Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Latvijas pārstāvjiem izdevies starts pasaules velo orientēšanās čempionātā Zviedrijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas pārstāvjiem izdevies starts pasaules velo orientēšanās čempionātā Zviedrijā
Latvijas komandas pārstāvji. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

Pagājušajā nedēļā Zviedrijas pilsētas Falunas apkārtnē norisinājās pasaules čempionāts un pasaules junioru velo orientēšanās čempionāts. Latvija šajā čempionātā bija pārstāvēta ar septiņiem sportistiem, kura sacentās trīs grupās. Jāatzīmē, ka daudziem jauniešiem šie bija pirmie starti tik tehniski sarežģītā apvidū, un, sacenšoties ar vecākiem sāncenšiem junioru konkurencē, tika iegūtas augstas vietas. Līdz ar to starti jāvērtē kā izdevušies.

Vīru elites grupā startēja Andris Sarksņa (OK Ogre). M20 grupā Latviju pārstāvēja 3 jaunieši: Jēkabs Toms Andersons (A2), Ričards Bisenieks (Siguldas sporta skola) un Artūrs Strakšs (Siguldas sporta skola), bet W20 grupā: jaunietes Ramona Poreitere, Eva Grauda (Siguldas sporta skola) un Annija Ošāne (Siguldas sporta skola).

Distances tika rīkotas divos ļoti dažādos apvidos. Pirmie divi starti (vidējā distance un stafete) notika Latvijai līdzīgā, smilšainā priežu mežā ar daudz takām, nelielām virsotnēm un ieplakām. Pirmajā dienā vīru elitē Andrim Sarksņam iegūta 45.vieta. Starp junioriem labākais Jēkabs Toms Andersons 35.vietā, bet juniorēm Ramona Poreitere 18.vietā un Annija Ošāne 21.vietā.

Otrajā sacensību dienā starts tika dots stafetēs, kur abas Latviešu junioru komandas diemžēl izlaida kādu kontrolpunktu un finišā palika bez rezultāta.

Atlikušie trīs starti - garajā distancē, sprintā un masu startā - tika organizēti pilsētas apkaimē, kur ceļu tīklu galvenokārt sastādīja slēpošanas trases, bet taku tīklu veidoja sakņainas un ļoti akmeņainas takas, kas latviešu braucējiem bija liels izaicinājums. Garajā distancē tika izmantotas Falunas mežu kalnainākās nogāzes, kur vīru elitē Andrim Sarksņam atkārtots vidējās distances rezultāts – 45. vieta. Starp junioriem 33.vietā ierindojās Ričards Bisenieks un Jēkabs Toms Andersons 34.vietā. Juniorēm Ramona Poreitere izcīnīja 20.vietu.

Sprintā sportistiem bija jātraucas pa Falunas pilsētas ielām, kas distances beigu daļā iekļāva arī stāvās MTB nobraucienu takas. Andrim Sarksņam M21 grupā izcīnīta 40.vieta, kamēr no junioriem Jēkabs Toms Andersons ierindojās 34.vietā un Artūrs Strakšs 36.vietā, bet juniorēm Ramona Poreitere 20.vietā.

Sacensību pēdējā dienā starts tika dots masu starta distancē, kas no dalībniekiem prasīja ne tikai orientēšanos un ātru braukšanu, bet arī cīņu plecu pie pleca ar sāncenšiem. M21 grupā Andrim Sarksņam iegūta 42.vieta. M20 grupā Ričards Bisenieks ierindojās 30.vietā un Artūrs Strakšs 37.vietā. Sieviešu junioru konkurencē 20.vietu ieņēma Ramona Poreitere, turpat aiz sevis, 21.vietā atstājot Anniju Ošāni un Evu graudu 23.vietā.

2023.gadā Eiropas čempionāts notiks Portugālē aprīlī, bet 2023.gada Pasaules čempionāts velo orientēšanās notiks Čehijā, no 18.augusta līdz 27.augustam.

Izmantotie resursi:
◪ Latvijas Orientēšanās federācija - Sākums