Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Lietuvas treneris: "Biju spiests pamest Baltkrieviju politisku iemeslu dēļ"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Lietuvas treneris: "Biju spiests pamest Baltkrieviju politisku iemeslu dēļ"
Rimants Grigs LKF valdes sēdē 2021. gada 14. septembrī. Foto: LKF

Rimants Grigs 2021. gada 14. septembrī tika apstiprināts par Lietuvas sieviešu basketbola valstsvienības galveno treneri. Speciālists divarpus gadus trenēja Baltkrievijas izlasi (2012-2014) un nesen atklāja, ka pametis kaimiņvalsti politisku iemeslu dēļ.

Lietuvas basketbolā septembrī notika vairākas izmaiņas. Galvenā – par LKF prezidentu tika ievēlēts Vids Gedvils. Darba partijas politiķis savulaik 11 gadus nostrādāja sieviešu basketbolā, veicot Kauņas “Viktorijas” (1993-2004) un valstsvienības galvenā trenera (1996-2002) pienākumus. Lielākais sasniegums – lietuvietes 1997. gadā triumfēja Eiropas čempionātā.

Grigs kādu laiku bija Gedvila palīgs Kauņā, bet viņa nākamā pieredze sieviešu basketbolā datējama ar 2011. gadu. Kādreizējais Kauņas “Žalgira” treneris – īsu brīdi arī Ainara Bagatska asistents – kopā ar Aļģirdu Paulausku vienu sezonu nostrādāja Krievijā, trenējot Jekaterinburgas UGMK basketbolistes.

Baltkrievijas basketbola federācijas toreizējais prezidents Viktors Kamenkovs izvēlējās Grigu par Anatolija Bujaļska pēcteci. Līgums tika parakstīts 2012. gada 18. martā Jekaterinburgā. Sākumā tā termiņš bija pieci mēneši, bet pēc komandas kvalificēšanās “EuroBasket Women 2013” finālturnīram līgums tika pagarināts.

Griga vadībā baltkrievietes Francijā izcīnīja piekto vietu un kvalificējās 2014. gada Pasaules kausam. Turcijā komanda izcīnīja divas uzvaras, astotdaļfinālā piekāpās Ķīnai un finišēja desmitajā vietā. Čempionāts beidzās 5. oktobrī. Divas nedēļas vēlāk, 21. oktobrī, sekoja negaidīta vēsts – Baltkrievijas Olimpiskās komitejas telpās par valstsvienības treneri atkal tika apstiprināts Bujaļskis.

Trīs nedēļas vēlāk Grigs tika atlaists arī no “Cmoki Minsk”, kur pārraudzīja gan sieviešu, gan vīriešu komandu. Oficiālie paziņojumi bija lakoniski, bez kritikas, taču aizkulisēs viss risinājās citādi, 2021. gada septembrī sarunā ar Delfi.lt žurnālistu Mindaugu Augustu atklāja treneris.

Viss sākās ar varas maiņu Baltkrievijas basketbola federācijā. Par jauno BFB prezidentu kļuva Maksims Riženkovs. Baltkrievijas Olimpiskās komitejas pirmā prezidenta Vladimira Riženkova (1991-1996) dēls karjeru veidoja Aleksandra Lukašenko administrācijā. No 2012. līdz 2014. gadam viņš bija prezidenta padomnieks fizkultūras, sporta un tūrisma jautājumos, bet vēlāk uzkalpojās līdz administrācijas vadītāja vietniekam.

“Man bija jāatstāj Baltkrievija tikai politisku iemeslu dēļ,” pastāstīja Grigs. “Jaunais federācijas prezidents sāka runāt, ka esmu zaimojis Baltkrievijas valdību un varas sistēmu. Acīmredzot, kāds bija pateicis. Riženkovs izdarīja spiedienu, lai ātrāk dabūtu mani projām. Sāka ar algas samazinājumu, atsaucoties uz faktu, ka jaunie serbu speciālisti piekrīt strādāt vispār bez naudas.”

Drīz Riženkovs panāca lietuvieša padzīšanu no “Cmoki Minsk”. Oficiālais iemesls – trenera sistēma aizsardzībā nebija pietiekami efektīva. Neoficiālais – VTB līgas klubs baidījās, ka var palikt bez finansējuma, par kura piešķiršanu lemj Lukašenko dēls Viktors (no 2021. gada – Baltkrievijas Olimpiskās komitejas prezidents, tēvs vadīja komiteju 24 gadus).

Kamenkova laikā Lietuva un Baltkrievija plānoja kopā pieteikties “EuroBasket Women 2015” rīkošanai. Puses nespēja vienoties. Lietuvieši atsauca līdzdalību, savukārt Baltkrievija balsojumā zaudēja Ungārijai. Vēlāk ungāri paziņoja, ka divi no četriem grupu turnīriem notiks Rumānijā, bet 12 labākās komandas cīņu turpinās Ungārijā.

Grigs nenožēlo lēmumu strādāt Baltkrievijā un nepārmet bijušajiem kolēģiem, kuri izpildīja režīma lēmuma. Treneris saprot, kāpēc Baltkrievijas basketbola lielākā zvaigzne Jeļena Ļevčanka, kura protestēja pret prezidenta vēlēšanu viltošanu un 15 dienas pavadīja apcietinājumā, savā valstī atrodas mazākumā.

“Baltkrievijā netrūkst spējīgu cilvēku. Mums toreiz klājās labi. FIBA rangā bijām astotajā vietā un paveicām to, spēlējot bez naturalizētas spēlētājas – ne tā, kā tagad. Citi cilvēki nevar atļauties runāt un rīkoties kā Ļevčanka. Viņi ir atkarīgi no valdības darba un naudas, jāuztur ģimenes. Lielākā daļa sportistu atbalsta demokrātiju, nevēlas ne Lukašenko, ne ciešas attiecības ar Krieviju.”

Arī Bujaļskis ātri nokļuva Riženkova nežēlastībā, 2017. gadā saņemot asu federācijas vadītāja kritiku. “Pārāk ilgi turēja kolektīvu statiskā stāvoklī. Viņš neaudzināja ne asistentus, ne jaunās spēlētājas. Tas mazumiņš, kas parādījās, ir Griga nopelns. Nav vilšanās par šķiršanos ar Bujaļski. Viņam nav jāraud par kvalificētu palīgu klātbūtni pēc 20 gadu darba izlasē!”

Lietuvas sieviešu valstsvienību pēdējos trīs ciklos trenēja Mants Šerņus – treneris, kurš paralēli strādāja LKL klubā. Viņa vadībā lietuvietēm tā arī neizdevās kvalificēties Eiropas finālturnīram. Kad Gedvils kļuva par LKF prezidentu, viņam nebija ilgi jādomā, kuram trenerim uzticēt sieviešu valstsvienību.

“Women`s EuroBasket 2023” kvalifikācijā Lietuvai jāspēlē pret Franciju, Ukrainu un Somiju. Jaunajam trenerim tā nebūs vienkārša situācija, jo viņam ir spēkā līgums ar Ukrainas basketbola federāciju par kadetu izlases trenēšanu. Ja ukraiņi izdarīs spiedienu, Grigs var līgumu lauzt.

Izmantotie resursi:
https://www.delfi.lt/krepsinis/hero...