Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:370, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

5000 dolāru vērtas biļetes, JLo un Šakira - klāt "Super Bowl"

5000 dolāru vērtas biļetes, JLo un Šakira - klāt "Super Bowl"
Komandu ķiveres un Vinsa Lombardi vārdā nosauktā trofeja. Foto: EPA/Scanpix

Šonakt Maimi tiks izspēlēts 54. "Super Bowl" jeb Nacionālās futbola līgas (NFL) finālmačs, kurā šoreiz tiksies Sanfrancisko "49ers" un Kanzassitijas "Chiefs". Viena no šīm komandām centīsies iegūt pirmo titulu 25 gados, bet otra - pat pirmoreiz pusgadsimtā.

Ik gadu februāra sākumā par NFL notikumiem sāk interesēties arī tie, kas šo līgu un visu amerikāņu futbolu ikdienā ja ne ignorē, tad nevelta tai pietiekoši daudz uzmanības. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs – notiek gatavošanās "Super Bowl" un arī pats finālmačs. Šis mačs jau sen kā nav vairs tikai divu spēcīgāko NFL komandu tikšanās, lai cīnītos par kādu kausu, medaļām vai gredzeniem. Tas ir kultūras pasākums – ar pasaules mēroga mūzikas zvaigžņu koncertiem spēles puslaika pārtraukumā, speciāli šim gadījumam veidotām reklāmām, kuras līdz ekrāniem tiek par ļoti brangu naudu un par kurām pēc tam runā ļoti ilgi gan mājsaimniecību virtuvēs, gan nozares ekspertu vidē. Savukārt paši spēles notikumi pēc tam ilgi tiek apspriesti un apspēlēti ne vienā vien popkultūras darbā.

Šī gada finālmačs notiks Maiami stadionā "Hard Rock", kas "Super Bowl" maču uzņems jau sesto reizi. Biļetes sākotnēji maksāja starp 800 un 2500 dolāriem, bet otrreizējā pārdošanā to cena ir ap 5000 dolāriem.

"49ers" komanda lieliski spēlēja pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados un deviņdesmito gadu sākumā, kad 13 gadu laikā pie "Super Bowl" tika piecas reizes. Tomēr kopš šīs vienības pēdējās uzvaras pagājuši 25 gadi, bet finālā tā iepriekšējo reizi spēlēja pirms septiņiem gadiem, piekāpjoties Baltimoras "Ravens".

Tikmēr "Chiefs" gaidīšana bijusi vēl daudz ilgāka - tā savu līdz šim vienīgo titulu ieguva pirms 50 gadiem, tad arī iepriekšējo reizi spēlējot finālā. Ikdienā abas komandas valkā sarkanas krāsas formas. Šoreiz "mājas" komandas statusu ieguva "Chiefs", kas līdz ar to vilks ierastos kreklus, kamēr "49ers" futbolisti tērpsies baltā.

Katrai no komandām ir pa vienai lielai zvaigznei, abiem spēlējot saspēles vadītāja pozīcijā. "Chiefs" rindās tas ir vien 24 gadus vecais Patriks Mahoumss, kurš pagājušajā sezonā kļuva par līgas vērtīgāko spēlētāju un tagad atkal ir lieliskā sportiskajā formā. Uzvaras gadījumā viņš kļūs par otro jaunāko sākumsastāva saspēles vadītāju, kurš triumfējis mačā. Tikmēr "49ers" spēli veidos Džimijs Garopolo, kurš mačā par kvalificēšanos "Super Bowl" rādīja pieticīgu sniegumu, tomēr šoreiz sola būt labāks. Saspēles vadītāji par "Super Bowl" mača vērtīgākajiem spēlētājiem ir atzīti 29 no 53 norises reizēm.

"Chiefs" galvenais treneris ir 61 gadu vecais Endijs Rīds, kurš NFL strādājis gandrīz 30 gadus un ir uzvarām bagātākais treneris vēsturē bez "Super Bowl" tituliem. 2004. gadā viņš šajā mačā trenēja Filadelfijas "Eagles" un var kļūt par ceturto treneri vēsturē, kurš "Super Bowl" mačā zaudējis ar vairākām vienībām. Tikmēr viņa konkurentam Kailam Šenehenam ir vien 40 gadi un trešā sezona kā galvenajam trenerim. Viņa tēvs Maiks Šenehens šajā mačā kā treneris uzvarējis trīs reizes. Viņi var kļūt par pirmo tēva un dēla duetu, kas uzvarējuši "Super Bowl". Zīmīgi, ka Kails bija bumbas padevējs mačā, kad "49ers" iepriekšējo reizi tika pie titula.

Ja savulaik šajā turnīrā dominēja "49ers" komanda, šī gadsimta otrajā desmitgadē tāda bija Jaunanglijas "Patriots" komanda, kas kopš 2012. gada finālā spēlējusi piecas reizes un ieguvusi trīs titulus. Arī pērn. Tomēr šogad tā izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā zaudēja Tenesī "Titans", kas pēc tam mačā par AFC titulu piekāpās Kanzassitijai.

Mačā, kuru visā pasaulē varētu vērot ap 100 miljoniem cilvēku, puslaika pārtraukumā uzstāsies slavenās dziedātājas Dženifera Lopesa un Šakira. Šī būs ne tikai pirmā reize vēsturē, kad uz skatuves kāps divas dāmas, bet viņas arī būs pirmās mākslinieces no Latīņamerikas, kas tikušas pie šāda goda. Šeit allaž uzstājas A līmeņa zvaigznes, pērn šādu godu iegūstot "Maroon 5". Tikmēr valsts himnu pirms spēles izpildīs Demija Lovato. Tāpat allaž "Super Bowl" laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta televīzijas reklāmām, kuras uzņēmumi izstrādā īpaši kvalitatīvas. Kā nu ne, ja, lai tiktu līdz iespējai pārraidīt savu reklāmu, šogad šie uzņēmumi par 30 sekunžu raidlaiku maksājuši starp pieciem un 5,6 miljoniem dolāru. Kāpēc uzņēmēji ir gatavi maksāt šādu naudu? Futbola līgas finālspēle ir skatītākais sporta notikums ASV, un vidēji to noskatās katrs trešais ASV iedzīvotājs. Tāpat tas ir otrais skatītākais ikgadējais sporta notikums pasaulē, priekšā palaižot vien UEFA Čempionu līgas finālu. Turklāt, kā rāda socioloģiskie pētījumi, teju piektdaļai spēles vērotāju, kuri to skatās pie ekrāniem, iecienītākā spēles daļa ir tieši reklāmas.

"Super Bowl" mačs sāksies naktī uz pirmdienu, plkst. 1:30 pēc Latvijas laika.

Visi 21. gadsimta "Super Bowl" uzvarētāji

GadsUzvarētājsFinālists
2001.Baltimoras "Ravens"Ņujorkas "Giants"
2002.Jaunanglijas "Patriots"Sentluisas "Rams"
2003.Tampabejas "Buccaneers"Oklendas "Raiders"
2004.Jaunanglijas "Patriots"Karolīnas "Panthers"
2005.Jaunanglijas "Patriots"Filadelfijas "Eagles"
2006.Pitsburgas "Steelers"Sietlas "Seahawks"
2007.Indianapolisas "Colts"Čikāgas "Bears"
2008.Ņujorkas "Giants"Jaunanglijas "Patriots"
2009.Pitsburgas "Steelers"Arzionas "Cardinals"
2010.Ņūorleānas "Saints"Indianapolisas "Colts"
2011.Grīnbejas "Packers"Pitsburgas "Steelers"
2012.Ņujorkas "Giants"Jaunanglijas "Patriots"
2013.Baltimoras "Ravens"Sanfrancisko "49ers"
2014.Sietlas "Seahawks"Denveras "Broncos"
2015.Jaunanglijas "Patriots"Sietlas "Seahawks"
2016.Denveras "Broncos"Karolīnas "Panthers"
2017.Jaunanglijas "Patriots"Atlantas "Falcons"
2018.Filadelfijas "Eagles"Jaunanglijas "Patriots"
2019.Jaunanglijas "Patriots"Losandželosas "Rams"

, 2020-02-02 18:34, pirms 4 gadiem
Te reāls 50/50
Vienas komandas super uzbrukums pret otras komandas running game un super aizsardzību.
Jo ilgāk noturēs Mahoumsu 49ers laukuma malā,jo labāk.
Pēdējās spēlēs jau Chiefs no sākuma normālos mīnusos bija,bet tad vnk ieslēdzās reāls ceļa rullis uzbrukumā,un apstādināt vnk nevarēja
, 2020-02-02 19:05, pirms 4 gadiem
Domāju, ka turpināšu ignorēt arī februārī - pilnīgi vienalga, kas vinnēs, JLo vai Šakira. :/
, 2020-02-02 19:22, pirms 4 gadiem
Latvijas sporta fani, kuriem nenāks miegs var turēt īkšķus par "Chiefs", jo šīs komandas sastāvā ir (ar uzsvaru uz IR, nevis SPĒLĒ) Amerikas latvietis - Niks Kaizers.
, 2020-02-02 19:30, pirms 4 gadiem
Autors varēja izpētīt vismaz to, kad sākās 21. gadsimts...
, 2020-02-02 20:09, pirms 4 gadiem
Wildo tēlo sīkumaino.Vienkārši izlasi un ej tālāk.
, 2020-02-02 20:21, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Latvijas sporta fani, kuriem nenāks miegs var turēt īkšķus par "Chiefs", jo šīs komandas sastāvā ir (ar uzsvaru uz IR, nevis SPĒLĒ) Amerikas latvietis - Niks Kaizers.
es arī miegā varu būt par Chiefs
katram gadījuma, ja miegs nenāks, kaut kurš kanāls pie mums rāda šo šovu?
, 2020-02-02 20:29, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: katram gadījuma, ja miegs nenāks, kaut kurš kanāls pie mums rāda šo šovu?
Nav ne mazākās nojausmas, bet gan jau, ka nē. Taču mūs, pirātus, tas nekad nav apturējis!
, 2020-02-02 20:32, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: es arī miegā varu būt par Chiefs
Man kā NFC-W komandas atbalstītājam par SF, laikam, būtu dīvaini būt, lai gan arī KC nav tā ka baigi uzrunā, tik vien cik viņu uzbrukums, kas ir ATOMISKS un, iespējams, tur spēlē šī gada OS dalībnieks ASV izlases sastāvā, 200 metru sprintā (Tairīks Hils - vēl viens kadrs, kuram amfutbola nefani var pievērst uzmanību, lai vasarā teiktu, ka šito čali zina jau!).
, 2020-02-02 20:34, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nav ne mazākās nojausmas, bet gan jau, ka nē. Taču mūs, pirātus, tas nekad nav apturējis!
to es saprotu. bet nu naktī pie datora nav ne mazākās vēlmes tupēt.
ja nu vienīgi jutubes kāds strīms būs, ko var vienkārši no telefona uz tv pārmest.
tv interneta pārlūki tik neērti, ka bakstīties ar pulti pa mistiskiem strīmu saitiem ar nebūs ne kādas vēlmes
, 2020-02-02 21:25, pirms 4 gadiem
TV ir jāpievieno kaut kāda datora kastīte un bezvadu klaviatūra-pele.
, 2020-02-02 22:39, pirms 4 gadiem
Diezgan interesants duelis, vienīgā spēle gadā, ko, manuprāt obligāti, jāskatās tiešajā. Pārējām ikdienas spēlēm nākamgad iesaku condensed spēles, ar izgrieztām visām pauzēm. Var noskatīties visu spēli pusstundā.
, 2020-02-02 22:46, pirms 4 gadiem
M8archa rakstīja: Diezgan interesants duelis, vienīgā spēle gadā, ko, manuprāt obligāti, jāskatās tiešajā. Pārējām ikdienas spēlēm nākamgad iesaku condensed spēles, ar izgrieztām visām pauzēm. Var noskatīties visu spēli pusstundā.
Nevar pat tehniski (ja vien tā nav līdz nebaudāmībai sagriezta spēle).
, 2020-02-02 23:15, pirms 4 gadiem
Jābūt labam, skatāmam superbolam. Tā kā Gpackers jau ārā, tad vienalga kurš vinnēs! Bet nedaudz laikam vairāk par chiefs. Nav pacēluši jau 50g. sbolu!!! Lai jau tiek.
, 2020-02-03 00:16, pirms 4 gadiem
zaipis rakstīja: es arī miegā varu būt par Chiefs
katram gadījuma, ja miegs nenāks, kaut kurš kanāls pie mums rāda šo šovu?
var mēģināt nfl aplikāciju caur telefonu, vienīgi tas, ka nevar darīt to caur smrt view uz lielā ekrāna. un visi reddit savadāk vienmēr pieejami... go 9ers
, 2020-02-03 00:17, pirms 4 gadiem
Gaidām superbowlu
Es par Chiefs un Nikolaju Keizaru
, 2020-02-03 00:31, pirms 4 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Nevar pat tehniski (ja vien tā nav līdz nebaudāmībai sagriezta spēle).
PAskaties pats, izgrieztas ir visas reklāmu pauzes un atstātas kādas dažas sekundes pirms katra ''huddle'' Nekā nebaudāma nav, nebaudāmi ir gaidīt uz izspēli, jo sevišķi, ja kāda komanda jau spēlē uz laika iztecēšanu, uzvaras noturēšanu.

Kas attiecas uz spēli, arī par Chiefs, lai gan esmu bijis par ēzeļiem (un NFC eagles), tomēr Chiefs ir labi pastrādājuši, turklāt vecais Endijs ir pie stūres.
Lai gan nebūtu arī slikti, ja vecā Maika dēls tiktu pie 1. SB, tā teikt tēva pēdās.
, 2020-02-03 00:42, pirms 4 gadiem
49ers ! būs ka Jums saku, nav citu variantu, nevinē komandas finālos ar uzbrukumu.
Stefonam Digsam vairs nebūs jāaizvada spēles dziļā sniegā. Foto: AFP/Scanpix

Bufalo vadošais uzbrucējs Digss maiņā nonāk pie Hjūstonas talantiem

Nacionālajā futbola līgā (NFL) ievērojamu darījumu veikusi pērn ar jaunajiem talantiem spoži uzmirdzējusī Hjūstonas "Texans", kas nupat kā maiņas darījumā ieguvusi Bufalo "Bills" vadošo uzbrucēju Stefonu Digsu.
Foto: AFP/Scanpix
3

Aizsardzības spēlētāji pikti par NFL lēmumu aizliegt pretinieka tveršanas tehniku

Nacionālās futbola līgas (NFL) īpašnieku sēdē pieņemts lēmums par "gurnu nomešanas uzbrukuma" izskaušanu. Amerikāņu futbola aizsardzības spēlētāji jau pauduši savu neapmierinātību par noteikumu izmaiņām, kas vēl vairāk sarežģī spēli aizsardzībā.
Ārons Donalds. Foto: AFP/Scanpix
3

Donalds liek punktu, virkne komandu atsakās no draftētajiem kvoterbekiem

Aizvadītajā nedēļas nogalē amerikāņu futbola tirgus placī notika ne mazums jaunumu. Par karjeras noslēgšanu izšķīrās izcilais aizsardzības spēlētājs Ārons Donalds, bet vairākas komandas atteicās no samērā nesen ar augstām drafta izvēlēm iegūtajiem saspēles vadītājiem.