Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Latviju Nāciju kausā blakusvāģiem pārstāvēs Lielbārži un vēl divas ekipāžas

Reinis Aumeisters
Reinis Aumeisters

Oficiāli apstiprināts Latvijas izlases sastāvs dalībai Nāciju kausā motokrosā blakusvāģiem. Uz to brauks brāļi Daniels un Bruno Lielbārži, Māris Rupeiks ar līdzbraucēju Kasparu Liepiņu, kā arī Didža Gorbenko/Elvija Mucinieka ekipāža.

Šogad Nāciju kauss blakusvāģiem notiks laika posmā no 24.-25. septembrim Kramolinā. Šis ciemats, kurā dzīvo nedaudz vairāk kā 100 iedzīvotāji, atrodas 94 kilometrus no Čehijas galvaspilsētas Prāgas. Kramolinā vairākkārt notikuši pasaules čempionāta posmi blakusvāģiem, taču Nāciju kausa izcīņa šeit notiks pirmo reizi.

Latvijas komanda uz Čehiju brauks ar spēcīgu sastāvu, kuram ir potenciāls pacīnīties par TOP5. Izlasē iekļauti 2018. gada Nāciju kausa bronzas medaļnieki Māris Rupeiks/Kaspars Liepiņš, vēl viens 2018. gada Nāciju bronzas medaļnieks Didzis Gorbenko ar līdzbraucēju, 2012. gada Nāciju kausa vicečempionu Elviju Mucenieku, kā arī Nāciju debitanti, pašreizējie Latvijas čempionāta līderi Daniels un Bruno Lielbārži.

Lai arī vienīgie Latvijas izlasē bez Nāciju kausa pieredzes būs sešpadsmit gadus vecie Lielbārži, tieši no viņiem tiek gaidīti ātrākie braucieni. Dvīņubrāļi jau šosezon vairākkārt pierādījuši, ka ātruma ziņā trasē neatpaliek no pasaules vadošajām blakusvāģu ekipāžām. Viņi Latvijas amatieru čempionāta posmā Stelpē apsteidza pasaules vadošo ekipāžu Gertu Variku/Lari Kunnasu (Igaunija/Somija), tāpat viņi piedalījās divos Vācijas čempionāta posmos, abos kāpjot uz goda pjedestāla.

Veterānu statusā šajās sacensībās būs Māris Rupeiks ar Kasparu Liepiņu, kuri ilgstoši ir blakusvāģu motokrosa apritē un joprojām kopā spēj uzrādīt atzīstamu sniegumu trasē. Neskaitot Alojas posmā piedzīvoto kritienu, Rupeika/Liepiņa ekipāža diezgan stabili braukuši visu Latvijas čempionāta sezonu, vienu posmu pirms sezonas noslēguma tabulas kopvērtējumā iekarojot otro pozīciju.

Arī Gorbenko un Muceniekam ir liela pieredze. Abi šie sportisti, tikai atsevišķi, braukuši gan pasaules čempionātā, kā arī Nāciju kausā. Diemžēl šosezon šī ekipāža maz startējusi, Latvijas čempionātā aizvadot tikai pirmo posmu, kurā izcīnīja bronzas medaļu. Līdz Nācijām vēl mēnesis, tā kā Gorbenko/Mucenieka ekipāžai vēl būs iespēja iebraukties, piedaloties Baltijas līmeņa sacensībās.

Interesanti, ka uz Čehiju, tikai citu valstu izlašu sastāvā, dosies vēl divi Latvijas blakusvāģu kantētāji. Četrkārtējais pasaules čempions Kaspars Stupelis kopā ar Gertu Gordejevu pārstāvēs Igauniju, bet Mārtiņš Antons trešo reizi Nācijās startēs zem Lietuvas karoga. Antons brauks vienā ekipāžā ar Liutauru Variakoji.

“Nācijās kā vienmēr konkurence būs liela. Holandiešiem ir labs sastāvs, arī Igauņi būs stipri, tāpat citas komandas piesaistījušas savas valsts labākos braucējus. Arī mūsu komanda ir spēcīga. Mūsu mērķis tāpat kā iepriekš būs iekļūt TOP6, bet iesim uz TOP3,” īsu komentāru par Latvijas izlases uzstādījumiem un mērķiem sniedza Latvijas izlases vadītājs Roberts Gazarovs.

“Kramolinas trase ir ātra, cieta, bet starts ir smilšains un mīksts, tāpēc grūti būs izvēlēties riepas, bet par to domāsim uz vietas, jo būs jāskatās vēl pēc laikapstākļiem. Ja tur uzlīs, būs nereāli dubļi, protams, vēl rises un špūres. Šajā trasē iepriekš braukuši tikai Rupeiks ar Liepiņu un Mucenieks. Didzim un brāļiem šī trase būs kaut kas jauns. Viennozīmīgi, ka priekš izlases tas būs pārbaudījums, bet es esmu pilnīgi pārliecināts par savu komandu, ka viņi ne tam vien ir gatavi.”

Sportistu CV:

Māris Rupeiks – Daudzkārtējs Latvijas čempions motokrosā, kurš šajā sporta veidā ienāca kā solo motociklu braucējs. 2005. gada pasaules čempionāta sezonā kopā ar Haraldu Kurpnieku izcīnīja 3. vietu, kas ir Rupeika labākais rezultāts pasaules čempionātu ieskaitē. Nāciju kausā izcīnījis neskaitāmas medaļas: viņa kontā ir divi zelti (2005. un 2007.gadā), seši sudrabi (2002., 2004., 2006., 2008., 2011., 2012.) un četras bronzas medaļas (2001., 2009., 2010. un 2018.).
Kaspars Liepiņš - 2009. gada sezonā kopā ar beļģu pilotu Jori Hendriksu kļuva par pasaules čempionu. Gadu vēlāk (2010. gadā) pasaules čempionātā viņa kontā kopā ar Hendriksu – sudrabs. Liepiņš trīsreiz kļuvis par Beļģijas čempionu (2008., 2009. un 2010.), vienreiz par Francijas (2013.) un Vācijas čempionu (2015.). Latvijas izlases sastāvā 2018. gadā Nāciju kausā izcīnījis bronzu.

Elvijs Mucenieks - 2017. gadā pasaules čempionātā kopā ar francūzi Valentīnu Giraudu izcīnīja 2. vietu, bet pēc 2018. gadā pasaules čempionāta posmā Spānijā piedzīvotā kritiena vairs nav startējis pasaules meistarsacīkstēs. Sacensību apritē Elvijs atgriezās 2021. gada Latvijas čempionātā, braucot kopā ar beļģu motokrosa pilotu Kristofu Santermanu, sezonas izskaņā kļūstot par valsts čempionu. 2012. gadā tandēmā ar M. Rupeiku pārstāvējis Latviju Nāciju kausā, izcīnot 2. vietu.

Didzis Gorbenko – karjeru motokrosā sācis kā solo motociklu braucējs un bijis viens no Latvijas ātrākajiem MX1 klasē. Vēlāk pārsēdies uz blakusvāģa, startējot pat pasaules čempionāta etapos. Plašākas publikas acis viņu pamanīja 2018. gada pasaules čempionāta posmā Kivioli, Igaunijā, kurā Didzis “izcēla” startu. Vēlāk gūto traumu dēļ Gorbeno izkrita no sacensību aprites uz diviem gadiem, atgriežoties sportā tikai pērngad ar dalību Latvijas čempionātā, kurā startēja kopā ar līdzbraucēju Mārtiņu Antonu. 2018. gadā piedalījies arī Nāciju kausā, palīdzot Latvijas izlasei izcīnīt bronzu.

Daniels un Bruno Lielbārži – Nāciju kausā un pasaules čempionātā vēl līdz šim nav startējuši, jo nebija sasnieguši 16 gadu vecumu. Motokrosa karjeru uzsāka kā kvadriciklu braucēji, bet vēlāk pārsēdās uz blakusvāģa, lai abiem brāļiem savā starpā nebūtu jākonkurē. Tā kā Danielam ar kvadriciklu braukšana padevusies labāk, Bruno bez pretenzijām kāpis brālim blakus. Pagaidām Lielbāržu lielākais sasniegums blakusvāģos ir bronzas medaļa 2021. gada Latvijas čempionāta sezonā, taču šogad viņi pretendē uz Latvijas meistarsacīkšu zeltu.

Izmantotie resursi:
https://www.lamsf.lv/latviju-naciju...