Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

85 gadu vecumā aizsaulē devies amerikāņu futbola leģenda Džons Medens

85 gadu vecumā aizsaulē devies amerikāņu futbola leģenda Džons Medens
Džons Medens 2006. gadā tika uzņemts Profesionālā futbola Slavas zālē. Foto: Reuters/Scanpix

28. decembrī savās mājās miris izcilais amerikāņu futbola treneris un komentētājs Džons Medens, kurš iekļauts Profesionālā futbola Slavas zālē un tiek uzskatīs par sporta veida ikonu.

"Viņš bija futbols," tādus vārdus par Džonu Medenu veltīja Nacionālās futbola līgas (NFL) komisārs Rodžers Gadels, izsakot līdzjūtību izcilā trenera piederīgajiem. Aizsaulē Medens devās 85 gadu vecumā savās mājās Klaifornijā.

1936. gadā Minesotas štatā dzimušais Džons Medens tika draftēts NFL 1958. gadā ar 244 numuru drafta 21. kārtā. Līdz spēlēšanai NFL uzbrukuma līnijas bloķētājs netika, taču iespaidu uz spēli Medens atstāja kā izcils treneris.

No 1969. līdz 1978. gadam Medens bija galvenais treneris Oklendas "Raiders" komandā, kas šajā laika posā bija starp spēcīgākajām vienībām visā līgā. "Raiders" regulāri cīnījās AFC konferences finālā, bet 11. Super Bowl izcīņā 1976. gada sezonā Medenam ar "Raiders" izdevās sasniegt mērķi kļūt par NFL čempioniem.

"Raiders" galvenā trenera amatā kopumā Medens izcīnījis 112 uzvaras, piedzīvojis 39 zaudējumus un septiņas reizes cīnījies neizšķirti. Trenerim pieder visu laiku otrais labākais uzvarēto spēļu procents NFL vēsturē. Kā treneris Medens 2006. gadā tika iekļauts Profesionālā futbola Slavas zālē.

Ar trenera darbā paveikto Medena iespaids uz spēli gan neapstājās, jo pēc trenera gaitu noslēgšanas Medens trīsdesmit gadus pavadīja kā spēļu komentētājs dažādās televīzijās, gādājot par leģendāriem mirkļiem plašajai TV auditorijai un kļūstot par līdzjutēju iecienītāko NFL spēļu komentētāju.

Jaunākā paaudze Medena uzvārdu zin no amerikāņu futbola video spēles, kas kopš 1988. gada nes leģendārā trenera vārdu. Uz Ziemassvētkiem Fox kanālā tika demonstrēta dokumentālā filma "All Madden", kas 3. janvārī nonāks straumēšanas platformās.


Stefonam Digsam vairs nebūs jāaizvada spēles dziļā sniegā. Foto: AFP/Scanpix

Bufalo vadošais uzbrucējs Digss maiņā nonāk pie Hjūstonas talantiem

Nacionālajā futbola līgā (NFL) ievērojamu darījumu veikusi pērn ar jaunajiem talantiem spoži uzmirdzējusī Hjūstonas "Texans", kas nupat kā maiņas darījumā ieguvusi Bufalo "Bills" vadošo uzbrucēju Stefonu Digsu.
Foto: AFP/Scanpix
3

Aizsardzības spēlētāji pikti par NFL lēmumu aizliegt pretinieka tveršanas tehniku

Nacionālās futbola līgas (NFL) īpašnieku sēdē pieņemts lēmums par "gurnu nomešanas uzbrukuma" izskaušanu. Amerikāņu futbola aizsardzības spēlētāji jau pauduši savu neapmierinātību par noteikumu izmaiņām, kas vēl vairāk sarežģī spēli aizsardzībā.
Ārons Donalds. Foto: AFP/Scanpix
3

Donalds liek punktu, virkne komandu atsakās no draftētajiem kvoterbekiem

Aizvadītajā nedēļas nogalē amerikāņu futbola tirgus placī notika ne mazums jaunumu. Par karjeras noslēgšanu izšķīrās izcilais aizsardzības spēlētājs Ārons Donalds, bet vairākas komandas atteicās no samērā nesen ar augstām drafta izvēlēm iegūtajiem saspēles vadītājiem.