Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Autors: Emils Ozerinskis

"Chiefs" pieticīga uzvara, izcilajam Henrijam sezona beigusies

"Chiefs" pieticīga uzvara, izcilajam Henrijam sezona beigusies
Patriks Mahoumss. Foto: AFP/Scanpix

Nacionālās futbola līgas (NFL) astotā nedēļa noslēdzās ar pirmdienas nakts spēli, kurā Kanzassitijas "Chiefs" nepārliecinoši ar 20:17 pieveica Ņujorkas "Giants". Tikmēr pamatīgu triecienu saņēma Tenesī "Titans", kura palikusi bez savas zvaigznes Derika Henrija.

2019. gada NFL čempione un pagājušās sezonas "Super Bowl" dalībniece Kanzassitijas "Chiefs" šosezon nerāda gaidīto sniegumu. Pirmdienas naktī Patriks Mahoumss pievienoja savai sezonas statistikai vēl divas kļūdas, pārliecinoši soļojot pretī karjeras sliktākajai sezonai.

Lai gan ar rezultātu 20:17 "Chiefs" apspēlēja Ņujorkas "Gitants", tomēr Kanzassitijas ģērbtuvēs pēc panākuma pār vienu no līgas švakākajām komandām valdīja nolemtības sajūta. Sniegums iepriekšējo divu gadu finālistes izpildījumā bija pieticīgs, neļaujot ieraudzīt acīmredzamus aspektus, lai prognozētu Endija Rīda trenētās komandas strauju spēles uzlabojumu.

Līgas ziņas

Pēc svētdien izcīnītās pagarinājuma uzvaras pār Indianapolisas "Colts" pamatīgu triecienu saņēma Tenesī "Titans". Traumā iedzīvojās vienīgais spēlētājs, kas pēc astoņu gadu dominances būtu varējis nepieļaut līgas MVP titula nonākšanu kāda kvoterbeka rokās. Pēdas lūzumu piedzīvoja "Titans" pussargs Deriks Henrijs, kuram operācijas dēļ sezona prognozējami ir noslēgusies priekšlaicīgi. Henrijs ir "Titans" komandas centrālā ass, ap kuru veidota visa komandas spēle, dodot brīvākas rokas saspēles vadītājam Raienam Tenehilam un ķērājam Eidžejam Braunam.

Henrijs pussezonā bija sakrājis jau 937 bumbas nešanas jardus, otro reizi divos gados pretendējot uz 2000 jardu sakrāšanu. Izcili pussargi brīvajā tirgū tāpat vien nestāv un Nešvilas komandai strauji nācās meklēt aizvietotāju. "Titans" vienojusies par 36 gadus vecā pussarga Adriana Pītersona pievienošanos mūzikas pilsētas komandai. Pītersons savulaik bija viens no NFL izcilniekiem, būdams pēdējais MVP balvas ieguvējs, kurš nespēlē saspēles vadītāja pozīcijā. Tas notika 2012. gadā, pārstāvot Minesotas "Vikings". Jāatzīst, ka 14 gadu NFL veterānam labākās sezonas ir aiz muguras un šis ir izmisīgs mēģinājums "Titans" vienībai saglābt savu cerību sezonu, jo līdz Henrija traumai komandu varēja uzskatīt par spēcīgāko Nacionālajā futbola konferencē.

Dienu pirms NFL maiņu darījuma gala termiņa jaudīgu pastiprinājumu savai jau tā varenajai aizsardzībai ieguva Losandželosas "Rams". Līdz šim visu karjeru Denveras "Broncos" rindās pavadījušais lainbekers Vons Millers tika aizmanīts uz Losandželosu pret divām drafta izvēlēm. Pievienojot aizsardzībai 32 gadus veco NFL čempionu Milleru, "Rams" aizsardzība kļuvusi vēl jaudīgāka, tajā jau esot tādiem vīriem kā Āronam Donaldam un Džeilenam Remzijam.

NFL astotās nedēļas rezultāti

SpēleRez.SpēleRez
Cardinals - Packers21:24
Falcons - Panthers13:19Bills - Dolphins26:11
Bears - 49ers22:33Browns - Steelers10:15
Lions - Eagles6:44Colts - Titans31:34
Jets - Bengals34:31Texans - Rams22:38
Chargers - Patriots24:27Seahawks - Jaguars31:7
Broncos - Washington17:10Saints - Buccaneers36:27
Vikings - Cowboys16:20
Chiefs - Giants20:17
Brīvā nedēļas nogale
Raiders / Ravens

Amerikāņu futbola konference

V.AustrumiBil.ZiemeļiBil.DienvidiBil.RietumiBil.
1.Bills5-2Ravens5-2Titans6-2Raiders5-2
2.Patriots4-4Bengals5-3Colts3-5Chargers4-3
3.Jets2-5Steelers4-3Jaguars1-6Chiefs4-4
4.Dolphins1-7Browns4-4Texans1-7Broncos4-4

Nacionālā futbola konference

V.AustrumiBil.ZiemeļiBil.DienvidiBil.RietumiBil.
1.Cowboys6-1Packers7-1Buccaneers6-2Cardinals7-1
2.Eagles3-5Vikings3-4Saints5-2Rams7-1
3.Washington2-6Bears3-5Panthers4-449ers3-4
4.Giants2-6Lions0-8Falcons3-4Seahawks3-5

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/nfl/


, 2021-11-02 10:12, pirms 2 gadiem
Kāpēc RB latviski tiek saukts par pussargu? Kaut kā neesmu manījis ka tie kaut ko sargātu, kaut vai pa pusei.
, 2021-11-02 10:29, pirms 2 gadiem
arriba rakstīja: Kāpēc RB latviski tiek saukts par pussargu? Kaut kā neesmu manījis ka tie kaut ko sargātu, kaut vai pa pusei.
Tāpēc, ka RB bieži tiek saukts arī par HB (half-back), jeb nu pussargs latviski. "Normālajā" futbolā jau mēs arī sakām kreisās malas aizsargs, kurš tad angliski ir Left Back.
, 2021-11-02 10:52, pirms 2 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Tāpēc, ka RB bieži tiek saukts arī par HB (half-back), jeb nu pussargs latviski. "Normālajā" futbolā jau mēs arī sakām kreisās malas aizsargs, kurš tad angliski ir Left Back.
Running back, half back full back quarterback - neviens no viņiem nespēlē aizsardzību vispār. Tad kāpēc tur pīt iekšā sargs? Tad jau full back sanāk tīrs aizsargs. Ar mūsu futbolu te analoģijas vispār nevajadzētu meklēt
, 2021-11-02 13:17, pirms 2 gadiem
arriba rakstīja: Kāpēc RB latviski tiek saukts par pussargu? Kaut kā neesmu manījis ka tie kaut ko sargātu, kaut vai pa pusei.
Ja meklē amerikāņu futbola terminus latviski, tad tāds šobrīd ir labākais piedāvājums, pagaidām bez īsti citām alternatīvām.

QB - saspēles vadītājs
HB, RB - pussargs
FB - balsta pussargs
WR - malējais uzbrucējs
TE - balsta uzbrucējs
, 2021-11-02 13:35, pirms 2 gadiem
arriba rakstīja: Running back, half back full back quarterback - neviens no viņiem nespēlē aizsardzību vispār. Tad kāpēc tur pīt iekšā sargs? Tad jau full back sanāk tīrs aizsargs. Ar mūsu futbolu te analoģijas vispār nevajadzētu meklēt
Vispār nav taisnība, ka RB neko nesargā, jo situācijās kad RB nespēlē ar bumbu viņš bieži vien kļūst par bloķētāju, lai sargātu kvoterbeku.

Vispār sarežģīti ar tām birkām spēlētājiem, jo uzbrukuma līnija tikai to vien gara kā sargā. Kamēr "tackle" pozīcijas spēlētāji to vien dara kā uzbrūk cilvēkiem, lai gan spēlē aizsardzības komandā. Vienvārdsakot, nevajag pārāk aizrauties ar galvas lauzīšanu kā kuru pozīciju saukt un vienkārši pieņemt to kā kāds to visu iepriekš jau ir iztulkojis.
, 2021-11-02 15:07, pirms 2 gadiem
Es teiktu ka RB sargā retāk nekā tas pats TE, kas tiek dēvēts par uzbrucēju. Un vispār aizsargs,no kā atvasināts pussargs, jebkurā spēlē pretiniekam traucē gūt punktus -angliski tas ir defense. Qb sargāšana ir protect, pilnīgi cita lieta. Tas ka šādi latviski termini pavirši kādreiz piešķirti jau nepadara tos par labu esam.
, 2021-11-02 21:59, pirms 2 gadiem
Kā viens no cilvēkiem, kas pielika roku šo pozīciju nosaukumu "paviršajai" latviskošanai, atļaušos nokomentēt.

Viss patiesībā ir maksimāli vienkārši - tā kā, lai arī amerikāņu, tas tomēr ir FUTBOLS, tad arī pozīciju nosaukumi, kur tie dublējas un ir pielietojami, ir FUTBOLA.
Arī vēsturiski šo spēlētāju pienākumi laukumā atšķiras no tagadējiem (piem., FB tikpat kā nav, lai gan agrāk tā bija redzama pozīcija), tāpēc no mūsdienu pozīcijām raugoties, iespējams, kaut kas neliekas skaidri saprotams.

Apgalvojums, ka pussargs jebkurā spēlē traucē gūt punktus nav patiesība, jo "parastajā" futbolā tie pussargi ir dažādi un, ja, piemēram, kādu Bekhemu (var likt jebkuru uzbrūkošo MF) par onkuli, kas primāri domāja par aizsardzību. Arī regbijā, vēl vienā futbola spēles veidā, 9. un 10. numurs, lai arī attiecināmi pie aizsardzības, ir tie, kas vada saspēli un veido uzbrukumu.

Tas, ka, iespējams, kādam gribas NU ĻOTI precīzu apzīmējumu, ir saprotami, taču uz jautājumu ir jāskatās ne tikai no gribēšanas, bet varēšanas aspekta, jo apzīmējumam jābūt ne tikai precīzam, bet arī viegli lietojamam.

Piemēram, kā būs, ja mēģinās precīzi nosaukt visus aizsardzības spēlētājus, atbilstošu to uzdevumiem dažādās formācijās? Jau NT un DT īsi, saprotami un konkrēti nodalīt ir sarežģīti.

Neizslēdzu, ka nākotnē kādai pozīcijai var parādīties arī citi apzīmējumi
, 2021-11-02 23:14, pirms 2 gadiem
Labi, labi. Man jau nav neko labāku ko piedāvat. Varbūt pussargu var saukt par puspakaļu Bet nav ko amfutbolu salīdzināt ar parastio. Pilnīgi dažādi pat ja amfutbols cēlies no regbija kas no futbola. Tad arī handbolu jāsauc par futbolu jo tie ir stipri līdzīgāki. Un futbolu par futbolu nesauc tapec ka spēlē ar kāju( ko amfutbolā praktiski nedara) bet tapec ka UZ kājām. Jo viduslaikos visi cienijamie sporti bij uz zirga un UZ kājām tik zemnieki skraidija un sagadijās tā ka pirmsākumos spārdīja(vēlāk ari nesa un meta grozā un sita pār tīklu unvis ko citu darīja) ar salmiem pildītu cūkas kuņģi.
, 2021-11-02 23:31, pirms 2 gadiem
arriba rakstīja: Labi, labi. Man jau nav neko labāku ko piedāvat. Varbūt pussargu var saukt par puspakaļu Bet nav ko amfutbolu salīdzināt ar parastio. Pilnīgi dažādi pat ja amfutbols cēlies no regbija kas no futbola. Tad arī handbolu jāsauc par futbolu jo tie ir stipri līdzīgāki. Un futbolu par futbolu nesauc tapec ka spēlē ar kāju( ko amfutbolā praktiski nedara) bet tapec ka UZ kājām. Jo viduslaikos visi cienijamie sporti bij uz zirga un UZ kājām tik zemnieki skraidija un sagadijās tā ka pirmsākumos spārdīja(vēlāk ari nesa un meta grozā un sita pār tīklu unvis ko citu darīja) ar salmiem pildītu cūkas kuņģi.
Ir jāsalīdzina, jo tie visi vēl aizvien ir "futboli" ar vienu vēsturisko fonu un teju katra mūsdienu spēles versijas kaut kurā brīdī (19.gs. pirmā puse, Britu salās) ir bijušas viena otrai ļoti tuvu. Vēl 20.gs. sākumā Amerikā starp skolām spēlēja tādu futbolu, ka viens mačs bija ar Regbijas futbola noteikumiem, bet cits - pēc Asociācijas noteikumiem.

Tāpēc ir pilnīgi loģiski, ka šie pozīciju nosaukumi ir palikuši daudzos sportos.

Par pašu nosaukumu - jā, bet tas ir viduslaikos. Savukārt, tad kad mūsdienu sporti sāka pieņemt mums saprotamas aprises, ar vārdu "futbols" (pēc vecās atmiņas) arī apzīmēja vienkāršu dauzīšanos, gluži kā mums ir vārds "bumbošanās".
, 2021-11-02 23:49, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Ir jāsalīdzina, jo tie visi vēl aizvien ir "futboli" ar vienu vēsturisko fonu un teju katra mūsdienu spēles versijas kaut kurā brīdī (19.gs. pirmā puse, Britu salās) ir bijušas viena otrai ļoti tuvu. Vēl 20.gs. sākumā Amerikā starp skolām spēlēja tādu futbolu, ka viens mačs bija ar Regbijas futbola noteikumiem, bet cits - pēc Asociācijas noteikumiem.

Tāpēc ir pilnīgi loģiski, ka šie pozīciju nosaukumi ir palikuši daudzos sportos.

Par pašu nosaukumu - jā, bet tas ir viduslaikos. Savukārt, tad kad mūsdienu sporti sāka pieņemt mums saprotamas aprises, ar vārdu "futbols" (pēc vecās atmiņas) arī apzīmēja vienkāršu dauzīšanos, gluži kā mums ir vārds "bumbošanās".
Var rakāties vēsturi un var skatīties pēc būtības. Varu derēt ka klasisks amerikanos neko par analoģiju ar socceru nezin. Tapēc back nozīmē atrašanās vietu nevis funkciju. Linebacker ir aizsardzibas speletājs dziļāk aizmugurē kā priekšējā līnija un tas pats par OL. Qb RB un FB ir dziļāk aizmugurē. Un tas nenozīmē nekādu aizsardzību pēc būtības
, 2021-11-03 00:10, pirms 2 gadiem
arriba rakstīja: Var rakāties vēsturi un var skatīties pēc būtības. Varu derēt ka klasisks amerikanos neko par analoģiju ar socceru nezin. Tapēc back nozīmē atrašanās vietu nevis funkciju. Linebacker ir aizsardzibas speletājs dziļāk aizmugurē kā priekšējā līnija un tas pats par OL. Qb RB un FB ir dziļāk aizmugurē. Un tas nenozīmē nekādu aizsardzību pēc būtības
To, ka tas nozīmē tieši un tikai aizsardzību, to izdomāji pats un pats par to turpini sašust.
, 2021-11-03 00:16, pirms 2 gadiem
arriba rakstīja: Var rakāties vēsturi un var skatīties pēc būtības. Varu derēt ka klasisks amerikanos neko par analoģiju ar socceru nezin. Tapēc back nozīmē atrašanās vietu nevis funkciju. Linebacker ir aizsardzibas speletājs dziļāk aizmugurē kā priekšējā līnija un tas pats par OL. Qb RB un FB ir dziļāk aizmugurē. Un tas nenozīmē nekādu aizsardzību pēc būtības
Un vēl viens uzdevums tad, uz atjautību un pamēģini tad arī atrast atbildi bez vēstures pieminēšanas - ja pozīciju nosaukumi ir pēc atrašanās laukumā, tad kāpēc fullback lielākajā vairumā mūsdienu formāciju ir priekšā halfback, ja pēc to nosaukumiem būtu jābūt otrādi?
, 2021-11-03 00:28, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: To, ka tas nozīmē tieši un tikai aizsardzību, to izdomāji pats un pats par to turpini sašust.
Kādu tieši un tikai. Es tikai sākuma minēju ka RB nespēlē nekādu aizsardzību. Nosauc kādu piemēru kur to var redzēt (tikai neko pēc INT)
, 2021-11-03 00:31, pirms 2 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Un vēl viens uzdevums tad, uz atjautību un pamēģini tad arī atrast atbildi bez vēstures pieminēšanas - ja pozīciju nosaukumi ir pēc atrašanās laukumā, tad kāpēc fullback lielākajā vairumā mūsdienu formāciju ir priekšā halfback, ja pēc to nosaukumiem būtu jābūt otrādi?
Pats( vai kāds cits) minēji ka FB funkcija ir mainijusies. Nestrīdēšos, bet salidzinoši nesenā vēsturē. Es aī nedomāju ka redzēsim kādu Hof FB pie pašreizējām tendencēm
, 2021-11-03 00:33, pirms 2 gadiem
Un vispār baigā škrobe par Deriku Henry. Viņu ir kaifs skatīties
Zeks Vilsons. Foto: AFP/Scanpix

Ņujorkas "Jets" atzīst izgāšanos ar Vilsonu un drafta nedēļā aizmaina saspēlnieku

Nacionālās futbola līgas (NFL) fokuss šajā nedēļā būs pievērsts jauno spēlētāju izvēles ceremonijai, kas naktī uz piektdienu sāksies Detroitā. Dažas dienas pirms drafta ceremonijas Ņujorkas "Jets" aizmainījusi pirms trīs gadiem ar otro numuru draftā izvēlēto Zeku Vilsonu uz Denveras "Broncos".
Stefonam Digsam vairs nebūs jāaizvada spēles dziļā sniegā. Foto: AFP/Scanpix

Bufalo vadošais uzbrucējs Digss maiņā nonāk pie Hjūstonas talantiem

Nacionālajā futbola līgā (NFL) ievērojamu darījumu veikusi pērn ar jaunajiem talantiem spoži uzmirdzējusī Hjūstonas "Texans", kas nupat kā maiņas darījumā ieguvusi Bufalo "Bills" vadošo uzbrucēju Stefonu Digsu.
Foto: AFP/Scanpix
3

Aizsardzības spēlētāji pikti par NFL lēmumu aizliegt pretinieka tveršanas tehniku

Nacionālās futbola līgas (NFL) īpašnieku sēdē pieņemts lēmums par "gurnu nomešanas uzbrukuma" izskaušanu. Amerikāņu futbola aizsardzības spēlētāji jau pauduši savu neapmierinātību par noteikumu izmaiņām, kas vēl vairāk sarežģī spēli aizsardzībā.