Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Sestdien ''Stirnu bukā" izcīnīs Latvijas čempionāta medaļas 83km taku skrējienā (video)

Šo setsdien Siguldas pils kvartālā pulcēsies izturīgākie un spēcīgākie taku skrējienu seriāla “Gjensidige Stirnu buks” dalībnieki, kuri dažāda garuma distancēs gan iekaros, gan baudīs Gaujas senielejas krastus, pasakainas takas, kā arī izaicinājuma pilnus kāpienus un nogāzes. Sacensību laikā garākajā 83km taku distancē “Fēnix Vilks” dalībnieki cīnīsies par Latvijas čempionāta medaļām ultra garajos taku skrējienos.

Video no pagājušajā gada "Stirnu buks" posma ar Latvijas čempionātu taku skrējienos (video Edgars Sparāns)

“Sigulda nemainīgi ir viena no populārākajām apskates vietām Latvijā, un tās pievilcību veido skaistās Gaujas senlejas ainavas, gleznainais reljefs, interesantā arhitektūra, kā arī tās nenoliedzami mākslinieciskā gaisotne,” taku skrējiena norises vietu raksturo sacensību organizators Rimants Liepiņš, norādot, ka sacensību centrs un dalībnieku reģistrācija atradīsies kņaza Kropotkina 19. gadsimtā celtajā Siguldas Jaunās pils teritorijā.

Vīriešu konkurencē Artūram Vadzim būs iespējas nosargāt savu pērn iegūto titulu, taču sīvu konkurenci viņam sastādīs un arī uz uzvaru pretendēs 107km Rīga-Valmiera skrējiensoļojuma šī gada uzvarētājs Toms Komass, "Vilkaču maratona" smagās trases jaunais rekordists Gvido Kalniņš, kurš pērn ieņēma 4.vietu, kā arī pagājušā gada vicečempions Ģirts Dakša. Par pārsteigumu varētu parūpēties Matīss Vecvagaris, kurš gatavojas septembra 246km garajam Spartatlonam, kā arī šī gada otrs ātrākais "Vilkaču maratonā" Aleksejs Bute. Sievietēm no pagājušā gada pirmā trijnieka, faktiski pirmā četrinieka, neviena nestartēs, līdz ar to uz uzvaru un godalgotajām vietām pretendēs vairākas dalībnieces, tajā skatā arī tās, kurām līdz šim nav izdevies tikt pie godalgām. Labas izredzes paveras šī gada Rīga-Valmiera otrajai ātrākajai dāmai Kristīnei Troņenkova. Arī populārajā "Patrias" šķēršļu skrējienā vairākos posmos iepriekšējās sezonās panākumus guvusī Liene Allere pretendēs uz trijnieku. Pērn viņa bija piektā.

Šajā gadā Siguldas pils kvartālā noslēgusies Siguldas Jaunās pils restaurācija un nule visas vēsturiskās ēkas var uzņemt jaunus apmeklētājus un dažādu pasākumu norisei pieejams daudzfunkcionālais pils dārzs. “Siguldas novads ir gatavs uzņemt spēcīgos, sportiskos un azartiskos, pretī piedāvājot izaicinājumu un adrenalīnu, dabu un mieru visapkārt tik vēsturiskā vidē, savukārt mājiniekiem pazīstamās takas izskriet un atbalstu mājās sniegs Siguldas ID karte,” saka Siguldas attīstības aģentūras direktore Dace Preisa. Vietējiem Siguldas novada sportistiem kā ierasts tiks nodrošināta 10 % atlaide dalības maksai, pie reģistrācijas ievadot savu siguldieša kartes numuru.

Šogad jau otro gadu pēc kārtas tieši augusta “Stirnu buka” posmā starp distances “Fēnix Vilks” tiks izcīnītas Latvijas čempionāta medaļas ultra ~83km garajā taku skriešanas distancē, dalībniekiem izskrienot Gaujas Austrumu krastu no Cēsu pils parka līdz pat Siguldai. Tikmēr īsāko distanču “Gardu muti Susurs” (~1km), “EJ! Vāvere” (~6km), “Gjensidige Zaķis” (~13km) un “VENDEN Stirnu buks” (~24km) startēs un finišēs Siguldā.

Ātrākie Vilki ne tikai saņems Latvijas čempionu medaļas, bet arī Garmin sporta viedpulksteņus “Fēnix 6S Pro Solar un fēnix 6 Pro Solar. Jāpiebilst, ka viedpulksteņi aprīkoti ar Garmin Power Glass™ saules enerģijas uzlādes objektīviem un “Power Manager” rīku, kas izmanto saules enerģiju, lai nedēļām ilgi saglabātu savu veiktspēju un ierīces lietotājam būtu vairāk laika izbaudīt savas iecienītās aktivitātes un treniņus, mūzikas straumēšanu un vēl daudz ko citu. Fēnix 6S Pro Solar baterijas darbības ilgums viedpulksteņa režīmā ir līdz deviņām dienām, valkājot to telpās, un līdz 10,5 dienām pietiekamas saules gaismas iedarbības apstākļos, savukārt fēnix 6 Pro Solar baterijas darbības ilgums viedtālruņa režīmā ir līdz 14 dienām, valkājot to telpās, un līdz 16 dienām pietiekamas saules gaismas iedarbības apstākļos.

“”Enter Gauja Trail” jeb “Devona laikmeta skriešanas rokenrols” plānots, kā trīs gadu taku skrējienu cikls, kura laikā dalībnieki izskries un iepazīs abas Gaujmalas, izcili ainaviskā Gaujas Nacionālā parka teritorijā esošās mežu takas un reizi trijos gados veiks takas pilno 120 kilometru apli. Tikmēr arī īsāko distanču dalībniekiem “Devona laikmeta rokenrols” dos iespēju baudīt Gaujas Nacionālā parka spožumu, kas mērķtiecīgi veidots jau vairāk nekā 40 gadu garumā kā nozīmīga vieta daudzveidīgu augu, putnu un kukaiņu sugu mājvietai. Nu, ir Gaujai sava maģija, ir! Distance kā upes raksturs. Brīžiem strauja, brīžiem mierīga. Gan gravu noslēpumainība, gan skaisti iežu atsegumi. Pļavas, meži, takas, stigas un cilvēki”, bezgala aizrautīgs un sajūsmināts ir distanču veidotājs, Artis Ločmelis (VSK “Burkānciems & Co”).


Foto: Mareks Gaļinovskis (FotoManLV)

Noderīgi ieteikumi un iedvesmas deva tiem, kuri sporto

Tu ikdienā aktīvi sporto vai grasies sākt to darīt? Tad esi īstajā vietā! Šeit esam apkopojuši gan noderīgus rakstus par veselību, ekipējumu, uzturu, gan arī saturu, kas varētu Tevi iedvesmot.
Uz augstākā pakāpiena A.Jasāns un J.Ķemers. Foto: Xevents.

Rogainingā "Pilsētu leģendas" Liepājā 6h distancē viens punkts izšķir uzvarētāju likteni

Jau otro gadu Liepājā norisinājās populārā komandu orientēšanās jeb rogaininga seriāla “Pilsētu leģendas” posms, kas saucās “Liepājas Dienvidu fortu rogainings” un ko 20. aprīlī Jūrmalas parkā ar Liepājas valstspilsētas pašvaldības, Intervals.lv, Garmin, Isostar, Magnesia un Kokmuižas alus atbalstu rīkoja biedrība “Piedzīvojumu sacensību apvienība”. Tāpēc pagājušo sestdien Liepājas ielās un aiz pilsētas robežas bija sastopami daudz sportisku cilvēku ar kartēm. Ja divu un četru stundu distancēs uzvarētāji bija pārliecinoši, tad prestižākajā 6h “Garmin” distancē pirmās divas komandas šķīra nieka viens punkts, bet 3h MTBO distancē pārākumu apliecināja Eiropas čempionātā MTBO sprintā divdesmitniekā tikušais Mārtiņš Linde.
Vairāk nekā 600 lūši un buki startējuši pie slavenās Ēdoles pils. Foto: Jānis Ukass.

Bērziņš un Armane ar uzvarām atgriežas "Stirnu bukā", pirmie atkal Jocis, Žolneroviča, Lauska un Petrova

Vakar populārā un kupli apmeklētā taku skriešanas seriāla “Stirnu buks” 11. sezonas otrajā posmā Kuldīgas novada Alsungā visās distancēs kopā piedalījās vairāk nekā 3200 skrējēju. Ar uzvarām garākajā “Garmin Lūsis” distancē Stirnu bukā atgriezās pagājušās sezonas līderi Kristaps Bērziņš un Agate Armane, kuri pirms mēneša Saulkrastos nepiedalījās. Savukārt uzvaras garšu vēlreiz izbaudīja Latvijas rekordists vairākās distancēs Uģis Jocis, Eiropas junioru čempione Inna Žolneroviča, Klinta Lauska un Latvijas ātrākā juniore šogad telpās Alise Petrova.