Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Tikai nedaudz savu potenciālu realizējušais slalomists Nordbotens beidz karjeru

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Tikai nedaudz savu potenciālu realizējušais slalomists Nordbotens beidz karjeru
J.Nordbotens (pirmais no kreisās) pēc trešāsvietas iegūšanas Phjončhanā komandu sacensībās. Foto: Lise Åserud / NTB

Kādreiz ļoti daudzsološais, bet tikai daļēji savu potenciālu realizējušais Norvēģijas kalnu slēpotājs Jonatans Nordbotens, kurš pirms trim gadiem Phjončhanas Olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzas medaļu komandu sacensībās, 31 gadu vecumā paziņojis par karjeras beigām.

Bērnu un jauniešu gados 1989.gadā dzimušo Jonatanu Norbotenu uzskatīja par vienu no visu laiku talantīgākajiem Norvēģijas kalnu slēpotājiem. Tajā vecumā viņš uzvarēja visur, kur vien iespējams, un bija vienādā līmenī ar savu slaveno vienaudzi – vairākkārtējo Olimpisko un pasaules čempionu, 67 uzvaras pasaules kausa posmos izcīnījušo Marselu Hiršeru. Taču turpinājumā uz sevi liktās cerības Nordbotens neattaisnoja. Sasniedzot junioru gadus, jau sāka iezīmēties atšķirības abu starpā. Ja austrietis pasaules junioru čempionātos izcīnīja trīs zeltus, divus sudrabus un vienu bronzu, tad norvēģis palika bez medaļām, iegūstot 6. un 9.vietu slalomā, bet esot piektajam labākajam Alpu kombinācijā.

Vēl milzīgāka atšķirība parādījās pieaugušo vecumā, Hiršeram izcīnot vienu uzvaru pēc otras, bet Norbotenam ne vienmēr tiekot uz otro braucienu un pamatā samierinoties ar vietām trešajā desmitā. Pārmaiņas atnesa 2016.gads, kad beidzot Norbotenam izdevās ne tikai nostabilizēties ar tikšanu uz otro braucienu, bet arī iekļūt desmitniekā. Taču līdzīgi kā junioru čempionātā arī pasaules kausa posmos jauniešu vecumā daudzsološajam norvēģim neizdevās tikt pie godalgas, labākajām vietām esot piektajām un sestajām.

Kritums sekoja 2018./2019.gada sezonā, tikai trīs reizes tiekot uz otro braucienu, bet nevienu reizi neiekļūstot desmitniekā. Kaut kas līdzīgs, tikai par kripatiņu labāk, atkārtojās 2019./2020.gada sezonā. Taču Norbotens centās tikt pāri neveiksmēm un turpināja cīnīties, lai mēģinātu atkal tikt augšup. Diemžēl pūles neattaisnojās, jo pagājušajā sezonā no desmit startiem deviņos viņš vainu nefinišēja pirmajā braucienā, vai arī nekvalificējās otrajam braucienam, neesot starp labākajiem 30 pirmajā braucienā un uzrādot laikus no 34. līdz 44.vietai. Šāda neizdevusies sezona pielika punktu.

Tomēr karjeras laikā bez godalgotas vietas Nordbotens nepalika. Vienu trešo vietu viņš ieguva, turklāt Olimpiskajās spēlēs. Taču Jonatam ir par šo bronzas medaļu ir jāpateicas saviem komandas biedriem, jo viņš bija pieteikts, bet tā arī reāli nenostartēja nevienā no izslēgšanas kārtām.

Pats Norbotens atzīst, ka, lai arī par to ir domājis iepriekš, pieņemt šādu lēmumu ir bijis grūti, bet tomēr tas esot racionāli. Tagad viņš koncentrēsies uz darbu, jo karjeras laikā viņš paspēja paralēli iegūt izglītību ASV.