Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Latvijas klubi desmit gados ar futbolistu transfēriem nopelnījuši deviņus miljonus dolāru

Rolands Eliņš

Latvijas klubi desmit gados ar futbolistu transfēriem nopelnījuši deviņus miljonus dolāru
Tolu Arokodare, kurš no "Valmieras" pārgāja uz Bundeslīgas klubu Vācijā. Foto: Jānis Līgats

Starptautiskā futbola federācija (FIFA) publicējusi pārskatu par aizvadītās desmitgades notikumiem futbolistu transfēru tirgū. Pārliecinoši lielākās summas šajā laikā tērējuši Anglijas klubi, kamēr Latvijas klubi iztērējuši 4.1 miljonu dolāru, bet ieguvuši 13 miljonus.

Aizvadītās desmitgades (2011.-2020. gads) 30 klubu sarakstā, kuri visvairāk iztērējuši transfēros, dominē Eiropas klubi no septiņām valstīm, un vairāk nekā trešdaļa pārstāv Angliju. FIFA norāda, ka šie 30 vadošie klubi veido 47% no globālā transfēru tirgus, un šī saraksta priekšgalā ir Mančestras "City", kas ieguvusi 130 futbolistus.

Savukārt transfēros vislielākos ieņēmumus guvušas Portugāles komandas – "Benfica" un "Sporting". Trešajā vietā šajā sarakstā ir "Barcelona", taču jāuzsver, ka FIFA pārskatā norādītas tikai komandu vietas, nevis to tēriņu vai ienākumu precīzas summas.

Līdzīgi arī par spēlētāju transfēriem – FIFA informācija liecina, ka visvērtīgākais aizvadītajā desmitgadē bijis Neimāra transfērs no "Barcelona" uz PSG, un vēl veikti 13 citi transfēri, kuri bijuši vērtīgāki par simt miljoniem dolāru.

Valstu vidū pārliecinoši lielākie tēriņi bijuši Anglijai, kuras klubi iztērējuši par septiņiem miljardiem dolāru vairāk nekā ieguvuši. Interesanti, ka aiz Anglijas šajā sarakstā seko Ķīna, no kuras izejošie transfēri bijuši astoņas reizes mazāki nekā ienākošie, kas veidojis mīnusus 1.4 miljardu apjomā. Bet trešajā vietā ir Itālija ar 1.3 miljardu lieliem mīnusiem, aiz kuras seko Vācija un Krievija. Starp lielākajām tērētājam bijusi arī Spānija, kuras klubu iztērētie 6.7 miljardi piekāpjas tikai Anglijas klubu paveiktajam, taču Spānija arī krietni vairāk ieguvusi ar izejošajiem transfēriem, kas kopējos mīnusus samazina līdz "tikai" 579 miljoniem.

Vislielākie plusi no transfēriem bijuši Portugālei (3 miljardi), Brazīlijai (2 miljardi) un Nīderlandei (1.3 miljardi). Tāpat ar plusiem transfēru tirgū strādājuši Argentīnas (883 miljoni), Francijas (826 miljoni) un Beļģijas (570 miljoni) klubi.

FIFA pārskatā sniegta informācija par katru tās dalībvalsti, ieskaitot arī Latviju. Norādīts, ka FIFA sistēmā reģistrēti 646 ienākošie transfēri un 617 izejošie transfēri no Latvijas klubiem. Par transfēriem kopā iztērēts 4.1 miljons dolāru, kamēr iegūti 13 miljoni dolāru, kas šajos desmit gados veidojis transfēru tirgū iegūtu kopējo peļņu gandrīz deviņu miljonu dolāru vērtībā.

Salīdzinājumam ar mūsu kaimiņvalstīm – Lietuvas klubi iztērējuši tikai 0.7 miljonus, kamēr no pārdotajiem spēlētājiem ieguvuši 11.4 miljonus, bet Igaunijas klubi tērējuši tikai 0.3 miljonus, bet ieguvuši 8.3 miljonus.

Izmantotie resursi:
https://digitalhub.fifa.com/m/47c2f...

  +1 [+] [-]

, 2021-08-31 12:22, pirms 3 gadiem
Njā, afrikāņu tirgošana aizvien ir rentabls pasākums

  +1 [+] [-]

, 2021-08-31 13:15, pirms 3 gadiem
modernā verdzība, kad tevi pērk un pārdod

     [+] [-]

, 2021-08-31 16:49, pirms 3 gadiem
Tikmēr Latvijas futbola līmenis nošļūcis pa reni vēl dziļāk.