Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

IZM sagatavojusi normatīvo aktu projektus, lai sporta finansēšanu centralizēti uzticētu LSFP

IZM sagatavojusi normatīvo aktu projektus, lai sporta finansēšanu centralizēti uzticētu LSFP
Einars Fogelis. Foto: LOK

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagatavojusi ziņojumu, kurā piedāvā sportam atvēlētos valsts budžeta līdzekļus nākotnē piešķirt sporta federācijām centralizēti ar Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) starpniecību, aģentūru LETA informēja IZM Komunikācijas nodaļā.

Minētais informatīvais ziņojums piektdien nodots saskaņošanai iesaistītajām institūcijām. Jauno kārtību plānots ieviest no 2023. gada 1. janvāra.

IZM piedāvā risinājumu, ka LSFP centralizēti nodrošinātu valsts sporta budžeta līdzekļu piešķiršanu Sporta likumā noteiktā kārtībā atzītajām sporta federācijām un citām sporta organizācijām to pamatdarbības nodrošināšanai.

Sporta politikas pamatnostādnes 2022.-2027. gadam kā vienu no prioritāriem uzdevumiem paredz īstenot sporta nozares finansēšanas pārvaldības un administratīvās pārvaldības modeļa reformu, būtiski samazinot sporta nozarei paredzēto valsts budžeta līdzekļu administrēšanā iesaistīto organizāciju skaitu, kā arī stiprinot atzītās sporta federācijas lomu sporta veidam paredzēto valsts budžeta līdzekļu pārvaldībā.

IZM vērtējumā centralizēt nepieciešamās funkcijas ministrijas vai kādas tās padotības iestādes līmenī nebūtu efektīvākais risinājums, un pareizākā rīcība būtu turpināt tiešu sadarbību ar nevalstisko sporta sektoru.

LSFP ir vienīgā sporta organizāciju apvienība, kas, saskaņā ar Sporta likumu, pārstāv un īsteno visu Latvijā atzīto gan olimpisko, gan neolimpisko sporta federāciju intereses individuālajos, komandu un tehniskajos sporta veidos.

Tāpat LSFP ar ārējiem normatīvajiem aktiem ir deleģēti arī citi pārvaldes uzdevumi - lēmumu pieņemšana par sporta federācijas atzīšanu, atteikumu to atzīt vai atzītās sporta federācijas statusa atņemšanu un daudzi citi uzdevumi, kā arī saskaņā ar likumu "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" LSFP valdes locekļiem ir noteikts valsts amatpersonas statuss.

Informatīvais ziņojums arī paredz jaunas valsts budžeta apakšprogrammas izveidi, apvienojot vairākas esošas valsts budžeta apakšprogrammas.

Lai nodrošinātu nepieciešamo izmaiņu ieviešanu no 2023. gada 1. janvāra un visas Sporta likumā noteiktā kārtībā atzītās sporta federācijas un citas sporta organizācijas pamatdarbības finansējumu turpmāk saņemtu no vienas organizācijas, IZM ir izstrādājusi un vienotā dokumentu paketē ar informatīvo ziņojumu virza arī grozījumus vairākos Ministru kabineta noteikumos un rīkojumā.


Anete Šteinberga 2024. gada 15. martā. Foto: Bourges Basket

Anetei Šteinbergai +10, "Bourges" skarbs zaudējums 1/4 fināla pirmajā spēlē

Ceturtdien, 18. aprīlī, sākās Francijas čempionāta izslēgšanas spēles basketbolā sievietēm. Anete Šteinberga un "Bourges" viesos piedzīvoja sakāvi pret "Tarbes Gespe Bigorre" ar 69:87. Ceturtdaļfinālā uzvarētājas noskaidro divu spēļu summā.
Sandis Bēts. Foto: Aleksander Lustix

"Gulbenes Buki" vēlreiz pasniedz savai pilsētai bronzas godalgas

"Ramirent" Nacionālajā basketbola līgā pie bronzas godalgām ceturtdienas vakarā tika "Gulbenes Buku" basketbolisti, kuri trešajā sērijas spēlē ar 84:75 pārspēja "Rīgas Stradiņa Universitāti".
Grieta Taranda 2024. gada 18. aprīlī. Foto: Ritvars Stankevičs

RSU pirmajā finālspēlē 30 minūtes cienījami noturas pret TTT

TTT basketbolistes ceturtdien, 18. aprīlī, viesos uzvarēja Rīgas Stradiņa Universitāti ar 73:46, Latvijas finālsērijā līdz divām uzvarām izvirzoties vadībā ar 1-0. Ieva Pulvere uzvarētāju labā guva 20 punktus. Nākamā spēle 20. aprīlī Daugavas sporta namā.