Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Autors: Mārcis Martini

Viedoklis: 2020. gada NFL drafta kvoterbeku klase – labākā pēdējo gadu laikā?

Viedoklis: 2020. gada NFL drafta kvoterbeku klase – labākā pēdējo gadu laikā?
LSU kvoterbeks Džo Burovs 2020. gadā tika draftets ar pirmo izvēli. Foto: AFP/Scanpix

Šoreiz apskatāmies 2020. gada NFL drafta pirmos piecus saspēles vadītāju pozīcijas spēlētājus. Novērtēsim to sniegumu pagājušajā sezonā, šajā sezonā, kā arī iezīmēsim nākotnes perspektīvas.

1. izvēle – Džo Burrovs, Sinsinati "Bengals".

Džo Burovs bija pagājušā gada drafta neapšaubāms favorīts un tas nemainījās drafta laikā – ar pirmo numuru LSU kvoterbeku izvēlējās pagājušā gada vājākā komanda – Sinsinatī “Bengals”. Burova spēles stils atgādina pašreizējo, spēlējošo leģendu – Āronu Rodžersu, tādēļ viņš izpelnījies iesauku “baby Rodgers”! Spēlētājs nebaidās riskēt, izdarīt tālas piespēles, taču avārijas gadījumā ir gatavs laimi meklēt piespiežot bumbu pie sevis un skrienot pats. Šī Burovam ir tikai otrā sezona NFL, tādēļ kļūdas tiek pieļautas. Jāatzīmē ka “Bengals” pagājušogad izdarīja pirmo izvēli draftā, kas nozīmē, ka Burrovs nonāca vienā no vājākajām NFL komandām.

Pagājušogad Burrovs nospēlēja 10 spēles, gūstot 13 tačdaunus un pieļaujot 5 pārtvertas piespēles. Viduvējs rādītājs, taču ko varam prasīt no viena spēlētāja komandā ar vāju sastāvu? Burovs izpelnās visu apskatnieku labas atzīmes par savu darbu un noteikti iezīmē sev labu perspektīvu, diemžēl, 10. spēlē pret Vašingtonas komandu, Džo guva smagu kājas traumu kas viņu izsit ārā uz visu atlikušo sezonu.

Šogad Burovs ir atgriezies sastāvā uzreiz ar pirmo sezonas spēli un ir galvenais komandas panākumu kalējs kopā ar savu koledžas biedru malējo uzbrucēju Džamaru Čeisu un komandas skrējēju Džo Miksonu. Šogad veikti 22 piezemējumi un izdarītas 12 pārvertas piespēles, kas pamatojamas ar komandas vispārējo sniegumu – kādā no spēlēm komanda izskatās pēc Super Bowl ieguvējas, kādā pēc vājākās komandas līgā. Viennozīmīgi varam teikt, ka Burova spēles stils, drošums un bezbailība laukumā būs “Bengals” komandas panākumu atslēga vēl daudzus gadus un turpinot būvēt komandu ap šo spēlētāju, “Bengals” var cerēt pacelt Lombardī trofeju sev virs galvas!

5. izvēle – Tua Tagovailoa, Miami "Dolphins".

Līdz pat pēdējam brīdim, nebija skaidrs vai Maiami izvēlēsies Tua Tagovailou vai Džastinu Herbertu, taču izvēle par labu krita tieši havajietim. Viens no ļoti retajiem kreiļiem saspēles vadītājiem pievienojās perspektīvajai Maiami komandai kā drafta piektās pozīcijas izvēle.

Tua spēles stils ir aktivitāte. Spēlētājs var darīt visu – sēdēt “kabatā”, meklēt piespēļu mērķus vai arī skriet ar bumbu pats. Vājās vietas, diemžēl, papildina komandas nespēja sargāt Tua – spēlētājs prot dot piespēles skrienot, taču, loģiski, precizitāte samazinās un kļūdas tiek pieļautas visbiežāk šajā manierē. Pagājušogad debiju piedzīvo uzvarētā spēlē pret "Jets" komandu, kur treneris uzlaiž Tua laukumā uz pāris izspēlēm. Pagājušās sezonas statistika – 11 tačdauni un 5 pārtvertas piespēles, kas nav slikts rezultāts debitantam 9 nospēlētās spēlēs.

Paklausoties spēlētāju varam secināt, ka Tua ir saprātīgs un ļoti motivēts spēlētājs, taču, iespējams, kaut kur pietrūkst līdera prasmes vai motivētspēja, jo ik pa laikam izskan baumas, ka daži Maiami spēlētāji tomēr nevēlas redzēt Tua kā savu kvoterbeku. Arī "Dolphins" komanda iesaistās sarunās par Dešona Vatsona piesaisti komandai, kas absolūti nav labs signāls Tua, taču pašlaik NFL komandas maiņas darījumos nevar iesaistīties un runas ir noklusušas.

Tua ir traumatisks spēlētājs. Koledžā tika gūtas smaga gurna un kājas traumas, šogad spēlētājs arī izlaidis vairākas spēles traumas dēļ. Tagovailoa šobrīd ir atgriezies sastāvā un guvis kopumā desmit piezemējumus un veicis sešas pārtvertas piespēles, kas nav neko dižs sasniegums. Arī spēles stils dažkārt šķiet nedrošs, taču Maiami komanda pašlaik atrodas augšupejā savā sezonā gūstot četras uzvaras pēc kārtas un joprojām cerot uz play-off. Šajās spēlēs komandu vada tieši Tua un noteikti, ka tas liek pieklusināt sliktās runas par sevi.

Kopumā, Tua joprojām nepieciešams spēles laiks un, iespējams, kāds drošs bumbas ķērājs kam uzticēties un par tādu, lēnām sāk palikt Džeilens Vadls. Ja Maiami uzlabos uzbrukuma līniju un aizsardzība spēs noturēt savu līmeni, domājams, ka kopā ar Tua progresu, komanda kļūs par spēku ar ko rēķināties AFC konferencē.

6. Izvēle – Džastins Herberts, Losandželosas “Chargers”.

Džastins Herberts bija 6. izvēle pagājušā gada draftā un nonāca pārbūvētās “Chargers” vienības sastāvā. Ļoti perspektīvs spēlētājs, kurā par mīnusu daudzi saskatīja viņa personības iezīmi esot introvertam. Taču vai šī īpašība Herbertam traucē?

Herberts sezonu sāka jau otrajā spēļu nedēļā, kur pie iespējas tika “pateicoties” komandas ārstam, kurš savaino sākumsastāva saspēles vadītāju. Herberts nospēlēja izcili – 311 jardi, pats ieskrēja piezemējuma zonā, kā arī izdarīja vienu pārtvertu piespēli. Kopumā nezinātājs nepateiktu, ka šis spēlētājs aizvadīja pirmo spēli NFL. Ar šo spēli uzskatāms, ka Herberts nodrošināja savu vietu kā pamatsastāva spēlētājs.

Spēles stils ir agresīvs – patīk meklēt tālākus piespēļu mērķus. Ļoti spēcīgas rokas un spēcīgs metiens. Pats būdams atlētiskas miesasbūves arī var skriet ar bumbu, taču tas noteikti nav viņa izvēļu top divniekā. Pagājušo sezonu noslēdz ar 31 tačdauniem un desmit pārtvertām piespēlēm – lielisku debitanta rādītāju 15 spēlēs un neapšaubāmi “Chargers” vienība zin kam paklanīties un ap kuru spēlētāju turpināt būvēt komandu.

Šogad “Chargers” sezonu sāka ļoti labi ar 1 zaudējumu un 4 uzvarām, taču iznākot no brīvās nedēļas, pēdējās četrās spēlēs ir gūtas divas uzvaras un piedzīvoti divi zaudējumi. Herberta spēles līmenis ir labā kvalitātē ar absolūti saprotamām kļūdām, tomēr stabilitāte uzbrukumā un komandas aizsardzības sniegums apturot pretinieku skrējienu un apšaubāms. Šogad Herberta kontā ir 31 piezemējums un desmut pārvertas piespēles, kas neapšaubāmi ir labs rādītājs otrajai sezonai un līdzīgi kā ar Tua Tagovailoa, komandai ir labas perspektīvas nākotnē, kurā uzsvars būtu jāliek uz aizsardzības uzlabošanu.

26. Izvēle – Džordans Lavs, Grīnbejas “Packers”.

Skaļākais stāsts par Džordanu Lavu notika jau tieši drafta izvēles laikā – Grīnbejas komandai iemainot divas šī paša drafta izvēles, lai no 30. vietas pakāptos uz 26. un draftētu Džordanu Lavu. Daudziem faniem nesaprotams komandas gājiens, kas izsauca dusmu vilni sociālajos tīklos un neizpratni futbola analītiķiem, taču komanda tā arī pie dziļiem paskaidrojumiem nepievērsās.

Lai nu kā, komanda draftēja vietnieku Āronam Rodžersam un te nu esam. Par Lava spēlētprasmi objektīvi spriest nevarēsim – aizvadīta tikai viena pilna spēle, kurā sniegums bijis viduvējs (viens piezemējums viena pārtverta piespēle) pat salīdzinot ar citiem šī gada saspēles vadītāja pozīcijas spēlētājiem. Ir skaidrs, ka Lavam būs nepieciešama lielāka prakse nekā, teiksim, Burovam vai Herbertam, lai nonāktu NFL augšgalā un vai tas izdosies – lielisks spēlētājs kam pasekot.

53. izvēle – Džeilens Hērtss, Filadelfijas "Eagles"

"Eagles" komandā, pagājušogad, pirmais numurs bija Super Bowl ieguvušais Karsons Ventzs, taču līdzīgi kā Grīnbeja, arī Filadelfija nolēma draftēt aizvietotāju šajā pozīcijā. Uzskatāms, ka Filadelfijai šis bija ļoti ļoti veiksmīgs lēmums. Karsons Ventzs pagājušo sezonu spēlē katastrofāli un Hērtss savu pamatsastāva debiju piedzīvoja pagājušā gada 14. spēļu nedēļā. Pirms tam, Hērtss tika sūtīts laukumā atsevišķos momentos.

Hērtsa lielākais trumpis salīdzinot ar citiem 2020. gada kvoterbekiem ir viņa mobilitāte un ātrums. Sajūtot briesmas, Hērts pats spēj skriet ar bumbu un nereti arī uztaisīt momentu no nekā. Taču ir arī mīnusi – piespēļu precizitāte ir sliktāka nekā pārējiem kolēģiem. Tas var arī neparādīties statistikā, jo Hērtss salīdzinot ar citiem piespēles dod vismazāk. Hērtsam arī nepieciešams mācīties no savām kļūdām – nereti cenšoties no sliktas situācijas izspiest maksimumu, tiek pieļauta kļūda.

Pagājušajā sezonā nospēlē tikai 3,5 spēles, gūstot sešus tačdaunus un izdarot četras pārtvertas piespēles, taču neapšaubāmi pierāda sevi kā iespējamu komandas pamatsastāva spēlētāju un līderi.

Šogad Hērtss ir sācis un pabeidzis visas spēles komandas sastāvā, līdz šim gūstot 13 tačdaunus un veicot astoņas pārtvertas piespēles, taču komandas sekmes ir tiešā mērā atkarīgas no viņa snieguma – ja Hērtsam spēle aizies, komanda uzvarēs. Šogad Hērtss ir arī līderis savas komandas gūtajos jardos pa zemi – par 240 jardiem vairāk noskrējis kā komandas pirmais pussargs Mailzs Sanderss. Vai tas ir labi vai slikti – spriediet paši.

Komandas cerības šogad nav vērtējamas augstas, jo Hērtsam noteikti pietrūkst kārtīgas uzbrukuma līnijas, kā arī citi ieroči uzbrukumā – piespēles noķert komandas biedri nespēj itin vieglas, nav arī stabila balsta uzbrucēja uz ko paļauties, taču tas kas komandai ir – trīs drafta izvēles nākošā gada pirmajā kārtā! Šis ir royal flush salīdzinot ar citām komandām un komanda noteikti papildinās savu sastāvu ar nepieciešamajiem ieročiem!

Raksta autors: Jānis Stašulis.




Foto: AFP/Scanpix
3

Aizsardzības spēlētāji pikti par NFL lēmumu aizliegt pretinieka tveršanas tehniku

Nacionālās futbola līgas (NFL) īpašnieku sēdē pieņemts lēmums par "gurnu nomešanas uzbrukuma" izskaušanu. Amerikāņu futbola aizsardzības spēlētāji jau pauduši savu neapmierinātību par noteikumu izmaiņām, kas vēl vairāk sarežģī spēli aizsardzībā.
Ārons Donalds. Foto: AFP/Scanpix
3

Donalds liek punktu, virkne komandu atsakās no draftētajiem kvoterbekiem

Aizvadītajā nedēļas nogalē amerikāņu futbola tirgus placī notika ne mazums jaunumu. Par karjeras noslēgšanu izšķīrās izcilais aizsardzības spēlētājs Ārons Donalds, bet vairākas komandas atteicās no samērā nesen ar augstām drafta izvēlēm iegūtajiem saspēles vadītājiem.
Kalvins Ridlijs. Foto: AFP/Scanpix

Par spēlēšanu totalizatorā sodītais Ridlijs tiek pie 92 miljoniem dolāru

Nacionālajā futbola līgā (NFL) turpinās brīvās aģentūras darījumi. Pie pamatīgas peļņas dienas ticis malējais uzbrucējs Kalvins Ridlijs, kurš aizpērno sezonu bija spiests pilnībā izlaist diskvalifikācijas dēļ, kas tika piešķirta par likmes veikšanu totalizatorā.