Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Žuks: "Startēju no beigām, cīnījos ar Rasmani un uzvarēju"

Juris Grīns
Juris Grīns

Žuks: "Startēju no beigām, cīnījos ar Rasmani un uzvarēju"
Foto: Facebook.com/Madonasnovads

26. septembrī Madonā, MX parkā “Smeceres sils” aizvadīts Latvijas kausa otrais posms Cross Country.

Sportistu iecienītajā “Smeceres sila” trasē sacensībās pulcējās 121 braucējs no Latvijas. Solo klases pārstāvēja 101 dalībnieks, bet kvadriciklu klasēs brauca 20 sportisti. Arī šoreiz Madonā sacensības sportistiem nebija vieglas, jo īpaši iesācēju un absolūtais iesācējs klašu dalībniekiem, nācās pielikt gan fiziskas pūles, gan arī emocionāli noskaņoties sagatavotajiem šķēršļiem un elementiem trasē. Taču, neskatoties uz grūtībām, visi sportisti veiksmīgi tās pārvarēja un pēc sacensībām guva gandarījumu par paveikto trasē. Visātrākais kvadriciklu klasēs bija Dāvis Ciršs.

Solo klasēs absolūtais uzvarētājs, E1 klases pirmās vietas ieguvējs Rainers Žuks ar motokrosu nodarbojas 15 gadus. Viņš pastāstīja, ka “gribēju piedalīties Cross Country posmā. Lauris Ermanis uzaicināja mani pārstāvēt “Motosports RT” komandu. Biju domājis, ka būs Edgars Siliņš un citi “ātrie” enduro braucēji, bet, lai viņu arī nebija, tik un tā sanāca pacīnīties par uzvaru.” Sportistam šķita, ka bija grūti, jo bija baļķi, akmeņi, riepas. “Gāja visādi, bet bija labi. Uzbraucieni un nobraucieni šogad bija viegli, bet man sarežģītāki bija sagatavotie šķēršļi. Startā aizbraucu no beigām, jo nevarēju iedarbināt motociklu, pirmajā aplī vēl nokritu, principā sāku visu no beigām. Krosa motociklam ir mazā bāka, līdz ar to bija jāuzpilda divas reizes. Cīņa izveidojās ar Miku Rasmani, jo viņš brauca pa priekšu. Abi cīnījāmies par uzvaru,” stāsta Rainers Žuks.

Sarunā ar E1 klases otrās vietas ieguvēju Aivaru Kukoju, viņš atklāja, ka neskatoties uz to, ka starts neizdevās kā cerēts, taču kopumā Madonā veicās diezgan labi. “Aizbraucu viens no pēdējiem. Tā kā bija jābrauc divas stundas, tad panācu priekšā braucošos. Stāvie kalni bija, bet tie nebija tik sarežģīti, arī iesācēji tos varēja veikt. Trase bija ļoti labi salikta. Man patika,” stāsta sportists, kuram šķēršļi grūtības nesagādā. Lielākā trases daļa bija pa mežu, elektrolīniju, tad bija šķēršļu daļa – super enduro daļa. Bija arī chicken way, kur sarežģītos elementus varēja apbraukt, bet par garāku ceļu, kas prasīja vairāk laika. ”Es braucu pa visiem šķēršļiem, tie man padodas. Kopumā nobraucu labi, bez stresa. Gribēju braukt divas stundas un Cross Country tieši tā arī sanāca,” stāsta Aivars Kukojs. Pirmajā stundā sportistam nesanāca “uzķert” ideālo ātrumu, bet nākamajā stundā “iebrauca” savā tempā un viss izdevās. “Trase bija gara, braucēji izretojās, un varēju brīvi braukt. Kā jau vienmēr Madonā viss bija ļoti labi. Laba trase, reljefs.” tā Aivars Kukojs.

Hobiju klases 16. vietas ieguvējs Ingus Liparts ar motosportu sāka nodarboties 2016. gadā. “Viss sākās ar to, ka ar draugiem nolēmām braukt Stendes Cross Country posmu. Nobraucām to, tad brālēns Gundars Timbra nopirka motociklu un tā, mēs abi brālēni, jau četrus gadus piedalāmies sacensībās. “Tā” Madona mums bija tāds šoks! Mēs nekad līdz šim nebijām braukuši pa tādiem kalniem, pa akmeņiem. Pie mums Kurzemē viss ir līdzens,” stāsta Ingus, kas abi ar Gundaru Madonā bija pirmo reizi. “Šogad abi nomainījām klasi no iesācējiem uz hobijiem. Izdomājām, ka negribam izgāzties mūsu vietējās sacensībās, kas būs Ķesterciemā, Priekulē un Liepājā, tāpēc nolēmām, ka jāaizbrauc apskatīties un izmēģināt, kā ir braukt pusotru stundu hobiju klasē otrā Latvijas galā, noskaidrot, kāda trase ir Madonā. Visā visumā nospriedām, ka tā pusotra stunda grūta nebija, bet to redzēsim “Laumas” trasē, šeit Madonā emocionāli bija grūtāk. Piebraucu pie kalna, saprotu, ka ir jātiek augšā. “Laumā” tik jābrauc. Līdz šim arī nekad nebijām braukuši, kad pēc starta ir divi, trīs līkumi un kalnā augšā. Iepazīšanās aplī jau iesprūdām, tai kalnā braucot. Pierunājām arī vienu mūsu draugu, kas brauca sacensības pirmo reizi mūžā, un uzreiz pa taisno uz Madonu. Viņš brauca stundu. Bet finišēja un viss bija kārtībā, arī viņš tika kalnos augšā. Beigās viss bija labi, visu izbraucām. Ir teiciens “acis ciet un gāzi grīdā”. Viss notika. Braucu savā tempā. Bijām 101 solo braucējs tikai no Latvijas, nebija ne lietuviešu, ne igauņu sportisti. Tāds pulks, “forši”,” tā Ingus Liparts.

Sarunā ar iesācēji (C) 4T klases 8. vietas ieguvēju, kādreizējo kvadriciklu braucēju Jāni Arbidānu, kuram šī ir pirmā sezona uz solo motocikla, pastāstīja, ka “Smeceres sila” trase šogad nav viņa veiksmīgākā trase. “Man tur viss bija “slikti”. Kļūdu mākonis. Jau pirmajā aplī man tur viss bija beidzies,” smejoties stāsta Jānis. Starts sportistam nesanāca, aizbrauca viens no pēdējiem, pēc tam iesprūda ar visiem pirmajā uzbraucienā. “Divas reizes nokritu, tad atkal “sadzinu” priekšā braucošos, atkal piedzīvoju kritienu. Tad man atkal viens priekšā kalnā nokrita, tad atkal iesprūdu. Respektīvi, man patika, tur bija interesanti,” atceras sportists, kuram visu brauciena laiku bija ko darīt. Visu laiku nācās dzīt. “Nebija neviens normāls aplis. Nē nu, nav man tās pieredzes vēl tik daudz ar solo motociklu. Gāja grūti. Daudz kļūdu. Katrā gadījumā bija jautri. Šogad tā nav mana trase. Tā ir tehniski prasīga, bet interesanta. Kaut kas savādāks. Man braukšanas laiks bija par īsu, tā stunda pārāk ātri paskrēja. Viss bija tik dinamiski un raiti. Citreiz brauc tādā vienmuļā garā un gaidi, kad beigsies, tad šoreiz bija tā, ka es tikai pēdējā aplī kaut cik sāku iebraukt savā ritmā. Un tad jau plīvoja finiša karogs,” saka Jānis, kurš gribēja vēl turpināt sacensības. “Kļūdas, kļūdas un vēlreiz kļūdas. Vairāk jātrenējas un jāgūst pieredze. Šogad plānoju startēt arī pārējos Cross Country posmos. Interesantākie vēl tikai priekšā,” pozitīvs ir Jānis Arbidāns.

Absolūtais iesācējs klases braucējs, 10. vietas ieguvējs Jānis Bučinskis enduro motociklu iegādājās vien pirms dažiem mēnešiem. Šīs bija viņa pirmās sacensības. Par Cross Country viņš uzzināja no draugiem, kuri regulāri startē sacensībās. “Viņi bija tie “benzīngalvas”, kuri mani ievirzīja šajā sporta veidā. Man ļoti patika. Tā bija jauna pieredze. Trase Madonā, par laimi, bija pielāgota arī iesācējiem, lai nebūtu jābrauc pāri lielajiem baļķiem, riepām un citiem lieliem šķēršļiem, tad tos varēja apbraukt. Trase šķita salīdzinoši sarežģīta un ar pārsteigumiem. Dažas trases daļas bija izaicinošas, bet kopumā ļoti labi, man patika. Finišēju veiksmīgi. Bija iespēja sacensties ar daudziem citiem iesācējiem, šo pieredzi vērtēju kā pozitīvu,” stāsta Jānis, kurš kopā veica trīs apļus. “Var tikt galā arī absolūtie iesācēji. Ja ir vēlme braukt enduro, tad noteikti iesaku piedalīties un izmēģināt. Ir plāns piedalīties arī nākamajos Cross Country posmos,” tā Jānis Bučinskis.

Sacensību direktors Romāns Ērkulis pastāstīja, ka Madonā solītais “zelta rudens” bija. “Laika apstākļi bija fantastiski. Viegli nebija, bet visi sportisti veica trasi priecīgi un laimīgi. Dzeltenā mašīna neizkustējās. Nebija traumu. Ļoti veiksmīgi novadīts pasākums. Es domāju, ka Madona ir vieta, kur sportisti vēlas braukt. 101 solo klašu braucējs un 20 kvadriciklu klašu sportisti, un šoreiz tikai sportisti no Latvijas. Tas ir labs rādītājs,” stāsta Romāns Ērkulis.

Sacensības ir noslēgušās. “Ja visiem viss patika, traumu nebija, ko vairāk varu vēlēties. Trase nebija ne pārāk ātra, ne pārāk lēna, bet tā bija salīdzinoši “nežēlīga”, jo bija akmeņi, baļķi, riepas, izskalojumi. Bijām pamainījuši starta vietu. Nebija putekļu. Sportisti to visu ņēma vērā, brauca, cepuri nost. Viss ir “super”! Šoreiz bija arī motokrosa braucēji. Rainers Žuks, kurš absolūtajā kopvērtējumā uzvarēja. Mani ļoti patika Mika Rasmaņa sniegums trasē! Žēl, ka daudz sportistu neatbrauca. Bet kopumā sacensības bija lieliskas, bez lieka satraukuma, un viss patiesi “čikiniekā”! Paldies, Madonas novada pašvaldībai un iedzīvotājiem par atbalstu,” tā Romāns Ērkulis.

Latvijas kausa trešā posma uzvarētāju TOP3

E1 klasē:
1. Rainers Žuks
2. Aivars Kukojs

E2/E3 klasē:
1. Gints Bērziņš
2. Gatis Būmanis
3. Pēteris Misiņš

Enduro klasē:
1. Mārtiņš Vinters
2. Jurģis Žukas
3. Vilnis Skrastiņš

Hobiju klasē:
1. Jānis Freimanis
2. Jānis Jansons
3. Kārlis Reinfelds

85 cm3 klasē:
1. Emīls Solovjevs
2. Gustavs Krasts

Iesācēji (C) 2T klasē:
1. Edgars Vilcāns
2. Agris Biezais
3. Andrii Dadonov

Iesācēji (C) 4T klasē:
1. Aivis Saulītis
2. Artūrs Semjonovs
3. Mārcis Valbergs

Absolūtais iesācējs klasē:
1. Pēteris Kļaviņš
2. Gunārs Koja
3. Valters Gotlaufs

Juniors 14+ klasē:
1. Miks Rasmanis
2. Markuss Daniels Jauntirāns
3. Matīss Jansons

Open 1h klasē:
1. Jānis Lubāns
2. Ģirts Kalniņš
3. Jurijs Žižkuns

Seniors 40+ klasē:
1. Einārs Vinters
2. Jānis Rasmanis
3. Raimonds Baltgalvis

Veterāni 50+ klasē:
1. Vilnis Zeiza
2. Andris Kalniņš
3. Ivars Miķelsons

ATV klasē:
1. Rolands Puravs
2. Ainis Kļavenieks
3. Ervīns Ratnieks

Kvadri open klasē:
1. Dāvis Ciršs
2. Arnis Pūle
3. Jānis Zaķis

Klubu komandu ieskaitē ar iegūtiem 60 punktiem, pirmajā vietā “JVE Mototeam” – Gints Bērziņš, Mārtiņš Vinters un Einārs Vinters. Otrajā vietā ar iegūtiem 54 punktiem “Motosports RT” – Gustavs Krasts, Markuss Jauntirāns, Rainers Žuks un Inguss Bērziņš. Trešajā vietā ar 49,75 punktiem “CEC I.S.Racing” – Miks Rasmanis, Jānis Rasmanis un Artūrs Semjonovs.

Visi sacensību rezultāti: https://www.lamsf.lv/sporta-veidi/e...

Šajā nedēļas nogalē svētdien, 4. oktobrī Ķesterciema Bušu karjerā notiks Latvijas kausa trešais posms Cross Country.

Informāciju sagatavoja:
Luīze Vīksna