Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource651), Fid:2965, Did:0, useCase: 3

Fiasko PK atlasē liek amatu pamest Fodam, Mančīni grasās palikt pie Itālijas stūres

Agris Suveizda

Fiasko PK atlasē liek amatu pamest Fodam, Mančīni grasās palikt pie Itālijas stūres
Roberto Mančīni. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Itālijas futbola izlases galvenais treneris Roberto Mančīni preses konferencē pirms rītvakar gaidāmās spēles Turcijā apstiprinājis nodomu turpināt darbu ar valstsvienību par spīti pagājušajā nedēļā piedzīvotajam fiasko. Tikmēr par atkāpšanos no amata paziņojis Austrijas izlases galvenais treneris Franko Foda.

Eiropas čempione Itālija ceturtdien Palermo, neskatoties uz milzīgu teritoriālo pārsvaru, ne tikai nespēja ieņemt Ziemeļmaķedonijas cietoksni, bet otrā puslaika kompensācijas laikā arī ielaida vārtus un pārspēļu pusfinālā palika pat bez pagarinājuma – 0:1. Itālija netika uz otro Pasaules kausa finālturnīru pēc kārtas, tomēr federācijas prezidents Gabriele Gravīna neilgi pēc spēles pauda cerību, ka Mančīni turpinās darbu un neatkāpsies no amata. Atlaišana no federācijas puses nesekoja, un Mančīni šodien preses konferencē apstiprināja laikrakstu Gazzetta dello Sport un Il Corriere dello Sport publicēto, ka viņš grasās palikt amatā.

"Šajās dienās runājām ar vadību, un domāju, ka mūsu idejas visos aspektos sakrīt. Tuvāko dienu laikā runāsim atkal. Tagad koncentrēsimies spēlei, bet pēc tam jāskatās, pie kā mums ir jāpiestrādā nākotnē," teica Mančīni. "Neskatoties uz milzīgu vilšanos, esmu gandarīts, ka mūsu paveiktais šajos četros gados ir novērtēts. Triumfs Eiropas čempionātā nebija vienīgā labā lieta, ko paveicām. Puiši ir pelnījuši lielas uzslavas, un varu sacīt, ka šī spēlētāju grupa ir ļoti īpaša.

Mums vajadzēja Pasaules kausa kvalifikācijas grupā uzvarēt ar vismaz divu punktu pārsvaru. Bāzelē mums vajadzēja uzvarēt ar 3:0. Kopš septembra mums ir trūcis veiksmes, un nevaru vainot spēlētājus, jo viņi allaž spēlējuši labi. Nebijām pietiekami aukstasinīgi noslēguma fāzē, pieļāvām kļūdas, palaidām vējā daudz izdevību. Šajos četros gados esam mēģinājuši uzvarēt ar cita stila futbolu – ar uzbrūkoša futbola mentalitāti. Mums tas arī izdevās [Eiropas čempionātā], bet futbolā daudz kas var mainīties viena vakara laikā. Uzskatu, ka ar nelielu sastāva atjaunināšanu mēs būtu varējuši uzvarēt arī Pasaules kausā."

Mančīni pie Itālijas izlases stūres stājās 2018. gada maijā – jau pēc netikšanas uz 2018. gada Pasaules kausu. 57 gadus vecā speciālista vadībā Itālija nezaudēja 37 spēlēs pēc kārtas (28-9-0, vārti 93:12, 25 sausās spēles aizsardzībā) un triumfēja "Euro 2020" finālturnīrā, taču Pasaules kausa kvalifikācijā dārgi samaksāja par Žoržinju nerealizētajām pendelēm abās spēlēs pret grupas uzvarētāju Šveici (0:0, 1:1), kuru Eiropas čempionātā sakāva ar 3:0. Sēriju bez zaudējumiem Itālija pārtrauca 6. oktobrī Nāciju līgas pusfinālā pret Spāniju (1:2) un kopš tās spēles piecos mačos uzarējusi tikai vienreiz. Kopumā Mančīni vadībā Itālija 47 spēlēs izcīnījusi 30 uzvaras un piedzīvojusi četrus zaudējumus.

Pirms gada Mančīni līgumu par Itālijas izlases vadīšanu pagarināja līdz 2026. gada Pasaules kausa beigām. Klubu karjerā Mančīni ar Florences "Fiorentina" un Romas "Lazio" ieguvis Italijas kausu, ar Milānas "Inter" izcīnījis trīs Itālijas titulus, divus kausus un superkausus, ar "Manchester City" kļuvis par Anglijas čempionu un pa reizei ieguvis arī kausu un superkausu, bet ar Stambulas "Galatasaray" nopelnījis Turcijas kausu. Viņš vadījis arī Sanktpēterburgas "Zenit".

Tikmēr par aiziešanu no Austrijas galvenā trenera amata paziņojis 55 gadus vecais Franko Foda, ziņo Austrijas Futbola asociācija. Viņa noslēdzošā spēle izlases vadībā būs pārbaudes mačs pret Skotiju rītdien. Austrija pagājušās nedēļās ceturtdienā 2022. gada Pasaules kausa pārspēlēs ar 1:2 zaudēja Velsai, tādējādi zaudējot izredzes kvalificēties turnīram.

''Pēdējās dienās esmu daudz domājis un uzņemos pilnu atbildību par faktu, ka nekvalificējāmies Pasaules kausam. Mans darbs kā izlases galvenajam trenerim noslēgsies pēc spēles pret Skotiju,'' paziņoja Foda. ''Man bija liels gods trenēt Austrijas nacionālo izlasi un turpmāk būšu tās līdzjutējs. Vēlos pateikties futbolistiem par vairāk nekā četriem lieliski pavadītiem gadiem. Diemžēl kopīgais laiks nenoslēdzās tā kā bijām sapņojuši,'' turpināja treneris.

Franko Foda par Austrijas izlases galveno treneri strādāja kopš 2018. gada. Kopā ar to treneris iekļuva 2020. gada Eiropas čempionātā, kurš notika gadu vēlāk. Tajā Austrija aizkļuva līdz astotdaļfinālam, kurā papildlaikā zaudēja nākamajai čempionei Itālijai. Karjeras laikā Foda strādājis arī ar Grācas ''Sturm'' un Vācijas komandu ''Kaiserslautern''.

Izmantotie resursi:
https://football-italia.net/mancini...
https://www.oefb.at/oefb/News/Franc...

     [+] [-]

, 2022-03-28 16:42, pirms 2 gadiem
Šveicei komandu sporta veidos ir īpaša aura, mazliet atslābinies, nenostrādā līdz galam un ... skaties PK pa TV
("dārgi samaksāja par Žoržinju nerealizētajām pendelēm abās spēlēs pret grupas uzvarētāju Šveici (0:0, 1:1)")
arī LV hokeja vīriem ir ko atcerēties no spēlēm ar Šveici

  +1 [+] [-]

, 2022-03-28 17:01, pirms 2 gadiem
Jā, Žoržinju tiek piesaukts kā galvenais atbildīgais par neiekļūšanu PK. Interesanti, ka EČ finālā taču arī neiesita.

     [+] [-]

, 2022-03-28 18:41, pirms 2 gadiem
Es neuzskatu, ka Žoržinju jebkādi ir vairāk vainojams pie Itālijas kvalifikācijas problēmām nekā jebkurš cits spēlētājs, kurš nospēlēja vismaz lielāko daļu atlases cikla spēļu. Mančīni noteikti jāuzņemas atbildība, bet kopumā jāatzīst, ka bija reālas problēmas ar uzbrukuma noslēgumu un pietiekami daudz arī ar lēmumu pieņemšanu uzbrukuma pēdējā fāzē. Ja tagad Itālijas futbola vadība neizdarīs secinājumus, lai pareizāk organizētu nacionālo futbolu, tad arī vēl pēc četriem gadiem nekas labās nebūs. Jā, pašreizējais Itālijas izlases futbols ir daudz uzbrūkošāks un baudāmāks, bet ir vairākas jomas, kurās ir nepieciešami būtiski uzlabojumi. Es ticu, ka izdosies visu sakārtot.
Forza Italia!!!

  +1 [+] [-]

, 2022-03-28 19:01, pirms 2 gadiem
Hose Girtinho rakstīja: Es neuzskatu, ka Žoržinju jebkādi ir vairāk vainojams pie Itālijas kvalifikācijas problēmām nekā jebkurš cits spēlētājs, kurš nospēlēja vismaz lielāko daļu atlases cikla spēļu. Mančīni noteikti jāuzņemas atbildība, bet kopumā jāatzīst, ka bija reālas problēmas ar uzbrukuma noslēgumu un pietiekami daudz arī ar lēmumu pieņemšanu uzbrukuma pēdējā fāzē. Ja tagad Itālijas futbola vadība neizdarīs secinājumus, lai pareizāk organizētu nacionālo futbolu, tad arī vēl pēc četriem gadiem nekas labās nebūs. Jā, pašreizējais Itālijas izlases futbols ir daudz uzbrūkošāks un baudāmāks, bet ir vairākas jomas, kurās ir nepieciešami būtiski uzlabojumi. Es ticu, ka izdosies visu sakārtot.
Forza Italia!!!
Jā, protams, ka ne jau tajās neiesistajās pendelēs vaina. Jāatzīst arī, ka pēc eč izlase saskārās ar lielām problēmām traumu ziņā.

     [+] [-]

, 2022-03-28 19:06, pirms 2 gadiem
kasagrande rakstīja: Jā, protams, ka ne jau tajās neiesistajās pendelēs vaina. Jāatzīst arī, ka pēc eč izlase saskārās ar lielām problēmām traumu ziņā.
Jā, traumas noteikti bija faktors, bet manuprāt ne noteicošais, lai gan pietiekami nozīmīgs. Itālijas izlasei tomēr nepieciešamas dziļākas rezerves, ja ir nopietna vēlme atkal izcīnīt pa kādam titulam. To arī novēlu.

     [+] [-]

, 2022-03-28 22:36, pirms 2 gadiem
Saprotams, ka Mančīnī negrib pamest siltu vietu, taču pie izgāšanās vainīgs ir visu pirmām kārtām viņš, jo uzbrukumā izvēlējās tos, kas svarīgās spēlēs "pārdeg" un tas par šiem kadriem galīgi nav nekas jauns.
Lai jau federācija lemj kā uzskata par vajadzīgu, bet ja Mančīnī paliks un atkal pa priekšu bezjēgā skraidīs un padebešos sitīs Berardi un Immobile, tad tas vairs nebūs pat smieklīgi.