Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:213, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Liepa

Video: Profesors Kalējs par sirds vēstuli ārstam, dopingu, fizioloģiskajām robežām

Rīgas Stradiņa universitātes profesors, kardiologs Oskars Kalējs ir arī liels sporta entuziasts, kurš joprojām labprāt uzspēlē basketbolu. Sirds ir pats svarīgākais muskulis cilvēka organismā, bet, jo īpaši, svarīgs tas ir profesionālajiem sportistiem. Tādēļ aicinājām profesoru uz sarunu par sportista un "parasta" cilvēka sirdi, cilvēka spēju maksimumu, kā arī dažādu medikamentu lietošanu un to sekām.

00:00:40 - 00:08:02 Par amatieru sportu, profesionāla sportista un "parasta" cilvēka sirds atšķirībām
00:08:03 - 00:13:34 Par profesionāla sportista un amatiera sirds veselību, sporta kardioloģiju
00:13:35 - 00:23:25 Par pēkšņajām nāvēm sportā, pārmaksimālo slodzi un sportistu mirstību agrākā vecumā
00:23:26 - 00:35:20 Par "Tour de France" riteņbraucēju sirdīm un Goldmana dilemmu
00:35:21 - 00:39:44 Par mildronātu kā aizliegto medikamentu
00:39:45 - 00:47:04 Par mūžīgajiem rekordiem vieglatlētikā un 100 metru sprinta rekordiem
00:47:05 - 00:51:44 Par cilvēka organisma resursiem un fizioloģiskajām robežām, treniņu metodikas attīstību
00:51:45 - 01:00:06 Par lielāko kaitējumu sportista sirdij
01:00:07 - 01:07:38 Par to, kā maksimāli samazināt riskus saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām

Sarunas ilgums 67 minūtes

, 2019-06-07 13:25, pirms 5 gadiem
Intervija interesanta. Patīk, ka'cilvēks cenšas pareizi runāt un izteikties, piedomā pie vārdu lietojuma
Prasījās vairāk sarunu/info par Goldmana dillemu, nebiju dzirdējis, nācās pāsam uzmeklēt info, jo te jau tā īsti neko nepateica...

Bet statistika parādītā gan kā jau tīri statistika... ko vajag to parādīs... Interesanti būtu redzēt Eiropas vai pat Latvijas datus. Profesionālu sportistu salīdzināt ar vidējo cilvēku Amerikā diži ieskatu par Eiropu nedod. Īpaši zinot, ka Amerikā ir masveida aptaukošanās... Bet tādā Latvijā ir ļoti augsta mirstība no šīm kaitēm... tad nu atkal, neliekas tā bilde kopā ar skatu ārā pa logu... bet citādi, bija laba saruna..
, 2019-06-08 00:37, pirms 5 gadiem
Iesaku, interesanti bija klausīties profesoru.
, 2019-06-08 09:48, pirms 5 gadiem
Izcila intervija! Labprāt dzirdētu vairāk interviju par medicīnu sportā!
, 2019-06-08 12:47, pirms 5 gadiem
Materiāls tiešām labs, taču tā pasniegšana ir, atļaušos iebilst profesoram, subjektīva.

Spilgtākā šāda epizode bija, kad Kalēja kungs sāka runāt par agresiju un anaboliskajiem steroīdiem.

Atļaušos iebilst (gan no personīgās pieredzes, gan novērojumiem), roidi nepadara cilvēku agresīvu, ja viņam nav bijis šādu noslieču pirms lietošanas. Tas ir ļoti liels "misconcept", ka farma dod cilvēkam kaut ko tādu, kas viņam nav. Jā, tā paātrina visus procesus un tiešām liek organismam strādāt "gāzi grīdā" režīmā, taču ne vairāk. Jūs taču neviens nenoticēsiet, ka ir tablete, kas cilvēkam ļauj uzreiz prast, teiksim, peldēt vai braukt ar riteni. Te ir tieši tas pats.

Kāpēc cilvēki paliek agresīvi vai zālē sāk ārdīties? Atbilde ir vairāk nekā vienkārša - cilvēks, kurš sāk lietot farmu, vismaz savās iedomās, vēlas sasniegt vairāk, viņš vēlas, lai ne tikai organisms, bet arī prāts strādā "gāzi grīdā" režīmā. Tā cilvēks sevi "uzvelk" (arī ar papildus stimulatoriem, piem., to pašu enerģijas dzērienu kādu), lai dabūtu maksimālo efektu no visa šī farmas lietošanas kursa.

Tāpat tika pieķerta klāt tēma par modernajiem cīņas sportiem, t.i., primāri MMA, kur, redz, ir nedabīga agresija. Profesora kungs gan minēja, ka viņš, iespējams, esot vecmodīgs un jāpiekrīt vien ir, jo pašlaik cīņas sports kopumā ir mainījies. Tajā ir daudz vairāk naudas, līdz ar to arī konkurence ir daudz lielāka, tāpēc izdzīvot šādā vidē var tikai paši labākie.

Bez tam, kāpēc mediķis nerunāja par citu šī sporta novirziena aspektu, galvas traumām? Laikam tāpēc, ka neviens ārsts nav spējis pierādīt, ka pēc sitieniem pa galvu veselība uzlabojas. Protams, ka ringā, vai krātiņā, kā intervijā vienojās, iziet hipermotivēti cilvēki ar atsistām galvām. Šādā kombinācijā viņi pēc būtības nevar būt adekvāti, pat bez visiem medikamentiem.

Nu un vēl vairāki momenti.

Taču atkārtošos, ka intervijas tēmas ir interesantas un prasītos turpinājums, vien šajā gadījumā izklāstījuma subjektīvais faktors mazliet visu pabojāja.
, 2019-06-08 19:03, pirms 5 gadiem
Ļoti interesanti
, 2019-06-09 19:11, pirms 5 gadiem
Paldies par interviju un Prof. Kalējam.
, 2019-06-10 19:49, pirms 5 gadiem
Paldies, ļoti laba intervija. Ceru, ka ne pēdējā intervija ar Oskaru
Foto: Mareks Gaļinovskis (FotoManLV)

Noderīgi ieteikumi un iedvesmas deva tiem, kuri sporto

Tu ikdienā aktīvi sporto vai grasies sākt to darīt? Tad esi īstajā vietā! Šeit esam apkopojuši gan noderīgus rakstus par veselību, ekipējumu, uzturu, gan arī saturu, kas varētu Tevi iedvesmot.
Foto: Stirnubuks.lv.
1

Ar LČ medaļnieku uzvarām un 4263 dalībniekiem Saulkrastos sākusies “Stirnu buka” 11. sezona

Pagājušajā sestdienā Saulkrastos atbilstoši vietas nosaukumam saulainajos laikapstākļos ar ļoti kuplu dalībnieku skaitu tika atklāta 11. sezonas populārajam un tautā ļoti iemīļotajam taku skriešanas seriālam “Stirnu buks”. Pēc vairāku gadu pārtraukuma dalībnieku skaits visās distancēs kopā sniedzās pāri četriem tūkstošiem – 4263 skrējēji.
Foto: Ģirts Freijs.
1

Sestdien Saulkrastos sāksies populārā taku skriešanas seriāla "Stirnu buks" 11. sezona

Pavisam drīz papolārais taku skrējienu seriāls “Stirnu buks” ielēks savā 11. sezonā. Uzreiz pēc astronomiskā pavasara iestāšanās, buku sezonas starts tiks dots 23. martā – šoreiz ar saules modināšanu ainaviskajos Saulkrastos. Līdzīgi, kā jubilejas sezonā, arī šogad piedalīties posmos ir aicināti gan skrējēji un nūjotāji, gan pārgājienu cienītāji 7 posmos dažādās Latvijas vietās.