Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Inese Tarvida: "OS kvalifikācija būs grūtākais turnīrs, kāds vien var būt"

Inese Tarvida: "OS kvalifikācija būs grūtākais turnīrs, kāds vien var būt"
Inese Tarvida. Foto: World Taekwondo

Latvijas vadošā taekvondo sportiste Inese Tarvida šobrīd aktīvi gatavojas nākamnedēļ gaidāmajam Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com viņa neslēpj, ka pirms šīm sacensībām ir uztraukums, turklāt mieru neliekot arī kājas trauma.

Aprīļa sākumā 22 gadus vecā Tarvida guva bronzu Eiropas čempionātā. Ierasti lielākie panākumi viņai bijuši svara kategorijā līdz 53 kilogramiem, taču šoreiz viņa sacentās 57 kilogramos, jo tā ir olimpiskā kategorija. Tas kalpoja kā lielisks sagatavošanās turnīrs pirms olimpiskās kvalifikācijas, kas 7.-9. maijā notiks Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā.

Ar nelielu kājas traumu sportiste bija spiesta cīnīties jau Eiropas čempionātā, un savainojums traucē joprojām. Tarvida gan priecājas, ka līdz olimpiskajai kvalifikācijai vēl ir kāds laiciņš – varbūt sāpes kājā, kas šajā sporta veidā ir ļoti svarīgs ierocis, mazināsies.

“Pašai liels prieks par bronzu Eiropas čempionātā, jo 57 kilogramos konkurence ir lielāka. Atšķiras meiteņu spēks, turklāt citas ir arī smagākas par mani,” Tarvida turklāt pirms Eiropas čempionāta pārslimoja Covid-19. “Neskatoties uz to, nostartēju diezgan labi, kas man dod lielu motivāciju. Ticu, ka varu kvalificēties [olimpiskajām spēlēm].”

Savus lielākos panākumus Tarvida līdz šim guvusi svarā līdz 53 kilogramiem, tiekot pie medaļām Eiropas un pasaules čempionātos. Tur viņa katrā turnīrā ir starp galvenajām favorītēm, kamēr 57 kilogramos konkurence ir lielāka.

“Atšķirību šajā svara kategorijā ir diezgan daudz, kaut gan starp kilogramiem šķietami nav lielas starpības. 53 kilogramos pasaulē esmu izteikta līdere, bet 57 kilogramos esam diezgan daudz meiteņu, kuras ir līdzvērtīgas. Citas ir ar labākiem rezultātiem [nekā man]. 53 kilogramos man ir liels auguma pārsvars, esmu viena no garākajām šajā kategorijā. Taekvondo auguma pārsvars ir ļoti būtisks – kuram garākas kājas sitienam, tas daudz ko maina,” norāda Tarvida.

“Savukārt 57 kilogrami ir olimpiskā svara kategorija. Diemžēl olimpiskajās spēlēs taekvondo nav atvēlēts daudz vietu, tāpēc rīkotājiem bija jāsamazina svara kategorijas – paņēma katru otro. Ja olimpiskā kategorija būtu arī 53 kilogrami, es Tokijai būtu kvalificējusies jau sen,” uzsver sportiste, kuras ikdienas svars ir ap 59 kilogramiem. Līdz ar to, lai ierakstītos 53 kilogramos, ir jānomet daudz, kamēr vieglāk to ir izdarīt 57 kilogramu kategorijā. “Pirms lielākajām sacensībām, piemēram, Eiropas un pasaules čempionātiem vienmēr cenšos nomest svaru līdz 53 kilogramiem. Domāju arī turpmāk sacensties abās svara kategorijās, bet 53 kilogramos, piemēram, pasaules čempionātā man ir daudz lielāka iespēja tikt pie medaļas. Šajā svara kategorijā mans nākamais mērķis ir kļūt par pasaules čempioni.”

53 kilogramos Tarvida divreiz ieguvusi pasaules čempionāta bronzu, taču līdz finālam nav pietrūcis daudz. Viņa uzskata, ka šajās sacensībās ir spējīga iegūt arī zeltu.

Ja Tarvida iekļūs Tokijas olimpiskajās spēlēs, viņa arī 57 kilogramu kategorijā būs viena no Latvijas cerībām uz augstu vietu un, iespējams, varētu pretendēt pat uz medaļu. “Olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā ir jāiekļūst finālā. Tajā cīņa gan nenotiks, jo abas meitenes būs nodrošinājušas galveno - ceļazīmes uz Tokiju.”

“57 kilogramos esam kādas septiņas meitenes, kuras ir spēkos ļoti līdzvērtīgas, viņas visas varētu kvalificēties Tokijai,” atklāj Tarvida, kura ikdienā kopā ar māsu Jolantu dzīvo un trenējas Vācijā. “Pēc reitinga esmu tur izlikta ar pirmo numuru, bet nevaru teikt, ka uzreiz tāpēc kvalificēšos Tokijai. Lai iegūtu vietu olimpiskajās spēlēs, būs krietni jāpacīnās. Tas būs grūtākais turnīrs, kāds vien var būt, jo būs liels stresa faktors. Nav ne jausmas, kā būs tajā dienā, jo tik liels spiediens kā šādās kvalifikācijas sacensībās, nevienās citās nav.”

Sarunu ar daudzsološo taekvondo sportisti Inesi Tarvidu skaties šovakar pulksten 22:45 Sportacentrs.com TV raidījumā “Sports tuvplānā”. Tajā aprunāsimies arī ar “Ventspils” basketbolistu Māri Gulbi un Latvijas U-18 hokeja izlases menedžeri Renāru Freibergu.