Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

A. Kraukļa 30. piemiņas basketbola turnīrs pulcēs rekordlielu dalībnieku skaitu

A. Kraukļa 30. piemiņas basketbola turnīrs pulcēs rekordlielu dalībnieku skaitu
Foto: akcup.lv

Alfrēda Kraukļa piemiņas turnīram, kas šogad augustā svinēs apaļu jubileju - tas tiks rīkots 30. reizi –, pieteikušās kopumā 165 puišu un meiteņu basketbola komandas no septiņām valstīm, sasniedzot jaunu dalībnieku skaita rekordu.

Turnīrs norisināsies Rīgā no 19. līdz 21. augustam 19 sporta zālēs. Pērn, pielāgojoties Covid-19 apstākļiem, sacensības tika aizvadītas āra sporta laukumos.

Sacensībās piedalīsies jaunie basketbolisti un basketbolistes vecumā no desmit līdz 17 gadiem. Dalībnieku vidū būs arī trīs kara bēgļu komandas no Ukrainas, kas patvērušās Latvijā. Kopumā šogad turnīrā piedalīsies komandas no septiņām valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Somijas, Dānijas un Ukrainas. Visi sacensību dalībnieki varēs bez maksas apmeklēt Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu un Rīgas Motormuzeju.

Turnīra finālspēles svētdien, 21. augustā, notiks divās sporta zālēs: puišiem Rimi Olimpiskajā centrā, bet meitenēm - BJBS "Rīga" sporta kompleksā "Daugavas Sporta nams". No plkst.16:00 televīzijas kanālā TV24 finālspēles divās puišu vecuma grupās būs redzamas tiešraidē visā Latvijā. Savukārt spēļu pārtraukumos jaunos basketbolistus intervēs Latvijas sporta žurnālistikas leģenda Gunārs Jākobsons.

Turnīrā savulaik ir piedalījušies vairāki basketbolisti, kuri karjeru attīstījuši līdz profesionāļa līmenim un sasnieguši izcilus panākumus. Piemēram, A. Kraukļa VEF basketbola skolas audzēkņi - Anžejs Pasečņiks piedalījies 28 spēlēs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), savukārt Nauris Miezis izcīnījis Tokijas olimpisko spēļu zelta medaļu 3x3 basketbolā.

"A. Kraukļa piemiņas turnīrs sniedz iespēju samērot spēkus basketbolā ar vienaudžiem no citām valstīm. Atminos sīvas cīņas par medaļām ar Lietuvas un Krievijas jaunajiem basketbolistiem. Pāris reizes nācās piedzīvot sāpīgus zaudējumus finālspēlēs un samierināties ar otro vietu, kas kalpoja par motivāciju trenēties vēl cītīgāk. Piedaloties turnīrā vairākus gadus pēc kārtas, bija interesanti novērot, kuram un cik daudz bija izdevies progresēt," atmiņās dalās olimpiskais čempions Miezis.

Organizatori aicina sacensību dalībniekus sekot līdzi A. Kraukļa piemiņas turnīra kontiem sociālajos tīklos Facebook (@alfredakrauklacup) un Instagram (akcup_official), kur ir un būs atrodama informācija par iespējām piedalīties konkursos un laimēt balvas. Dažas aktīvākās komandas jau laimējušas bezmaksas dalību turnīrā.

Paldies mūsu galvenajiem partneriem Rīgas domei, "Centrālajai laboratorijai" un SIA "Sēme" par finansiālu atbalstu turnīra rīkošanai.

Par turnīru

Alfrēds Krauklis - Latvijas basketbola leģenda, izcils Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības spēlētājs, treneris, pedagogs un paraugs jaunajiem basketbolistiem un treneriem. 1939. gada Eiropas basketbola čempionāta sudraba medaļas ieguvējs.

1958. gadā VEF sporta klubā A. Krauklis bija līdzautors vīriešu basketbola komandas VEF dibināšanā, būdams arī šīs komandas pirmais treneris. Kraukļa vadībā 1961. gadā tika dibināta arī Bērnu un jaunatnes sporta skola - BJBS VEF. Daudzi jaunie basketbola skolas audzēkņi papildināja arī VEF vīriešu meistarkomandu. Alfrēdam Kraukliem aizejot mūžībā, BJBS VEF vadība un treneri visai Latvijas basketbola sabiedrībai paziņoja, ka BJBS VEF tiks nosaukta viņa vārdā - Alfrēda Kraukļa VEF basketbola skola.

Pirmais A. Kraukļa piemiņas basketbola turnīrs notika 1992. gada novembrī. Tajā piedalījās kopumā 46 komandas 6 puišu vecuma grupās no 5 valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas un Krievijas. Kopš 25. turnīra sacensībās piedalās arī meiteņu komandas. Gadu gaitā A. Kraukļa piemiņas turnīrs kļuvis par vienu no lielākajiem bērnu basketbola turnīriem Baltijā.


, 2022-08-03 18:04, pirms 2 gadiem
Bija interesanti paklausīties turnīra idejas autora trenera Rimbenieka stāstījumā LR raidījumā "Piespēle". Sevišķi daļu par to, ka šī ideja tika uzņemta ar ovācijām bēru mielasta laikā. Labi, ka ir arī turpinātāji no jaunās paaudzes - Miezis, Labucs u.c., kuri ir arī trenera bijušie audzēkņi.
Edmons Samners pret Nikolo Melli. Foto: Žalgiris Kaunas BC
2

''Žalgiris'' svarīga uzvara pret Milānu ļauj turpināt sapni par pārspēlēm

ULEB Eirolīgas 32. kārtā svarīgu uzvaru savā laukumā izcīnīja Kauņas ''Žalgiris'', kas ar 87:73 pieveica Milānas ''Olimpia''.
Kristaps Porziņģis. Foto: USA Sports Today/Scanpix
26

Porziņģa ''Celtics'' vēlreiz viesosies Atlantā, ''Canucks'' Austrumu līderu cīņa

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) naktī uz piektdienu mačs paredzēts Kristapam Porziņģim un viņa pārstāvētajai Bostonas ''Celtics''. Savukārt Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēle Teodora Bļugera un Artūra Šilova ''Canucks'', kā arī Elvja Merzļikina ''Blue Jackets''.
Lamelo Bols. Foto. AFP.Scanpix
1

Bertāna ''Hornets'' traumētais līderis Lamelo Bols šajā sezonā laukumā neatgriezīsies

Dāvja Bertāna pārstāvētās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienības Šarlotas ''Hornets'' līderis Lamelo Bols šajā sezonā potītes savainojuma dēļ laukumā vairs neatgriezīsies, ziņo ''The Athletic'' apskatnieks Šems Šaranija.