Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Vai Šmits un Jasikēvičs atņems "Efes" Eirolīgas čempiontitulu?

Vai Šmits un Jasikēvičs atņems "Efes" Eirolīgas čempiontitulu?
Rolands Šmits un Šarūns Jasikēvičs. Foto: Barca Basket

Jau šīs darba nedēļas beigās sāksies jaunā ULEB Eirolīgas sezona - Eiropas klubu basketbola prestižākajā turnīrā šo sezonu sāks trīs Latvijas basketbolisti, un tikai viens no viņiem pārstāv komandu, kas pirms sezonas tiek pieskaitīta favorītēm.

Iepriekšējos gados Latvijas basketbola eksports mūs bija lutinājis - četrus gadus pēc kārtas Eirolīgā spēlēja pa pieciem sešiem mūsu spēlētājiem, turklāt pēdējās sezonās pārstāvot komandas, kas tiek pieskaitītas favorītēm cīņā par titulu - Jānis Strēlnieks ar CSKA, Rolands Šmits ar “Barcelona”. Jaunajā sezonā starp galvenajām favorītēm aizvien būs Šmita pārstāvētā Barselonas komanda, bet trīs Latvijas spēlētāji Eirolīgā būs mazākais skaits kopš 2016./2017. gada sezonas. Vēl gan sev darba vietas jaunajai sezonai nav atraduši divi iepriekšējā piecgadē Eirolīgā spēlējuši basketbolisti - Jānis Timma un Anžejs Pasečņiks, tāpēc nav izslēgts, ka mūsējo skaits sezonas laikā Eiropas klubu elitē varētu pieaugt.

Latvijas basketbolisti Eirolīgā pēdējos 5 gados

SezonaSkaitsLatvijas spēlētāji
2020/20216Šmits; Strēlnieks; A.Kurucs; Lomažs; Bertāns; Timma
2019/20205Šmits; Strēlnieks; Bertāns; Timma; Lomažs
2018/20196Šmits; Strēlnieks; Timma; Bertāns; Pasečņiks; Peiners
2017/20185Strēlnieks; Timma; Mālmanis; R.Kurucs; Bertāns
2016/20173Bertāns; R.Kurucs; Strēlnieks

Apkopoti tie, kas izgājuši laukumā vismaz vienā spēlē.

Žalgiris

Jānis Strēlnieks pēc četriem gadiem superklubos “Olympiacos” un CSKA atgriezies tuvāk dzimtenei un pievienojies Kauņas “Žalgirim”. Baltijas klubu basketbola lepnumam starpsezonā jūtami samazinājies budžets (septiņi miljoni eiro), taču tas netraucēja pārliecināt klubam pievienoties tikko NBA spēlējušu spēlētāju. Proti, skaļākais “Žalgira” starpsezonas papildinājums gan bija ārzemju aizsargs Emanuels Mudiejs. Viņš jau spēlējis ārpus NBA, pēc vidusskolas vienu sezonu pavadot Ķīnā Igora Miglinieka trenētajā komandā, bet tagad pienācis laiks debijai Eirolīgā. Ņemot vērā, ka pirmā numura pozīcijā bez Mudieja ir arī Mants Kalnietis un Lūks Lekavičs, Strēlnieks arī “Žalgira” rindās ņemts kā uzbrūkošais aizsargs - pozīcijā, kurā Eirolīgā galvenokārt spēlējis sešās no septiņām līdzšinējām sezonām. Jātur īkšķi par veselības turēšanos Strēlniekam visas sezonas garumā, jo tieši par to lietuviešu apskatnieki satraucas, sak, treneris Martins Šillers licis lielu kārti uz traumatisku spēlētāju. Vēl vairāk tāpēc, ka klubs nespēja noturēt savējo - pretējā virzienā (uz CSKA) devies uzbrūkošais aizsargs Mariuss Grigonis.

Kā ierasts, “Žalgiris” sameklējis papildinājumus starp tiem, kuriem spēlēšana Eirolīgā ir kā nākamais solis uz priekšu karjerā - bieži tas devis rezultātu, bet nereti nācies arī apdedzināties. Taileram Kavano ir vienas sezonas pieredze Eirolīgā, bet otram jaunpienācējam garajā galā Džošam Nībo šī būs debija šajā līmenī. Starp visām Eirolīgas komandām tieši “Žalgirim” spēlēšana atkal skatītāju priekšā varētu būt lielākais bonuss. Tomēr pirmssezonā demonstrētais (pārbaudes mačos 0-5, turklāt tikai viena no šīm spēlēm bija pret Eirolīgas komandu...) liek domāt, ka Kauņu sagaida ļoti sarežģīta sezona. Arī Lietuvas līgas (LKL) ievadā viegli prognozētās uzvaras nemaz tik viegli nenāca - vien plus seši pret debitanti Jonavu (86:80), tikai papildlaikā uzveikta “Dzūkija” (105:100) un galotne arī pret "Lietkabeli" (73:69). Viss liecina, ka Šilleru gaida smaga sezona, jo pagaidām redzētais nepārliecina, ka visi būtu uz vienas lapas, bet, lai “Žalgirim” būtu sekmīga sezona, bez tā neiztikt. Veterāniem tik bagātā komandā joprojām notiek lomu sadalīšana, un pagaidām nav izkristalizējies tas viens vai pāris spēlētāji, kuri pavilks komandu uz priekšu, kad tas visvairāk vajadzīgs. 25 gadus vecais Mudiejs noteikti ņemts ar tādu domu. No tā, cik ātri viņš to pieņems un, ne mazāk svarīgi, arī pārējie to pieņems, būs atkarīgs arī tas, uz ko “Žalgiris” šajā sezonā var cerēt. Daudz būs atkarīgs no tālmetienu precizitātes, kas bija viens no starpsezonas mērķiem - uzlabot gan to izpildīto skaitu, gan precizitāti. Taču pirmssezonā ar tālmetieniem nesekmējās.

Pagājušo Eirolīgas sezonu “Žalgiris” sāka ar piecām uzvarām sešās spēlēs. Arī šosezon kalendārs teorētiski pieļauj ieskriešanos, jo grandi sāks stāties pretī tikai ar 7. kārtu, taču iespēja šosezon atkārtot pagājušās sezonas startu izskatās maz ticama (pirmajās sešās spēlēs viesos ASVEL, "Crvena Zvezda", "Olympiacos", "Maccabi", mājās "Zenit" un "Bayern"). Tikšana izslēgšanas turnīrā šobrīd izskatās pēc liela panākuma, un patiesībā martā atrašanās kaut vai “play-off” tuvumā šim “Žalgirim” jau būs vērtējams kā labs sniegums.

Prognoze: iepriekšējo sezonu “Žalgiris” pabeidza 11. vietā, kas bija zemākā kopš jaunā formāta ieviešanas 2016. gadā. Būs ne vien jāpacenšas, bet arī jāpaveicas, lai netiktu sasniegta jauna zemākā vieta.

Baskonia

Šovasar “Baskonia” piedzīvoja lielas pārmaiņas, pievienojot sastāvam septiņus jaunus spēlētājus, un pārspēja pati sevi - Spānijas komandas sastāvā parasti ir vismaz viens vietējais, bet šosezon tajā nav neviena spāņu basketbolista. Lai spēlētu ACB līgā, pietiek ar četriem vietējās skolas audzēkņu statusu nesošajiem, un to vidū ir arī Latvijas valstsvienības aizsargs Artūrs Kurucs. Pirmssezonā Kurucam bija savas iespējas, bet ACB līgas ievadā trīs mačos spēles laiks bijis stipri mainīgs - no piecām līdz 16 minūtēm. Acīmredzot, ko līdzīgu varam sagaidīt arī turpmāk.

Trenerim Duško Ivanovičam būs sarežģīts uzdevums, taču nekas tāds, ko viņš nebūtu paveicis jau iepriekš. Saspēles vadīšana uzticēta 25 gadus vecajam Veidam Boldvinam, kuram ir divu sezonu pieredze Eirolīgā Pirejās un Minhenē. Viņa atlētiskums un punktu gūšanas spējas nav apšaubāmas, taču lēmumu pieņemšana raisa pārdomas. Pērnās sezonas ceturtdaļfinālā Milāna absolūti izjauca “Bayern” plānus, padarot Boldvinu savai komandai destruktīvu. Arī šosezon Boldvins vadīs saspēli pie vismaz tikpat stingra un prasīga trenera (Duško Ivanovičs), kāds pērn viņam bija Andrea Trinkjēri. Tas viss rada bažas, bet potenciāls ir augsts.

Prognoze: ja Boldvins attaisnos cerības un iejutīsies ātri, “Baskonia” var tikt izslēgšanas turnīrā.

Barcelona

Sastāvā notikušas diezgan lielas izmaiņas - prom devušies Leo Vestermans (uz “Monaco”), Ādāms Hanga (“Real”), Leandro Bolmaro (“Timberwolves”), Artjoms Pustovijs (“Gran Canaria”), Viktors Klavers (“Valencia”) un Pau Gazols (beidzis karjeru), bet klāt nākuši Nikolā Laprovitola (no “Real”), Roks Jokubaitis (“Žalgiris”), Naidžels Heizs-Deiviss (“Žalgiris”) un Sertačs Šanli (“Anadolu Efes”). Sastāva izmaiņas gan nav mainījušas galveno mērķi - izcīnīt Eirolīgas titulu, ko maijā neļāva izdarīt “Efes”. Komandā joprojām spēlēs dārgākais un, iespējams, labākais spēlētājs ārpus NBA - Nikolā Mirotičs, kura karjera jau ir pāri pusei un kuram vajadzētu gribēt izdarīt visu iespējamo, lai uzdevumā izcīnīt savu pirmo Eirolīgas titulu neizniekotu vēl vienu gadu. Rolands Šmits gan pirmssezonā, gan ACB līgas startā demonstrējis stabili labu sniegumu, dodot pamatu cerībām, ka no latvieša varētu sagaidīt līdz šim individuāli labāko sezonu Eiropas prestižākajā klubu turnīrā. Tiesa, Šmita saistībā daudz būs atkarīgs arī no Mirotiča statusa, par ko šobrīd radušās bažas. Pirmssezonā, tostarp pat Spānijas superkausā, Mirotičs dažbrīd atstāja izjūtu, ka pat nav līdz galam ieinteresēts spēlē. Tai pašā laikā pirmajās trīs ACB līgas spēlēs Mirotičs ne brīdi nelika šaubīties, ka ir viens no Eiropas labākajiem basketbolistiem. Šmits savas iespējas, nākot no maiņas, izmanto labi, bet, vai šīs iespējas vispār būs, vairāk ir atkarīgs no Mirotiča snieguma. Un pat tad jāņem vērā melnkalnieša statuss, kas jebkurā gadījumā dos priekšroku pret latvieti. Labā ziņa ir tā, ka Jasikēvičs mēdz izmantot Rolandu arī piektā numura pozīcijā. Lai gan tur arī augstākās kvalitātes konkurentu netrūkst, Šmita fiziskās īpašības ļauj izmantot viņu īpašās situācijās, kad klasiskās formācijas centrus laukumā nevajag.

Spāņu mediji raksta, ka klubs vēlas samazināt atalgojumus visiem spēlētājiem, kuru spēkā esošie līgumi noslēgti pirms Covid-19 krīzes (ja šī informācija ir precīza, tad tas attiecas arī uz Rolandu Šmitu, kuram gan varētu būt viens no zemākajiem atalgojumiem zvaigžņotajā komandā). Pirmais, kam vadība lūgusi samazināt iepriekš norunāto atalgojumu, ir superzvaigzne Nikolā Mirotičs. Melnkalnietis savā prātā jau nobāzējies uz dzīvi Barselonā ilgtermiņā (ceļ ģimenes villu), taču jau iepriekš finansiāli ziedojies (samazināja vienas sezonas atalgojuma apmēru, taču pagarināja līgumu), tāpēc šobrīd ieņēmis pozīciju, kurā nevēlas runāt par vēl lielāku atalgojuma samazināšanu. Viņa četri vai četrarpus miljoni eiro ir lielākā alga starp visiem Eiropā spēlējošajiem basketbolistiem, taču klubam pēc nodokļu nomaksas viens pats Mirotičs sezonā izmaksā ap astoņiem deviņiem miljoniem eiro. Vairāk nekā viss Kauņas kluba budžets šai sezonā… Nepierunājot savu lielāko zvaigzni ar lielāko algu samazināt finansiālās prasības, varētu būt sarežģīti pierunāt to darīt arī citiem. Vai un kā tas ietekmēs Jasikēviča vadīto komandu laukumā, paliek atklāts jautājums. Runāt par “Barsai” finansiāli sarežģītu laiku šķiet muļķīgi, taču tajā līmenī izšķiroša var būt arī šāda “pirmās” pasaules problēma. Tai pašā laikā savainojuma dēļ izkritušā Aleksa Abrinesa vietā “Barsa” jau lūkojot pēc papildspēkiem trešā numura pozīcijā (viens Eirolīgā vairākus gadus spēlējis latviešu trešais numurs aizvien ir bez darba, tiesa, no pieejamās informācijas var spriest, ka mērķis šobrīd ir nonākšana basketbola Mekā).

Prognoze: Ir visi priekšnoteikumi, lai cīnītos par titulu, bet…

Anadolu Efes

…bet čempioni “Anadolu Efes” aizvadījuši tik mierīgu starpsezonu, cik mierīgu vēlētos aizvadīt katrs čempions. Sastāvā notikusi tikai viena izmaiņa (teorētiski divas, jo klubs izvēlējā snepaturēt Džananu Musu, taču viņa ieguldījums bija ļoti niecīgs) - Šanli devies uz Barselonu, bet klāt nācis gados jaunais talants Filips Petruševs. 21 gada vecumā Petruševs bija Serbijas izlases līderis olimpisko spēļu kvalifikācijā un arī “Efes” pirmssezonā kļuva par labāko punktu guvēju. Treneris Ergins Atamans pēc ilgiem gadiem bargā trenera veidolā nu atradis citu pieeju savam darbam, kļūstot par izteiktu spēlētāju treneri. Pirmssezonai “Efes” piegāja relaksēti un nav izslēgts, ka izsalkuma atgūšanai būs jāsaņem kāds pamatīgāks brāziens sezonas ievadā.

Prognoze: Labākā pērnās sezonas komanda palikusi teju nemainīgā sastāvā, tāpēc arī šajā sezonā spēlēs finālā.

Alba

Leģendārais meistars Aito Garsija Renesess šovasar Berlīnes komandas grožus nodeva sava ilggadējā asistenta Israela Gonsalesa rokās. Aizgājuši četri ļoti nozīmīgi līdzšinējā modeļa spēlētāji (Siva, Grendžers, Gifijs, Fontekjo), un uzbrukuma kodols būs jābūvē no jauna. Interesanti būs pavērot Deivida Blata dēla Tamira debiju Eirolīgā. Nākamo soli spers Vācijā karjeru būvējušais uzbrūkošais aizsargs Džeilīns Smits, kurš pavasarī Ludvigsburgas rindās kļuva par Bundeslīgas sezonas MVP un tagad debitēs Eirolīgā. Gados jauna komanda ar treneri-debitantu. Komanda, kam lielākais izaicinājums bijusi noturīgi sekmīga spēle aizsardzībā. Izslēgšanas turnīra sasniegšana būs panākums.

Prognoze: aprīlī būs tuvāk pēdējai vietai, nekā izslēgšanas spēlēm.

Monaco

Ukraiņu oligarhu projekts “Monaco” debijai Eirolīgā gatavojās ar divu ļoti pieredzējušu un sevi jau augstā līmenī pierādījušu veterānu piesaisti - lietuvietis vairākus gadus NBA spēlējušais Donāts Motejūns pēc vairākām sezonām Ķīnā atgriezies Eiropā, bet amerikāņu aizsargs Maiks Džeimss ticis vaļā no paša uzliktajām CSKA važām un kļuvis par vislabāk apmaksāto basketbolistu Francijas klubu vēsturē (pēc neoficiālas informācijas atalgojums svārstās no 900 000 līdz 1,4 miljoniem eiro). Nav šaubu, ka fantāzijas līgu spēlētājiem abi šie vīri būs labs ķēriens, taču realitātē ar labiem individuālajiem cipariem var nepietikt, lai cīnītos par ko vairāk nekā tuvošanos izslēgšanas turnīram. Atšķirībā no “Unics”, “Monaco” ir skaidrāks lomu sadalījums uzbrukumā, taču darbība aizsardzībā radīs lielas problēmas.

Prognoze: Paliks pāris uzvaru attālumā no “play-off”.

Olimpia

Pēc labākās sezonas Eiropā kopš 1992. gada prasības no Milānas līdzjutējiem nebūs mazākas šajā sezonā. Starpsezonā klubs atvadījš no virknes svarīgu spēlētāju - ne tikai laukumā, bet arī komandas ķīmijai svarīgu. Nikolo Melli atgriešanās dzimtenē ir liels notikums Eiropas basketbola pasaulei, un otrais Melli piegājiens Milānas superklubā noteikti būs atmiņā paliekošāks. Punktus gūt mācējušā Kevina Pantera vietā ikme likta uz septiņas sezonas NBA pieredzējušo Troju Deinielsu, taču fakts, ka pērnajā sezonā viņš nekur nespēlēja, liek raudzīties piesardzīgi uz spēju nekavējoties pielāgoties Eirolīgai. Labā ziņa ir tā, ka Milānai pietiek, kur smelties punktus, un Ševons Šīldss šosezon varētu spert soli tuvāk savam sapnim - apliecināt gatavību izmēģināt spēkus nākamajā līmenī okeāna viņā pusē.

Prognoze: Otro gadu pēc kārtas spēlēs izslēgšanas turnīrā, bet “Final Four” šosezon skatīsies televīzijā.

Crvena Zvezda

Komplektācija savu iespēju robežās pat ar diezgan lielu spēlētāju mainību nav ļāvusi būtiski uzlabot sastāvu uz papīra. Rokādē ar “Zenit” pērnās sezonas līderis Džordans Loids nomainīts ar Ostinu Holinsu, kuram būs jāuzņemas liela iniciatīva. Pagaidām komandā ir tikai pieci leģionāri un, jādomā, “Zvezda” varētu būt starp tām komandām, kas gaidīs no NBA pirmssezonas nometnēm atbrīvotos, lai pastiprinātu sastāvu. Pirmssezonā komanda mocījusies ar savainojumiem. Kā allaž, mājās “Zvezda” būs sarežģīts pretinieks lielākajai daļai, bet, vai pietiks meistarības, lai pacīnītos par būšanu tuvumā “play-off”?
Prognoze: būs labāk nekā pagājušosezon (10 uzvaras un priekšpēdējā 17. vieta).

CSKA

Cauri gadiem nemainīga favorīte, kura šādā statusā būs arī šosezon. Pirmssezonā izskatījās, ka Aleksejs Šveds spējis pieņemt savu lomu, kas vairs nebūs ne tuvu tāda visatļautība, kāda tā bija Himkos. Serbu centrs Nikola Milutinovs bija labākais Eirolīgas centrs pirms pievienošanās CSKA un tagad pēc atgūšanās no savainojuma atkal varētu apliecināt savu visaugstākā līmeņa kvalitāti. Varētu argumentēt, ka CSKA ir labākie spēlētāji vai Top2 spēlētāji Eirolīgā katrā pozīcijā. Turklāt netikuši pie Kevina Pantera un Vasiļes Mičiča, CSKA aizvien lūkojas pēc papildinājuma pirmā numura pozīcijā.

Prognoze: spēlēs “Final Four”.

Bayern

Vēl viena komanda ar ievērojamām pārmaiņām (ieskaitot jaunos spēlētājus, klāt nākuši desmit spēlētāji), kas varētu traucēt atkārtot iepriekšējā sezonā paveikto, pirmo reizi kluba vēsturē iekļūstot Eirolīgas ceturtdaļfinālā. Kalendārs nav pateicīgs, jo četras no pirmajām piecām spēlēm jāaizvada viesos, turklāt tādās vietās kā Kauņa un Telaviva, kur izbraukumos spēlēt ir īpaši sarežģīti. Komandu papildinājuši divi iepriekš CSKA spēlējušie Otello Hanters un Darans Hiliards, bet visvairāk būs atkarīgs no tā, vai vasarā Veida Boldvina vietā piesaistītais saspēlnieks Korijs Voldens, kurš visvairāk būs ar bumbu, spēs kļūt par Eirolīgas komandas līderi.

Prognoze: Izslēgšanas spēļu sasniegšana būtu ļoti izdevusies sezona. Tāda tā nebūs. Būs visai laba sezona, kas noslēgsies pēc pēdējās regulārā turnīra spēles.

Fenerbahce

Klubam, kas definējis mērķi regulāri cīnīties par Eirolīgas titulu, palikšana ārpus izslēgšanas turnīra bija izgāšanās. Vasarā notikušas būtiskas izmaiņas, no tām skaļākā varētu būt galvenā trenera nomaiņa. Igora Kokoškova aiziešana nav tik pārsteidzoša, cik brīdis, kurā tas notika - jau tad, kad bija veikta spēlētāju komplektācija jaunajai sezonai. Sašas Džordževiča rīcībā aizvien būs līderi De Kolo, Veselijs, Guduričs, bet svarīgākie papildinājumi (Bukers, Henrijs, Polonara) izskatās spēcīgāki par tiem, kas aizgājuši. Kā klubu trenerim Džordževičam ir, ko pierādīt, bet kārtis viņa rokās iedalītas, lai to izdotos paveikt. Sekmīga sezona nebūs tikai atgriešanās “play-off”, sekmīga sezona būs dalība “Final Four”. Komandai ir sarežģīts kalendārs sezonas beigās (trīs no četrām pēdējām spēlēm jāaizvada izbraukumā), tāpēc pamati jāieliek jau līdz tam.

Prognoze: Regulāro turnīru noslēgs tuvu pirmajam četriniekam.

ASVEL

Ilgtermiņa projekts, kurā apvienoti gan veterāni, gan jaunie talanti. No tiem skaļākais ir vasarā Rīgā vasarā pabijušais pusaudzis Viktors Vembanjams. Viņš un vēl pieci no ASVEL jaunpienācējiem būs Eirolīgas debitanti. 13 uzvaras, kas tika izcīnītas pagājušajā sezonā, būtu augsts mērķis šai sezonai, līdz ar to cīņa par izslēgšanas turnīru sezonas izskaņā, visdrīzāk, atkal nebūs aktuāla. Varbūt pat labi, jo tas varētu stimulēt kluba vadību un treneri, kurš ir prezidenta Tonija Pārkera brālis, likt uzsvaru uz Vembanjama talanta atrādīšanu NBA skautiem. Vembanjamam līdz draftam jāgaida vēl nepilni divi gadi (ne ātrāk par 2023. gadu), taču jau pārbaudes mačos viņš spēlēja diezgan lielas minūtes un starp pieaugušajiem demonstrēja sakarīgu sniegumu abos laukuma galos.

Prognoze: aprīlī būs tuvāk pēdējai vietai, nekā izslēgšanas spēlēm.

Maccabi

“Maccabi” veikusi vajadzīgās izmaiņas, lai sastāvs būtu piemērotāks trenera Sfairopulosa filozofijai. Diemžēl ļoti svarīgā sezonas posmā, pirmssezonā, klubu piemeklēja “Covid-19” sērga, kas traucējusi sagatavošanās procesam pavisam īsi pirms sezonas sākuma. Skotijs Vilbekins, Deriks Viljamss, Džeimss Nannalijs, Džeilens Reinoldss, vesels Ante Žižičs - ar šiem vīriem vien neiekļūšana izslēgšanas turnīrā būtu neveiksme.

Prognoze: Iekļūs izslēgšanas turnīrā kā otrā četrinieka komanda.

Olympiacos

Triecienspējīgs aizsargu trio Kostas Slukass, Tomass Vokaps un Tailers Dorsijs, ko papildina mobils garais gals. Pieredzējis un universāls sastāvs. Jorga Barcoka komanda varētu demonstrēt ļoti mūsdienīgu basketbolu. Sastāvam, kas jau pagājušajā sezonā palika turpat pie “play-off” robežas, izmaiņu nav bijis daudz. Atkal piedaloties arī Grieķijas čempionātā, “Olympiacos” būs vairāk iespēju ātrāk saspēlēties un kļūt par vienotu dūri kaujā par Eirolīgas izslēgšanas turnīru.

Prognoze: Iekļūs “play-off” kā otrā četrinieka komanda.

Panathinaikos

Pie PAO stūres stājies Dimitris Priftiss, kurš iepriekš klubā veicis asistenta pienākumus, bet pēdējos četrus gadus strādāja par galveno treneri Kazaņā. Viduvējs sastāvs, kurā starp no jauna pienākušajiem leģionāriem tikai viens, Džeremijs Evanss, pagājušajā sezonā spēlēja Eirolīgā. Neizdevās noturēt Mario Hezonju. Komandai joprojām trūkst snaiperu, kas bija lielākā problēma arī pagājušajā sezonā. Spožākajiem spēlētājiem jābūt serbu aizsargam Nemaņam Nedovičam un kapteinim Jannim Papapetru.

Prognoze: nekvalificēsies izslēgšanas turnīram.

Real

Starpsezonā karjeru beidza kluba leģendārais veterāns Felipe Rejess, bet jaunais talants Usmans Garuba pēc Tokijas olimpiskajām spēlēm devās uz Hjūstonu, kur “Rockets” rindās mēģinās ielikt pamatus NBA karjerai. Komandā arī vairs nebūs centra Aleksa Taijusa, bet argentīnietis Nikolā Laprovitola turpmāk saspēli vadīs niknākajai konkurentei “Barcelona”. Bijušo Artūra Žagara komandas biedru aizstās pieredzes bagātais franču saspēlnieks Tomā Ertels un spožu sniegumu Krasnodaras “Lokomotiv” demonstrējušais Naidžels Viljamss Goss. Vienā gadā ar Dāvi Bertānu draftētais, bet līdz NBA tā arī netikušais ungāru uzbrucējs Ādāms Hanga pēc četriem gadiem Barselonā nu stiprinās “Real” aizsardzību, bet Garubas un Rejesa prombūtni līdzjutējiem mēģinās likt aizmirst francūzis Geršons Jabuzele.

Centra Edija Tavaresa nozīme Madrides “Real” basketbolā nav pārvērtējama, ko lieliski apliecināja pirmssezona - pēc atgriešanās no “AfroBasket” Tavaresam vajadzēja laiku, lai aprastu ar jaunajiem spēles veidotājiem, no kuriem tik ļoti ir atkarīgs arī viņa sniegums. Pablo Laso basketbols nav kosmosa zinātne, un arī viņa piedāvātajā spēles stilā liela nozīme ir saspēles vadītājiem. Pirmssezonā bija redzams, ka Viljamsam Gosam būs vajadzīgs laiks, lai iekļautos sistēmā. Amerikānis labāk jūtas “atvērtā” laukumā, bet viņa sniegums pozicionālā spēlē rada bažas. Pārbaudes mačos labāku iespaidu atstājis, spēlējot kopā ar otru saspēles vadītāju Ertelu (kuram, tāpat kā Viljamsam Gosam, arī patīk daudz būt ar bumbu un daudz uzbrukt pašam), taču uz uzbrūkošā aizsarga pozīciju madridiešiem jau ir trīs Eirolīgas veterāni, kamēr pirmā numura pozīcijā aiz Ertela un Viljamsa Gosa ir 20 gadus vecais Karloss Alocens. Būs interesanti pavērot, kā treneris Laso tiks galā ar šo situāciju.

Labā ziņa Laso ir tā, ka franču kolonijas papildinājums Jabuzele (“Real” rindās jau četri francūži) izskatās gatavs augstā līmenī aizstāt to, kas zaudēts, aizejot Garubam. Jabuzele vienmēr piedāvā augstu intensitāti, liekot lietā savas labāko īpašību - atlētiskumu. Kamēr Entonijs Rendolfs un Trejs Tompkinss turpina atgūties no savainojumiem, Madridei ir tikai četri garā gala spēlētāji, no kuriem viens - 18 gadus vecais Tristans Vukčevičs. Tompkinsam vajadzētu drīz atgriezties, bet Rendolfs atgūstas no sliktākā iespējamā basketbola savainojuma Ahileja cīpslas plīsuma, kas vienmēr rada bažas par spēju atgriezties iepriekšējā līmenī.

Prognoze: atgriezīsies “Final Four”.

Unics

“Unics” nav regulāra Eirolīgas dalībniece (iepriekšējo reizi spēlēja 2016./2017. gada sezonā), taču komandai ir Eirolīgā pieredzējis treneris Velimirs Perasovičs, kurš “Baskonia” trīs reizes aizvedis līdz “Final Four”. Komanda ir pieredzējusi, tai netrūkst talanta un līdz ar Mario Hezonjas un Oudžeja Mejo pievienošanos - arī zvaigznes. Būs interesanti pavērot, kā Mejo, kurš pieradis pie NBA un Ķīnas basketbola kultūras, spēs sadzīvot ar tik skarbu “vecās skolas” treneri. Klubs turpina meklēt papildinājumu aizsarga pozīcijā, kas raisa pārdomas par to, kā Peraspvičs spēs sadalīt vienu bumbu starp tik daudziem spēlētājiem, kuriem ir būtiski daudz spēlēt ar bumbu. Drīzāk prasītos papildspēks garajā galā. Jautājums par komandas ķīmiju šobrīd ir aktuālākais.

Prognoze: var pacīnīties par ieķlūšanu izslēgšanas turnīrā, taču tas neizdosies, un nākamsezon klubs atgriezīsies ULEB Eirokausā.

Zenit

Lai kādu draudzīgu saišu rezultātā “Zenit” būtu palikusi Eirolīgā, žēl nav itin nemaz, jo tā tur atrodas pelnīti. Pagājušajā sezonā trenera Paskāla komanda ceturtdaļfinālā lika panervozēt galvenajai Eirolīgas favorītei “Barsai”. Skaidrs, ka ambīcijas Pēterburgā šosezon nebūs mazākas. Vasarā veikti spēcīgi papildinājumi (Loids, Kuzminsks, Mikijs u.c.), no kuriem skaļākais ir kādreizējais Rodiona Kuruca un Dāvja Bertāna komandas biedrs Šabazs Neipjērs. Divkārtējais NCAA čempions pēc sešām sezonām NBA nu izmēģinās spēkus šai pus okeānam, bet pagaidām atgūstas no savainojuma. Viņam būs jāiekāpj lielās kurpēs, ko atstājis uz NBA aizbraukušais Kevins Pangoss. Ja tas izdosies, “Zenit” šosezon varētu būt nopietns pretendents ne tik uz ceturtdaļfinālu vien. Kā otrais saspēlnieks parakstītais Koners Frenkemps arī guvis savainojumu, bet jebkurā gadījumā nepārliecina kā stabils Eirolīgas līmeņa pirmais numurs.

Prognoze: Jo ilgāk Neipjērs atgūsies no savainojuma, jo vairāk “Zenit” attālināsies no stabilas vietas izslēgšanas turnīrā.

Kura komanda uzvarēs Eirolīgā?

  • 11

  • 50

  • 29

  • 8

  • 10



Līna Loceniece 2024. gada 24. aprīlī. Foto: Smartway MLKL

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa pirmo reizi nopelna Lietuvas sudrabu

Elizabete Bulāne, Līna Loceniece un Līva Liniņa trešdien, 24. aprīlī, izcīnīja sudraba medaļu Lietuvas čempionātā basketbolā sievietēm. Latviešu pārstāvētā Klaipēdas komanda "LCC International University" tādu atzinību nopelnīja pirmo reizi.
Džordans Loids un Niks Kalatess. Foto: EPA/Scanpix

"Fenerbahce" uzvar pagarinājumā, arī "Olympiacos" pārāka viesos

Šovakar ULEB Eirolīgas ceturtdaļfinālu sērijas ar uzvarām sākušas Stambulas "Fenerbahce" un Pirejas "Olympiacos", abām virsroku ņemot izbraukuma spēlēs.
Mirklis no Stambulas "Bahçeşehir Koleji" un Kemnicas "Niners" otrās finālspēles. Foto: FIBA

Bundeslīgas vicelīdere Kemnica kluba spožāko sezonu turpina ar Eiropas kausa izcīnīšanu

FIBA Eiropas kausa izcīņā otro reizi triumfējis Vācijas klubs, Kemnicas "Niners" komandai šovakar izbraukumā ar 95:105 pagarinājumā piekāpjoties Stambulas "Bahçeşehir Koleji", taču summā esot pārāka ar 180:179.