Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Jaunais izlases treneris Banki: ko par viņu domā basketbola zinātāji?

Jaunais izlases treneris Banki: ko par viņu domā basketbola zinātāji?
Luka Banki darbībā.

Šonedēļ par Latvijas vīriešu basketbola izlases galveno treneri oficiāli apstiprināja 55 gadus veco itāli Luku Banki. Sportacentrs.com centās noskaidrot, ko par šādu soli un pašu speciālistu domā basketbola zinātāji.

Kārlis Muižnieks, bijušais Latvijas izlases galvenais treneris
Viens ir tas, ko raksta presē, bet otrs ir objektīvā situācija – kādas ir mūsu finansiālās iespējas un vēlmes. Protams, gribam augsta līmeņa treneri, bet, ņemot vērā finansiālos resursus un izlases grafiku, iespējas izvēlēties speciālistus nemaz nav tik lielas. Šajā situācijā Basketbola savienības un trenera intereses ir sakritušas – Banki bija bez darba un arī mūsu finansiālās iespējas bija pietiekamas.

Šo treneri neesmu sīki analizējis, taču Banki ir ar labu pieredzi un panākumiem klubu līmenī, bet ar kādu nacionālo izlasi viņš līdz šim nav strādājis. Pēdējos gados karjera viņam nav bijusi tā veiksmīgākā. Pietrūkst pieredzes darbā ar izlasēm, taču, ņemot vērā karjerā līdz šim pieredzēto, domāju, viņš būs apķērīgs un pielāgosies. Arī grafiks būs pavisam citādāks, nekā viņam ierasts. Klubā vari plānveidīgi gatavoties divus mēnešus, kamēr valstsvienībā sastāvu noskaidro pēdējā brīdī – jālec iekšā vilcienā, kurā jāvada spēles, jāplāno taktika, jāiepazīst spēlētāji. Skaidrs, ka nebūs viegli, tas būs grūti, jo Banki lielāko daļu mūsu spēlētāju nezina, it sevišķi tos, kuri vairāk spēlē lokālā līmenī. Noteikti viņš apzinās, kādā situācijā nonācis, bet šāda veida pieredzes viņam vēl nav. Svarīga būs asistentu izvēle.

Esmu par to, lai nacionālo izlasi vadītu latviešu speciālists. Taču izveidojās situācija, ka mūsu treneriem netika dots pilnvērtīgs uzticības kredīts – tā tas bija ar Vecvagaru un Štelmaheru. Pēc zaudējumiem LBS uzreiz ceļ paniku, nevis atbalsta savu treneri. Tāpēc šajā brīdī labāk izvēlēties ārzemju treneri, lai no visām pusēm nomierinātu emocijas. Ja izvēlētos latviešu speciālistu, viss atkal būtu vecajās sliedēs. Ar ārzemju treneri pamainīsies emocionālais fons gan no basketbola sabiedrības, gan no atbalstītāju puses. Par Latvijas speciālistiem pie izlases stūres esmu tādēļ, ka tā ir nacionālā komanda, turklāt mums ir pietiekami daudz treneru, kuri var cīnīties par uzvarām. Piemērs ir tepat kaimiņos – Lietuva praktiski ņem tikai savus speciālistus, un ir bijuši panākumi. Nedomāju, ka mums ir daudz sliktāki treneri par lietuviešiem, varbūt izņemot Šarūnu Jasikēviču.

Juris Umbraško, Rakveres "Tarvas" galvenais treneris
Izlasē vajadzīgas svaigas asinis, nepieciešams ieviest kaut ko jaunu, kas arī disciplinētu darbu. Banki ir slavens ar to, ka disciplīna pie viņa ir augstā līmenī. Savas karjeras laikā šis treneris ir apliecinājis to, ka viņš ir prasīgs no basketbolistiem un saviem palīgiem. Šobrīd nolīgt Banki ir pareizais lēmums. Informācija par viņa darba ētiku un sasniegumu apliecina, ka viņš ir augsta līmeņa speciālists.

Mūsu komandai Banki ir piemērots treneris. Protams, daudz kas būs atkarīgs arī no tā, kāds būs sastāvs. Tomēr savas karjeras laikā viņš ir guvis panākumus gan ar zvaigznēm, gan ar zemāka līmeņa spēlētājiem un spējis izveidot komandu.

Jaunā sistēma, kad kvalifikācijas spēles notiek sezonas laikā, ir jau kādu laiku, un treneri noteikti ir labi sapratuši, ka ne vienmēr viņiem izlasē būs pieejami labākie spēlētāji. Līdz ar to svarīga loma būs spēlētāju skautingam. Nepieciešami asistenti, kuri zina mūsu basketbolistus. Līdzīgi ir igauņiem – komandu vada soms, bet palīgos ir vietējie speciālisti. Manuprāt, Banki ir speciālists, kurš vadīsies pēc pieejamo spēlētāju stiprajām un vājajām pusēm, un pēc tā mēģinās izveidot piemērotu spēles stilu. Vieniem basketbolistiem laukumā var tikt dotas noteiktas lomas, kamēr otriem – brīvība.

Andrejs Siliņš, basketbola pārzinātājs
Kopumā atsauksmes par Banki ir pozitīvas, taču ir nianses. Neviens, ar ko Banki sastrādājies Itālijā, nevar pateikt ko sliktu, un te nav runa tikai par itāliešiem - pirms pāris dienām runāju ar Rimu Kaukēnu, kuram spēlējot Sjēnā, Banki bija asistents, un arī viņš pauda uzskatu, ka šī ir ļoti laba izvēle Latvijai. Lai arī tikai asistents, Banki idejas un darbs esot bijis instrumentāli svarīgs Sjēnas panākumos (n-tie kausi Itālijā, divreiz Eirolīgas "Final Four"). Arī Grieķijā cilvēkiem Banki atstājis kopumā pozitīvu iespaidu par sevi kā inteliģentu treneri, kurš nekad nav apmierināts ar sasniegto un tiecas pēc kā vairāk, turklāt rāda piemēru ar savu darba ētiku - lai cik banāli tas skanētu, bet pirmais ir zālē un pēdējais no tās iziet. Par darbu ar Atēnu AEK gan ir arī mazas neskaidrības - par to, kāpēc viss beidzās jau pēc pirmā sadarbības gada, lai arī sezona līdz pat "play-off" bija ļoti izdevusies. Izslēgšanas mačos komanda sabruka, daži no vadošajiem spēlētājiem zaudēja entuziasmu, un Banki nespēja situāciju īsā laika posmā atrisināt. Tas dara uzmanīgu, bet atkal - attiecības strādā tikai pie abpusējas vēlmes cienīt sākotnēji atrunātos savstarpējās - trenera un spēlētāju - sadarbības noteikumus. Krievi īpaši nepaspēja iepazīt Banki kā treneri, mediji arī neesot īpaši aizrāvušies ar viņa darba vērtējumiem. Viens no retajiem krievu žurnālistiem, kurš vispār spēja iedot dziļāku komentāru par Banki laiku Krasnodarā, tāpat uzsvēra, ka treneris, visticamāk, nav galvenais vainīgais pie tā, ka viss beidzās tā, kā beidzās.

Iespējams, atsevišķām līdzjutēju grupām izveidojies nedaudz nepareizs priekšstats par Banki kā treneri, kurš galveno uzsvaru liek uz aizsardzību. Jā, viņš ir strikts prasībās arī savā laukuma pusē, taču, piemēram, "Loko" viņa vadībā spēlēja modernu uzbrukuma basketbolu, problēmas bija tieši aizsardzībā. Izveidot spēlētāju saskaņu, turklāt pie jaunām taktikas prasībām, nevar vienā rāvienā, tāpēc būtu ļoti svarīgi, lai jau šajā vasarā Banki būtu pieejami maksimāli daudz izlases kandidātu, kuriem laicīgi būtu iespējams iepazīties ar Banki uzstādījumiem. Uzbrukumā Banki spēlē modernu basīti, lielu uzmanību pievērš precīzam speisingam, tāpēc viņam vajadzīgi gudri spēlētāji, kuri prot lasīt spēli. Ne velti FIBA aicinājusi Banki lasīt lekcijas treneru semināros tieši par uzbrukuma elementiem, piemēram, pārejas uzbrukumiem. Gribu domāt, ka latviešu basketbolisti ir pietiekami meistarīgi un gaišām galvām, lai spētu šo informāciju pārvērst rezultātā. Un tieši tāpēc es domāju, ka viņš varētu būt piemērots treneris Latvijas valstsvienībai - prasīgs, bet ar latviešiem parocīgu uzbrukuma spēli. Svarīgi, lai Banki rīcībā būtu ne tikai talantīgi spēlētāji, bet arī tas, lai šie talantīgie būtu ieinteresēti kopējā mērķī - ceru, ka mums šis nav aktuāls jautājums, un visi mūsu spēlētāji ir vienoti par mērķiem un prioritātēm, nonākot izlasē.

Domāju, arī Latvijas treneru vidū bija viens ļoti piemērots kandidāts Jāņa Gailīša personā, bet sabiedrība vēlējās ārzemnieku, un, ja jāizvēlas no šoreiz izskanējušajiem ārzemju vārdiem, tad Banki, manuprāt, bija labākā kandidatūra. Vēl jo vairāk, ja tiešām viņa treneru korpusā būs tikai mūsu speciālisti, tas pats Gailītis, kuriem tā būs izcila iespēja apgūt jaunas lietas, mācīties no augstā līmenī strādājuša ārzemnieka pieredzes, lai vēlāk tas noderētu jau pašiem kā galvenajiem treneriem.

 +10 [+] [-]

, 2021-03-26 13:06, pirms 3 gadiem
Nepiekrītu Muižniekam, ka Vecvagaram un Štelmaheram nebija pietiekošs uzticības kredīts. Nebija jau kāda atsevišķi izgāzta spēle, zaudēta galotne, bet tas notika sistemātiski, sevišķi Robim!

 +11 [+] [-]

, 2021-03-26 13:07, pirms 3 gadiem
Robim ar tiem spēlētājiem bija obligāti jātiek tālāk, tā bija izgāšanās.

  +1 [+] [-]

, 2021-03-26 13:44, pirms 3 gadiem
pietrūkst sportacentrs.com tautas ekspertu viedokļi!

     [+] [-]

, 2021-03-26 14:12, pirms 3 gadiem
Gailītis ar savu "fakjū" savu izlases galvenā trenera kandidatūru aizsvieda uz kādiem pieciem gadiem....

  -2 [+] [-]

, 2021-03-26 14:18, pirms 3 gadiem
Forma rakstīja: Gailītis ar savu "fakjū" savu izlases galvenā trenera kandidatūru aizsvieda uz kādiem pieciem gadiem....
Cilvēk mīļais, tā runā arī augstas klases treneri, tas absolūti neko nenozīmē un neko neaizsvieda

  +2 [+] [-]

, 2021-03-26 14:36, pirms 3 gadiem
Forma rakstīja: Gailītis ar savu "fakjū" savu izlases galvenā trenera kandidatūru aizsvieda uz kādiem pieciem gadiem....
Man gan liekas, ka tieši pieteica savu kandidatūru pēc Banki termiņa beigām, ja turpinās progresēt.

Tieši viņa uzbļaušana tajā minūtes pārtraukumā pagrieza spēles gaitu vismaz tajā ceturtdaļā.

  +5 [+] [-]

, 2021-03-26 14:42, pirms 3 gadiem
sinajs rakstīja: Nepiekrītu Muižniekam, ka Vecvagaram un Štelmaheram nebija pietiekošs uzticības kredīts. Nebija jau kāda atsevišķi izgāzta spēle, zaudēta galotne, bet tas notika sistemātiski, sevišķi Robim!
Tieši tā! Izlases galvenais treneris nav vieta, kur mācīties pamatus.

  +3 [+] [-]

, 2021-03-26 14:46, pirms 3 gadiem
Galvenais, lai šis treneris iemāca mūsu LV bāleliņiem mazliet nekaunības, mēs pārāk tīri cenšamies spēlēt, tas ir mīnus, jo paskatās tās pašas Serbijas, Melnkalnes, vai kādas citas Eiropā stipras izlases spēlēs var novērot to, ka nekaunīgi spēlē, provocē utt.

     [+] [-]

, 2021-03-26 15:19, pirms 3 gadiem
sinajs rakstīja: Nepiekrītu Muižniekam, ka Vecvagaram un Štelmaheram nebija pietiekošs uzticības kredīts. Nebija jau kāda atsevišķi izgāzta spēle, zaudēta galotne, bet tas notika sistemātiski, sevišķi Robim!
Ko tad viens treneris var teikt par otru? Jēgas prasīt mūsējiem treneriem par Banki vispār nulle, jo neko sakarīģu tāpat nepateiktu un, protams, ka vietējie teneri teiks ka viņiem jādod iespējas vairāk, lol.

  -2 [+] [-]

, 2021-03-26 17:25, pirms 3 gadiem
Esmu par 100% ka LV izlasē jabūt latviešu trenerim,bet ja ir šādi- atliel tikai novēlet veiksmi un panākumus!

  -1 [+] [-]

, 2021-03-26 19:28, pirms 3 gadiem
Viss tas izklausās skaisti, bet vai pietiks laika lai ko jaunu ieviestu. Drīzāk jāpilnveido vecās sadarbības un jāskatās kādus spēlētājus izlasei varēs piesaistīt.Neticu ka dažu mēnešu laikā var ko kardināli mainīt.Arī pārbaudes spēles nepieciešamas noteiktā daudzumā, lai redzētu kā kas darbojas.Daudz būs atkarīgs no asistentiem.Lai ko kardināli mainītu, jādod tāds uzticības bonus, kā savulaik Bagatskim.

  +2 [+] [-]

, 2021-03-26 19:51, pirms 3 gadiem
"Instrumentāli svarīgs" Mēs par basketbola izlases treneri vai simfoniskā orķestra diriģentu? 😂😂😂 es, protams, sapratu anglicismu šeit, bet Siliņš tomēr ir žurnālists, lai zinātu, ka tas latviski izklausās tizli kontekstā

  +3 [+] [-]

, 2021-03-26 22:10, pirms 3 gadiem
Daudzi spēlētāji arī grib būt pirmie zālē un pēdējie prom. Kas notiek, kad vairāki tādi darba pirmrindnieki satiekas vienā komandā? Neviens netiek mājās?

     [+] [-]

, 2021-03-26 23:19, pirms 3 gadiem
Vai Muižniekam nav izstrādājusies kritiskā domāšana vai viņam ir škrobe pret federāciju par kaut ko pagātnē? Tikai aklais neredz, ka Vecvagara un Štelmahera atrašanās galveno treneru amatā bija kā ļauns murgs un vēl ilgi mums durs mugurā. Taktikas trūkumu un nespēju pieņemt pareizos lēmumus izskaidroju tikai un vienīgi ar starptautiskās pieredzes trūkumu. Tagad būs zinošs treneris ar pieredzi, tad varēsim salīdzināt un redzēt, kā ies. Vēlu tikai un vienīgi veiksmi un jaunas vēsmas!

  +1 [+] [-]

, 2021-03-27 03:11, pirms 3 gadiem
Lasu, smaidu, domāju: ''Dafig viņ zin!'' Bagijs bija labs to neviens nonoliegs, Vecajam nebija tāda sastāvā kā Štelmim, bet tik un tā objektīvi runājot, bija labaks ne ? Tag štelmis...........

     [+] [-]

, 2021-03-27 03:12, pirms 3 gadiem
Es par to, ka ar katru nac izlases teneri jus piesienaties

     [+] [-]

, 2021-03-27 03:14, pirms 3 gadiem
vienste teica, ka leišus vajag........ ar Kemzuru tālu tikām, piekrītu!

     [+] [-]

, 2021-03-27 03:16, pirms 3 gadiem
tak te kkādi mājās sēdoši marazmi (skolas puikas uzturās) un penši (Namejs)
lo;giski tikai spriest spēj daži/............ izmetu komentu pēdējo 2x gadu laikā, jo sāk kaitināt

     [+] [-]

, 2021-03-27 10:15, pirms 3 gadiem
kjengurs rakstīja: Lasu, smaidu, domāju: ''Dafig viņ zin!'' Bagijs bija labs to neviens nonoliegs, Vecajam nebija tāda sastāvā kā Štelmim, bet tik un tā objektīvi runājot, bija labaks ne ? Tag štelmis...........
Principā tev taisnība, nezinu, vai kāds Vecvagara situācijā būtu ar citādāku rezultātu... Spēles kvalitāte kliboja, bet tie bija jauni apstākļi un vajadzēja izmantot spēlētājus, kuri līdz šim pat nebija nekad spēlējuši izlasē. Palikām pāris punktu attālumā no turnīra. Štelmaheram cita situācija - spēlētāji zināmi, daudzkārt vieglāka grupa un apstākļi (tiek 3 no 4!).

     [+] [-]

, 2021-03-27 12:49, pirms 3 gadiem
Marcello92 rakstīja: Principā tev taisnība, nezinu, vai kāds Vecvagara situācijā būtu ar citādāku rezultātu... Spēles kvalitāte kliboja, bet tie bija jauni apstākļi un vajadzēja izmantot spēlētājus, kuri līdz šim pat nebija nekad spēlējuši izlasē. Palikām pāris punktu attālumā no turnīra. Štelmaheram cita situācija - spēlētāji zināmi, daudzkārt vieglāka grupa un apstākļi (tiek 3 no 4!).
Nepazīstu,bet pēc dzirdētā Štelmahers ir treneris ar Dieva kompleksu. Tāds var valdīt savā klubā,ja nonāci sistēmā - pieciet un klausi,savādāk riskē sēdēt malā vai vispār izlidot.
Izlasē,kur visi ir brīvprātīgi,spēlē spēcīgās komandās pie labiem treneriem tas nestrādāja