Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Lomažs: ''Pret Slovākiju jānoskaņojas vēl labāk kā pret Serbiju''

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Lomažs: ''Pret Slovākiju jānoskaņojas vēl labāk kā pret Serbiju''
Rihards Lomažs. Foto: Basket.lv

Latvijas basketbola izlases basketbolists Rihards Lomažs sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' sniedza komentāru par zaudējumu pirmajā 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē pret Serbiju, sasniegto karjeras rekordu valstsvienībā gūto punktu ziņā un ko nepieciešams paveikt, lai pārspētu Slovākiju.

Ceturtdien Latvijas basketbola izlase 2023. gada Pasaules kausa kvalifikāciju iesāka ar dramatisku zaudējumu pret Serbiju ar 100:101. Izšķirošie punkti tika gūti 2.8 sekundes līdz spēles beigām, tiesnešiem atrodot piezīmi Andrejam Gražulim. Pēc atgriešanās Rīgā izlasei tika dota brīvdiena, sestdien sākot gatavoties pirmdienas spēlei pret Slovākiju.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē bija Rihards Lomažs, kurš nacionālās izlases krāsās sasniedza gūto punktu rekordu – ar trāpītiem sešiem no desmit tālmetieniem basketbolists maču noslēdza ar 33 gūtiem punktiem. ‘’Uzskatu, ka varējām uzvarēt. Spēlējām patiešām labi. Var runāt par slikto aizsardzību un ielaisto 101 punktu, taču pretiniekiem ir meistarīgi basketbolisti – liela daļa no viņiem spēlē Belgradas ‘’Partizan’’,’’ zaudējumu Serbijai vērtēja 33 punktus guvušais Rihards Lomažs, atklājot, ka atslēgas epizodes piedzīvotajā zaudējumā jāskata jau krietni agrāk. ‘’Divos uzbrukumos neilgi pirms beigām netrāpījām savus metienus, citādi spēli būtu nolauzuši,’’ turpināja Lomažs, ar to domājot savu garām aizmesto tālmetienu nedaudz vairāk kā minūti līdz pamatlaika beigām un Daira Bertāna netrāpīto trejaci 28 sekundes līdz beigām. Par svarīgu epizodi var uzskatīt arī Andreja Gražuļa vienīgo aizmesto metienu garām no spēles trīs minūtes līdz pamatlaika beigām – tobrīd rezultāts bija Latvijai par labu (93:88).

Spēle aizsardzībā pret Serbiju bija Latvijas izlases vājākais punkts. Taktiskās iestrādnes pirms spēles bijušas. Piemēram, pret Milošu Teodosiču aizsardzībā bija plānots izmantot Rodionu Kurucu, kas atsevišķos spēles nogriežņos arī notika. Tomēr Svetislavs Pešičs Teodosiču laukumā nesūtīja sākumsastāvā, bet gan pirmo reizi iesaistīja laukumā pirmās ceturtdaļas otrajā pusē. ‘’Sagatavošanās laiks bija īss – tikai trīs dienas,’’ FIBA logu esošās sistēmas apstākļus komentēja spēlētājs, tomēr piebilstot, ka šajā spēles aspektā jāspēlē labāk.

‘’Uzbrukumā atradām ritmu pēc iemestajiem brīvajiem metieniem un tad jau iekrīt arī grūtāki metieni,’’ veiksmes pretinieku laukumā pusē atklāja Lomažs, sakot, ka spēle uzbrukumā bijusi tiešām apskaužamā līmenī. Ar 47.1 % precizitāti latvieši izmeta tālmetienus, bet gandrīz 74 % (!) divpunktu metienus, tāpat esot gandrīz izciliem no soda metiena līnijas (18/22).

‘’Treneris man uzticas kopš vasaras. Viņš uzticas mums visiem,’’ Lukas Banki lomu savā veiksmīgajā pienesumā valstsvienības rezultātos kopš itālis ir pie Latvijas izlases stūres, atklāja Lomažs. ‘’Viņš redz mani kā vienu no līderiem. Spēles gaitā viņš pamana, kuram tā ir aizgājusi un ļauj uzņemties vairāk,’’ turpināja Turcijā spēlējošais latvietis. Spēles izskaņā Lomažs izmantoja Serbijas sakrāto piezīmju normu, vairākkārtīgi bumbu ņemot savās rokās un provocējot serbus uz noteikumu pārkāpumiem. ‘’Esmu pietiekami gudrs, un, redzot, ka pretinieki sakrājuši piezīmju normu, cenšos to izmantot komandas labā.’’

Jau pirmdien Latvijas izlase turpinās 2023. gada Pasaules kausa kvalifikāciju ar maču pret Slovākiju. Pret slovākiem Latvija spēlēja vasarā, gatavojoties 2023. gada Pasaules kausa priekškvalifikācijai. Toreiz pārbaudes spēlē Valmierā Latvija uzvarēja ar septiņu punktu pārsvaru (91:84) . Tieši Rihards ar 17 punktiem bija tās spēles rezultatīvākais basketbolists. ‘’Galvenais ir apturēt Vladimiru Brodzjanski, kurš spēlē Badalonas ‘’Joventut’’. Viņiem ir gandrīz nemainīgs sastāvs kopš vasaras, un viņi ir saspēlējušies. Slovākija ir meistarīga komanda. Pašiem ir jāspēlē tādā pašā līmenī kā pirmajā spēlē un jānoskaņojas uz spēli pat vēl labāk kā pret Serbiju,’’ recepti pirmās uzvaras izcīnīšanai pauž Lomažs. Spēli ''Arēnā Rīga'' varēs apmeklēt 500 līdzjutēji, biļetēm tiekot izpirktām vienas stundas laikā.

     [+] [-]

, 2021-11-28 12:42, pirms 2 gadiem
Meiers ir uzicināts uz otro spēli jo FIBA mājaslapā ir ierakstīts pie sastāva?

     [+] [-]

, 2021-11-28 12:50, pirms 2 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Meiers ir uzicināts uz otro spēli jo FIBA mājaslapā ir ierakstīts pie sastāva?
nē, kāda kļūda.

  +1 [+] [-]

, 2021-11-28 14:00, pirms 2 gadiem
Toms Mālmeisters rakstīja: nē, kāda kļūda.
Kļūda bija/ir neiekļaut viņu sastāvā.Bet par Čavaru-lai nu cik skeptiski par viņu pirms spēles runāja,toties attaisnoja savu statusu un no garajiem nospēlēja visforšāk.

     [+] [-]

, 2021-11-28 14:49, pirms 2 gadiem
No šīs grupas jātiek, jo tālāk būs jautri, pretī TURKI,Grieķi, GBR , Belari. Nāks pretī trīs no šīs četrotnes, kur jau gan Turcija, gan Grieķija pamanījās zaudēt(pirmajās spēlē), kas jau var visu sarežģīt vēlvairāk.

     [+] [-]

, 2021-11-28 15:01, pirms 2 gadiem
Pie bankas uzvaras būs tikai tur, kur mūsu meistarīgākie spēlētāji būs labāki par pretinieku spēlētājiem. Komandu noskaņot viņš prot, tas ir labi, spēlētājus, kuriem uzticēt spēles pavedienu, ar it kā pamana, taktiski viņš ir stipri viduvējība. Tas ir viņa vājākais punkts. Visās spēlēs tas bija uzkrîtoši labi saredzams. Komandas punktu gūšanā piedalās lielākoties tikai tie, kuriem ir pietiekami augsta individuālā meistarība. Pazūd no spēles Pasečniks, Mejeris, Bērzs, utt. Nesaku, ka viss slikti, bet baigi labi arī nav. Jo tā bija ņemama spēle, kaut kur serbi bija labāki, kaut kur mēs, bija ļoti līdzīgi, pat teiktu, pie Bagatska šie džeki vinnētu.