Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Spilgtākie momenti PK sezonā kalnu slēpošanā vīriešiem 1.daļa

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Spilgtākie momenti PK sezonā kalnu slēpošanā vīriešiem 1.daļa
Pagājušā gada kopvērtējuma uzvarētājam A.O.Kildem Valgardena bija veiksmīga, bet šajā sezonā lidojums pretī titulam aprāvās pusceļā. Foto:VG.

Pirms nedēļas Šveicē noslēdzās piecus mēnešus ilgusī sezona kalnu slēpošanā, kas bija bagāta ar sacensībām visās disciplīnās, it īpaši slalomā, un kurā diemžēl sportistiem pirmo reizi nācās sacensties bez skatītājiem. Šajā rakstā iesāksim atskatu uz spilgtākajiem pasaules kausa sezonas notikumiem vīriešiem.

Norvēģu jaunās paaudzes skaļais uznāciens milzu slalomā un straujā pazušana

Lūkasa Brotena negaidītā uzvara šīs sezonas pašā pirmajā startā Zeldenā un Atles Lī Makgrāta vēl negaidītākā otrā vieta pirms Ziemassvētkiem Altabadijā vēstīja par paaudžu maiņu norvēģu komandā. Ja Brotens iepriekšējā sezonā bija bijis tuvumā trijniekam, slalomā iegūstot 4. un 6.vietu, bet milzu slalomā ieņemot 6. un 8.vietu, tad Makgrāts līdz tam tikai vienreiz bija atzīmējies trīsdesmitniekā - 22.vieta. Taču, cik ātri abi norvēģi parādījās virsotnē, tik ātri arī pazuda. No vienas puses, pie vienas var pieskaitīt satraumēšanos janvāra pirmajā pusē, taču, no otras puses, abi līdz traumu gūšanai nespēja ne tuvu uzrādīt tādus rezultātus, kādus bija sasnieguši attiecīgi Zeldenā un Altabadijā. Abi jaunie norvēģi bieži vai nu nefinišēja, vai arī ierindojās otrajā desmitā, tikai vienu reizi Brotenam spējot iekļūt desmitniekā, kad ieguva 7.vietu Adelbodenā.

Slovēnis Katers sagādāja milzu pārsteigumu ar pirmo uzvaru

Iepriekšējās 8 sezonās Martins Katers pāris reizes bija ticis desmitniekā, bet pamatā Alpu kombinācijā. Astotā vieta 2019.gada janvārī Vengenā bija viņa labākais sasniegums un vienīgā reize desmitniekā šajā disciplīnā, jo pamatā Katers ierindojās trešajā desmitā. Taču tieši nedēļu pirms savas 28.Dzimšanas dienas slovēnis, kurš iepriekšējo sezonu bija pabeidzis ar 40.vietu nobraucienā un šo sācis ar 43.vietu iepriekšējā dienā supergigantā, kā zibens no skaidrām debesīm uzvarēja sezonas pirmajā nobraucienā Valdizērā, startējot ar tālo 41.numuru. Sezonas turpinājumā Katers atgriezās ierastajās sliedēs, nevienu reizi netiekot pat divdesmitniekā un ierindojoties diapazonā no 22. līdz 45.vietai.

Kildes pieteikums uz kopvērtējuma titulu norvēģiem veiksmīgajā Valgardenā

Pēc ne visai sekmīgā starta sezonas pirmajos posmos ar uzvaru nobraucienā un supergigantā decembra vidū Valgardenā nopietnas pretenzijas uz kopvērtējuma titula iegūšanu otro gadu pēc kārtas izvirzīja Aleksandrs Omuts Kilde. Iespējams, norvēģis būtu vēl cietāks rieksts francūzim Aleksim Penturo nekā šveicietis Marko Odermats, ja vien iegūtā trauma janvāra vidū. Starp citu, Itālijas kalnu kūrorts Valgardena pēdējos gados ir bijusi veiksmīga norvēģiem, tāpēc to jau sāk dēvēt par Norvēģijas dienvidiem. Uzvaras un godalgotas vietas tur izcīnījuši Četils Jansruds, Aksels Lunds Svindāls un pats Kilde. Un pēdējais, kurš pirms tam Valgardenā bija uzvarējis abas dienas – nobraucienā un supergigantā, ir neviens cits kā Svindāls.

Kohrans Sīgle uzspīd un diemžēl satraumējas

Gandrīz četri gadi pagāja kopš ASV pēdējās uzvaras ātrumdisciplīnā, kad 2017.gada janvārī Garmišpartenkirhenē ātrākais nobraucienā bija Treviss Ganongs. Pēc ļoti pieticīgā pirmā posma decembra vidū Valdizērā (Francija), kur viņš ieņēma 47. un 13.vietu, nedēļu vēlāk Valgardenā Raians Kohrans Sīgle pārsteidza ar 2.vietu nobraucienā, nopelnīdams savu pirmo godalgu pasaules kausa posmos. Amerikānis turpināja rādīt savu labāko formu dzīvē un decembra izskaņā Bormio (Itālija) svinēja pirmo uzvaru karjerā, esot ātrākajam supergigantā. Taču kritiens un trauma Kicbīles (Austrija) nobraucienā janvāra otrajā pusē pārvilka svītru 28 gadus vecā sportista sezonai. Atliek gaidīt, ko Kohrans Sīgle spēs parādīt nākamajā sezonā.