Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Almants Poikāns

Jānis Gailītis: "Nevajag pārvērtēt otrdienas spēles nozīmīgumu"

Jānis Gailītis: "Nevajag pārvērtēt otrdienas spēles nozīmīgumu"
Jānis Gailītis. Foto: Scanpix

Kaut arī otrdien "VEF Rīga" basketbolistiem būs ļoti atbildīga spēle, kas izšķirs viņu likteni FIBA Čempionu līgā, komandas galvenais treneris Jānis Gailītis sarunā ar portālu Sportacentrs.com uzsver, ka nevajag pārvērtēt šīs cīņas nozīmi. Rīdzinieki otrdien pulksten 19:30 "Arēnā Rīga" spēkosies ar Grieķijas klubu "Peristeri".

Otrdien izšķirsies, kura komanda – "VEF Rīga" vai "Peristeri" – sasniegs Čempionu līgas nākamo posmu. Pateicoties uzvarai pirmajā savstarpējā spēlē (84:81), rīdzinieki var atļauties zaudēt ar trīs punktu pārsvaru. Ja neveiksme būs ar lielāku starpību, tālāk tiks grieķi un sezona Čempionu līgā Latvijas klubam būs beigusies.

Kopš abu komandu pirmās tikšanās reizes novembrī "Peristeri" komandā pūtuši pamatīgi pārmaiņu vēji, tāpēc Gailītis atzīst, ka nozīmīgus secinājumus no abu vienību pirmā mača diemžēl nevar aizgūt. Grieķijas kluba galvenā trenera amatā atgriezies iepriekš tajā jau divas reizes pabijušais Argiris Pedulakis, kurš stājies Nika Papanikolopulosa vietā. Tam sekojušais vairākas izmaiņas sastāvā – piemēram, prom devušies līderis Stīvens Grejs un bijušais vefietis Abduls Gedijs, bet jaudīgs papildinājums iegūts veterāna Jaņņa Buruša personā. Pēc tikšanās ar Rīgas basketbolistiem "Peristeri" visos turnīros 12 spēlēs guvuši sešas uzvaras. Vēl sestdien Grieķijas čempionātā ceturtajā vietā esošajai komandai ar 65:80 nācās piekāpties Rodas "Kolossos", kas atrodas pāris pozīciju zemāk.

"Domāju, pašiem "Peristeri" daudz kas ir neskaidrs, notikušas ievērojamas sastāva izmaiņas, turklāt ir arī cits galvenais treneris," uzmanību uz lielajām izmaiņām sāncenšu rindās vērš arī Gailītis, uzsverot, ka jaunais "Peristeri" stūrmanis Pedulakis pārveidojis vienību. "Godīgi sakot, salīdzinot ar mūsu pirmo savstarpējo maču, šī ir cita komanda."

Gailītis norāda, ka "Peristeri" gan joprojām spēlē tipisku grieķu basketbolu, kas ir pārdomāts un gana lēns, taču arī ar ātrajiem uzbrukumiem. "Kopumā temps nav augsts, bet komanda var arī uzbrukt ātri. Ir noteikumu pārkāpumu demonstrēšana, spēlēšanās ar tiesnešiem. Tā arī ir meistarība – izmantot tiesnešu labvēlību. Nedomāju, ka "Peristeri" mūsējos provocēs, drīzāk mums ir basketbolisti, kuri var ar to nodarboties."

Tomēr "VEF Rīga" basketbolistiem nevajadzētu pārvērtēt otrdienas spēles nozīmi un neuzlikt sev lieku slogu, uzskata komandas galvenais treneris.

"Jāspēlē brīvi un jāmēģina izpildīt spēles plānu. Tā basketbolistiem būs vairāk mentāla spēle – spēja operēt, neņemot vērā to, kāda ir šī mača likme. Augsta līmeņa basketbolisti no pārējiem atšķiras ar to, ka viņi augsta spiediena situācijās spēlē savu spēju robežās vai pat labāk. Spiediens šāda veida mačos tomēr ir tikai ilūzija, tas jau nav ārējs faktors – to tu uzliec pats sev. Nevajag pārvērtēt nozīmīgumu, jo jebkurā gadījumā tā ir tikai spēle. Jācenšas nospēlēt pēc iespējas labāk. Tad arī parasti rezultāts ir labs," drošs ir Gailītis, kurš atzīmē, ka šī modeļa "VEF Rīga" basketbolisti protot spēlēt spiediena apstākļos.

"Pirmajā spēlē Grieķijā Kristers Zoriks un Kails Olmens cīņas beigās nospēlēja aukstasinīgi, tāpat Viļņā mums bija sarežģītas situācijas. Arī pret Strasbūru nespēlējām slikti, pretiniekiem vienkārši bija basketbolists, kurš abos mačos spēja noslēgt uzbrukumu," pārliecināts par savu padoto varējumu ir treneris.

Lai arī kā izvērtīsies otrdienas spēle, šī sezona Čempionu līgā rīdziniekiem jāvērtē kā veiksmīga, jo pagaidām piecās spēlēs gūtas trīs uzvaras. Savukārt abi zaudējumu piedzīvoti dramatiskās cīņās pret spēcīgo Francijas klubu "Strasbourg". Lielākas veiksmes gadījumā Latvijas komandas kontā varēja būt arī pa kādai uzvarai vairāk.

"Nevaru būt neapmierināts, jo spēlētāji cīnās, demonstrē pārliecību un arī pietiekami labu un skatāmu basketbolu, ko cilvēki novērtē. Ir diezgan daudz labu lietu. Skaidrs, ka spēles iznākumu var izšķirt viens vai divi metieni, bet par to, ko līdz šim mūsu basketbolisti paveikuši, nevaru būt neapmierināts. Esmu brīžiem lepns, kā komanda spēlē," gandarījumu neslēpj Gailītis.

Tiesa, "VEF Rīga" stūrmanis neslēpj, ka komandai jāsamazina pieļauto kļūdu skaits, jo Eirokausu līmenim to vienkārši ir par daudz. Rīdzinieki Čempionu līgā vidēji mačā kļūdījušies 17 reižu, kas ir augstākais rādītājs turnīrā. Tikmēr "Peristeri" caurmērā pieļauj par četrām kļūdām mazāk.

"Tas zināmā mērā raksturo to, ka mēģinām spēlēt ātri un arī salīdzinoši riskanti. Tas ir arī uz lēmumu pamata, jo mūsu spēlētāji vēl ir salīdzinoši jauni. Čempionu līgā esam kļūdījušies visvairāk. Eiropā tomēr spēlē pragmatiskāku basketbolu. Vajadzētu lielāku stabilitāti visas spēles garumā. Tas ir augsta līmeņa rādītājs, ja vari noturēt stabilitāti," uzsver Gailītis.

Speciālists izvairījās atbildēt, vai "VEF Rīga" tuvākajā laikā varētu būt kāds sastāva papildinājums, jo daudz kas būs atkarīgs tieši no otrdienas spēles. Arī baumas par Jāņa Blūma atgriešanos komandā viņš nosauc par aplamām, norādot, ka pat tādas domas – piesaistīt šo spēlētāju – neesot bijis. "Ja izstāsimies no Čempionu līgas, prioritātes papildināt sastāvu īsti vairs nebūs. Pretējā gadījumā redzēsim, kāda izveidosies situācija. Ar spēlētājiem mums ir dažādi līgumi, kuri ir atkarīgi no iznākuma Čempionu līgā. Kopumā mums nav dziļu pretenziju pret nevienu no basketbolistie."

“VEF Rīga” un “Peristeri” divcīņu otrdien televīzijas ekrānos translēs TV6.

Kura komanda otrdien uzvarēs?

  • 114

  • 47



Kristaps Porziņģis. Foto: USA Sports Today/Scanpix
6

Porziņģa ''Celtics'' vēlreiz viesosies Atlantā, ''Canucks'' Austrumu līderu cīņa

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) naktī uz piektdienu mačs paredzēts Kristapam Porziņģim un viņa pārstāvētajai Bostonas ''Celtics''. Savukārt Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēle Teodora Bļugera un Artūra Šilova ''Canucks'', kā arī Elvja Merzļikina ''Blue Jackets''.
Lamelo Bols. Foto. AFP.Scanpix
1

Bertāna ''Hornets'' traumētais līderis Lamelo Bols šajā sezonā laukumā neatgriezīsies

Dāvja Bertāna pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Šarlotas ''Hornets'' līderis Lamelo Bols šajā sezonā potītes savainojuma dēļ laukumā vairs neatgriezīsies, ziņo ''The Athletic'' apskatnieks Šems Šaranija.
Kellijs Ūbrei. Foto: USA Today Sports/Scanpix
6

Ūbrei lamā izšķirošu kļūdu pieļāvušos arbitrus, Dreimondu izraida jau 4. minūtē

Nacionālajā basketbola asociācijā uzvaras šonakt svinēja arī Goldensteitas "Warriors", Bruklinas "Nets", Atlantas "Hawks", Losandželosas "Clippers", Ņujorkas "Knicks", Čikāgas "Bulls", Losandželosas "Lakers", Minesotas "Timberwolves", Hjūstonas "Rockets", Sanantonio "Spurs" un Fīniksas "Suns" komandas.