau pavisam cita līmeņa pretinieki un noteikti ne tik jaudīga mūsu pašu izlase.
, 2021-08-31 22:46, pirms 3 gadiem
Zinot Latvijas basketbola vadības (im)potences dotajā brīdī viennozīmīgi šis panākums būs līdzīgs kā 1935 gada titulam ko gadu desmitiem pēc tam apdziedās un slavinās lai spodrinātu savas spalvas
, 2021-09-01 14:25, pirms 3 gadiem
Kas tie par dīvainiem virsrakstiem? Skaidrojam:...
Turpmāk jāgaida virsraksti:
Ziņojam: rīt basketbola spēle starp...
Atgādinām: šodien basketbola spēle starp...
Uzreiz pēc spēles: ...
Intervējam: ....
Mārcis Osis. Foto: Super Liga Pro
1

Latvijas 3x3 basketbolisti vēlreiz apstājas Spānijas turnīra ceturtdaļfinālā

Spānijā turpinās "Super Liga Pro" turnīru seriāla otrais posms 3x3 basketbolā. Latvijas komanda aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kurā ar 16:21 piekāpās Spānijas komandai "Bracelona CBS".
Džimers Fredets 2016. gadā. Foto: AFP/Scanpix
9

ASV lemj pret NBA spēlētāju iesaistīšanu 3x3 komandā Parīzes olimpiskajās spēlēs

LETA--AP. Džimers Fredets, Karīms Medokss, Kenjons Berijs un Dilans Treviss pagājušajā gadā sekmēja ASV komandas kvalificēšanos Parīzes olimpiskajām spēlēm, un viņi pārstāvēs ASV Parīzes spēlēs, otrdien paziņoja ASV Basketbola federācija.
Edgars Krūmiņš. Foto: FIBA

Latvijas 3x3 Žironā sāk ar uzvaru, trešdien gaida ceturtdaļfināls

Latvijas labākie 3×3 basketbolisti, gatavojoties olimpiskajām kvalifikācijas turnīram, dažādos sastāvos šonedēļ piedalās pārbaudes turnīros Spānijā un Francijā.